Dossier: Dier en gebit

Top 5 Beste Tandpasta Voor Honden

Steeds meer baasjes realiseren zich dat ze het gebit van hun hond moeten verzorgen. Het moderne blikvoer reinigt het hondengebit niet zoals hun natuurlijke dieet, waarbij ze vlees van botten moeten afknagen. Vooral aan de buitenkant van het gebit vormen voedselresten samen met speeksel en bacteriën een laag tandplak. Wordt dat niet regelmatig verwijderd, dan verhardt het zich net als bij ons tot tandsteen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Tandsteen kan gevaarlijk zijn

Tandsteen is poreus, wat betekent dat er zich nog meer voedselresten en bacteriën kunnen nestelen. De ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën, die zich dan ook onbeperkt zullen vermenigvuldigen. Tandsteen kan leiden tot tandvleesontsteking en andere gebitsproblemen, die het welzijn en de gezondheid van je hond ernstig aantasten. Zelfs de levensduur van je hond kan aanzienlijk verkorten als gevolg van verwaarloosde gebitsproblemen. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden.

Bij ernstige gebitsproblemen ga je natuurlijk met je hond naar de dierenarts. Zodra de problemen zijn verholpen, is het zaak om het gebit van je hond verzorgen om herhaling te voorkomen.

Hoewel niet iedere hond het fijn zal vinden dat je zijn tanden poetst, is het wel noodzakelijk. Om de klus niet lastiger te maken dan nodig, hebben wij de 5 beste hondentandpasta’s op een rijtje gezet:

1. Oxyfresh Pet Dental Gel

Oxyfresh Pet Dental Gel

Onze absolute favoriet is Oxyfresh Pet Dental Gel. Zoals alle producten van Oxyfresh is deze hondentandpasta gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Actieve zuurstof pakt de schadelijke bacteriën aan bij de bron, zij leven namelijk in een zuurstofarme omgeving. Hoe effectief actieve zuurstof ook is, de “goede” bacteriën blijven ongemoeid zodat het natuurlijke evenwicht in de bek bewaard blijft. Bovendien worden de nare geurtjes die de schadelijke bacteriën produceren in één moeite door geneutraliseerd door de extra zuurstof.

Door het bestrijden van de schadelijke, anaerobe bacteriën kunnen die zich niet vormen tot tandplak en in een latere fase tot tandsteen. Als je hond het toelaat, poets dan zijn tanden 2 keer per week met een speciale tandenborstel voor huisdieren. Is jouw hond daar niet aan gewend, dan kun je Oxyfresh Pet Dental Gel ook met je vinger op het gebit aanbrengen. Het belangrijkste zijn de randen van het tandvlees, waar dit overgaat in tanden en kiezen. De meeste tandplak blijft bij honden aan de buitenkant van het gebit kleven en daar kom je relatief gemakkelijk bij.

Actieve zuurstof is een effectieve, maar veilige en bekvriendelijke methode. OxyFresh Pet Dental Gel is helemaal geur- en smaakloos, zodat je hond geen bezwaar zal maken tegen voor hem rare smaken en geuren.

Aan deze gebitsgel, die overigens ook geschikt is voor katten, zijn ter ondersteuning van de actieve zuurstof plantaardige ingrediënten toegevoegd. Aloë vera en Iers mos (Chondrus Crispus) verzachten en genezen het tandvlees.

Bekijk de Pet Dental Gel hier.

2. AE Dogz Nano tooth stick

AE Dogz Nano tooth stick

De AE Dogz Nano Tooth Stick voor honden en katten is een innovatieve tandenborstel om snel en effectief voedselresten, aanslag tandplak en tandsteen van het honden- of kattengebit te verwijderen.

Deze unieke tandenborstel voor honden maakt gebruik van het absorberende vermogen van kleine nano-deeltjes. In contact met water wordt elk nano-deeltje een nano-capillaire buis. Die vormen samen een 3D-achtig netwerk met een enorme capaciteit om op een diep niveau te reinigen. Zo worden verkleuringen en verontreiniging op het tandglazuur snel verwijderd.

Al na 1 of 2 minuten reinigen kun je resultaat zien. De benodigde tijd om de tanden helemaal schoon te maken hangt af van de hoeveelheid vlekken en tandsteen. Gele tanden zullen bijvoorbeeld meerdere reinigingsbeurten nodig hebben om de oorspronkelijke kleur te herstellen.

De spons-kop verkleurt van wit naar bruin naarmate je meer vlekken en vuil van het gebit verwijderd hebt.

Je vindt de AE Dogz Nano Tooth Stick hier.

3. Animigo Denti Care honden- en kattentandpasta

Een geschikte tandpasta voor honden is de Dent Care huisdieren-tandpasta van Animigo. Deze is volkomen veilig en gemaakt van natuurlijke ingrediënten, want een hond spuugt tandpasta nu eenmaal niet uit zoals wij.

Denti Care tandpasta bevat geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen, maar natuurlijke ingrediënten als eucalyptus, peterselie en kaneelolie. Bovendien is het mineraal calcium toegevoegd, dat erg belang is voor een sterk en gezond gebit. De tandpasta is geschikt voor honden en katten van alle leeftijden en rassen.

4. Beaphar tandpasta voor honden en katten

Beaphar is een bekend merk voor huisdieren-verzorging. De tandpasta smaakt naar lever, waar veel honden gek op zijn. De baasjes melden dat de honden al beginnen te kwispelen als ze de tandenborstel zien. Hoe lekker je hond deze tandpasta ook vindt, het blijft een tandpasta die tandplak verwijdert, de vorming van tandsteen voorkomt en een frisse adem geeft.

5. Chewsi Dental Chew Toy (kauwspeeltje voor honden)

Chewsi Kauwspeeltje Honden

Tot slot geen tandpasta, maar een stevig kauwspeeltje dat je kunt vullen met één van de bovenstaande tandpasta’s. Zo kun je je hond spelenderwijs zelf zijn gebit laten verzorgen. Al spelend en kauwend worden voedselresten en tandplak grondig effectief van het gebit verwijderd.

De Dental Chew tot is gemaakt van sterk maar veilig materiaal. Voedselresten en tandplak worden van het gebit verwijderd door zachte noppen, die moeiteloos het hondengebit reinigen.
Nog effectiever wordt het spelen als je de Chewsi Dental Chew Toy vult met hondentandpasta. Dan poetst je hond zelf zijn tanden, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.