Tandpasta met fluoride

De 5 beste tandpasta’s met fluoride van 2021

De meeste tandpasta’s bevatten en dat is niet voor niets: dit ingrediënt is nog steeds het belangrijkste middel om gaatjes te bestrijden. Maar welke tandpasta’s werken het best? Wij maakten een top 5 voor je.

De beste tandpasta met fluoride getest

Fluoride is en blijft het belangrijkste middel in de strijd tegen gaatjes, met veel bewijs voor de werking.1-5 Hoe werkt dat dan? Fluoride voorkomt dat de bacteriën in je mond toenemen. Daarnaast remineraliseert het je tandglazuur: het tandglazuur wordt sterker en kan het beter de ‘zuuraanvallen’ uit eten en drinken doorstaan. Zo wordt cariës – of: gaatjes – voorkomen.

Het Ivoren Kruis raadt aan om vanaf de leeftijd van 5 jaar twee keer per dag te poetsen met een fluoridetandpasta met 1.000-1.500 ppm fluoride. Daarvoor kunnen kinderen een tandpasta gebruiken met wat minder fluoride.

Maar zo makkelijk is het nog niet om een goede, effectieve, zo veel mogelijk natuurlijke tandpasta met fluoride te vinden. Welke tandpasta’s raden we aan?

1. Oxyfresh Fluoride Tandpasta

Fluoride tandpasta

Op 1 staat voor ons de fluoridetandpasta van Oxyfresh. Deze tandpasta wordt door veel mensen gewaardeerd, blijkt uit de blije reacties op internet. De tandpasta heeft een fijne smaak en textuur, maar vooral: hij werkt erg goed tegen gaatjes.

Dat heeft onder meer te maken met de combinatie van fluoride en zink. Fluoride werkt zoals gezegd tegen gaatjes, maar ook zink heeft een positief effect op de mondgezondheid. Het versterkt bijvoorbeeld de afweer en bevordert de wondheling. In tandpasta’s werkt het plaqueremmend. Ook heeft zink een positief effect op ontstekingen aan het tandvlees.2

Zink doet nog iets: het werkt erg goed tegen slechte adem. In mondspoelingen wordt om die reden vaak zink gebruikt, en ook in tandpasta’s werkt het.

Oxyfresh Fluoride tandpasta is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, en bevat geen middelen als parabenen, ftalaten of alcohol. Deze tandpasta van Oxyfresh bevat wel sodium lauryl sulfaat (SLS), een middel om tandpasta te laten schuimen. Wil je dat liever niet? Kijk dan eens bij onze andere vier tandpasta’s. Die zijn zonder SLS.

Al met al vinden we deze tandpasta van Oxyfresh een heel prettige, zachte, effectieve en natuurlijke tandpasta. Geschikt voor meerdere doeleinden: tegen gaatjes, tandvleesontsteking, slechte adem en helend voor de mond. Een echte nummer één!

Ingrediënten:
Sodium Fluoride, Sorbitol, Hydrated Silica, Glycerin, Water (Aqua), Sodium Lauryl Sulfate, Chondrus Crispus (Carrageenan), Stabilized Chlorine Dioxide (Oxygene®️), Sucralose, Zinc Acetate, Titanium Dioxide, Natural Mint Flavor

2. Oxyd8 Fresh Breath Toothpaste

tandpasta oxyd8

Deze tandpasta is geen tandpasta zoals je die gewend bent, maar een gel. Een gel bestaat uit kleinere moleculen dan tandpasta’s. Dat is heel handig, want met een gel kan je daardoor de weefsels van de tong, het tandvlees en de keel beter bereiken.

Soms is zo’n gel even wennen, maar dat duurt meestal niet lang. De meeste mensen vinden de gel van Oxyd8 juist prettig mild aanvoelen.

Oxyd8 werkt op basis van actief zuurstof. Actief zuurstof lijkt hét middel voor de toekomst in tandpasta’s en wordt dan ook steeds populairder. Dat komt omdat het voorkomt dat bacteriën in de mond zich vermenigvuldigen. En dat op een manier die heel vriendelijk en zacht is voor de mond, zonder irritaties te veroorzaken, zoals bij heftigere middelen als chloorhexidine wel het geval is.

