Dossier: gevoelige tanden

Beste 10 Middelen Bij Gevoelige Tanden

Doen je tanden pijn als je een ijsje eet? Of bij het drinken van een warme chocomel? Dan heb je waarschijnlijk last van gevoelige tanden. Heel vervelend, helemaal omdat het best lastig is om een middel te vinden dat echt werkt. Onze tandheelkundige experts hebben een top 10 voor je samengesteld.

10 Beste Wapens Tegen Gevoelige Tanden

Even kort: gevoelige tanden krijg je soms omdat het glazuur (het beschermlaagje) is aangedaan, maar meestal omdat het tandbeen bloot komt te liggen, omdat het tandvlees zich terugtrekt. Het stuk tand dat je dan ziet is de tandhals of de wortel van de tand. Tandwortels hebben geen glazuur, en bestaan uit poreus materiaal: tandbeen.

In tandbeen zitten tubuli: kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwen in de tand of kies. Bij gevoelige tanden of kiezen zijn meer kanaaltjes aanwezig, maar ze zijn ook wijder. Door kou, warmte, zoet of zuur eten of drinken, worden die zenuwen geprikkeld en dat geeft de pijn.

Wat kun je het beste gebruiken bij gevoelige tanden?

1. Speciale Mondgel

gel gevoelige tanden

Een goede gel tegen gevoelige tanden brengt een beschermlaagje aan, of heeft extra toegevoegde stoffen die de tandbeenkanaaltjes dicht(er) maken of de zenuwprikkeling in deze kanaaltjes verminderen. Fluoride is het belangrijkste bestanddeel van deze middelen. Fluoride remt de demineralisatie, zodat er minder tandmateriaal oplost. Het bevordert remineralisatie én remt de zuurvorming, zodat de ‘zuuraanval’ van zuur voedsel of drinken niet zo heftig is.

Een van de allerbeste fluoride gels is OxyFresh Fluoride Dental Gel. Deze gel breng je gemakkelijk aan met een bitje. Dit bitje plaats je over de tanden, zodat de gel de gevoelige tandhalzen kan bereiken. Je laat het vervolgens vijf minuten intrekken. De gel bevat voornamelijk fluoride, wat zorgt voor remineralisatie van tanden en kiezen en het remt de demineralisatie.

OxyFresh werkt bovendien met actief zuurstof, wat schadelijke bacteriën tegengaat en zo de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes, omdat het tandplak tegengaat. Maar actief zuurstof helpt ook om je tandvlees gezond te houden, wat extra belangrijk is als je last hebt van gevoelige tanden. De gel verzacht bovendien de pijn en smaakt lekker fris.

2. Speciaal mondwater

fluoride mondwater

Net als gels tegen gevoelige tanden, kan ook mondwater een beschermlaagje aanbrengen, of extra toegevoegde stoffen hebben die de tandbeenkanaaltjes dicht(er) maken of de zenuwprikkeling in deze kanaaltjes verminderen. Een mondwater dat enkel natuurlijke ingrediënten bevat en een bewezen werking heeft, is OxyFresh Fluoride Mondwater. Door dagelijks één minuut te spoelen met dit mondwater wordt de mond schoner én minder gevoelig. Dat komt vooral door het toegevoegde fluoride. Dit fluoride maakt de tanden en de blootliggende tandhalzen en –wortels sterker, zodat ze minder gevoelig worden voor kou, warmte, zoet of zuur.

OxyFresh werkt met actief zuurstof, wat schadelijke bacteriën tegengaat en zo de tanden en kiezen beschermt tegen gaatjes, omdat het tandplak tegengaat. Maar actief zuurstof helpt ook om je tandvlees gezond te houden, wat extra belangrijk is als je last hebt van gevoelige tanden. OxyFresh gebruikt in tegenstelling tot veel andere mondwaters geen alcohol of chloorhexidine, wat nog een aanbeveling is voor dit product. Alcohol droogt de mond namelijk uit, wat slecht is voor je mond. En chloorhexidine kan je mond juist extra irriteren.

