Dossier: Knarsen

Top 10 Beste Bitjes Tegen Tandenknarsen

Knars je ’s nachts met je tanden en kiezen? Of klem je overdag met je kaken? Vervelend, want je gebit kan erdoor afslijten. Je kunt er zelfs hoofd- en kaakpijn van krijgen en je slaapt er minder goed door. Een bitje tegen tandenknarsen kan uitkomst bieden.

 

Je kunt een knarsbitje bij de tandarts aan laten meten, maar dat kost je een paar honderd euro en 8 weken geduld. Er zijn ook goede bitjes verkrijgbaar die je thuis zelf op maat kunt maken. Toch blijken niet alle tandenknarsbitjes even geschikt. Daarom gingen onze experts op zoek naar het allerbeste knarsbitje.

Wat Is Het Best Geteste Knarsbitje Van 2024?

Waar moet je op letten bij aanschaf van een thuis op maat te maken tandenknarsbitje? Een goed bitje is in ieder geval:

 1. Sterk – Uit onderzoek is gebleken dat een bitje dat te soepel en zacht is, niet goed werkt. Een te zacht bitje kan het tandenknarsen zelfs verergeren.
 2. Duurzaam – Een bitje gaat gemiddeld zes maanden mee. Zeker als je flink knarst, moet een bitje dus stevig zijn en lang mee kunnen.
 3. Comfortabel – Kies een bitje dat lekker zit. Je kunt kiezen uit verschillende soorten: bitjes die de hele boven- of onderkaak bedekken of enkel de kiezen, bitjes die dik zijn of juist een dun laagje hebben.
 4. Niet te groot – Een te groot bitje draagt niet prettig.
 5. Niet te strak – Je wilt niet dat het bitje ’s nachts uitvalt, maar ook niet dat het te strak zit. Het mag nooit de stand van je tanden veranderen of er zelfs voor zorgen dat je tanden of kiezen losser gaan zitten.
 6. Goed geprijsd – De prijs-kwaliteit-verhouding van een bitje moet in orde zijn. Een te goedkoop bitje heeft soms een te late kwaliteit, een duur bitje moet die kwaliteit wel bieden.
 7. Makkelijk – Sommige bitjes zijn lastig op maat te maken en aan te passen.
 8. Vrij van latex, weekmakers en siliconen – Die stoffen kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn.

Op basis van deze criteria hebben onze experts de volgende top 10 samengesteld:

1. Sova Nightguard = Winnaar beste knarsbitje

tandenknarsbitje

Soort: bitje voor de gehele bovenkaak, maar kan ook voor de onderkaak gebruikt worden
Op maat of niet: ja, zelf op maat te maken door het bitje zacht te maken in warm water
Prijs: € 32,-.

Sterkste en meest gewaardeerde knarsbitje

Dit bitje van Sova is absoluut het sterkste en meest gewaardeerde knarsbitje op de Europese markt. En dat is niet toevallig. Sova zit lekker, went snel en is zelfs voor mensen die erg hard knarsen niet kapot te krijgen. Dat komt door het materiaal.

In de meeste bitjes wordt EVA gebruikt, een kunststof, waar bijvoorbeeld ook sportbitjes vaak van worden gemaakt. Flinke knarsers bijten snel door EVA heen. Het bitje van Sova gebruikt geen EVA, maar een supersterke mix van verschillende soorten biologisch afbreekbare producten. Erg duurzaam en niet doorheen te knarsen.

Daarnaast is Sova Nightguard splinterdun: slechts 1,6 mm dik. Dat draagt heel prettig.

Het bitje bevat eveneens kleine gaatjes wat 2 voordelen heeft:

 1. Tijdens het vormen kun je met behulp van de perforaties het bitje aanzuigen, waardoor het perfect langs de tanden komt te zitten
 2. Door de perforaties kan speeksel de tanden blijven bereiken. Speeksel is de beste beschermer van het gebit. Andere gebitsbeschermers sluiten je tanden af. De omgeving wordt dan droog en zuur, wat kan zorgen voor cariës en tandvleesproblemen

Het knarsbitje van Sova is bovendien makkelijk op maat te maken, door het bitje in warm water zacht te maken en in de mond te vormen. Het bitje is vrij van chemische stoffen als BPA, Latex en PVA. Het is tegelijkertijd heel vriendelijk geprijsd. Sova is kortom de absolute winnaar!

