Tandsteen verwijderen

Tandsteen verwijderen | Top 10 beste middelen

Tandsteen is de bron van het merendeel van de problemen in de mond en aan het gebit. Denk aan ontstoken tandvlees, een slechte adem en cariës (gaatjes). De reden daarvan is dat tandsteen poreus is en zodoende onderdak biedt aan tandplak en bacteriën. Dat leidt tot een vicieuze cirkel van steeds meer tandplak en tandsteen. Tandsteen vormt zich bovendien niet alleen boven op de gebitselementen, het kan ook onder het tandvlees doorgroeien. Dat gaat vervolgens wijken en ontsteken, wat weer meer bacteriën aantrekt.

Tandsteen verwijderen | Beste Tips Getest

Ook als je je tanden twee keer per dag grondig poetst en de plekjes tussen tanden en kiezen reinigt met flosdraad of interdentale ragertjes, kan er zich tandsteen vormen. Dat heeft te maken met factoren als de samenstelling van je speeksel en de zuurgraad in je mond. Om die reden raden tandartsen de halfjaarlijkse gebitsreiniging aan.

Als tandplak eenmaal tandsteen is geworden, kan het alleen nog mechanisch worden verwijderd. Dat kun je bij de tandarts of de mondhygiënist laten doen, maar je kunt tandsteen ook zelf verwijderen. Om je tandsteen zelf te verwijderen heb je natuurlijk wel de juiste hulpmiddelen nodig. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

1.Moist-R Teeth Whitening Sponge

Met deze innovatieve tandenstift van Moist-R op basis van nano-technologie kun je niet alleen tandplak en vlekken van je tanden verwijderen, maar zelfs tandsteen!

Zonder tandpasta, maar met slechts water, kun je je gebit op een diep niveau reinigen. De Shiny nano tandenstift maakt gebruik van nanotechnologie en het enorme absorptievermogen van nano-deeltjes. Die minuscule deeltjes vormen in contact met water zogenaamde nano-capillaire buisjes, die een nog grotere absorptie-capaciteit hebben. Daardoor wordt je tandglazuur op een diep moleculair niveau als het ware schoon gegumd.

Voor het verwijderen van tandplak die je mist met je dagelijkse poetsbeurten raden we je aan om het iedere 2 of 3 weken je gebit te reinigen met de Moist-R spons. Als je ook verkleuringen en tandsteen van je gebit wilt verwijderen zul je wat vaker moeten reinigen, maar dankzij de diepe werking zal uiteindelijk ook tandsteen van je tanden en kiezen verdwijnen.

Na verloop van tijd zal de sponskop van de Moist-R bandenstick bruin worden omdat de nano-capillaire buisjes verzadigd raken met hetgeen je van je glazuur verwijderd hebt. Dat is een teken dat hij vervangen moet worden. Iedere verpakking bestaat uit één gemakkelijk hanteerbare houder en twee navullingen.

Omdat je alleen maar water nodig hebt voor een grondige reiniging van je gebit, is deze innovatieve en compacte tandenstift ook heel handig voor onderweg.

2. JuliBrite ilustra plus Home Kit

JuliBrite Whitening Kit

Je tanden veilig thuis bleken en tandsteen verwijderen gaan hand in hand in de JuliBrite ilustra plus Home Kit. De tandenbleekset is ontworpen om binnen 6 dagen resultaat op te leveren. Voor een blijvend resultaat adviseren wij om de 6-daagse kuur iedere maand te herhalen.

Het actieve bleekmiddel, dat de verkleurde moleculen in je tanden witter maakt is Phthalimido Peroxy Caproic Acid (PAP). Niet te verwarren met het gebruikelijke agressieve bleekmiddel waterperoxide, waar tanden doorgaans erg gevoelig van worden.

De JuliBrite ilustra plus Home Kit werkt juist andersom door toevoeging van Hydroxy apatiet (HAP), dat zorgt voor de remineralisatie van het tandglazuur. Tevens is kalium nitraat toegevoegd, dat de zenuwen beschermt en minder gevoelig maakt.

De JuliBrite ilustra plus Home Kit is volkomen veilig, maar heeft wel een maximale bleekkracht. Je maakt je tanden niet alleen tot 10 tinten witter, je versterkt ook nog eens het glazuur en vermindert de gevoeligheid van je tanden.

De Home Kit is gemakkelijk in het gebruik en wordt geleverd met comfortabel, aanpasbaar en herbruikbaar mondstuk. De tweecomponenten-spuitjes geven bij ieder gebruik de juiste hoeveelheid gel.