3. Speciale tandpasta

miradent gevoelige tanden

Een tandpasta kan, net als mondwater of gels, een beschermlaagje aanbrengen, of extra toegevoegde stoffen hebben die de tandbeenkanaaltjes dicht(er) maken of die de zenuwprikkeling in deze kanaaltjes verminderen. Door het dagelijks gebruik van een tandpasta, kan deze langdurig effect hebben.

Een voorbeeld van zo’n tandpasta is Miradent Mirasensitive Hap Special Toothpaste for Sensitive Teeth. Deze tandpasta voor mensen met gevoelige tanden, tandhalzen of tandvlees bevat hydroxyapatite, ook wel HAP genaamd. Dit mineraal bevat calcium, wat de tubuli (tandbeenkanaaltjes) in de tanden kan verkleinen of dichten, waardoor de gevoeligheid van tanden afneemt. Deze tandpasta van Miradent bevat uiteraard ook fluoride, en xylitol. Beide stoffen hebben een anti-bacteriële werking. Fluoride helpt de tand beschermd te houden. Fluoride remt de demineralisatie, zodat er minder tandmateriaal oplost. Het bevordert remineralisatie én remt de zuurvorming, zodat de ‘zuuraanval’ van zuur voedsel of drinken niet zo heftig is. En xylitol geeft de tandpasta ook nog eens een prettige, frisse smaak.

Veel andere tandpasta’s bevatten ingrediënten die niet geschikt zijn voor gevoelige tanden en gevoelig tandvlees, zoals sodiumlaurylsulfaat. Deze stof veroorzaakt het karakteristieke schuimende effect van veel tandpasta’s, maar de stof kan het tandvlees en soms zelf de tanden zelf irriteren. Miradent bevat geen sodiumlaurylsulfaat.

4. Extra zacht flosdraad

Het is belangrijk om je gebit schoon te houden, ook tussen je tanden. Maar omdat je tanden en misschien ook tandvlees al gevoelig zijn, moet je met extra zachte producten werken.

Dentek Sensitive Clean Flosspicks bestaan bijvoorbeeld uit superzacht zijden flosdraad en zijn daarom erg geschikt voor mensen met gevoelige tanden of geïrriteerd tandvlees. Dit flosdraad is bovendien verrijkt met een coating van fluoride, wat het tandglazuur versterkt. Sensitive Clean beschikt tegelijkertijd over een tandenstoker en een tongreiniger, zodat de mond nog beter gereinigd kan worden.

5. Gebitssupplementen

Naast middelen als een speciale tandpasta of gel, kun je ook tabletten slikken om je tanden te versterken en zo gevoeligheid tegen te gaan, bijvoorbeeld Georganics Gebitssupplementen.

De supplementen van UK Organics bevatten vitamine K2 en D3, die de opname van calcium verbeteren. Zo blijven je tanden sterk. Vitamine E, C en A houden je tandvlees gezond. De mineralen uit de supplementen zorgen ten slotte voor natuurlijke remineralisatie van je tanden, wat zo belangrijk is bij gevoelige tanden. De tabletten zijn zonder suiker, zoetstof, conserveermiddelen en kleurmiddelen en bovendien veganistisch. Eén tablet per dag helpt je tanden sterk en stevig te maken.

6. Extra zachte tandenborstel

bamboe tandenborstel

Gebruik bij gevoelige tanden en tandvlees een extra zachte tandenborstel, om je gebit niet nog meer te irriteren. Te hard poetsen of poetsen met een te harde tandenborstel zorgt er ook voor dat je tandvlees nog verder terugtrekt, zodat je tandwortels nog meer bloot komen te liggen, wat je gebit nog gevoeliger maakt.

