Dossier Slechte Adem

Slechte Adem Voorkomen : 15 MeesterTips

Last van slechte adem en vraag je je af waarom uitgerekend JIJ dit hebt? Een kleine geruststelling; ongeveer 1 op de 3 mensen heeft in meer of mindere mate te maken met een onfrisse mondlucht. Er is veel onwetendheid over de oorzaak en hoe je vieze adem het meest succesvol kunt verhelpen. In dit artikel worden de belangrijkste feiten en de beste behandelmethodes uitgelicht (gebaseerd op de laatste onderzoeken).

Wat is slechte adem (halitose)?

slechte adem

Het medische woord voor slechte adem is halitose of foetor ex ore. Halitose houdt in: een aanhoudend stinkende ademgeur.

Een onfrisse adem door bijvoorbeeld koffie of knoflook wordt niet gerekend tot halitose, maar tot de periodieke mondgeurproblemen.

Een vieze adem kan relatieproblemen voortbrengen en een ernstige belemmering vormen bij het aangaan van sociale contacten. Omdat de ‘slechte-adem-gassen’ ook de mondweefsels kunnen aantasten is een directe behandeling zeer wenselijk.

Welke soorten slechte adem geuren zijn er?

Er zijn meerdere soorten ademgeuren (zwavelgassen) van elkaar te onderscheiden.

  • De geur vanaf de tong
  • Periodontale mondgeur (tandvlees en interdentale gebieden)
  • Neusgeur
  • Prothesegeur (kunstgebit)
  • Rokersadem en alcoholadem
  • Tonsillaire geur (keelamandelen)

Methylmercaptaan is een gas dat afkomstig is van het tandvlees en wordt vaak vergeleken met de geur van rotte eieren.

Waterstofsulfide komt van de tong en ruikt naar ontlasting. Andere zwavelgassen zijn dimethylsulfide, putrescine (rottend vlees), kadaverine (lijkengeur), isovaleriaanzuur (zweetvoeten), indol, scatol (faeces) en ammoniak.

Wat zijn de oorzaken van slechte adem?

oorzaak slechte adem

De oorzaak van halitose kan worden onderverdeeld in intra- en extraorale oorzaken. Verreweg de meeste problemen (98%) ontstaan door een bacteriële verstoring in de mond, keel en neus.

Bij slechts 2% van de patiënten met een onwelriekende mondlucht is een onderliggende ziekte de oorzaak.

Intra-orale oorzaken (in de mond)

De meest voorkomende oorzaken die zich in de mondholte bevinden zijn:

  • Tongbeslag – gele aanslag – witte tong (87%)
  • Droge mond – hyposialie of xerostomie
  • Tandvleesontsteking, gingivitis of Parodontitis
  • Roken, drugs, alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken.
  • Gaatjes en tandsteen. Cariës is niet slechtruikend behalve als er resten in de pockets gaan zitten.
  • Tandplak (de bacteriën op de tongrug zitten ook in tandplak)
  • Neuspoliepen of sinusinfectie,  chronische sinusitis, post nasal drip – corpus alienum
  • Tonsilitis, amandelstenen of tonsilstones
  • Mondslijmvliesontsteking
  • Ontsteking bijholtes of keelontsteking
  • Zenker divertikel
  • Slecht passende prothese
  • Overhangende, lekkende vullingen en kronen
  • Vasten – dorsten – Ramadan
  • Gedeeltelijk doorgebroken verstandskies

Extraorale oorzaken (buiten de mond)

Mogelijke oorzaken van slechte adem die zich buiten de mond afspelen zijn

  • Chronische nierinsufficiëntie (ureum) (uremie) – urinegeur heet ook wel foetor hepaticus – nierziekte.
  • Longabces – bronchiectasis longcarcinoom – longontsteking -longabces.
  • Knoflook, uien en specerijen – van maag naar bloedbaan via longen naar buiten
  • Middenrifsbreuk – hernia van het middenrif
  • Leveraandoening, leverinsufficiëntie – foetor hepaticus – ammoniak geur
  • Suikerziekte – diabetes melitus – pancreas – ruikt naar aceton.
  • Verstopping van de darm – Verstoring van de dikke darmflora
  • Stofwisselingsziekten – Pathologische halitose
  • Maagontsteking en maagzweren
  • Trimethylaminurie (visgeursyndroom)
  • Reflux
  • Faryngitis – keelontsteking
  • Ketose
  • Gebrek aan koolhydraten
  • Maligne tumoren aan long, luichtwegen en slokdarm

