Dossier: Tandsteen

De Top 5 Beste Tandenragers Getest

Dat we onze tanden twee keer per dag moeten poetsen, weten we allemaal. Over het algemeen is ook wel bekend dat je regelmatig tussen je tanden en kiezen moet reinigen, de zogenaamde interdentale ruimten.

Tandplak verwijderen om tandsteen te voorkomen

tandenstokers

Het reinigen van je gebit heeft tot doel om tandplak te verwijderen. Dit is een dun zacht laagje, dat zich langzaamaan vormt uit bacteriën, speeksel en voedselresten. Het regelmatig reinigen voorkomt dat de tandplak zich blijft ophopen en op den duur verhardt tot tandsteen.

In tegenstelling tot tandplak kun je tandsteen niet meer zachtjes wegpoetsen of wrijven. Tandsteen op je gebit laten groeien is geen goed idee. Het maakt je tandglazuur ruwer, zodat bacteriën zich er beter aan hechten dan aan mooi glad glazuur. Dit leidt dan weer tot tandplak, wat ook weer tot tandsteen kan worden. Een vervelende vicieuze cirkel, die je gebit op de lange duur ernstig kan aantasten. Tandsteen kan namelijk ook onder de rand van het tandvlees aangroeien. Als je dit niet door tandarts of mondhygiënist laat verwijderen, liggen gingivitis (tandvleesontsteking) en tandbederf op de loer.

Aangezien alle tandsteen “geboren” wordt als tandplak, is het dus zaak om tandplak te verwijderen. Het hoopt zich vooral op op de overgang tussen tanden en tandvlees en de interdentale ruimten.

Tandenstokers, flosdraad of interdentale tandenragers?

Er zijn verschillende manieren om de interdentale ruimten te reinigen. Tandenstokers hebben een lange geschiedenis achter de rug. Naar verluidt werden ze al gebruikt door de Neanderthalers, nog voordat de moderne mens ontstond. Ze hebben nog steeds nut, al moeten we wel een onderscheid maken tussen tandenstokers en cocktailprikkertjes. Als je tandenstokers wilt gebruiken, koop dat de echte. Die hebben een speciale vorm, geschikt voor het reinigen van je interdentale ruimten en niet voor een blokje kaas met een zilveruitje te verbinden. Een voorbeeld van “echte” tandenstokers zijn de Stimudent houten tandenstokers.

Vandaag de dag is flosdraad erg populair, ook omdat het tussen de allernauwste interdentale ruimten kan komen. Toch adviseren mondzorg professionals meestal om tandenragers te gebruiken op de plekjes waar een tandenrager tussen past.

De haartjes van een tandenrager kunnen meer plak verwijderen dan het dunne flosdraad. Bovendien is de zijkant van een kies aan de onderkant vaak een beetje hol. Een tandenstoker of een strak gespannen flosdraad bereiken deze holte niet, zodat er tandplak kan achter blijven. De kleine borsteltjes van een tandenrager druk je de smalle ruimte in, maar veren uit zodra ze meer ruimte krijgen. Hierdoor is de reiniging grondiger en heeft een groter bereik dan flosdraad.

De meeste mensen vinden flosdraad ook een beetje gedoe. Het kan moeilijk zijn om goed bij de achterste kiezen te komen, bijvoorbeeld als je een kleine mond hebt. Tandenragers zijn gemakkelijker te hanteren. Je kunt ze stevig vasthouden en ze zijn ook hygiënischer omdat je niet met je vingers in je mond hoeft te zitten.

Kortom, wij raden de tandenragers aan om je interdentale ruimten goed te reinigen. Maar wat zijn dan de beste? Ook dat hebben we voor je uitgezocht.

1. Oravall bamboe tandenragers

De EU wil binnenkort wattenstaafjes en andere dingen van plastic, die eenmalig worden gebruikt, verbieden. Hoewel je een tandenrager kunt reinigen en meerdere keren kunt gebruiken, is er geen enkele reden om niet alvast over te gaan op Oravall Bamboe Tandenragers. Bamboe is biologisch afbreekbaar en dus een duurzamere keuze. De verpakking, gemaakt van karton, sluit daarbij aan.

