Dossier: Slechte adem

Slechte Adem Behandelen Binnen 60 Seconden?

Het kán! Met de juiste kennis over de oorzaak van stinkende mondgeur is een succesvolle behandeling binnen een 1 dag realiseerbaar. En in sommige gevallen zelfs binnen 1 minuut. Het hanteren van de onderstaande 10 tips en middelen werkt direct mee aan een voelbaar frisse mond, een lekker ruikende adem en 100% zelfvertrouwen. De tips zijn gerangschikt op basis van resultaat.

1. Verzorg Je Tong = Beste Tip

tong reinigen

Wist je dat je tong in 9 van de 10 gevallen de reden is om waarom je adem stinkt? De meeste slechte-adem-bacteriën leven namelijk tussen de ruwe weefsels van je tong.

Als je je tong onder een vergrootglas zou bekijken zie je allemaal ribbelige weefsels, omringd met bacteriële aanslag. Deze bacteriën zijn druk bezig om het vastzittende tongbeslag (bestaande uit eiwitten en voedselrestjes) af te breken. Zie foto.

tong schoonmaken

Tijdens dit afbraakproces komen er stinkende sulfiden vrij, oftewel de typische slechte-adem-lucht. Een vieze tong kan tot wel 1 meter afstand worden geroken en kun je dus maar beter goed verzorgen. Het is niet eenvoudig om je tong écht schoon te krijgen. Daarom vind je hieronder een paar bewezen tips.

Wat is de beste manier om je tong schoon te maken?

Je tong 2 keer per dag op de juiste manier reinigen kan je ademkwaliteit tot wel 100% verbeteren. Gebruik middelen die hebben bewezen zelfs de hardnekkigste tongaanslag te verwijderen. Goede producten richten zich voornamelijk op de ruimtes tussen de ruwe weefsels van de tong, daar waar de meeste bacteriën zich bevinden.

Vlakke tongreinigers bereiken vaak alleen het tongoppervlak en nemen dus ook niet alle aanslag weg. Wat werkt dat wel?

JuliBrite, TUNGKIT® en het BergenFeld Tongue Cleaning Serum zijn met afstand één van de populairste middelen tegen tongaanslag ter wereld. En dat is niet toevallig.

tong reinigen

JuliBrite en TUNGKIT® zijn speciaal gemaakt voor de ruwe ruimtes tussen het tongslijmvlies. Met behulp van fijne borstelhaartjes en een ontsmettende gel vegen beide tongpoetsers alle troep naar de oppervlakte van de tong. Deze aanslag kun je vervolgens met het ingebouwde schrapertje ‘wegtrekken.’

Een ander verschil is dat de haartjes van de Julibrite®-Brush En de TUNGKIT®-brush door haar fijnpuntigheid vele malen prettiger aanvoelen voor het gevoelige tongweefsel dan andere grove tongborstels.

Finishing Touch: Bergenfeld Tongue Cleaning Serum

bergenfeld tong serum slechte ademNaast de genoemde tongreinigers is het serum van Bergenfeld een échte uitkomst. Zo weet je zeker dat er geen enkele aanslag achterblijft.

Bergenfeld worden geleverd in een klein flesje waarmee je je tong de gehele dag beschermt tegen nieuwe bacteriële aanslag. Tegelijkertijd zorgen deze druppels ervoor dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan het tongweefsel en afsterven.

Bekijk deze ontsmettende tongdruppels hier.

Wat kun je beter niet doen als het gaat om tongreinigen?

  1. Vlakke / plastic tongschrapers zijn vaak niet geschikt om de binnenste weefsels van je tong te poetsen omdat ze zich vooral bezighouden met de bovenste laag van de tong.
  2. De haartjes van een tandenborstel zijn te agressief voor het gevoelige tongslijmvlies en kunnen het weefsel beschadige

Behandeling 2: Mix Van Zink, Zuurstof en Zinkzout

Wist je dat je huidige mondproduct je ademgeur kan verslechteren? Dit komt omdat fabrikanten nog steeds stofjes toevoegen zoals alcohol, sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, triclosan en cetylpyridiniumchloride. Een aantal hiervan zijn tamelijk agressieve ingrediënten die geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën.