Actief zuurstof voorkomt gaatjes en werkt tegen tandvleesontstekingen, maar gaat ook een vieze adem tegen. Zoek je een tandpasta waardoor je weer rustig je mond open kan doen? Dan is deze gel van Oxyd8 heel geschikt!

Oxyd8 is een natuurlijke gel, zonder agressieve bestanddelen als alcohol, sodium lauryl sulfaat (SLS), kunstmatige zoetstoffen en kleurstof.

Ingrediënten:
Aqua, Sorbitol, Glycerin, Hydrated Silica, Aroma, Xylitol, Tetrapotassium pyrophosphate, Tetrasodim Pyrophosphate, Cellulose, Sodium Benzoate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sodium Sulfate, Sodium Fluoride, Parfum, Sodium Chlorite, Ammonium Glycyrrhizate, Ascorbic Acid, Citric Acid, Sodium sulfite, Potassium Sorbate

3.Oralieve Ultra Mild Toothpaste

oralieve tandpasta fluoride

Op nummer 3 staat een geweldige tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een droge mond. Een droge mond kan heel vervelend aanvoelen, en bovendien verhoogt een droge mond de kans op gaatjes en ontstekingen in de mond.

De tandpasta van Oralieve voelt heel prettig aan in de mond. Het gaat met de fluoride gaatjes tegen en doet daarmee wat tandpasta’s horen te doen.
Maar Oralieve gaat verder. Dankzij de natuurlijke enzymen beschermt het de mond tegen droogte. De tandpasta kalmeert, beschermt en hydrateert de mond door de speekselproductie te verhogen. ‘Een ultiem mondcomfort’ belooft Oralieve met deze tandpasta en wat ons betreft wordt dat ook echt waargemaakt.

Oralieve tandpasta bevat geen irriterende, schuimende of uitdrogende bestanddelen, zoals alcohol of sodium lauryl sulfaat (SLS).

Ingrediënten:
Sorbitol, Glycerin, Aqua, Hydrated Silica, Glucose, Xylitol, Isoceteth-20, Cellulose Gum, Sodium Monoflurophosphate (1450 ppm fluoride), Aroma, Whey Protein, Lactoferrin, Lactoperoxidase, Glucose Oxidase, Potassium Thiocyanate, Sodium Benzoate, CI 77891

4. Dentissimo Complete Care Tandpasta

lentissimo fluoride tandpasta

Het mooie van deze tandpasta van het Zwitserse merk Dentissimo is dat het natuurlijke ingrediënten als geranium en etherische oliën combineert met meer conventionele ingrediënten als fluoride, xylitol en hydroxy-apatiet (HAP). The best of both worlds, denken wij!

Dentissimo Complete Care Tandpasta bevat trouwens iets minder fluoride dan de meeste tandpasta’s: 950 ppm natriumfluoride, terwijl de meeste tandpasta’s tussen 1000-1500 ppm fluoride bevatten.

Nog iets fijns: Dentissimo Complete Care Tandpasta heeft een abrasieve waarde (RDA-waarde) van 60. Tandpasta’s hebben allemaal een zogenaamde RDA-waarde. Daarmee wordt bepaald hoe schurend (ook wel: abrasief) de tandpasta is.
Is de RDA-waarde onder de 70, dan is de tandpasta laag-abrasief. Een RDA-waarde van 71 t/m 99 betekent gematigd abrasief, 101 t/m 150 is abrasief en een RDA-waarde van 151 of meer betekent dat de tandpasta hoog abrasief is en dus erg schurend werkt.

Zo’n lage abrasieve waarde als bij Dentissimo betekent dat deze tandpasta heel geschikt is voor mensen met gevoelige tanden of blootliggend dentine.

Nog even over de ingrediënten: bijzonder is de toegevoegde geranium. Die heeft een antibacteriële werking, kalmeert kiespijn en geïrriteerd tandvlees en stimuleert wondgenezing. De pepermunt- en eucalyptusolie verfrissen de adem.