3. Dentek Professional Oral Care kit

Tandsteenhaakje Dentek

Behalve met de bovenstaande innovatieve middelen, kun je natuurlijk ook tandsteen verwijderen met het vertrouwde tandartshaakje. Bijvoorbeeld die uit de Dentek Oral Care Kit, een professionele mondverzorgings-set.

Het roestvrij stalen tandartshaakje met de tandenschraper aan het andere uiteinde zijn speciaal bedoeld om veilig en efficiënt tandsteen te verwijderen. Er is ook nog een zachte rubberen toothpick om het tandvlees tussen tanden en kiezen te reinigen en te masseren. Dit instrument heeft aan het andere uiteinde nog een klein haakje om verontreinigingen te verwijderen uit kleine hoekjes en spleetjes. Je gebruikt ze samen met het mondspiegeltje. Dat kan niet kan beslaan, zodat je goed kunt zien waar je nog tandsteen moet verwijderen. Alle instrumenten hebben een goede grip.

Deze complete set is bedoeld om zelf thuis je gebit ontdoen van tandsteen, ook van de lastig bereikbare plekjes. Het regelmatig verwijderen van tandsteen voorkomt een slechte adem en gebitsproblemen als tandvleesontsteking, cariës (gaatjes) en tandbederf.

4. Piksters aanslag-verwijderaar

Aanslagverwijderaar

Met de Piksters aanslag-verwijderaar kun je verkleuringen en aanslag van je gebit verwijderen direct na het ontstaan. Het is een heel licht schurend rubbertje, dat de aanslag als het ware weg gumt. Het zachte rubber is uiteraard veiliger voor tandglazuur en tandvlees dan metalen haakjes, waar niet iedereen een voldoende vaste hand voor heeft.

Regelmatig aanslag verwijderen zorgt ervoor dat je tanden gladder blijven, waardoor bacteriën zich minder goed kunnen hechten. Zo wordt de vorming van tandplak en tandsteen tegengegaan en help je tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) voorkomen.

5. TonsilFresh Tandsteen-haakje

tandsteenhaakje

Heb je wel een vaste hand en ben je een geoefende gebruiker, dan is het TonsilFresh tandartshaakje een prima manier om tandsteen te verwijderen. De TonsilFresh set bevat niet alleen een tandartshaakje, maar in totaal drie instrumenten om je gebit effectief van tandsteen te ontdoen.

De set bevat twee roestvrij stalen tandartshaakjes, één met scherpe punten en één met stompe uiteinden om te schrapen.
Het bijgevoegde mondspiegeltje kan niet beslaan, zodat je goed kunt zien waar nog tandsteen zit. De handvaten van de instrumenten zijn geribbeld voor een goede stevige grip.

Met de TonsilFresh mondverzorgings-set kun je heel gericht tandsteen van je gebit verwijderen. Dit helpt problemen als een slechte adem, tandvleesontsteking, cariës (gaatjes) en tandbederf voorkomen.

6. AE Dentals tandsteen-verwijderaar

elektrische tandsteenverwijderaar

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om thuis je gebit te reinigen met een elektrische tandsteen-verwijderaar. Dit apparaat ken je vast van je bezoeken aan de mondhygiënist.

Met de AE Dentals tandsteen-verwijderaar kun je zelf veilig je gebit reinigen en tandsteen verwijderen, zodat je niet hoeft te wachten op de halfjaarlijkse gebitsreiniging bij de mondhygiënist. Het apparaat is comfortabel in gebruik door de stevige grip en zorgt voor een tandarts-schoon gevoel. Zo blijven je tanden witter en gladder, wat de verdere vorming van tandsteen ook nog eens voorkomt.

Met de AE Dentals tandsteen-verwijderaar verwijder je hardnekkige vlekken, aanslag en tandsteen. Door de vorm kun je ook bij de lastig bereikbare plekjes komen. De snelheid is regelbaar in 5 stappen en uiteraard beschadigt het apparaat het tandglazuur niet.

Een ideale manier om je gebit schoon te houden en je adem fris. Het regelmatig verwijderen van tandsteen voorkomt tandvleesontsteking en andere gebitsproblemen als cariës (gaatjes).

7. TonsilFresh Elektrische tandsteen-verwijderaar

elektrisch tandsteenhaakje

Zoals je ook je tanden elektrisch kunt poetsen, geldt dat ook voor het verwijderen van tandsteen. De sonische hoogfrequente trillingen zorgen voor een diepe reiniging. Je verwijdert tandsteen, maar ook vlekken van je gebit.

