Top 5 beste zuigtabletten tegen een droge mond

Top 5 beste zuigtabletten tegen een droge mond

Als je last hebt van een droge mond zijn zuigtabletten erg fijn. Ze kunnen de mond direct hydrateren en hebben een verzachtende werking. Maar welke tabletten zijn het meest geschikt? We hebben de beste 5 voor je verzameld.

Wat te doen tegen een droge mond?


Heb je vaak last van een droge mond? Droge mondklachten (xerostomie) kunnen ontstaan door diverse oorzaken en komen in ernstige en minder ernstige mate voor. Een tekort aan speeksel geeft ongemak geven bij alledaagse dingen als eten en praten. Soms melden mensen met droge mondklachten een voortdurend dorstgevoel, ondanks dat ze voldoende water drinken. ’s Nachts kun je hier zelfs wakker van worden, wat vervelend is en bovendien niet goed voor je gezondheid.

Daarnaast heeft een tekort aan speeksel een negatief effect op je gebit en de kwaliteit van je adem. Als je last hebt van een droge mond, door welke oorzaak dan ook, is het goed om speciale aandacht te geven aan je mondhygiëne.

Droge mondklachten kunnen heel verschillende oorzaken hebben. De meest onschuldige en gemakkelijk te verhelpen oorzaak is een tandpasta met irriterende en bijtende bestanddelen. Als je die vervangt door een natuurlijke, milde tandpasta die het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteert ben je al een heel eind. Een droge mond in de ochtend kan veroorzaakt worden doordat je met je mond open slaapt.

Bekende oorzaken zijn medische factoren, die een speekseltekort tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld aandoeningen als diabetes en afwijkingen aan de speekselklieren, zoals het syndroom van Sjögren. Bij vrouwen kunnen hormoonschommelingen er voor zorgen en dan zijn er nog de bijwerkingen van veel medicatie, zoals antidepressiva. Ook zonder medicatie kan een tekort aan speeksel door psychische factoren ontstaan, zoals bij angst en stress-klachten. Afgezien van medicatie kunnen ook ingrijpende behandelingen als bestraling tegen kanker verantwoordelijk zijn voor droge mondklachten. Vroeger meende men dat ook ouderdom de mond droger maakt, maar ook hier gaat het meestal om bijwerkingen van medicatie.

Door welke oorzaak dan ook, een droge mond is minimaal ongemakkelijk. Naarmate je er langer en ernstiger last van hebt, tast het bovendien je mondgezondheid en dus je gebit aan. Alle reden om speciale aandacht te besteden aan de klachten en deze, afhankelijk van de oorzaak, te verhelpen of te verzachten.

Kijk om te beginnen eens kritisch naar de ingrediënten van je tandpasta. Je gebruikt het dagelijks, waardoor uitdrogende, antiseptische stoffen als alcohol, triclosan en chloorhexedine de droge mondklachten kunnen verergeren. Hetzelfde geldt voor irriterende overbodige chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat) en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Volgens ons voor iedereen belangrijk om te vermijden, maar dat geldt zeker als je last hebt van een droge mond. Schadelijke chemicaliën in tandpasta en mondwater kunnen droge mondklachten zelfs veroorzaken. Maar ook als er een andere reden is voor het tekort aan speeksel, bijvoorbeeld medische factoren, is het wijs om milde tandpasta op basis van natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Je maakt de droge mondklachten dan in ieder geval niet nog erger.

Nog beter is om voor je dagelijkse mondhygiëne te kiezen voor tandpasta en mondspoeling, die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met droge mondklachten. Deze producten hydrateren je mondslijmvliezen en stimuleren de eigen speekselproductie.

Tussendoor is het goed om deze gerichte dagelijkse mondhygiëne aan te vullen met tabletten tegen een droge mond. Daarmee hydrateer je gedurende de dag wat vaker je mondslijmvliezen, verfris je je adem, stimuleer je je speekselklieren en verzorg je je gebit.

Xylitol

xylitol

Bovendien geven tabletten tegen een droge mond je de mogelijkheid om van de speeksel-opwekkende werking en frisse smaak van xylitol te genieten. Bovendien is deze natuurlijke zoetstof erg goed voor je gebit. 

Xylitol laat je letterlijk het water in de mond lopen en dat is mooi meegenomen bij droge mond mondklachten. In tegenstelling tot suiker heeft xylitol ook nog eens een aantal gunstige eigenschappen voor je gebit. Ook dat is prettig, omdat je gebit en de kwaliteit van je adem al genoeg te lijden hebben door een tekort aan speeksel.

Xylitol verlaagt de zuurgraad in de mond, zodat de mineralen uit het voedsel beter worden opgenomen in de zwakke plekken in je tandglazuur. Schadelijke bacteriën kunnen zich onder invloed van xylitol veel moeilijker als tandplak aan het glazuur hechten. Gebruik van xylitol vermindert de vorming van tandplak aanmerkelijk. Daarmee voorkom je de vorming van tandsteen en verklein je het risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Ook dat is bij een droge mond geen overbodige luxe.