Belangrijkste oorzaken van slechte adem uitgelicht

vieze aanslag tong

1. De tong en een vieze adem

In de meeste gevallen (88%) ontstaat stinkende mondgeur vanaf de tong. De tong bestaat uit harige weefsels waartussen bacteriën zich graag vertoeven, omdat de zuurstofconcentratie daar het laagst is.

Slechte-adem-bacteriën houden namelijk niet van zuurstof en niet van speeksel. De paropathogene bacteriën verzamelen zich daarom met name op de tongrug.

De ruwe (papillaire) structuur van het tongdorsum zorgt ervoor dat bacteriën en het orale debris (mondafval) zich ongestoord kunnen herbergen. Vanaf deze plek ontstaat het rottingsproces met als gevolg een slechte adem.

Daar komt nog bij dat tongbacteriën de eigenschap hebben zich uit te breiden en te koloniseren naar de rest van de mond.

Het is belangrijk de tong goed te verzorgen met speciale middelen. Voor een overzicht van 10 bewezen tongreinigers klik hier. Met name OraPack en de ontsmettende druppels van California Breath zijn zeer populair onder mensen die vaak last hebben van een vieze aanslag op de tong.

2. Parodontitis – tandvleesontsteking en de relatie met mondgeur

Parodontitis is een ernstige infectie van het tandvlees en kan voor ademgeur zorgen. Tandvleesontstekingen op zichzelf zouden volgens de onderzoekers Hughes en McNab niet zozeer de geur veroorzaken, maar wel de bacteriële coating die erdoor ontstaat op de tong.

Mensen met parodontitis (tandvleesontsteking) blijken meer tongbeslag te hebben dan mensen met gezond tandvlees. Daarbij wordt vooral het gas methylmercaptaan waargenomen.

Bij mensen die last hebben van tongbeslag maar niet te maken hebben met tandvleesproblemen wordt vooral waterstofsulfide gemeten. Zowel waterstofsulfide als methylmercaptaan ruikt onprettig.

Parodontitis is een ernstige ontsteking waarbij direct de hulp van een tandarts ingeschakeld moet worden.

3. Xerostomie (droge mond)

Monddroogheid is een grote veroorzaker van onprettige ademsulfiden. Een droge mond krijg je onder andere van stress, veelvuldig koffiegebruik, bestraling, medicatie en het slapen met de mond open.

Een mondholte met een rijke speekselstroom zit vol zuurstof en heeft een neutrale pH. Dit zijn 2 belangrijke voorwaarden voor een frisse adem. Als de mond echter droog is treedt er verzuring op en vermenigvuldigt de slechte-adem-bacterie zich razendsnel.

Doordat de ontbinding van eiwitten en mondafval gunstiger verloopt onder anäerobe (droge) omstandigheden zullen mensen met xerostomie sneller en meer last hebben van zwavelproductie (stinkende adem).

Bij uitdroging komen er ook niet-zwavelhoudende verbindingen vrij zoals cadaverine, putrescine, skatole, indole, butyric zuur en isovalerisch zuur. Deze stoffen hebben een penetrante geur bij uitgedroogd speeksel.

Verdroging kan worden tegengegaan door het drinken van water en met behulp van speekselsubstituten zoals OraRelieve, Raspberry Hydrating Gel en OxyFresh Pro Relief Gel. OxyFresh versterkt tevens het tandvlees en gaat ademgeur tegen.

4. Slechte adem in de ochtend

slechte adem 's morgens

Iedereen heeft wel eens last van slechte adem in de ochtend. Dat komt omdat de mond verdroogt tijdens de slaap. Speeksel is een belangrijke geurdoder.