Het volledig uitroeien van het ecosysteem vergoot de kans op een nóg viezer ruikende giechel. Kijk dus kritisch naar de ingrediënten op het etiket en lees je goed in alvorens je het gebruikt.

Welke middelen worden dan wel geadviseerd om te gebruiken?

Producten die zacht zijn voor de mond en tóch de ademgeur aanpakken kun je herkennen aan bestanddelen zoals oxygene, zinklactaat, natriumbicarbonaat, xylitol, kokosolie, tea tree, aloe vera, lactoferrine en essentiële oliën.

Het zijn niet zozeer de bestanddelen los van elkaar, maar juist de combinatie wat het zo krachtig maakt. Vooral de mix oxygene, zinklactaat en natriumbicarbonaat (Oxyfresh) heeft bewezen de ademgeur tot wel 99% te neutraliseren en ondertussen de gezonde balans in de mond te bewaken.

Welke producten bevatten de meeste van deze bewezen ingrediënten?

De OxyFresh Frisse Adem Kit (het meest rijk gevuld) en de Oxyd8 Fresh Breath Kit (Daarna het best gevuld) zitten boordevol bewezen geurkillers en kennen inmiddels wereldwijd miljoenen trouwe gebruikers.

In tegenstelling tot andere producten op de markt hebben deze 2 fabrikanten een formule weten te creëeren die geheel past bij deze tijd; het realiseren van een ultieme ademfrisheid zónder toevoeging van vervelende chemicaliën.

Moet ik nu voor OxyFresh of Oxyd8 kiezen?

Beide producten creëren op dezelfde wijze een frisse adem. De formule van OxyFresh richt zich naast slechte adem ook op het sterker maken van tandvlees. Oxyd8 heeft een iets mildere smaak en bevat fluoride.

Behandeling 3 : Produceer Voldoende Speeksel

speeksel tegen stinkende adem geur

Wanneer je last hebt van een droge mond kun je er vanuit gaan dat ook je ademgeur onplezierig ruikt.

Speeksel bezit namelijk enzymen en mineralen die de slechte-adem-bacterie onschadelijk maakt en geur neutraliseert.

Als speeksel ontbreekt kunnen de stinkende bacteriën ongestoord verder leven en je ademreuk negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je speekselklieren op volle kracht speeksel produceren of voeg elementen toe in de mond die de functie van speeksel overnemen.

Hoe kan ik de speekselvloed op gang brengen?

Door regelmatiger water te drinken, gezond te eten en mondproducten te gebruiken die plantaardige speekseltriggers en natuurlijke speekselenzymen bevatten.

Wat zijn goede middelen tegen een droge mond?

  1. xerostomie halitoseOxyd8 Dry Mouth Kit is de enige kit ter wereld die niet alleen de mond bevochtigt, maar óók de speekselklieren ‘wakker’ maakt. Tegelijkertijd bevat Oxyd8 Dry Mouth mondwater een natuurlijke stof dat ademgeur elimineert.
  1. OxyFresh Super Relief Gel is de enige mondgel op de markt die irritaties bij monddroogheid verlicht en tegelijkertijd stinkende geuren absorbeert en omzet in een lekker ruikende adem.
  1. Het OraRelieve droge-mond-pakket is er vooral op gericht het speeksel na te bootsen. Door de mond te voorzien van bio-actieve stoffen worden de functies van speeksel overgenomen. Op deze manier wordt een vervelende ademlucht op een natuurlijke manier verholpen.

Wat zijn minder goede producten tegen monddroogheid?

Wees voorzichtig met het gebruik van mondproducten die een uitdrogende of bijtende werking hebben zoals alcohol, menthol, suikers, sodium lauryl sulfaat en chloorhexidine. Veel van deze stofjes kunnen het ecosysteem verstoren.

Behandeling 4: Neus- En Bijholtes Verzorgen

slechte adem neus

Wist je dat je last kunt hebben van een stinkende neusgeur?

Een neusverstopping door o.a. slijm in de neuspassages, een verkoudheid of een allergie (ook wel postnasale drip genoemd) kan op 2 manieren de mondfrisheid volledig doen wegnemen.

