Tandpasta met fluoride

De 5 beste tandpasta’s met fluoride (2024)

Hoewel er tegenwoordig alternatieven zijn, hebben nog steeds veel mensen liever tandpasta met fluoride. Veelal wordt het hen ook aangeraden door de tandarts.

Wat doet fluoride?

Fluor-ionen komen niet vrij in de natuur voor, omdat ze zich gemakkelijk binden aan andere stoffen. Ook aan tandpasta worden ze toegevoegd als verbinding met een andere stof. Er zijn verschillende fluor-verbindingen, waarvan calciumfluoride en natriumfluoride het meest gebruikt worden.

De negatief geladen fluor-ionen in de tandpasta reageren op het mineraal hydroxy-apatiet, waar onze tanden van gemaakt zijn. Samen vormen ze een gefluorideerd zout, dat harder is dan het eigen hydroxy-apatiet. Dat maakt het tandglazuur beter bestand tegen de door de bacteriën afgescheiden zuren. Fluoride is daarmee een beproefd middel tegen cariës (gaatjes).

Toch is fluoride geen onschuldig wondermiddel, dat je onbeperkt kunt gebruiken. Sinds 2009 is het fluorgehalte in kindertandpasta dan ook sterk beperkt en worden er speciale kindertandpasta’s gemaakt zonder of met een lager fluoride-gehalte.

Welke tandpasta met fluoride is de beste?

Wat voor jou de beste tandpasta met fluoride is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals: heb je bijvoorbeeld gevoelige tanden of droge mondklachten? Daarvoor zijn speciale tandpasta’s. Daarbij moet je je wel bedenken dat fluoride slechts een kleine toevoeging aan tandpasta is, die uiteraard nog veel meer ingrediënten bevat. Omdat niet alle tandpasta’s goed zijn voor het natuurlijke evenwicht van je mondflora, is het goed om ook te letten op die andere ingrediënten.

Hieronder hebben we 4 mondvriendelijke tandpasta’s met fluoride op een rijtje gezet. Met voor de liefhebbers op nummer 5 een tandpasta zónder fluoride, die een even effectief glazuur-beschermend ingrediënt bevat.

1. RyttPro Tandpasta Magic Mint

RyttPrro_Magic_Mint

RyttPro Tandpasta Magic Mint is een dunne, transparante gel die veel dieper in de weefsels kan doordringen dan een dikke tandpasta. Deze gel schuimt zoals je van tandpasta gewend bent. Niet door het irriterende SLS (sodium lauryl sulfaat), maar door middel van een mild schuimmiddel op basis van kokosnoot.

De innovatieve actieve zuurstofformule OZ-3X van RyttPro elimineert samen met zink de schadelijke bacteriën. Actieve zuurstof doet nog meer nuttig werk, het neutraliseert de stinkende zwavelgassen die bacteriën produceren en het oxideert verkleuringen op het gebit. Door het bestrijden van de schadelijke bacteriën wordt tandplak afgebroken en je tandvlees beschermd. Het neutraliseren van de nare geuren zorgt direct voor een frissere adem. 

RyttPro Tandpasta Magic Mint stabiliseert de zuurgraad in de mond en bevat natriumfluoride voor het versterken van je tandglazuur. De tandpasta is mild en bevat geen schadelijke stoffen als ftalaten, parabenen of kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Tot slot heeft RyttPro Tandpasta Magic Mint een prettige frisse mint-smaak, die de speekselklieren stimuleert.

Bekijk RyttPro Tandpasta Magic mint hier

2. Oxyfresh Fluoride Tandpasta

oxyfresh fluoride tandpasta

Oxyfresh tandpasta is gebaseerd op de milde, maar zeer effectieve zuurstofformule Oxygene. Ook deze formule reinigt samen met zink je gebit op een mondvriendelijke manier. Daarnaast worden de stinkende gassen die de bacteriën uitscheiden geneutraliseerd, zodat je door te poetsen direct voor een frissere adem krijgt.