Speeksel wordt aangemaakt door prikkels vanuit de hersenen, bijvoorbeeld omdat we eten zien. Als we slapen zijn onze speekselklieren in rust en wordt de mond droger.

De verkeerde bacteriën in onze mond overleven het best in ruimtes waar het zo droog mogelijk is en het liefst op plekken zonder zuurstof zoals tussen de tongweefsels, keel en in de amandelcrypten. Als je ‘s ochtends wakker komt de ademgeur dan ook voornamelijk vanuit deze gebieden.

Als je voordat je gaat slapen poetst met een hydraterende tandpasta zoals OxyFresh of Oxyd8, kan ochtendgeur voor een groot deel worden voorkomen.

5. Slechte adem door stress

Wanneer je stress ervaart, beïnvloedt dit het parasympathisch zenuwstelsel, waardoor je onder andere de controle kunt verliezen over het in- en uitademen en er hyperventilatie kan ontstaan. Het snel in- en uitademen van luchtstromen verdroogt de mond.

6. Slechte adem door prothese

Een slechtpassend of slecht verzorgd kunstgebit kan een onfrisse mondgeur teweegbrengen. De geur wordt vaak omschreven als zoet, maar duidelijk onprettig. Je kunt de prothese in een plastic zak doen en eraan ruiken om te controleren of de prothese voor de geur zorgt.

Laat de prothese ‘s nachts uit en verzorg het goed om schimmel te voorkomen. Gebruik eventueel een kleefpasta zodat het goed blijft zitten en er geen bacteriën onder kunnen komen.

7. Sinusitis (neusslijm) – neusgeur

Chronische sinusitis, waarbij postnasale drip (neusslijm) achter op de tong terecht komt, zorgt voor ademgeur. Deze geelwitte neusafscheiding is bijzonder storend. Je kunt het vergelijken met etter dat kaasachtig ruikt. De natuurlijke reiniging hiervan verloopt moeizaam. Regurgitatie-oesofagitis, allergie of een verkoudheid kan een oorzaak zijn van postnasale drip.

Als de afscheiding vanuit de neus op de tong terecht komt stinkt het nog niet direct, maar pas wanneer bacteriën zich ermee bemoeien. Het neusslijm wordt door de microbiële flora afgebroken (putrefractie) waardoor er een rottingslucht vrijkomt.

Slechte adem vanuit de neusholtes (farynx) kan een gevolg zijn van sinusitis, maar ook van omstandigheden die de klaring van neusslijm tegengaan. Vooral bij kleuters komt dit voor, omdat ze wel eens geneigd zijn voorwerpen in hun neus te drukken, die de afvoer van bacteriën en bacteriële stofwisselingsproducten belemmeren.

Oplossing: 

  • Systematische verwijdering van tongbeslag met een goedwerkende tongschraper.
  • Bepalen of er een allergie in het spel is en daaropvolgend anti-allergie medicatie nemen
  • Neustussenschotdeviatie laten behandelen
  • Een regelmatige neusreiniging door middel van speciale druppels of sprays (California Breath Nasal Sinus Drops).

8. Tonsillitis, amandelstenen, tonsil stones

Viezigheid in de keelamandelen kan de oorzaak zijn van een onprettige ademgeur. Omdat je amandelen van vorm veranderen als je ouder wordt ontstaan er soms diepe inhammen, ook wel crypten genoemd. In deze crypten kunnen lichaamsafvalstoffen verstrikt raken en veranderen in witte, harde brokjes ook wel tonsillolieten of tonsil stones genoemd.

Tonsillolieten zijn gele stukjes, ofwel gemineraliserende opeenhopingen van celresten, voedselresten en bacteriën die loskomen uit tonsilcrypten. Als je eraan ruikt zul je merken dat ze hevig stinken.

