Dossier: Neusverzorging

Wat kun je doen tegen een verstopte neus?

Een verstopte neus is niet alleen een vervelend gevoel, het is ook niet goed voor je gezondheid. De klacht ontstaat als het neusslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd is en opzwelt. Als gevolg van de irritatie wordt er ook meer slijm geproduceerd.

Beste Middelen tegen een verstopte neus

Voor je algehele gezondheid is dit niet goed, omdat ons ademhalingssysteem erop gericht is dat je door je neus ademhaalt. In de neus wordt de lucht opgewarmd en bevochtigd, en daarmee geoptimaliseerd voor opname in de de longen. Bovendien worden verontreinigingen en ziekteverwekkers gevangen door de filterfunctie van de neus. Als je neus verstopt is worden beide functies geblokkeerd.

Daarnaast heeft een verstopte neus ook gevolgen voor de mondgezondheid en je gebit. Doordat overtollig neusslijm afgevoerd wordt naar de keelholte, komt het in je keel terecht. Dit wordt de post nasale drip genoemd. Heb je regelmatig last van een verstopte neus, dan vloeit er dus veel neusslijm, met daarin bacteriën, door je keel. Dit kan leiden tot aandoeningen als een slechte adem, een beslagen tong en amandelstenen of een combinatie daarvan.

Oorzaken voor een verstopte neus

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom je last hebt van een verstopte neus. Variërend van een simpele verkoudheid tot een stevige bijholteontsteking of een allergie. Daarnaast kan een verstopte neus worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals een verblijf in een stoffige ruimte, een gebied met veel luchtvervuiling of extreem droge lucht. Wat ook de oorzaak is, het voelt niet fijn en is niet goed voor je algehele en je mondgezondheid.

Een verstopte neus weer vrij maken

Omdat neusademhaling een belangrijke bescherming is tegen ziekteverwekkers, kun je zeggen dat het schoonhouden van je neusholte net zo belangrijk is als je handen wassen.

Maar dan is het wel zaak om neusdruppels te kiezen die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Veel reguliere neusdruppels bevatten medicijnen met een verslavende werking. Je komt ermee van de regen in de drup en mag ze daarom niet onbeperkt gebruiken. Neusdruppels op basis van natuurlijke bestanddelen kennen dat probleem niet en mag je ook regelmatig gebruiken. Hieronder hebben we een aantal goede middelen op natuurlijke basis voor je op een rijtje gezet. Al naar gelang de situatie, zoals de heftigheid van de verstopte neus of de leeftijd, kun je hieruit een verantwoorde keuze maken.

1. Moist-R Nasal Sinus Drops

verstopte neus druppels

De absolute favoriet om van je verstopte neus af te komen; Moist-R.

Zout opgelost in water is een oud huismiddeltje tegen een verstopte neus. Later vormde dit als saline de basis voor natuurlijke neusdruppels. Moist-R Nasal Sinus Drops hebben behalve saline ook xylitol als actief bestanddeel.

Deze natuurlijke zoetstof is zeer effectief bij de bestrijding van bacteriën in de mond. Later bleek dat ook op te gaan voor de bestrijding van bacteriën in de neusholte. Zowel saline als xylitol gaan bacteriën tegen, zodat de neusslijmvliezen kalmeren en slinken. Is er toch nog een overmaat aan neusslijm, de post nasale drip? Dan bevat het neusslijm in ieder geval minder bacteriën als het in de keel, de amandelen en op de achterkant van de tong terecht komt.

Moist-R Nasal Sinus Drops houden je neusholte schoon en laten je weer vrij ademhalen. Bovendien voorkom je mondklachten als een slechte adem en een witte aanslag op de tong. En dat met volkomen natuurlijke ingrediënten, die je neusslijmvliezen geen schade toebrengen en die niet verslavend zijn.