Tandsteen verwijderen gaat snel en veilig, van zowel je eigen tanden en kiezen als kronen en implantaten. De TonsilFresh Elektrische tandsteen-verwijderaar ligt gemakkelijk in de hand en produceert weinig geluid. Het geïntegreerde heldere LED-licht laat je goed zien wat je doet en waar je nog tandsteen kunt weghalen. Bovendien is een zachte siliconen floss-tip inbegrepen. Met de beide opzetstukken kun je je gebit perfect reinigen op een professioneel niveau.

De elektrische tandsteen-verwijderaar werkt op (niet bij geleverde) AAA-batterijen.

8. Moist-R kauwgom

moist-R kauwgom

Moist-R kauwgom is een goede aanvulling in de strijd tegen tandsteen. Immers, tandsteen dat zich niet afzet op je gebit hoef je ook niet te verwijderen.

Het werkzame ingrediënt van Moist-R kauwgom is xylitol. De moleculaire structuur van deze natuurlijke zoetstof is heel anders dan die van suiker. De veel voorkomende mondbacterie Streptococcus mutans kan xylitol niet omzetten in zuren, zoals die dat met suiker doet. Bovendien kan de bacterie zich niet samen met voedselresten en speeksel hechten aan je tandglazuur, met andere woorden: tandplak vormen. Aangezien tandsteen niets anders is dan verharde tandplak, verminder je met xylitol de afzetting van tandsteen.

Om van dit effect te profiteren hoef je zelfs niet je gehele suikerconsumptie te vervangen door xylitol. Maar een paar Moist-R kauwgompjes verdeeld over de dag zorgen echt voor minder tandsteen en houden je tanden witter.

De xylitol in Moist-R kauwgom is net als de oorspronkelijke Finse uitvinding afkomstig uit de bast van berkenbomen. Die worden biologisch geteerd in de Verenigde Staten en zijn gecertificeerd GMO-vrij. Er zitten geen conserveermiddelen of schadelijke witte kleurstoffen in.

9. UK Organics Elektrische Tandenborstel

Elektrische tandenborstel

Ook de UK Organics Elektrische Tandenborstel valt in de categorie “voorkomen is beter dan genezen”. Tandsteen dat zich niet vormt, hoef je ook niet te verwijderen. Bovendien blijven je tanden witter en wordt met iedere poetsbeurt het tandvlees gemasseerd voor een betere doorbloeding.

De sonische, hoogfrequente trillingen van deze tandenborstel reinigen je gebit zo grondig dat tandplak niet de kans krijgt om tandsteen te worden. Dat geldt niet alleen op de plekken waar je borstelt. De hoogfrequente trillingen (35.000 per minuut) genereren een vloeistofdynamica, waarbij de tandpasta samen met water en speeksel dieper tussen de tanden en kiezen gestuwd worden om ook daar bacteriën en tandplak te verwijderen. Dankzij de dunne steel va de opzetborstel kun je de vloeistof de gehele poetsbeurt in je mond houden.

De UK Organics Elektrische Tandenborstel ligt prettig in de hand en heeft 3 instelbare snelheden en 2 functionele standen: White en Clean. De automatische timer geeft 4 x 30 seconden aan, zodat je je tanden altijd rondom in evenwicht poetst. De tandenborstel is energiezuinig, zodat je maar eens in de maand hoeft op te laden.

10. OXYD-8 mondwater Healthy smile

Oxyd8 healthy smile mondwater

Een goed mondwater verfrist niet alleen de adem, maar vermindert ook de vorming van tandsteen.
Dit alcoholvrije mondwater bevat onder andere xylitol en dat is niet alleen voor een frisse smaak. Xylitol zorgt er ook voor dat bacteriën zich niet aan het glazuur kunnen hechten en minder tandplak betekent minder tandsteen.

OXYD-8 mondwater Healthy smile heeft als actieve ingrediënt fluoride, het bekende middel om je tandglazuur te versterken en te remineraliseren. Hierdoor is dit mondwater ook zeer geschikt als je last hebt van gevoelige tanden.

De ingrediënten reinigen grondig, maar wel met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Het bevat geen verzurende of uitdrogende bestanddelen, zoals alcohol of SLS (sodium lauryl sulfaat). Regelmatig spoelen na het tandenpoetsen helpt mee aan een schoon gebit, gezond tandvlees en een frisse adem.