Wanneer je voorgoed van amandelsteentjes bevrijd wilt zijn kun je een operatie overwegen waarbij de keelamandelen in zijn geheel worden weggesneden (tonsillectomie). In veel gevallen kiezen mensen voor anti-tonsilstone-instrumenten zoals de TonsilFresh Cupping Glass. Met dit apparaatje kunnen amandelstenen op een prettige manier uit de crypten worden gezogen. Op deze pagina vind je verschillende middelen die amandelsteentjes tegengaan.

Lees ook dit artikel: De beste 5 amandelstenen verwijderaars

9. De maag en de relatie met slechte adem

Problemen met de maag komen voor maar zijn zelden de oorzaak van slechte adem. De maag is bij de overgang naar de slokdarm afgesloten. Alleen door opboeren kan dan direct lucht naar buiten treden. Reflux kan dus wel zorgen voor slechte adem.

Probeer bij reflux 3 uur voor het slapen gaan niet te eten en te drinken. Neem liever vaker een kleine maaltijd dan één grote. Vermijd bij voorkeur alcohol, chocolade en koolzuurhoudende dranken.

Tevens kun je het bed schuinzetten om terugvloeiing van maagzuur naar de keel te vermijden. Als deze maatregelen niet werken dan wordt geadviseerd naar een arts te gaan.

Wat is de beste oplossing tegen slechte adem?

Het bestrijden van slechte adem kan op 5 verschillende manieren. Alle manieren tezamen toepassen kunnen in veel gevallen de oplossing zijn van het probleem.

  1. Het wegnemen van de anäerobe bacteriën met tongreinigen (OraPack) en door te spoelen met een mix van actieve zuurstof/zink/natriumbicarbonaat (OxyFresh)
  2. Het wegnemen van zwavelhoudende eiwitten, dus het voorkomen van lichaamsafvalstoffen zoals bloed en epitheel en het verwijderen van voedselrestjes uit de amandelcrypten. Dit kun je realiseren door het tandvlees te versterken (oxyfresh relief gel), de amandelcrypten schoon te houden (Cupping Glass) en geen schurende mondproducten te gebruiken met alcohol of sodium lauryl sulfaat. Kies liever voor OxyFresh of OraRelieve.
  3. Het neutraliseren van de geur, ofwel het omzetten van volatiele zwavelcomponenten in niet-volatiele zwavelverbindingen. Dit kan met zuurstof/zink/zout-formules die je terugvindt bij OxyFresh en Oxyd8.
  4. Het ondersteunen van de speekselenzymen die slechte adem bestrijden. (Gebruik daarvoor middelen met bioactieve enzymen en melkextracten zoals OraRelieve)
  5. Het herstellen van de zuurgraad in de mond waardoor anaerobe bacteriën afsterven. (OxiBalance en Oxyd8)

Lees ook dit artikel: Dit zijn de beste 10 mondwaters tegen slechte adem

Hoe kun je slechte adem behandelen?

behandeling slechte adem

1. Het poetsen van de tong

Door de tong minstens 2 keer per dag te reinigen met een goede tongschraper kan een groot deel van ademgeur worden verholpen. Voor een overzicht van 10 bewezen tongreinigers klik hier.

Uit meerdere tests komt naar voren dat een tongschraper vele malen effectiever werkt dan een tandenborstel. Door schrapen van de tong neemt ook de plakvorming op de tanden af.

Tongschrapers werden vroeger gemaakt van hout, ivoor, walvisbeenderen en schildpad. Inmiddels bestaan ze uit  verschillende metaalsoorten en plastic.

Ook krokant voedsel eten heeft een passerend effect langs de rug van de tong en kan op die manier de nodige tongplak weghalen en heeft dus een positief effect op de afname van slechte adem. Het gebruik van een goede tongreiniger zoals TUNGKIT, OraPack of TonsilFresh is effectiever.

2. Verzorgen van het tandvlees

Het sterker en gezonder maken van tandvlees kan een belangrijke veroorzaker van ademgeur elimineren. Vaak is tandsteen de bron van tandvleesziekten. Stokeren, rageren en flossen maakt het tandvlees weerbaar en krachtig tegen zuren en bacteriële aanvallen.