Uiteraard doen Oravall bamboe tandenragers wat ze moeten doen: tandplak tussen je tanden en kiezen verwijderen. Hiermee voorkom je de vorming van tandsteen, een slechte adem en andere gebits- en mondproblemen. De bamboe tandenragers zijn verkrijgbaar in verschillende dikten.

2. Piksters bamboe interdentale ragers

Ook deze interdentale ragers van Piksters zijn gemaakt van bamboe met de bovengenoemde voordelen van dien. Het verschil is dat de Piksters ragers niet alleen recht, maar ook een hoek van 90 graden verkrijgbaar zijn. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan om de achterste kiezen gemakkelijker te kunnen bereiken.

Net als de Oravall bamboe tandenragers zijn die van Piksters verkrijgbaar in verschillende maten met elk 8 tandenragers en beschermkapje van plantaardige, afbreekbare “plastic”. De Assortie verpakking bevat alle maten, zodat je kunt uitproberen welke maat of maten je nodig hebt.

 

3. DenTek Easy Brush interdentale ragers

DenTek Easy Brush interdentale ragers zijn nog ouderwets van plastic maar doen zeker hun werk: tandplak verwijderen uit de interdentale ruimten. Ten opzichte van de hierboven genoemde tandenragers is de vorm van het borsteltje afwijkend.

Het loopt taps toe, waardoor je ruimten van verschillende grootte met hetzelfde ragertje kunt schoonmaken. In een nauwe ruimte zal de borstel eerder vast komen te zitten, maar evengoed tandplak verwijderen. In een wat wijdere ruimte zal het borsteltje verder door kunnen dringen. De borsteldraad is flexibel en vergroot het bereik van de rager. Deze eigenschap maakt DenTek Easy Brush interdentale ragers ook geschikt voor braces en beugels.

De DenTek Easy Brush ragertjes hebben een hygiënische anti-microbiële dop, die je ook achterop de handgreep kan plaatsen. Zo wordt het nog gemakkelijker om ook achterin je mond de tandplak te verwijderen.

DenTek Easy Brush interdentale ragers hebben een geavanceerde fluoride- en mint coating. Terwijl het borsteltje tandplak verwijdert, wordt het tandglazuur ook in de interdentale ruimten versterkt. De mint zorgt voor een fris en schoon gevoel.

 

4. Mara Expert interdentale ragers

Ook de interdentale ragers van Mara Expert zijn zeer geschikt om op de moeilijkst bereikbare plekjes in je gebit te komen. Door de unieke buigzaamheid op 3 punten (borsteldraad, borstelhals en houdertje) blijft geen plek in je gebit onbereikbaar. Het beschermkapje kun je op de achterkant van de tandenrager zetten, waarmee het een verlengstuk wordt.

Het borsteltjes bestaat uit een draad van chirurgisch staal met zachte haartjes van kunststof. Het borsteltjes heeft een coating van fluoride, chloorhexidine en mint voor extra verzorging op de moeilijk bereikbare plekjes. Het handvat is zacht, ergonomisch en maakt het manoeuvreren in je mond gemakkelijk.

Ook Mara Expert interdentale ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

 

5. GUM original regular soft-picks

Deze tandenragers hebben een heel ander karakter dan de 4 bovengenoemde. De borsteltjes bestaan niet uit een staaldraad met kunststof haartjes, maar zijn gemaakt van
zacht latexvrij rubber. Ze zijn daardoor minder stevig en duurzaam dan de bamboe tandenragers, maar een optie als je last hebt van gevoelig of snel bloedend tandvlees hebt.

Als de gebruikelijke tandenragers je tandvlees teveel beschadigen, kun je met deze zachte, taps toelopende soft-picks toch de ruimten tussen je tanden en kiezen goed reinigen. De zachte ribbeltjes geven je tandvlees bovendien een micro-massage, wat de doorbloeding stimuleert.