OxyFresh Health Brush is een fijne borstel. Deze heeft superzachte, afgeronde borstelhaartjes
en is daardoor veel vriendelijker voor het tandglazuur en tandvlees dan de conventionele versies. De haartjes bereiken ook de ruimtes net iets onder het tandvlees. Als het tandvlees ontstoken is kun je met de Health Brush toch blijven poetsen zonder het tandvlees verder te irriteren.

7. Speciale kauwgom

green tea kauwgom

Kun je met kauwgom je gebit versterken? Ja, dat kan. Gebruik een kauwgom die geen suiker bevat, maar xylitol. Deze natuurlijke zoetstof bestrijdt effectief de schadelijke bacteriën, waardoor je gaatjes en ontstekingen kunt voorkomen. Xylitol remineraliseert de tanden, die hierdoor sterker worden en het remt zuuraanvallen, waardoor het glazuur sterk blijft. En kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel, wat je mond gezond houdt. Goed kauwen om die gevoelige tanden tegen te gaan dus!

Miradent Xylitol Chewing Gum Green Tea is een goede vervanging van reguliere kauwgom, omdat de xylitol het gebit verzorgt. Deze kauwgom bevat geen suiker of aspartaam en is bovendien glutenvrij, lactosevrij en sorbitolvrij, dus ook voor mensen met allergieën op die vlakken te gebruiken.

8. Whitening pen

whitening stick

Nee, tanden bleken gaat gevoelige tanden niet tegen. Maar slijtend glazuur leidt niet alleen tot gevoelige tanden, maar ook tot vergeling van je je tanden. Mocht je je tanden willen bleken en last hebben van gevoelige tanden, dan moet je goed oppassen dat je het juiste product kiest, omdat bleken de tanden nog een gevoeliger kan maken. Kies een product dat niet te agressief is en werkt met voornamelijk natuurlijke ingrediënten.

De Dr. Brite Whitening pen is zo’n product. Het heeft de waterperoxidegraad van eten, bevat xylitol, vitamine C en organische kokosolie en is veganistisch en glutenvrij. In tegenstelling tot veel andere producten is deze pen geschikt voor gevoelige tanden. Het brandt niet en er blijft geen chemische smaak achter in de mond.

9. Veilige ragers of stokers

miradent set

Het is belangrijk om ook tussen je tanden of kiezen te reinigen. Doe dat bij gevoelige tanden met een zacht middel. Een te harde tandenstokers of te puntige rager kan je tandglazuur of tandvlees immers nog verder beschadigen en dat is het laatste dat je wilt.

De Miradent I-Prox Care Set is bijvoorbeeld een set die veilig te gebruiken is en daarom ook geschikt is voor mensen met gevoelige tandhalzen en tandvlees. Het bestaat uit een tandartsspiegeltje, interdentaal borsteltje en een schraper voor hardere afzettingen op het tandglazuur. De Miradent I-Prox Care Set is gemaakt van sterk materiaal, dat niet te scherp of hard is en dus prettig voor tanden en tandvlees.

10. Monddouche

Waterfloss amandelstenen

Een monddouche werkt met een waterstraal om tandplak en etensresten tussen je tanden en kiezen weg te halen. Dat is prettig en vooral ook veilig voor je tanden en tandvlees, wat in het geval van gevoelige tanden een belangrijk criterium is. Gebruik altijd lauw water, want te koud water kan vervelend zijn voor je toch al gevoelige tanden.

De JuliBrite Waterfloss is bijvoorbeeld een makkelijk apparaatje. Het apparaat werkt niet op elektriciteit, waardoor je het ook onder de douche kunt gebruiken. De JuliBrite Waterfloss heeft een waterstraal die niet te krachtig is, zoals het geval is bij sommige andere douches, maar juist zacht en effectief. Dat is prettig bij gevoelig tandvlees en blootliggende tandhalzen of –wortels. Je kunt bovendien de kracht van de waterstraal zelf bepalen.