  • Een tandarts kan met behulp van scaling en root planning de bacteriën en het tandsteen onder het tandvlees wegkrabben waardoor herstel kan optreden.
  • Ook een speciale tandvleesgenezende gel op basis van actief zuurstof helpt mee in het reduceren van mondgeur. Tip OxyFresh Pro Relief Gel.

3. Spoelen en poetsen met een mix van zuurstof / zink en zinkzouten

Spoelen met een alkalisch mondwater op basis van zuurstof, zink en natriumbicarbonaat heeft een bewezen effect op het verfrissen van de adem. Spoelmiddelen zoals Oxyfresh en Oxyd8 hebben een bufferend effect en kunnen de pH-waarde in de mond herstellen.

Andere positieve eigenschappen van Oxyd8 en OxyFresh zijn;

  • Bevatten gestabiliseerde chlorinedioxide, oftwel actief zuurstof, dat stinkende adem omzet in een niet-ruikende adem en de bacteriële balans in evenwicht houdt voor de juiste mondflora.
  • Bevatten geen vervelende chemicaliën zoals alcohol chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat
  • Bevatten geen kleurstoffen die aanslag veroorzaken
  • Hebben een hydraterende werking

4. Het verzorgen van de neus en sinusholtes

Daar je last kunt hebben van een stinkende neusgeur is het belangrijk om dit gebied mee te nemen in de strijd tegen halitose. Met de anti-neusgeur druppels van California Breath kunnen neusbacteriën worden uitgeschakeld en wordt zwavelgeur omgezet in een niet-ruikende geur.

5. Het verzorgen van de keelamandelen

De crypten van de keelamandelen kunnen gevuld zijn met witte, stinkende brokjes van versteend mondafval. Met TonsilFresh Cupping Glass kunnen deze steentjes op een prettige wijze worden losgezogen.

6 Handige tips om slechte adem te voorkomen

Hierbij nog enkele slimme tips die slechte adem kunnen voorkomen.

  • Voorkom eiwitrijke diëten. Spoel de mond na met water als je zuivelproducten hebt gegeten zoals yoghurt, kaas en melk.
  • Spoel de mond tevens met water na het drinken van citrussappen grapefruit en sinaasappelsap.
  • Zorg ervoor dat protheses en kunstgebitten goed passen, zodat er geen plaque kan komen op moeilijk bereikbare plekken
  • Interdentale mondhygiëne. Gebruik stokers, ragers en flossdraad of tanddraad
  • Periodieke tandartscontrole
  • Water drinken

Lees dit artikel ook: De Beste 10 middelen tegen slechte adem

Mondwater- en tandpasta formules tegen vieze ademgeur die werken

mondwater frisse adem

  • Natriumbicarbonaat. Mondproducten gemixt met een kleine concentratie natriumbicarbonaat kunnen de ademgeur verbeteren. Natriumbicarbonaat vind je terug in Oxyd8, Dr. Brite en UK Organics.
  • Actief zuurstof: chlorinedioxide en sodium chlorite zijn stofjes die ademgeur elimineren, door de vluchtige zwavelverbindingen en aminozuren in substraat te oxideren. Dit werkt vier tot acht uur.
  • Oilpulling met plantaardige oliën zuigt schadelijke bacteriën aan. Het oliemiddel is zo opgebouwd, dat ze een aantrekkend effect op de tongbacteriën hebben en tot wel 12 uur lang kan werken. UK Organics is daarom erg populair.
  • Zink + Zuurstof. Middelen die invloed hebben op de afname van de zwavelverbindingen zijn chlorinedioxide en zinkhoudende middelen. Zinkhoudendemiddelen neutraliseren zwavelhoudende gassen, Combinatie van zink en actief zuurstof werkt het beste. Vind je terug in OxyFresh.
  • Chloorhexidine. Spoelen met chloorhexidine veroorzaakt significante daling in de zwavelverbindingen-waardes. Het nadeel van chloorhexidine is dat het geen onderscheid maakt tussen goede en slechte microben. Op de langere termijn ervaart men vervelende bijwerkingen.
  • Triclosan en zink. Een combinatie van triclosan en zink heeft een goede werking op de ademfrisheid. Triclosan is echter in opspraak vanwege mondonvriendelijke bijwerkingen. Het zou tevens de hormoonhuishouding verstoren.
  • Metaalzouten in oplossing. verschillende zouten vertonen na onderzoek anti-zwavelverbindingen activiteit. Zouten zijn capabel om de geurende zwavelgassen om te zetten in niet geurende gassen. Vind je terug in OxyFresh Lemon Mint.
  • Waterstofperoxide. Spoelen met 3% waterstofperoxide brengt forse reducties aan zwavelgassen tot wel 3 uur na gebruik. Echter is er een kans op bijwerkingen.
  • Cetylpyridinechloride. Rosenberg ontwierp een spoelmiddel met olie en cetylpyridiniumchloride dat bleek te werken doordat oliën de bacteriën aantrokken. Cetylpyridiniumchloride is echter in opspraak vanwege mogelijke bijwerkingen. Oil Pulling kan daarom beter met middelen zoals UK Organics.

