Dossier: Slechte Adem

Top 10 Beste Tandpasta’s Tegen Slechte Adem

Auteur: Dhr G.H.M. Grootgoed

Welke tandpasta’s tegen slechte adem werken het best? Het is niet onverstandig dat je je dit afvraagt. Nog steeds worden de meeste tandpasta’s voorzien van ingrediënten met een bijtend, irriterend en uitdrogend effect. Op de langere termijn kunnen deze stofjes je ademgeur zelfs verergeren. Om die reden is er een top 10 lijst samengesteld met bewezen tandpasta’s die je ademgeur met flinke stappen verfrissen, géén chemicaliën bevatten en tegelijkertijd het gebit en tandvlees beschermen.

Waar moet een goede frisse adem tandpasta aan voldoen?

beste tandpasta

Een van de allerbeste combinaties die je in een tandpasta tegen slechte adem kunt terugvinden is een mix van sodium chlorite (NaClO2), zinklactaat, natrium bicarbonaat, melkextracten en essentiële oliën zoals kokosolie en tea tree olie. Deze bestanddelen hebben aangetoond de anäerobe slechte-adem-bacterie te vernietigen tot in de kern en de vieze geuren (zwavelgassen) die ze verspreiden te neutraliseren.

Welke tandpasta’s kun je beter vermijden?

Tandpasta’s die voor problemen kunnen zorgen bevatten sodium lauryl sulfaat, alcohol, chloorhexidine, triclosan, sacharine en de tandpasta’s met een hoge zuurgraad. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze stofjes een vochtafdrijvende en weefselbeschadigende werking hebben, wat geen positief effect heeft op de ademgeur.

Aan de hand van bovenstaande bevindingen is de volgende top 10 lijst tot stand gekomen

1. RyttPro = Beste Tandpasta Slechte Adem

Frisse adem tandpasta

RyttPro is met afstand de best verkochte tandpasta tegen slechte adem van Amerika. Dat het op de 1e plek staat komt dus niet zomaar aanwaaien.

RyttPro,  was het eerste middel ter wereld dat met behulp van actief zuurstof en sodium bicarbonaat een slechte mondlucht verdelgt, zónder het eco-systeem te ontregelen. Iets wat de reguliere (bijtende) tandpasta’s vaak wel teweegbrengen vanwege haar agressieve chemicaliën.

RyttPro is het enige merk ter wereld dat van de American Dental Association een Seal of Acceptance heeft gekregen. Dit houdt in dat ‘s werelds strengste tandarts-community alléén RyttPro durft te adviseren.

RyttPro pakt ademgeur aan, hydrateert de mond en behoudt een gezonde balans. Ga je voor de hoogste ademfrisheid? Go For RyttPro.

Te bekijken bij www.demondzorgzaak.nl

2. OxyFresh Lemon Mint toothpaste

tandpasta tegen vieze adem

OxyFresh tandpasta vinden we terug op de 2e plaats. Hoewel het qua het bestrijden van halitose net zo effectief werkt als RyttPro bevat OxyFresh Lemon Mint geen fluoride. Voor veel mensen is het een bewuste keuze om geen fluoride te gebruiken.

Ook OxyFresh werkt op basis van actief zuurstof, zink en essentiële oliën en kunnen we niet betrappen op mondonvriendelijke stoffen. Poetsen en spoelen met OxyFresh staat garant voor een ademfrisheid van maar liefst 12 uur.

OxyFresh tandpasta Lemon Mint kun je bekijken via deze link

3. Uk Organics Oil Pulling Tandpasta

tandgel tegen mondlucht

UK Organics staat terecht hoog genoteerd in deze top10. Als je opmerkt dat er kokosolie in een tandpasta verwerkt zit, weet je bij voorbaat dat de fabrikant het beste voor heeft met haar gebruikers.

UK Organics bestaat uit mineralen, sodium bicarbonaat en kokosolie. Een bewezen mix van bestanddelen die viesruikende geurtjes aanpakt en de slechte-adem-bacterie bestrijdt bij de bron.

Deze tandgel bestaat volledig uit natuurlijke bronnen en is daarom zeer populair bij mensen die ademgeur willen tegengaan, maar weigeren om te poetsen met de reguliere (kunstmatige) tandpasta’s.

Te bekijken op de website van demondzorgzaak.nl

4. OraRelieve

orarelieve tandpasta stinkende mond

OraRelieve is in de basis samengesteld voor mensen die kampen met een droge mond. Als je regelmatig last hebt van een droge mond (bijvoorbeeld ‘s ochtends) is de ademgeur vaak niet prettig. Orarelieve ondersteunt het speeksel in de strijd tegen schadelijke bacteriën en helpt zodoende halitose te bestrijden. De actieve stoffen zijn lactoferrine en lactoseoxidase.

Lees hier waarom Orarelieve zo populair is bij droge-mond-patiënten

5. Dr Brite USA

mond stinken tandpasta

Dr. Brite is net als UK Organics volledig biologisch. Een prettige bijkomstigheid is dat het poetsen met Dr. Brite Toothpaste niet alleen stinkende sulfideverbindingen in de kiem smoort, je krijgt er ook wittere tanden van. En dat allemaal zónder agressieve, synthetische stoffen die je tandglazuur aantasten.

Je kunt Dr. Brite bekijken bij bol.com of via deze link.

6. OxiBalance

tandpasta stinkende mondlucht

OxiBalance is oorspronkelijk bedoeld voor diabetici, maar is tevens perfect inzetbaar voor iedereen die de ademkwaliteit wil verbeteren. Met name diabetici en sporters (die een glucoserijk dieet volgen) lopen een grotere kans op mondproblemen vanwege de hoge concentraties suiker in het speeksel.

