Dossier: Kauwgom

Top 5 beste gezonde kauwgom getest

Als je gezond eet maar ook op z’n tijd van een kauwgompje houdt, wil je uiteraard geen ongezonde kauwgom. Geen probleem, want gezonde kauwgom bestaat. Tegenwoordig wordt er geen suiker meer in kauwgom gestopt, want dat is ongezond voor je gebit, je bloedsuikerspiegel en je gewicht. De ongezonde suiker is vervangen door zoetstoffen, maar dat wil niet zeggen dat die dan ook allemaal wel gezond zijn.

Zoetstoffen

Grofweg zijn er twee soorten zoetstoffen: intensieve en niet intensieve.

Intensieve zoetstoffen zijn synthetische zoetstoffen, die maar liefst tot 30.000 keer zoeter dan suiker kunnen zijn. De bekendste zijn aspartaam, cyclamaat, sacharine en sucralose. Hoewel ze allen voorzien zijn van een E-nummer en dus veilig geacht worden voor consumptie, zijn ze om minimaal één reden ongezond. Ze zorgen net als suiker voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau. Hoewel deze zoetstoffen nauwelijks calorieën bevatten, is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid en slanke lijn.
Daarnaast worden klachten gemeld als hoofdpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel en zelfs depressieve gevoelens. Voor ons redenen genoeg om deze synthetische zoetstoffen te laten staan.

Niet-intensieve zoetstoffen zijn de zogenaamde polyolen. Ze worden “niet intensief” genoemd omdat ze minder of hooguit even zoet zijn als suiker. Deze zoetstoffen kunnen synthetisch zijn, maar ook gewonnen worden uit planten, fruit en bomen. Bekende polyolen zijn isomalt, maltitol, sorbitol en xylitol. De meeste polyolen zijn onschadelijk, maar hebben als nadeel dat ze de darmen kunnen irriteren en laxerend werken. Bovendien zorgen ze in zekere mate voor stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel, wat niet echt gezond is.

Gelukkig is er een uitzondering. Xylitol is een gezonde polyol, waarop je lichaam niet reageert als ware het suiker en insuline gaat afgeven.

Xylitol

Deze natuurlijke zoetstof is ooit in Finland ontdekt als alternatieve zoetstof voor diabetici. Behalve dat het een lage glycemische index heeft, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, bleek dat xylitol ook nog eens de mondgezondheid sterk te verbeteren.

Behalve goed voor je bloedsuikerspiegel is xylitol ook beter voor je gewicht. Het smaakt ongeveer even zoet als suiker, maar levert 40% minder calorieën.

Xylitol wordt nauwelijks omgezet in zuur, waardoor het niet schadelijk is voor het gebit. Ondanks de zoete smaak is de molecuulstructuur heel anders. Terwijl suikers en koolhydraten door de mondbacterie Streptococcus mutans worden omgezet in zuur, kunnen zij dat niet met xylitol. Een bijkomend voordeel is dat het de bacteriën ook nog eens moeilijker maakt om zich als tandplak aan het glazuur hechten. Beide eigenschappen zorgen voor een betere mondgezondheid, gladder tandglazuur, minder tandplak en minder cariës (gaatjes).

Daarbij heeft xylitol niet alleen een alkalisch effect in de mondholte, maar werkt ook in de rest van het lichaam ontzurend. Xylitol verlaagt de zuurgraad in de mond en in het lichaam, waardoor calcium beter uit de voeding kan worden opgenomen voor sterke tanden en botten.

Hoe gezond ook, xylitol blijft een polyol. Daarom kan het bij overmatig gebruik laxerend ¡werken. Dit is niet gevaarlijk en zodra je het gebruik van xylitol stopt of vermindert, verdwijnen de klachten vanzelf. Voor honden is xylitol wel levensgevaarlijk. Zorg ervoor dat als je een hond hebt, die nooit bij jouw kauwgom of snoepgoed met xylitol kan komen.

Gezonde kauwgom

Als je gezonde kauwgom zoekt, kom je dus al gauw uit op kauwgom met xylitol. Wat daarbij ook fijn is, is dat xylitol direct een frisse smaak geeft. Dat komt omdat er warmte aan de omgeving wordt onttrokken zodra de stof wordt opgelost in een vloeistof zoals speeksel. Dit proces zorgt voor het verkoelende gevoel in de mond.