Hoe je stinkende mondgeur beter niet kunt behandelen

Niet alle methodes zijn even succesvol in het tegengaan van halitose. Hier zetten we enkele voorbeelden op een rij.

1. Brandende mondproducten zoals alcohol en sodium lauryl sulfaat

Zo zijn er nog steeds specialisten die producten adviseren met agressieve stoffen die geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. Dit zijn middelen met onder andere alcohol, sodium lauryl sulfaat en chloorhexidine.

De goede bacteriën heb je juist nodig om een gezonde mond te creëren. Door te poetsen en te spoelen met corrosieve chemicaliën kan de ademkwaliteit op de langere termijn zelfs verergeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn

  • Alcohol (ethanol) heeft een brandend en vochtafdrijvend effect. In een droge mond kan de slechte-adem-bacterie beter gedijen. Alcohol wordt tevens door sommige onderzoekers in verband gebracht met een vergrote kans op mondkanker.
  • Sodium lauryl sulfaat (natrium lauryl sulfaat) is een oppervlakte actieve stof dat wordt toegevoegd vanwege haar prikkende en schuimende vermogen. Het stofje zorgt ervoor dat de gebruiker het idee krijgt dat het verfrissend werkt. In de realiteit maakt het juist microscopische wondjes wat het epitheel irriteert en daardoor bacteriën aantrekt. Ook is sodium lauryl sulfaat een grote veroorzaker van aften.
  • Van waterstofperoxide in mondspoelingen kun je op de langere termijn een hairy tong krijgen. Bovendien verstoren ze het ecosysteem en kan leiden tot een woekering van candidaschimmels.
  • Chloorhexidine kan al na enkele keren gebruik het mondslijmvlies irriteren, tandverkleuring veroorzaken en een verstoorde smaak teweegbrengen. Vooral een bruine aanslag op de tanden is een veelvoorkomende bijwerking.

2. Geurmaskerende middelen

De meeste dragees en kauwgoms werken slechts maskerend. Maskerende middelen hebben geen therapeutische waarde en stellen de behandeling van het probleem onnodig uit. Vaak is dit het stofje menthol of mint dat de geur enkel verbloemt. Menthol heeft een vochtafdrijvend effect wat de ademkwaliteit geen goed doet.

Smints die suiker bevatten is tevens een zinloze manier om geur aan te pakken omdat bacteriën juist leven van suikers.

Sommige kauwgoms bevatten daarentegen wél geurdodende bestanddelen zoals active oxygen en xylitol, zoals Kaux en The Breath Co die beiden effectief blijken. Tegelijkertijd zal kauwen op zichzelf de speekselvloed stimuleren, wat de oplosbaarheid van slechtruikende gassen verhoogt.

3. Slechte adem bestrijden met bakingsoda

Door pure bakingsoda (bicarbonaat of zuiveringszout) te mengen met een glas water en er vervolgens je mond en tong mee te spoelen kunnen volatiele zwavelverbindingen worden gecapteerd.