  1. Slijm an sich stinkt niet, maar het bevat wél eiwitten. De anaërobe bacteriën (die zich in iedere mond bevinden) hebben een missie om deze eiwitten af te breken. Zo worden de eiwitten afgebroken en omgezet in stinkende zwavelverbindingen. Deze rottingslucht kan een beetje naar kaas ruiken.
  2. Een ander nadeel van neusslijm is dat het zich gaat vermengen met je speeksel in de mond. Speeksel verliest hierdoor haar zelfreinigende vermogen en is niet meer goed in staat om de slechte-adem-bacterie te verslaan.

Handige tip tegen een neusadem

De TonsilFresh Nasal Sinus Drops is het enige product ter wereld dat zich volledig richt op het onschadelijk maken van neusbacteriën én op het verwijderen van de geur die ze produceren. Je kunt de natuurlijke formule van TonsilFresh Nasal Sinus Drops zo vaak in je neus druppelen als je wilt. Er zit tevens geen xylometazoline in, zodat je er niet ‘verslaafd’ aan kunt raken.

Behandeling 5: Schone Keelamandelen

Wist je dat je keelamandelen voor een stinkende adem kunnen zorgen?

Je amandelen (ook wel tonsillen genoemd) krimpen als je ouder wordt. Het gevolg hiervan is dat er in de amandelen gaatjes (crypten) ontstaan. In deze gaatjes hopen zich etensresten en bacteriën op die na verloop van tijd veranderen in stinkende witte brokjes. Deze witte keelstenen worden ook wel amandelstenen of tonsil stones genoemd. Hiervan kun je flink uit je mond stinken.

De veiligste manier om amandelsteentjes uit de amandelcrypten te verwijderen is door middel van ‘cupping’, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichte zuigkracht. Het is daarom niet verwonderlijk dat TonsilClin Cupping Glass tot een van ‘s werelds meest gekozen middelen tegen slechte adem behoort.

amandelstenen verwijderen

Met TonsilClin Cupping Glass kun je, in tegenstelling tot andere ‘amandelstenen verwijderaars, zelfs de diepste amandelcrypten ontdoen van mondafval zónder dat je de delicate amandelen irriteert.

Je plaatst het glazen uiteinde van TonsilClin op je amandelweefsel. Vervolgens knijp je het balletje in. Als je het balletje weer loslaat zuig je het het mondafval uit je amandelen direct het glazen pijpje in.

Behandeling 6: Creëer Sterk Tandvlees

ontstoken tandvlees en slechte ademTandvleesproblemen kunnen de reden zijn waarom je adem stinkt. Als het tandvlees geïrriteerd is of bloedt dan trekt het bacteriën aan. Uit dit bloed wordt vervolgens eiwit onttrokken en omgezet in een stinkende zwavelgeur.

Ontstoken tandvlees scheidt een geur af dat kan worden vergeleken met de geur van rotte eieren.

Wat kan ik doen tegen ontstoken tandvlees?

Bezoek een tandarts als de ontsteking niet binnen enkele dagen overgaat. Flossen, rageren en poetsen is de beste manier om het tandvlees in goede conditie te houden.

Als het tandvlees eenmaal geïnfecteerd is en je ademkwaliteit is verslechterd wordt vaak aangeraden om OxyFresh Pro Relief Gel te gebruiken.

In tegenstelling tot vergelijkbare producten bevat OxyFresh Pro Relief Gel niet alleen tandvleesgenezende bestanddelen, maar óok ingrediënten die de stinkende ademgeur omzetten in een neutrale, prettig ruikende adem. En dit maakt OxyFresh uniek ten opzichte van andere producten.

Behandeling 7: Herstel De pH-waarde

mondwater tegen zure mondEen van de allerbelangrijkste voorwaarden voor een frisse adem is het behoud van een pH-waarde in de mond tussen de 6 en 7. In een alkalisch milieu leven alle bacteriën in harmonie en is de kans op een onfrisse mondgeur zeer klein.

Wanneer de zuurgraad echter daalt tot onder de 5,5 kunnen slechte-adem-bacteriën zich sneller ontwikkelen.