De tandpasta bevat geen irriterende ingrediënten als sodium lauryl sulfaat (SLS), chloorhexidine, peroxide, parabenen of triclosan. Wel bevat het titaniumdioxide. Overigens, als je in de ingrediëntenlijst kijkt, zie je dat er wel Sodium Lauroyl Sarconisate in zit. En ja, dat heeft dezelfde letters als sodium laurayl sulfaat (SLS), maar is toch echt iets anders. Het werkt reinigend. En is volledig veilig: niet giftig, schadelijk, irriterend of sensitiserend, aldus de International Journal of Toxicology.6

Ingrediënten:
Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, Xylitol, Glycerin, Peg-32, Cellulose Gum, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Hydroxyapatite, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Sodium Olivoyl Glutamate, Aroma, Propylene Glycol, Geranium Maculatum Extract, Aloe Barbadensis Extract, Mentha Piperita Oil, Eucalyptol, Calcium Glycerophosphate, Sodium Fluoride (950 ppm), Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Sodium Saccharin, Sodium Benzoate, Phytic acid, Titanium Dioxide (C.I. 77891)

5. AnOxident Balance Tandpasta

Anoxident fluoride tandpasta

Tot slot willen we je in deze lijst graag wijzen op de tandpasta van AnOxident. Nog niet zo’n bekend merk misschien, maar omdat dit zo’n ontzettend milde tandpasta is, verdient deze ook zeker aandacht.

AnOxident Balance Tandpasta belooft de natuurlijke balans in de mond te herstellen. De tandpasta vermindert de invloed van glucose in speeksel, terwijl ook de natuurlijke pH-waarde in de mond wordt hersteld. Dat voorkomt cariës.

De tandpasta is dan ook heel geschikt voor mensen met overmatige glucoseconcentraties in het speeksel, zoals diabetici. Het Luxemburgse merk AnOxident heeft trouwens meerdere producten die zich compleet richten op tand- en tandvleesbescherming voor diabetici. Dat komt omdat er een duidelijke relatie is tussen tandvleesproblemen en diabetes. Het merk wil de vicieuze cirkel daarbij doorbreken.

Maar meer mensen kunnen deze tandpasta waarderen, omdat hij zo mild is. Ook mensen die niet houden van de pittige smaak van pepermunt die in veel tandpasta’s aanwezig is, vinden AnOxident vaak een fijne tandpasta. Ook voor mensen met gevoelige tanden is deze tandpasta heel geschikt. En hou je niet van sodium lauryl sulfaat (SLS), dan is dit ook een heel fijne tandpasta.

Naast fluoride is er xylitol verwerkt in deze tandpasta, wat ook antibacterieel werkt. Een klein pleidooi voor deze tandpasta van AnOxident op plek 5 dus!

Ingrediënten:
Excipients, Sodium Monofluorophosphate 1.14% w/w (1500 ppm fluoride ion), Xylitol, Milk Protein Extract, Milk Substrate, Cucumis Melo, Apo Lactoferrin-NFQ®, Lactoferrin-NFQ®

Literatuur

1. Cate ten, J. Contemporary perspective on the use of fluoride products in caries prevention. Br Dent J 214, 161–167 (2013).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23429124/
2. Marinho VC, Higgins JP, Sheiham A, Logan S. Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2003: CD002278.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535435/
3. Pitts, N., Zero, D., Marsh, P. et al. Dental caries. Nat Rev Dis Primers 3, 17030 (2017). https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.30
4. Twetman S e.a. (2003) Caries‐preventive effect of fluoride toothpaste: a systematic review, Acta Odontologica Scandinavica, 61:6, 347-355.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14960006/
5. Twetman S. Caries prevention with fluoride toothpaste in children: an update. European Archives of Paediatric Dentistry // 10 (3). 2009
https://link.springer.com/article/10.1007/BF03262678
6. Final Report on the Safety Assessment of Cocoyl Sarcosine, Lauroyl Sarcosine, Myristoyl Sarcosine, Oleoyl Sarcosine, Stearoyl Sarcosine, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Myristoyl Sarcosinate, Ammonium Cocoyl Sarcosinate, and Ammonium Lauroyl Sarcosinate. International Journal of Toxicology. 2001;20(1_suppl):1-14. doi:10.1080/10915810152902547X