Bij droge mondklachten is het goed om gedurende de dag je mond te hydrateren en te verfrissen. Daarom hebben wij de beste 5 tabletten tegen een droge mond op een rijtje gezet.

1. Moist-R Droge Mond Tabletten

tabletten tegen droge mond

Op nummer 1 onze absolute topper om in de loop van de dag je mond te hydrateren en je adem te verfrissen met effectieve, natuurlijke bestanddelen. Moist-R Droge Mond tabletten brengt snel verlichting en neutraliseert de zuurgraad in de mond, wat erg belangrijk is voor een goede mondgezondheid. Dit resulteert weer in minder tandplak en tandsteen, minder cariës (gaatjes) en minder tandvleesontstekingen.

De tabletten hydrateren en verzorgen niet alleen, iedere tablet stimuleert de aanmaak van speeksel door de combinatie van de frisse, natuurlijke mintsmaak en de koele frisheid van xylitol.

Moist-R Droge Mond tabletten zijn ideaal voor onderweg en tussendoor, ze verzachten snel de droge mondklachten en verfrissen de adem. Ze bevatten geen dierlijke bestanddelen, maïs, eiwitten, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. De xylitol is gewonnen uit de bast van berkenbomen uit duurzame Amerikaanse bossen en heeft de bovengenoemde gebitsverzorgende kwaliteiten.

Kortom, natuurlijke en effectieve tabletten tegen droge mond en de bijbehorende negatieve effecten op de kwaliteit van je adem en op je gebit.

Je vindt de droge mondtabletten hier

2. Xerostom pastilles

xerostom pastilles droge mond

Het merk Xerostom is speciaal ontwikkeld om droge mondklachten tegen te gaan door de mond te hydrateren en de speekselklieren te stimuleren. In het verlengde van hun tandpasta, mondwater, gel en spray bieden zij ook kauwgom en pastilles voor tussendoor. De pastilles zijn evenals de andere producten gebaseerd op extra vierde olijfolie en bevatten ook de frisse en verzorgende natuurlijke zoetstof xylitol.

 

Naast het hydrateren van de mondslijmvliezen en het stimuleren van de speekselproductie wordt ook je gebit verzorgd. De zuurgraad in de mond wordt verlaagd, wat de vorming van tandplak en tandsteen tegen gaat. Dit geeft een frissere adem en minder risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Hier vindt het hier

3. Dr. Katz Dry Mouth Lozenges (pastilles)

Dr Katz Lozenges Droge mond

 

De Dry Mouth Lozenges (pastilles) van The Breath Co. zijn gebaseerd op het extract van Spilanthes acmella. Dit is een krachtig natuurlijk antibioticum en bevat meerdere bio-actieve stoffen, waardoor het ook wel het anti-kiespijn plant wordt genoemd. Daarnaast is zink toegevoegd, een bekend bacterie werend middel. En ook in deze pastilles ontbreekt de verfrissende, speeksel stimulerende en gebitsverzorgende xylitol niet.

Deze hydraterende pastilles hebben een prettige lichte mandarijn – mintsmaak.

Bekijk het product hier 

4. Perio Brite Zuigtabletten

Periobrite Droge mond lozenges

 

Perio Brite Lozenges (pastilles) van Nature’s Answer zijn, zoals het merk aangeeft, geheel gebaseerd op natuurlijke bestanddelen. De effectiviteit is er niet minder om, de revolutionaire BLIS M18 formule bestaat uit plantaardige probiotica die het evenwicht van de mondflora optimaliseert. Dat wil zeggen dat de goede bacteriën in de mond gestimuleerd worden en zo de schadelijke bacteriën in toom houden.

Daarnaast zorgen de krachtige heilzame plantenextracten voor het hydrateren van je mondslijmvliezen. De eigen speekselproductie wordt gestimuleerd door de combinatie van verkoelende pepermuntolie en de verfrissende smaak van citroen-limoenolie, eveneens van natuurlijke herkomst. Het extract van gemberwortel verzorgt en verzacht je tandvlees en mondslijmvliezen.

Met dagelijks 5 Perio Brite zuigtabletten kun je tussendoor op natuurlijke basis je droge mondklachten verzachten. Perio Brite Zuigtabletten zijn 100% plantaardig en dus geschikt voor veganisten.

Je kunt de zuigtabletten hier vinden

5. Miradent AQUAMED Zuigtabletten

miradent zuigtabletten

 

Ook Miradent AQUAMED zuigtabletten zijn ontwikkeld om de mond en het gebit optimaal te verhogen bij droge mondklachten. De formule bestaan uit een combinatie van enzymen voor hydratatie, calcium voor de remineralisatie van het tandglazuur en xylitol voor de frisse smaak en het bestrijden van de schadelijke bacteriën in de mond.

Deze combinatie staat garant voor een prettiger mondgevoel, een frisse adem, sterkere tanden en minder vorming van tandplak en tandsteen. Tegelijkertijd worden de speekselklieren gestimuleerd door xylitol en de frisse, fruitige smaak van passievrucht.

Bekijk de tabletten hier