Producten met natrium bicarbonaat en melkextracten hebben aangetoond de zuurgraad in de mond te neutraliseren en de adem te verfrissen. Middelen met deze ingrediënten die een bewezen bufferende werking hebben aangetoond zijn OraRelieve, OxiBalance en Oxyd8.

Deze producten zijn in Nederland alleen te verkrijgen bij exclusievere winkels zoals DeMondzorgZaak.nl

Behandeling 8: Verminder Suikerwaardes

oxibalanceVoorkom achtergebleven suikers in de mond en pas op voor hoge suikerwaardes in het speeksel. Slechte-adem-bacteriën gebruiken namelijk suikers om zich te kunnen vermenigvuldigen. Probeer dus zo min mogelijk zoetigheid te eten.

Mensen met diabetes hebben een hogere glucosewaarde in het speeksel en lopen daarom meer risico op mondproblemen zoals halitose. Diabetici gebruiken veelal producten die de schadelijke invloed van suikers op de adem afremmen. Een veel gekozen middel is OxiBalance.

OxiBalance is speciaal ontworpen voor diabetici, maar is ook goed inzetbaar voor eenieder die waarde hecht aan een frisse adem en een gezond ecosysteem in de mond. Met behulp van lactoferrine en glucoseoxidase zorgt OxiBalance voor het afremmen van schadelijke zuren die voortkomen uit suikers.

Behandeling 9: Gebruik Essentiële Oliën

oil pulling tegen slechte adem

Hoewel de combinatie active oxygen, zinklactaat en natrium bicarbonaat (OxyFresh en Oxyd8) het vaakst wordt gekozen door mensen die een slechte adem willen behandelen, kan een frisse adem óók worden gecreëerd met antivirale oliën zoals tea olie en kokosolie.

Vooral ‘oil pulling’ met tea tree olie en kokosolie is een populaire manier om het gebit te verzorgen.

De consument is de laatste jaren veel kritischer geworden op de producten die ze gebruikt. We zijn ons er steeds meer van bewust dat de mond het meest absorberende lichaamsdeel is. Niet iedereen wil daarom nog spoelen en poetsen met chemische tandpasta’s en mondwaters. Oil Pulling met 100% natuurlijke ingrediënten is dan een alternatief.

Mensen die met oliën een slechte adem willen behandelen kiezen veelal voor merken zoals UK Organics en Desert Essence.

Beide merken onderscheiden zich van andere op-olie-gebaseerde producten omdat ze niet kunnen worden betrapt op vervelende chemische toevoegingen. Van tea tree olie is zelfs aangetoond dat het net zo krachtig is als chloorhexidine, maar niet de nare bijwerkingen heeft van chloorhexidine.

Uk Organics en Desert Essence worden daarom door velen beoordeeld als een weldaad voor de mond en een bewezen manier om van slechte adem af te komen.

Behandeling 10: Verwijder Tandsteen

zelf tandsteen verwijderen

Als je tandplak niet snel verwijdert dan kan het gaan verharden tot tandsteen. Tandsteen maakt de tand ruw en trekt bacteriën aan, waaronder de slechte-adem-bacterie. Hoewel tandsteen niet vaak voor de hevigste ademgeur zorgt, kan het verwijderen ervan je adem frisser maken.

Tandsteen poets je niet weg met een tandenborstel. De meeste mensen gaan daarom naar de tandarts, anderen proberen het zelf. Er zijn sinds kort veilige haakjes op de markt waarmee je zelf tandsteen kunt weghalen.

Het tandsteensetje van Profi onderscheidt zich t.o.v. van andere haakjes, omdat het materiaal is gemaakt van zacht staal dat minder sterk is dan het tandglazuur. Zo kun je bij normaal gebruik dus geen schade aan het glazuur veroorzaken. Profi is een perfecte tool voor de ongetrainde gebruiker.

Tot slot

Van alle behandelmethodes tegen slechte adem kiest men het vaakst voor het tongreinigen met JuliBrite of TUNGKIT® in combinatie met de druppels van Bergenfeld.

Naast tongreinigen wordt voornamelijk gekozen voor mondwaters en tandpasta’s met zink, zouten en actief zuurstof, die je in Nederland terugvindt bij de fabrikanten van OxyFresh en Oxyd8.

Bekijk alle slechte adem producten hier