Microben die stinkende sulfideverbindingen uitstoten gebruiken deze suikers om zich te vermenigvuldigen. OxiBalance maakt zuren onschadelijk die worden veroorzaakt door deze bacteriën en ondersteunt het speeksel in de strijd tegen slechte adem.

In Nederland kun je OxiBalance bekijken op deze website.

7. Xerostom Toothpaste

halitose tandpasta

Xerostom is net als Oralieve in de basis ontwikkeld voor xerostomie-patiënten. De actieve bestanddelen zijn xylitol, olijfolie, fluoride en betaïne. Dit zorgt voor een hydraterende werking waarbij het speeksel wordt geholpen de mond te verzorgen en de ademgeur weg te nemen. Xerostom bevat geen s.l.s. en heeft een alkalische werking waardoor slechte bacteriën niet kunnen voortleven.

Je kunt de producten van Xerostom in Nederland bekijken via deze website.

8. Desert Essence Fennel en Tea Tree

tea tree olie tandpasta

Desert Essence is een leider op het gebied van natuurlijke gebitsverzorging. Bussines Insider koos deze tandpasta als beste natuurlijke tandpasta. “Het is enorm effectief en bevat alles wat je van een goede tandpasta mag verwachten.”

Tea tree olie is het actieve ingrediënt dat helpt de mond te verfrissen en schadelijke bacteriën te doden. Desert Essence is weliswaar minder effectief dan de nummers 1 en 2 op deze lijst, maar een verkeerde keuze is het niet! Let op: bevat géén fluoride.

Bekijk Desert Essence Tandpasta hier

9. Muskanadent Tandpasta

tandpasta frisse adem

Muskanadent is een volledig natuurlijk product dat vertrouwt op de reinigende kracht van kamille, kokosolie en salie. Salie is een antioxidant die ondersteunt bij het genezen van gingivitis. Kokosolie trekt schadelijke bacteriën aan en maakt tanden witter. Hoewel deze tandpasta bewezen heeft een stinkende ademgeur te bestrijden, bevat het jammergenoeg wel alcohol.

10. Ultradex Tandpasta

Ultradex tandpasta is een laag abrasieve tandpasta dat met behulp van chlorine dioxide de onfrisruikende zwavelverbindingen absorbeert. Ondanks dat het vele andere tandpasta’s verslaat, staat het op de laatste plaats van deze lijst. Ultradex bevat namelijk de zoetmaker sacharine wat voor veel mensen een reden is om deze tandpasta niet te gebruiken.

Bekijk Ultradex hier

Waarom is het belangrijk kritisch te zijn op de producten die je gebruikt?

Wist je dat je mond één van de meest absorberende organen in het menselijk lichaam is? Bedenk je dan dat iedere keer dat je je tanden poetst er vele chemicaliën in je bloedbaan terecht kunnen komen. Vooral bij flinke gebruik kunnen er volgens verschillende onderzoekers problemen ontstaan.

Wees bedacht op de volgende stoffen

Sommige ingrediënten in tandpasta’s kunnen de ademgeur verslechteren. Pas daarom vooral op voor de volgende bestanddelen.

  • Sodium lauryl sulfaat wordt in de formule toegevoegd vanwege haar schuimende en prikkende kracht. Dit is ook het enige wat het doet. Het heeft geen andere functie dan ‘bijten.’ Zo denkt de consument dat het werkt. In werkelijkheid verdroogt en irriteert het de mond en verhoogt het de kans op aften en slechte adem. Het beschadigde mondweefsel als gevolg van het prikken is een voedselbron voor bacteriën die ademgassen produceren. Kan tevens laagjes glazuur van de tand afschrapen.
  • Triclosan en parabenen. De reden dat triclosan in veel formules voorkomt is omdat het heeft bewezen ontstoken tandvlees tegen te gaan. Inmiddels staat dit stofje op de verdachtenlijst. De Amerikaanse voedsel en warenautoriteit verbiedt triclosan in handzeep en douchegel. Het zou ons immers resistent kunnen maken tegen antibiotica en daarnaast interfereert het met de uitgifte van hormonen. Zodoende kan het de hormonale balans verstoren. Uit een onderzoek in Amerika bleek dat mensen die poetsten met een triclosan houdende tandpasta 5 keer zoveel triclosan in hun urine hadden. Ook BPA en parabenen veroorzaken mogelijkerwijs hormonale verstoringen.
  • Kunstmatige smaakstoffen zoals aspartaam , sacharine en sorbitol. Bij een hoge inname wordt de kans verhoogt op gewichtstoename, vergeetachtigheid, hoofdpijn en nier & leverproblemen. Een aantal stofjes hiervan zorgen ervoor dat alles wat je na het tandenpoetsen eet vies smaakt. Sacharine wordt opgenomen in de mond en komt in je bloedbaan terecht terwijl je je tanden poetst. Sacharine geeft het lichaam het verkeerde signaal af dat je een overdosis aan calorieën binnen krijgt. Het lichaam gaat zich hier vervolgens op voorbereiden. Als dan blijkt dat deze calorieën niet binnenkomen kan je lichaam ongevoelig raken voor nieuwe vergelijkbare sigaren. Het gevaar is nu dat je meer vet opslaat en dus kunt aankomen.

Tot slot

Van alle frisse adem tandpasta’s kiest men het vaakst voor RyttPro en OxyFresh. Beide producten werken op basis van actief zuurstof, zinklactaat en sodium bicarbonaat. Uiteraard vrij van sodium lauryl sulfaat en andere vervelende stoffen. RyttPro en OxyFresh kun je op deze website het meest voordelig bestellen.