Dossier: Dier En Gebit

10 Supertips Voor Honden Met Ontstoken Tandvlees

Gun je hond een gezond en verzorgd gebit. Controleer het gebit, het tandvlees en de geur van de adem regelmatig en ga naar de dierenarts indien nodig. Verzorg het gebit van je hond om tandvleesontstekingen te voorkomen. Hieronder hebben we de Top 10 van beste middelen daarvoor op een rijtje gezet.

Ontstoken tandvlees bij honden kan gevaarlijk zijn

Voor het welzijn en de gezondheid van je hond is het belangrijk dat zijn tandvlees gezond is. Doordat blikvoer aan het gebit blijft plakken, zijn er echter steeds minder honden die na hun derde levensjaar nog een gaaf gebit en gezond tandvlees hebben.

Gezond tandvlees is, net als bij ons, bij een hond roze van kleur en het moet strak aansluiten op de gebitselementen. Als het tandvlees ontstoken is, is het rood. Het kan daarnaast gezwollen zijn of bloeden en de aansluiting op de tanden en kiezen kan losraken. Een fase verder is het tandvlees opgetrokken, het komt verder los van de gebitselementen en biedt onderdak aan meer bacteriën en ontstekingen.

Het is goed om dat zo nu en dan te controleren. Ook de adem van je hond is een goede graadmeter. Hondenadem ruikt nooit heel erg lekker, maar als het echt stinkt duidt dat op ontstekingen. De schadelijke anaerobe bacteriën die de stank produceren kunnen namelijk welig tieren in ontstekingen. Bovendien zorgen zij op den duur voor ernstige gebitsproblemen.

Een slecht gebit met tandvleesontsteking of zelfs uitgevallen tanden en kiezen is geen pretje voor je hond. Het zorgt voor pijn, ongemak en moeite met kauwen. Deze ellende, met de gezondheidsrisico’s en een korter leven van dien, wil je je hond natuurlijk besparen.

1. California Pets Mondwater

California Pets Mondwater

Wij vinden een schoon gebit voor de hond net zo belangrijk als voor onszelf. Helaas hebben we ze nog nooit zo gek gekregen om naast ons aan de wastafel twee keer per dag hun tanden te poetsen. Gelukkig zijn er andere manieren. California Pets mondwater voeg je simpelweg toe aan het drinkwater van je hond, dat daarmee verandert in mondwater.

Als je hond drinkt, verzorgt hij zonder het door te hebben zijn gebit. Dit is dan ook de gemakkelijkste manier om het gebit van je huisdier te verzorgen, zelfs als die niet gediend is van tandenpoetsen.

Om California Pets drinkwater additief toe te voegen hoef je niet te wachten tot je hond al last heeft van tandvleesontstekingen. Het werkt ook preventief en is zeker aan te raden bij honden van een ras, die door de vorm van het gebit bijna zeker gebitsproblemen zullen ontwikkelen.

Het belangrijkste ingrediënt van California Pets mondwater is gestabiliseerde natriumchloriet, een actieve zuurstofformule. Die maakt de leefomgeving van de schadelijke bacteriën in de bek onleefbaar, maar zonder vervelende bijwerkingen voor je hond. Regelmatig drinken van water met California Pets drinkwater additief voorkomt de vorming van tandplak en tandsteen. In het verlengde daarvan voorkom je ontstoken tandvlees.

California Pets Mondwater met gestabiliseerde natriumchloriet bevat geen overbodige kleur- en smaakstoffen, waardoor zelfs kieskeurige honden geen idee hebben dat ze hun gebit aan het verzorgen zijn tijdens het drinken.

Bekijk de California Pets mondspoeling hier.

2. AE Dogz Teeth Whitening Sponge

 

Normaal gesproken kun je tandplak nog redelijk verwijderen, maar moet tandsteen mechanisch worden verwijderd, met andere woorden: afgebikt. Toch is het zachtzinniger verwijderen van tandsteen niet helemaal onmogelijk. Dit dankzij de innovatieve Nano Tooth Stick van AE Dogz.

De AE Dogz Nano Tooth Stick werkt totaal anders dan andere tandenborstels. Hij is gebaseerd op de werking van super absorberende nanodeeltjes. Door de sponsachtige borstelkop nat te maken met water, veranderen de nanodeeltjes in zogenaamde nano-capillaire buisjes. Samen vormen die een 3D-achtig netwerk met een extreme absorptie-capaciteit. Dat maakt dat de spons-kop verontreinigingen en vlekken op het tandglazuur kan verwijderen op een veel dieper niveau dan een normale borstel.