Toch is er nog iets waar je op moet letten en dat is de herkomst van de xylitol. Xylitol kan gewonnen worden uit vele soorten planten, van het restafval van genetisch gemodificeerde mais tot biologisch geteelde, niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) berkenbomen. Het is duidelijk dat deze laatste xylitol een stuk gezonder is. Let ook op de hulpstoffen. In gezonde kauwgom zitten geen conserveermiddelen of titaandioxide, de kleurstof waarmee kauwgompjes wit gemaakt worden.

De gunstige effecten voor je gebit en je gezondheid kun je bereiken met een hoeveelheid van 5 tot 10 gram, verspreid over de dag. Dit kan heel goed in de vorm van speciale gebitsverzorgende kauwgom, die behalve xylitol nog meer ingrediënten bevatten voor een schone, verzorgde mond en frisse adem.

Hieronder hebben we de 5 gezondste kauwgom voor je op een rijtje hebben gezet.

1. Moist-R Kauwgom

Moist-R Kauwgom is een lekkere en goede gebitsverzorgende kauwgom. Het hoofdingrediënt is biologische, niet genetisch gemanipuleerde xylitol afkomstig uit de bast van berkenbomen, zoals het hoort. Deze berkenbomen worden biologisch geteeld in duurzame bossen in de Verenigde Staten.

Moist-R kauwgom verzorgt en beschermt je gebit en verfrist je adem direct. De buitenkant is wat zachter dan de meeste kauwgompjes. Behalve dat het een gezonde kauwgom is die je bloedsuikerspiegel met rust laat, is deze kauwgom erg geschikt voor mensen met ernstige droge mondklachten. De speekselklieren worden gestimuleerd, maar eventueel gevoelig tandvlees of mondslijmvliezen worden niet beschadigd door de zachte kauwgompjes.

 

2. Spry Natural Peppermint Kauwgom

Spry Natural Peppermint kauwgom is gezond, helemaal natuurlijk en heeft een frisse pepermuntsmaak, die lang aanhoudt. Ook in deze kauwgom doet xylitol wat het doen moet. Je gebit beschermen, je speekselklieren stimuleren en direct je adem verfrissen.

3. Kaux kauwgom

Ook Kaux kauwgom heeft een prettige frisse smaak, die minstens 20 minuten aanhoudt.
De xylitol, afkomstig uit niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) planten, stimuleert de speekselproductie en gaat klachten als een droge mond en een slechte adem tegen. Het beschermt je gebit en houdt de mondholte schoon en fris.

Wat Kaux kauwgom bijzonder maakt is de hogere concentratie xylitol, vergeleken met andere gezonde kauwgom. Per kauwgompje profiteert je gebit van nog meer gebitsverzorgende effecten, terwijl je bloedsuikerspiegel ongemoeid blijft.

4. UK Organics kauwgom

uk organics kauwgom

UK Organics staat voor puur natuur en milieuvriendelijk tot en met de verpakking.

Uiteraard bevat hun kauwgom xylitol van biologische geteelde en niet-genetische gemodificeerde planten. Maar ook de Arabische gom is van natuurlijke oorsprong, uit Sapodilla- en Acacia-bomen. Biologische pepermunt zorgt, naast de natuurlijke koele frisheid van xylitol, voor extra frisheid.

UK Organics is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor het milieu. De kauwgom koop je de eerste keer in een aluminium blikje. Je kunt dit later bijvullen met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

5. Miradent kauwgom

miradent kauwgom

De meeste kauwgom met xylitol smaakt extra fris door toevoeging van pepermunt, maar die van Miradent vormt daarop een uitzondering. Deze smaakt voor de verandering naar groene thee. Als je niet van de gebruikelijke mint-smaak houdt of die zo nu en dan wilt afwisselen is dit een prettige en gezonde keuze.

Het merk Miradent richt zich op mensen met droge mondklachten, maar ook zonder die klachten is het kauwen op kauwgom met xylitol goed voor je gebit. Het hydrateert de mond, stimuleert de speekselklieren en laat net als de vier andere kauwgoms je bloedsuikerspiegel met rust.

Behalve Miradent kauwgom voor volwassenen, is er een even gezonde kauwgom voor kinderen. Die is iets zachter, zodat de kleintjes er gemakkelijker op kunnen kauwen. Er zijn twee fruitige smaken beschikbaar, die helemaal zijn afgestemd op kinderen: appel en aardbei.

De xylitol doet in beide varianten wat die moet doen: het gebit beschermen en verzorgen. Dit compenseert zelfs de verzurende werking van suiker in ander snoepgoed. Tegelijkertijd breng je je gezondheid geen schade toe met deze gezonde, insuline-neutrale kauwgom.