2. Xlear Neusspray Regular

Xlear Neusspray Regular

Ook Xlear Neusspray is gebaseerd op een zoutoplossing, maar bevat naast xylitol ook het extract van grapefruitzaad. Samen neutraliseren deze ingrediënten de bacteriën, uiteraard zonder schadelijke bijwerkingen of een verslavend effect. De natuurlijke formule ontstopt je neus, hydrateert de neusslijmvliezen en zorgt direct voor verlichting.

Xlear Nasal Spray Regular kun je ook preventief gebruiken om je neus- en bijholten schoon te houden, waardoor de kans op ontstekingen en schimmelinfecties wordt verminderd. Deze spray is ook geschikt als je regelmatig last hebt van een droge of verstopte neus, bijvoorbeeld door een allergie. Of als je vaak verblijft in een droge of stoffige omgeving.

De Neusspray zit in een handige spuitfles, waarmee je iedere keer weer de juiste dosering in je neus kunt sprayen. Dit is handig op het werk, op vakantie en onderweg.

3. Xlear Nasal Sinus Spray Rescue Fast Relief

xlear_fast_relief_rescue

De hierboven genoemde gewone Xlear Neusspray is bedoeld voor milde gevallen van een verstopte neus. Zijn de klachten hardnekkiger, zoals bij een stevige griep of bijholteontsteking? Kies dan tijdelijk voor de Xlear Rescue Fast Relief. Aan de basisformule met saline, xylitol en grapefruitzaad-extract zijn etherische oliën toegevoegd van oregano, tea tree, eucalyptus en peterselie. Deze kruiden staan bekend om hun natuurlijke antiseptische werking. Daarnaast is er materiaal van de Braziliaanse boom Pau D’Arco toegevoegd, een bijzonder krachtige ontstekingsremmer.

Al deze heilzame biologische ingrediënten geven je razendsnel verlichting bij een verstopte neus. Bacteriën worden effectief bestreden en je zult binnen no time weer onbelemmerd kunnen ademhalen.


4. Xlear Max Sinus Spray

xlear max sinus spray

Nog een stap sterker is de Xlear Max Sinus Spray. Die kun je gebruiken als niets helpt om je neus te ontstoppen. Ook de Max neusspray bevat de effectieve basisformule van een zoutoplossing, xylitol en grapefruit-zaad extract. Eraan toegevoegd is capsaïcine, de stof die Chili-pepers hun pit geeft. Capsaïcine remt op natuurlijke wijze ontstekingen en verbetert de afweer van de neusslijmvliezen.

Bij een ernstige verstopte neus hebben de neusslijmvliezen uiteraard veel te lijden. Om deze irritatie te verzachten is aloë vera toegevoegd.

Xlear Max Sinus Spray is bedoeld bij ernstige neusklachten en -verstoppingen. Hoewel het geen schadelijke en verslavende bestanddelen bevat is deze sterke neusspray niet bedoeld voor langdurig dagelijks gebruik. Dit vanwege de prikkelende capsaïcine.


5. Miradent Xylimed Kinder Neusdruppels

xylimed_neusdruppels_kinderen

Na het vuur van de Chili-peper in nummer 4 voor de hardnekkigste verstopte neus, op nummer 5 het tegenovergestelde. Kinderen hebben aan de lopende band snotneuzen, maar hun neusslijmvliezen zijn nog niet helemaal volgroeid. Daarom zijn er de speciale Xylimed Kinder Neusdruppels, met een aangepast gehalte voor de kleine neusjes.

Xylimed Kinder Neusdruppels bevatten net als de andere middelen tegen een verstopte neus 100% natuurlijke bestanddelen. Ook deze gepatenteerde formule is gebaseerd op een zoutoplossing, xylitol en grapefruit-zaad extract. Samen bestrijden die de bacteriën in de neusholte, verzachten de geïrriteerde neusslijmvliezen en brengen snel verlichting.

Xylimed Kinder Neusdruppels kunnen al worden gebruikt voor baby’s vanaf 3 maanden.