>> Bekijk Sova hier online >>

2. Dentek Professional Fit Mouthguard

knarsbitje voor bruxisme

Soort: bitje voor de gehele bovenkaak
Op maat of niet: ja, zelf op maat te maken door het bitje zacht te maken in warm water
Prijs: € 34,95

Op de tweede plaats vinden we Dentek. Het knarsbitje van Dentek is niet voor niets het best verkochte bitje van Nederland.

zelf bitje op maat makenDentek heeft een uniek voordeel: Het bitje is namelijk opgebouwd in 2 lagen. Een harde en een zachte laag. Het zachte deel zorgt voor draagcomfort, het harde deel vangt de kracht van het knarsen op. Het heeft een goede prijs, is eenvoudig zelf te maken en is BPA-, weekmakers- en latexvrij.

Het enige nadeel is dat Dentek deels gemaakt is van EVA en dus iets minder sterk is dan het bitje van Sova. Niet erg als je matig knarst, maar de echt stevige knarsers kunnen dan beter voor Sova gaan.

>> Bekijk Dentek Professional Fit hier >>

3. Dentek Platinum Dental Guard

tandenknarsbitje

Soort: bitje voor de kiezen
Op maat of niet: Verstelbaar, hoeft niet voorgekookt te worden
Prijs: € 59,-

tandenknarsbitje kopenOp de 3e positie vinden we wederom een versie van Dentek. De Platinum Ultimate Comfort is erg sterk en zelfs bestand tegen de fanatiekste knarsers. Dentek Platinum heeft 2 voordelen:

 1. Het laat de tanden vrij, wat sommige mensen erg prettig en comfortabel vinden. Zo kan ook het speeksel de tanden blijven bereiken.
 2. Je kunt het bitje in een paar standen zowel in de hoogte als de lengte verstellen. Geen gedoe met warm water dus om het bitje passend te maken.

Het bitje is alleen niet op maat gemaakt, wat ook een nadeel kan zijn. Geen weekmakers, geen latex, geen chemicaliën.

De prijs ligt wat hoger dan de meeste bitjes.

>> Bekijk de Platinum Guard hier online >>

4. Dentek Comfort-Fit Dental Guard

knarsbitje

Soort: bitje voor de kiezen
Op maat gemaakt of niet: nee, maar wel vijf standen mogelijk
Prijs: € 50,- voor twee bitjes

Ook op plaats 4 staat wederom een bitje van Dentek. De Comfort-Fit is net als de Platinum Dental Guard een bitje op de kiezen om op te bijten. Het laat de tanden dus vrij. Het bitje is niet op maat te maken, maar is meteen te gebruiken en in vijf standen te verstellen. Dit bitje is iets minder geavanceerd dan de Platinum Dental Guard van Dentek en daarom eindigt het bitje een plaats lager. Het bevat geen weekmakers, latex of chemicaliën. De Comfort-Fit kost zo’n vijftig euro, maar voor die prijs krijg je twee bitjes.

>> Bekijk dit knarsbitje hier >>

5. Sleepright Dental Guard (4 modellen)

Soort: bitje voor de kiezen
Op maat of niet: nee, maar wel verstelbaar
Prijs: ong. tussen € 30,- en € 62,-

Sleepright heeft vier soorten bitjes: Slim-Comfort (kleinste model, goed voor lichte knarsers en kleine monden), Secure-Comfort (nagenoeg gelijk aan Slim-Comfort, maar met zijkantjes, om het bitje beter op de plaats te houden), Dura-Comfort (meest geavanceerde model, voor zware knarsers) en Select-Comfort (simpelste en goedkoopste model). Het bitje heeft twee delen voor de kiezen om op te bijten en laat de tanden dus vrij. De fabrikant geeft niet aan welk materiaal is gebruikt, enkel dat er geen BPA, silicone, acryl, gluten, rubber latex en giftige chemicaliën gebruikt zijn.

