Dossier: Droge mond

Top 10 middelen tegen een droge mond

Wat zijn de 10 beste middelen tegen een droge mond (xerostomie) en hoe onderscheiden deze producten zich? Welke bestanddelen maken het verschil? Onze experts zochten het uit. De middelen zijn niet alleen beoordeeld op basis van ingrediënten en zuurgraad, maar ook op wereldwijde reviews, retourpercentages en tests.

1. Moist-R Droge Mond Tabletten = Beste Middel

Moist-R Droge mondtabletten
De Droge Mond Tabletten staan bovenaan de lijst en niet zonder reden. Deze tabletten bevatten alle ingrediënten die nodig zijn om een droge mond effectief aan te pakken. De toevoeging van xylitol zorgt ervoor dat de aanmaak van het speeksel gestimuleerd wordt. Je mond voelt gehydrateerd aan. Bovendien bevatten deze tabletten enkel natuurlijke ingrediënten om de gevoelige droge mond zoveel mogelijk te verzachten.

 

Het mentholpoeder verfrist de adem en zorgt voor een aangename smaak in de mond.

Bekijk hier of het product iets voor je is

2. RyttPro Dry Mouth Kit

mondwater amandelstenen

De Dry Mouth Kit van RyttPro staat op nummer 2. En niet zomaar. Dit droge-mond-pakket is één van de meest populaire wapens tegen monddroogheid ter wereld.

Het mondwater bestaat uit bio-actieve enzymen die de allerbelangrijkste functies van het speeksel direct overnemen. Deze enzymen maken het tegelijkertijd mogelijk dat het beschikbare vocht snel wordt opgenomen in de mondweefsels.

De bijgeleverde pastilles verhogen (m.b.v. spilanthes) de speekselpructie tot wel 6 keer. De super milde fluoride-tandpasta is zacht voor de mond en pakt ademgeur aan bij de bron. Het gehele RyttPro-pakket smeert, beschermt, hydrateert, kalmeert de mond en zet de speekselklieren aan het werk binnen 1 minuut.

 

3. Orarelieve

oralieve droge mondpakket

OraRelieve is inmiddels één van de best verkochte middelen tegen monddroogheid van Engeland. En dat is niet toevallig. Met haar bio-actieve ingrediënten is OraRelieve vergelijkbaar met RyttPro, maar gebruikt het iets minder speekselopwekkende bestanddelen.

Toch is het pakket van Oralieve uiterst effectief en zeer geliefd. Orarelieve vervliegt niet snel, heeft een sterk vochtinbrengende werking en wordt inmiddels door duizenden Engelse tandartsen aanbevolen.

Bekijk dit pakket hier

4. Oxyfresh mondgel

oxyfresh mondgel

Oxyfresh Pro Relief Dental Gel en OxyFresh Fluoride Gel zijn 2 populaire droge-mond-gels uit Amerika die zich naast het bestrijden van xerostomie, óók richten op het verzorgen van het tandvlees en de bescherming van tanden.

De OxyFresh Pro Dental Relief Gel (voorzien van foliumzuur en actief zuurstof) dient tevens voor het herstel en kalmeren van geïrriteerde mondweefsels. De Fluoride Dental Gel concentreert zich met name op het behoud van tandglazuur en het voorkomen van gaatjes.

Bekijk dit product hier

5. Dr.Brite

Dr. Brite Soothing Spray is ideaal voor mensen die de verdroogde mond willen kalmeren en bevochtigen, maar dat alléén willen realiseren met een 100% natuurlijk product.

Dr. Brite Sooth & Restore spray, bestaande uit een mix van aloë vera en therapeutische essentiële oliën biedt direct verlichting. De toegevoegde kokosolie helpt de weefsels te kalmeren. De niet-overheersende en niet-prikkende mintsmaak bevordert de natuurlijke speekselaanmaak en neutraliseert vieze ademgeurtjes.

Dr. Brite Soothing spray kun je hier bekijken

6. TonsilFresh Chin Strap

Mondademhaling gedurende de slaap is een grote veroorzaker van uitdroging. Doordat je met de mond open slaapt verplaatst droge lucht zich voortdurend in en uit de mond.