Aan deze tandpasta zijn een aantal natuurlijke bestanddelen toegevoegd, zoals aloë vera, xylitol en etherische oliën. Oxyfresh tandpasta heeft een prettige mint-citroensmaak en deze variant bevat uiteraard fluoride.

Bekijk Oxyfresh Fluoride Tandpasta hier

3. Oralieve Tandpasta

oralieve fluoride tandpasta

Oralieve tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. Een tekort aan speeksel is niet alleen een vervelend gevoel maar verhoogt ook de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Oralieve bestrijdt monddroogte, maar maakt ook de tanden sterker met behulp van fluoride.

Het tekort aan speeksel wordt gecompenseerd door lichaamseigen en melk-enzymen, die de functie van het speeksel overnemen. Schadelijke bacteriën worden op een milde, mondvriendelijke manier bestreden. Natuurlijk worden ook de droge en geïrriteerde slijmvliezen verzacht en hydrateert. Xylitol remt niet alleen de vorming van tandplak af, het stimuleert ook de speekselklieren met de frisse smaak.

Bekijk Oralieve Tandpasta hier

4. RyttPro Tandpasta Mild Mint

ryttpro fluoride tandgel

Ook RyttPro Tandpasta Mild Mint is een milde, dunne gel op basis van een actieve zuurstofformule (OXI2) en zink. Dit is de meest effectieve en veilige manier om schadelijke mondbacteriën inclusief hun nare geurtjes te bestrijden. Daarnaast verzorgen aloë veraen ubiquinone (vitamine Q10) de zachte weefsels in de mond. Xylitol geeft een frisse smaak, maar remt bovendien de vorming van tandplak af, stabiliseert de zuurgraad in de mond en stimuleert de speekselklieren. Ook in deze tandpasta maakt fluoride je tandglazuur harder om het te beschermen tegen de zuren die cariës (gaatjes) veroorzaken.

Bekijk RyttPro Tandpasta Mild Mint hier

5. JuliBrite Mineraliserende Tandpasta

julibrite HAP mineraliserende tandpasta

Cariës (gaatjes) tegengaan is natuurlijk een hele goede zaak. Maar het sterker maken van je tandglazuur is niet alleen voorbehouden aan fluoride. Voor de groeiende groep mensen die liever geen fluoride gebruikt, vormt het lichaamseigen mineraal hydroxy-apatiet (HAP) een uitstekend alternatief. JuliBrite Mineraliserende Tandpasta versterkt je tandglazuur door middel van HAP, hetzelfde mineraal waar onze tanden, tandglazuur en botten van gemaakt zijn.

De overige ingrediënten van deze nieuwe tandpasta zijn ook dik in orde. Ook hier weer een actieve zuurstofformule, en wel een heel bijzondere: de zuurstofmoleculen worden gegenereerd door honing. Samen met zink bestrijdt de zuurstof de schadelijke bacteriën en hun gassen effectief, maar wel met respect voor de rest van de mondflora.

Voor de bescherming van de zachte mondweefsels is het lichaamseigen enzym hyaluronan toegevoegd. Dit werkt ontstekingsremmend en anti-oxiderend. Hyaluronan remt tandplak zelfs even goed af als chloorhexidine, maar dan wel zonder de destructieve gevolgen voor de mondflora.

En dan is er nog de natuurlijke zoetstof xylitol, die bekend staat om de talloze gunstige effecten voor het gebit. Het maakt niet alleen dat bacteriën zich niet goed aan je tandglazuur kunnen hechten, maar verlaagt ook de zuurgraad in de mond. Dat maakt weer dat het mineraal HAP beter wordt opgenomen in je tandglazuur. De lekkere frisse smaak van xylitol stimuleert ook nog eens de speekselklieren, wat de mondgezondheid altijd ten goede komt.

Bekijk JuliBrite Mineraliserende Tandpasta hier