Echter beschadigt het pure zuiveringszout je tandglazuur en is het in staat nog veel meer kapot te maken in de mond.

Toch is natrium bicarbonaat niet per definitie schadelijk. In zeer kleine concentraties, gemixt met zinklactaat en sodium chlorite helpt het opmerkelijk goed tegen slechte adem zonder de erosieve uitwerking op het glazuur. Producten met natrium bicarbonaat in een veilige samenstelling zijn UK Organics en Oxyd8.

4. Producten met een hoge zuurgraad

Veel spoelmiddelen zijn zuur. Enkele blijken zelfs een zuurgraad te hebben van 4. Een pH onder de 5,5 is een milieu waarin bacteriën beter kunnen overleven. Zure mondspoelmiddelen kunnen zodoende de ademgeur versterken en het glazuur corroderen.

5. Helpt peterselie tegen slechte adem?

Peterselie werkt niet tegen slechte adem. Breath Assure was een Amerikaanse fabrikant die verkondigde dat het slikken van haar capsules met peterselie de ademklachten van binnenuit kon verhelpen. Uiteindelijk zijn ze aangeklaagd voor het verkondigen van onwaarheden en failliet gegaan.

Natuurlijke middeltjes tegen slechte adem, thuis behandelen

Op internet wordt vaak gezocht naar natuurlijke middelen die slechte adem kunnen verhelpen. De meesten hiervan hebben slechts een cosmetisch effect. In plaats van het aanpakken van de bron, wordt de geur vooral gemaskeerd.

Enkele huismiddeltjes zijn;

  • Kruidenthee van pepermunt, anijs, kamille en venkelblaadjes
  • Kauwen op dillezaadjes, karwijzaadjes, kardemom, verse citroenmelisse en peterselie. Zo zouden er antibacteriële stoffen vrijkomen – ontgift door de hoeveelheid cholorofyll.
  • Kauwen op kruidnagel volgens ayurveda.
  • Drinken van groene thee. Thee bevat catechinen en polyfenolen. Heeft een lichte antibacteriële werking én capteert zwavelhoudende gassen.
  • Spoelen en gorgelen met kamillethee ontsmet de mond, meer dan bijvoorbeeld zwarte thee.
  • Thee heeft een lichte antibacteriële werking, maar capteert ook de zwavelgassen.
  • In het boek genesis wordt al geschreven over slechte adem. Het zogenaamde ladanum (mastiek ) is een hars uit de pistacia lentiscusboom en wordt gebruikt als ademverfrisser. Mastiek is een Griekse kauwgom waarin hars van de struik Pistacia lentiscus is verwerkt, deze bevat bacteriedodende eigenschappen.
  • De Italianen gebruiken al duizenden jaren peterselie. Kruidnagel wordt veelal gebruikt in Irak, guaveschillen in Thailand en eierschalen in China.

Slechte adem en bacteriën – hoe verloopt het proces?

Slechte adem wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën in de mond die verantwoordelijk zijn voor het ontbinden (putrefractie) van lichaamsafvalstoffen en voedselresten.

Tijdens dit rottingsproces kunnen onprettig ruikende sulfideverbindingen (gassen) vrijkomen. Voorbeelden van deze vluchtige zwavelgassen zijn waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide.

Hoe werkt het rottingsproces in de mond?

Anäerobe bacteriën maken verteringsenzymen aan waarmee afvalproducten in de mond worden afgebroken.

Onder afvalproducten in de mond wordt verstaan; bloed, speeksel, creviculaire vloeistof, dode leukocyten, epitheelcellen (wangslijmvlies) en voedselresten.

De afvalproducten bestaan voornamelijk uit eiwitten die zijn opgebouwd uit zwavelbevattende aminozuren zoals cysteïne, cystine, methionine.

Anäerobe bacterien breken deze aminozuren uit eiwitten af waarbij er volatiele zwavelverbindingen ontsnappen. Afgekort met VZV’s. Ofwel; vast zwavel wordt omgezet in vluchtige zwavelmoleculen die voor een slechte adem zorgen.