Hardnekkige vlekken en zelfs tandsteen kun je verwijderen met de AE Dogz Nano Tooth Stick. Hoe lang het duurt om het hondengebit volledig te reinigen, hangt af van de mate van verontreiniging. Vlekkerige of gele tanden hebben meerdere reinigingsbeurten nodig, evenals een gebit met veel tandsteen. In dat geval is aan te raden om het gebit van je hond voor te bereiden met California Pets mondwater. Dat maakt het tandsteen weker.

Is het gebit van je hond al goed verzorgd en schoon, dan kun je al na 1 of 2 minuten reinigen resultaat zien.

De AE Dogz Teeth Whitening Sponge vind je hier.

3. Oxyfresh Pet Gel Tandpasta

Pet Dental gel

Bij gebruik van een conventionele tandenborstel, zoals de Maraa Vingertandenborstel, de Pet District elektrische tandenborstel of de Dentipet Dubbelzijdige tandenborstel, heb je ook nog een goede tandpasta voor dieren nodig. Gebruik nooit jouw eigen mensentandpasta, die is schadelijk voor je hond omdat hij de tandpasta niet uitspuugt zoals wij.

Oxyfresh Pet Gel Tandpasta is een speciale huisdieren-tandpasta met ingrediënten, die je hond zonder problemen mag doorslikken.

Oxyfresh producten zijn allemaal gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene, die samen met het zink de anaerobe bacteriën in de bek bestrijdt. Dit verzorgt de bek grondig en gaat de vorming van tandplak effectief tegen, maar wel helemaal veilig voor je hond. Minder anaerobe bacteriën betekent minder tandplak, minder tandsteen en daarmee ook minder kans op tandvleesontsteking.

Bekijk het product hier.

4. Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel

Dentipet Tandenborstel

De Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel heeft, zoals de naam al aangeeft, twee kanten met een zachte siliconen borstel. De zachte noppen aan weerskanten reinigen niet alleen het gebit, maar masseren ook het tandvlees van je hond. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en dat komt, naast de grondige reiniging van het gebit, de gezondheid in de bek ten goede.

De Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel heeft een handige, lange ergonomische handgreep. De borstelkop is zacht en flexibel. Dat maakt het gemakkelijk om op iedere plek te komen waar zich tandplak ophoopt op het hondengebit en -tandvlees. Met deze borstel kun je op een zachte manier tandplak verwijderen, voordat het tandsteen wordt, en in één moeite door het tandvlees masseren voor een betere doorbloeding.

Bekijk de Dentipet hier.

5. AE Dogz tandenkrabber

AE Dogz Tandenkrabber

Als je tandplak van het gebit van je hond niet regelmatig verwijdert, verhardt het zich tot tandsteen. Tandsteen op het gebit leidt van kwaad tot erger omdat tandsteen in tegenstelling tot tandglazuur poreus is. Daar kunnen zich dus nog meer bacteriën vestigen en zich samen met voedselresten tot tandplak vormen. Om deze vicieuze cirkel, die uiteindelijk leidt tot tandvleesontstekingen en een slechte adem, te doorbreken moet tandsteen verwijderd worden.

Voorheen lieten mensen de gebitsreinigingen bij hun hond meestal door de dierenarts of bij de trimsalon uitvoeren. Dat gebeurt dan meestal onder narcose, wat niet alleen kostbaar is, maar zeker bij oudere honden een gezondheidsrisico oplevert.

Een alternatief is het tandsteen bij je hond zelf verwijderen. Met enige handigheid, veel geduld en het juiste gereedschap is dat zeker mogelijk.

De roestvrijstalen AE Dogz tandenkrabber is handig ontworpen en heeft een goede grip. De twee uiteinden maken de krabber geschikt voor beide zijden van het hondengebit en zowel links- als rechtshandige baasjes.

Hier kun je het product vinden.

6. Oxyfresh Pet Mondwater

Pet Mondwater

Als je hond absoluut niet gediend is van tandenpoetsen of als jij daar geen tijd voor hebt, is Oxyfresh Pet Mondwater een prima alternatief om het hondengebit te verzorgen. Het is een additief dat je gewoon toevoegt aan het drinkwater van je hond, dat daarmee verandert in een mondspoeling. Gemakkelijker dan dit kan gebitsverzorging van je hond niet worden.

De gepatenteerde actieve zuurstofformule Oxygene maakt in combinatie met zink de schadelijke bacteriën in de bek het leven onmogelijk, omdat zij gedijen in een zuurstofarme omgeving.