De TonsilFresh dry mouth chin strap is een handige hoofdband die ervoor zorgt dat de kin gedurende de slaap in de juiste stand blijft staan en de mond gesloten blijft. Hiermee voorkom je het ademhalen door de mond, waardoor je ‘s ochtends niet wakker wordt met een gortdroge mond.

Hier kun je de Chin Strap bekijken

7. Oxyfresh mondwater unflavoured

 

Oxyfresh unflavored is bij uitstek het beste mondwater voor mensen die bijtende mondwaters met SLS, menthol en alcohol slecht kunnen verdragen. Met behulp van actieve zuurstof worden bacteriën bestreden en gevoelige weefsels gekalmeerd.

Dit meest neutrale mondwater ter wereld is voor sommigen misschien een beetje te saai, maar voor een grote groep droge-mond-patiënten niet meer weg te denken uit de dagelijkse mondverzorging.

Bekijk OxyFresh Unflavored hier

8. Xylitol

Xylitol kauwgoms zoals Miradent, Kaux of MoistR onderscheiden zich ten opzichte van andere kauwgoms omdat ze een hoge concentratie xylitol bevatten en uiteraard vrij zijn van suiker.

Xylitol heeft speekselopwekkende eigenschappen en zorgt er tevens voor dat plak zich moeilijk kan hechten aan de tanden. Geschikt voor mensen met een tekort aan speeksel die ook gedurende de dag de mond willen beschermen tegen de gevolgen van monddroogheid.

Bewezen kauwgoms met xylitol vind je hier

9. OxiBalance

OxiBalance is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van xerostomie als gevolg van diabetes. Vanwege een hoog glucosegehalte in het speeksel treedt er bij diabetici veel vaker cariës op.

Het glucoseoxidase-systeem beschermt het gebit tegen deze suikers (die worden omgezet in zuren). Tegelijkertijd maakt ook Oxibalance gebruik van een enzymensysteem. Een formule dat de vochtinbrengende werking flink stimuleert.

Bekijk het pakket van OxiBalance hier

10. Raspberry Hydrating Mondgel

Raspberry hydrating gel is een populair mondproduct dat de klachten van xerostomie helpt te verlichten, maar scoort minder goed dan bijvoorbeeld Oxyd8 of OxyFresh.

Veel patiënten zweren erbij, maar deze speekselvervanger bevat alcohol en mist een aantal speekselstimulerende ingrediënten.

Bekijk Raspberry hier

De 5 Eisen Voor Een Goed Droge-mond-product

droge mond middel

5 belangrijke voorwaarden waaraan ieder product tegen monddroogheid zou moeten voldoen.

  1. De meeste producten zijn meer smeermiddelen dan dat ze vocht inbrengen in de weefsels van de mond. Kies daarom voor middelen met een enzymensysteem, dit versterkt het vochtinbrengende effect. Zo ervaar je direct verlichting.
  2. Veel artikelen verzuimen de natuurlijke speekselsaanmaak te bevorderen. Eigen speeksel blijft in alle gevallen de beste remedie. Middelen met speekseltriggers zoals spilanthes hebben daarom de voorkeur.
  3. Ook zijn er fabrikanten die het maagslijm van varkens gebruiken. Maagslijm geeft niet alleen een vreemde smaak, maar roept ook gevoelsmatig bij veel mensen weerstand op. Er zijn tevens middelen met plantaardig slijm zoals hydroxyethylcellulose, een stofje dat niet snel vervliegt en waar je dus gerust een nacht op kunt doorslapen.
  4. Sommige mondproducten zijn te zuur wat het tandglazuur kan beschadigen. Kies daarom altijd een product met een pH waarde van 6,5 of meer. Let op. Niet elke fabrikant is hier open over. In ons top10 artikel vind je alleen pH neutrale artikelen.
  5. Er zijn tandpasta’s en mondwaters die gebruik maken van sodium lauryl sulfaat, menthol of alcohol. Het nadeel van deze stofjes is dat ze de mond verder kunnen uitdrogen of irriteren. Laat deze middelen dus liever staan.

Zo goed als alle genoemde middelen zijn te bekijken via deze link