Het gehele afbraakproces van lichaamsstoffen waarbij zwavel vrijkomt wordt metabole afbraak of putrefractie genoemd. Dit hele proces zorgt voor slechte adem.

Welke lichaamsstoffen bevinden zich in de mond waaruit zwavel wordt onttrokken?

  • Bloed bevat zwavelhoudende eiwitten en stimuleert de proteolyse van het speeksel en is bacteriegroei-bevorderend
  • Dode leukocyten nemen toe bij tandvleesproblemen. Leukocyten bevatten aminozuren die zwavelstof bevatten
  • Afgeschilverde epitheelcellen. Epitheel vormt het bovenste laatste laagje mondweefselmet als doel huid of slijmvlies af te scheiden van de buitenwereld. Bevat zwavelhoudend eiwit en neemt toe bij parodontitis
  • Creviculair vloeistof is een vloeistof dat in kleine hoeveelheden voorkomt tussen de tanden en het tandvlees met als doel de ruimtes schoon te houden en heeft een anti-microbiële werking. Creviculair vloeistof bevat methionine en is extra aanwezig bij tandvleesproblemen. Methionine wordt omgezet in het onprettig ruikende gas methylmercaptaan. Methylmercaptaan heeft op haar beurt weer een negatief effect op het parodontale weefsel.

Anaerobe bacteriën leven het liefst zonder  zonder zuurstof

De ontbinding van eiwitten en mondafval verloopt gunstiger in een droge en donkere omgeving waar geen speeksel en geen zuurstof is. Anäerobe bacteriën kunnen namelijk niet overleven in omgeving dat veel zuurstof bevat.

Voorbeelden van beschutte gebieden in de mond zijn:

  • Parodontale pockets ( in- en onder het tandvlees)
  • Tongpapillen
  • Tonsillaire crypten oftewel de keelamandelen. In de amandelcrypten kan de concentratie aan gramnegatieve bacteriën toenemen, waardoor er putrefractie (rotting) ontstaat van voedselresten en geëxfolieerde epitheelcellen.

Ook de grampositieve bacterie streptococcus salivarius kan voor slechte adem zorgen. Deze bacterie bevat zelf geen vzv’s maar is wel in staat de koolhydraten van mucinen af te breken. De vrijkomende polypeptideketen wordt vervolgens afgebroken door de porhyromonas gingivalis, waardoor er alsnog vzv’s (gassen) vrijkomen. (Onderzoek van Sterer en Rosenberg)

Psychologie & Slechte adem

5% van de mensen heeft last van pseudohalitose. Deze personen denken te kampen met halitose terwijl hiervan in werkelijkheid geen sprake is.

Een nog kleinere groep is halitofoob, waarbij men zich tevens volledig onttrekt uit sociale situaties.

De waarnemingen van de patient zijn zeer subjectief. Men geeft zijn ademkwaliteit meestal een slechter cijfer dan de werkelijkheid.

Tijdens een onderzoek waarbij aan 88 vrouwen werd gevraagd met welk cijfer ze hun ademkwaliteit zouden beoordelen, gaven 25 personen zichzelf het cijfer 5. Bij slechts 5 vrouwen daarvan werd daadwerkelijk een grotere concentratie sulfideverbindingen waargenomen.

Slechte adem weetjes

Tot slot nog enkele feitjes.

  • 1 op de 3 Nederlanders heeft last van de slechte adem van zijn of haar partner.
  • Halitose komt bij 30% van de bevolking voor.
  • 15% zegt last te hebben van ademgeur
  • Slechte adem komt ook voor bij kinderen.
  • De kans op slechte ademwordt groter naarmate je ouder wordt
  • Halitose komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
  • 93% wil graag worden gewezen op zijn of haar slechte adem.
  • Slechte adem behoort tot de top100 van grootste taboe onderwerpen.
  • 25% van de 70 jarigen klaagt over slechte adem.
  • In Nederland is tongreinigen slechts populair onder 5% van de mensen
  • Sinds de 60er jaren wordt voor t eerst gedacht aan de rol van zwavelverbindingen t.o.v. slechte adem.