Oxyfresh Pet Mondwater reinigt het hondengebit veilig en effectief, bevat geen schadelijke stoffen en is helemaal smaak- en geurloos. Ook kieskeurige honden hebben niet door dat ze niet alleen water drinken, maar hun gebit aan het verzorgen zijn. Zo voorkom je de hechting van tandplak aan het gebit en de vorming van tandsteen, die tot tandvleesontstekingen kunnen leiden. Dit maakt ook de adem van je hond frisser.

Ook zonder gebitsproblemen kun je Oxyfresh Pet mondwater goed gebruiken. Bijvoorbeeld als je hond van een ras is, dat door de vorm van snuit en gebit vrijwel zeker gebitsproblemen gaat ontwikkelen.

Bekijk het mondwater hier.

7. Pet Pure Teeth & Gum Cleaning Pen

Pet Pure Teeth and Gum Cleaning Pen

Natuurlijke ingrediënten zijn niet alleen voor ons, maar ook voor je hond aan te raden. Deze tandenstift reinigt het gebit effectief op basis van kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis, een bijenproduct. Samen helpen deze ingrediënten om tandplak tegen te gaan.

Hoe meer tandplak je verwijdert van het gebit van je hond, des te minder tandsteen er zich vormt. Dat verbetert de conditie van zijn tandvlees wordt beter en gaat tandvleesontsteking tegen. De pen is ook geschikt om geïrriteerd of gezwollen tandvlees te behandelen, maar bij ernstige ontstekingen ga je natuurlijk naar de dierenarts.

Het verzorgen van het gebit van je hond is met de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen heel gemakkelijk. De bestanddelen zijn puur natuur en volkomen veilig. Het verzorgen van het gebit gaat niet alleen tandvleesontstekingen tegen, maar verfrist ook de adem van je hond.

Bekijk de cleaning pen hier.

8. Oxyfresh Pet Dental Spray

Pet Dental Gel

Ook Oxyfresh Pet Dental Spray is een vrij eenvoudige manier om het gebit van een hond te verzorgen, die het tandenpoetsen niet toelaat en daar niet aan kan wennen.

Oxyfresh Pet Dental Spray heeft als werkzame bestanddelen de zuurstofformule Oxygene en zink. Die bestrijden samen de anaerobe bacteriën in de bek, maar zonder schadelijke stoffen die de gezondheid van je hond geweld aan doen.

De spray spuit je direct op het gebit en het tandvlees. Het regelmatig bestrijden van de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek betekent minder tandplak. Minder tandplak betekent ook minder tandsteen. De kans op tandvleesontsteking en gebitsproblemen nemen hiermee af. Bovendien krijgt je hond direct een frissere adem.

Oxyfresh Pet Dental Spray is geur- en smaakloos. Je hond zal even moeten wennen aan het spuiten in de bek, maar zal geen last hebben van storende geuren of smaken.

9. Chewsi Dental Chew Toy

Chewsi Toothbrush

Terwijl jij je best doet het gebit van je hond te verzorgen en tandvleesontsteking te voorkomen, kun je je hond zelf ook aan het werk zetten. Dat kan effectief en spelenderwijs met Het Chewsi kauwspeeltje.

Als je hond ermee speelt en er op knaagt, wrijven de zachte noppen voedselresten en tandplak van het gebit af. Hiermee voorkom je de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen. De Chewsi Dental Chew Toy is bedoeld om aan te knagen, dus gemaakt van sterk en veilig materiaal. Er zijn drie afmetingen voor honden van verschillende grootte, ingedeeld naar gewicht.

Je kunt de gebitsreiniging tijdens het kauwen en spelen nog effectiever maken. Er zit een opening in het speeltje, waar je tandpasta in aan kunt brengen. Natuurlijk wel een speciale huisdieren-tandpasta zoals onze nummer 3, de Oxyfresh Pet gel tandpasta.

Bekijk dit product hier.

10. Naar de dierenarts als de tandvleesontsteking niet verdwijnt

Bovenstaande tips zijn bedoeld voor beginnende tandvleesontstekingen of het voorkomen daarvan. Heeft je hond ernstige tandvleesontstekingen of hebben bovenstaande tips te weinig effect, ga dan naar de dierenarts. Die zal medicatie voorschrijven of andere acties adviseren. Zodra de tandvleesontsteking bij je hond is verholpen, gebruik deze tips dan om herhaling te voorkomen.