6. DentalStore Antiknarsbitje

Soort: bitje voor de gehele bovenkaak
Op maat of niet: ja, door een tandtechnisch laboratorium
Prijs: € 76,50

DentalStore is een professionele groothandel die samenwerkt met een netwerk van tandtechnische laboratoria. Het antiknarsbitje van DentalStore wordt dan ook op maat gemaakt door een tandtechnisch lab. Je maakt zelf een afdruk van je gebit, met een afdruklepel, net als bij de tandarts. De mal van je gebit stuur je vervolgens op naar het lab. Daar kan een perfecte afdruk van je mond worden gemaakt. Het bitje krijg je na een aantal dagen thuisgestuurd. Het voordeel van deze methode is dat je een perfect zittend bitje kan krijgen. Nadelen zijn er echter ook. Het is een omslachtige en vrij dure methode en het is niet zeker dat het lukt om een goede afdruk te maken. Een tandarts kan ook op deze manier een bitje maken. Dat is wel duurder (zo’n 200 euro), maar dan weet je zeker dat het goed gaat.

7. TonsilFresh Direct Fit Tandenknarsbitje

Soort: bitje voor de kiezen voor overdag
Op maat of niet: nee
Prijs: € 9,-

Dit bitje van TonsilFresh is, in tegenstelling tot de overige bitjes, bedoeld voor overdag. Het is speciaal bedoeld voor mensen die klemmen, niet voor mensen die knarsen. Het is een klein apparaatje, wat het gebruik prettig maakt. Het is niet op maat te maken, maar kan direct gebruikt worden. Er is weinig informatie over dit product bekend. Gezien de prijs lijkt het een goede optie om uit te proberen in het geval van klemmen, hoewel voor deze prijs geen grote kwaliteit verwacht kan worden. Niet voor ’s nachts en niet voor knarsers.

8.BruxGuard Mouthpiece

Soort: bitje voor de gehele boven- of onderkaak
Op maat of niet: ja, zelf op maat te maken door bitje zacht te maken in warm water
Prijs: ong. € 20,-

BruxGuard heeft twee bitjes: een standaardvariant en een variant voor mensen met een kleine kaak (Slimline). De fabrikant geeft niet veel informatie over materiaal of werkzaamheid, behalve dat er geen toxische middelen gebruikt zijn. Het bitje moet volgens de fabrikant drie tot zes maanden meegaan. Recensies geven het bitje een voldoende, waarbij de Slimline net iets beter naar voren komt dan het gewone bitje van BruxGuard.

9. TonsilFresh Custom Fit

Soort: bitje voor de gehele bovenkaak
Op maat of niet: ja, zelf op maat te maken door het bitje zacht te maken in warm water
Prijs: ong. € 9,-

Een goedkoop bitje van TonsilFresh op nummer 9. Het bedekt het bovengebit en is op maat te maken. Het heeft volgens het bedrijf een zachte bovenzijde om te steunen en te absorberen en een stevige onderzijde die beschermt tegen knarsen en doorbijten. Er wordt gebruik gemaakt van EVA materiaal. Aan de recensies te lezen, zijn gebruikers verdeeld over het effect van het bitje. Lijkt niet geschikt voor erg stevige knarsers, maar is zeker een goede optie voor lichte knarsers om eens een bitje uit te proberen.

Bekijk TonsilFresh Hier

10. Splintdirect Knarsbitje

Soort: bitje voor de gehele bovenkaak
Op maat of niet: ja, zelf op maat te maken door bitje zacht te maken in warm water
Prijs: ong. € 18,-

Over dit bitje van splintdirect.nl is niet veel informatie bekend. De fabrikant laat enkel weten dat het bitje BPA-vrij is en niet geschikt voor kinderen. Het bitje kan op maat gemaakt worden door het in warm water zacht te laten worden en vervolgens op het bovengebit op maat te maken. De recensies zijn niet erg positief, vandaar dat dit bitje op de laatste plaats eindigt in deze lijst.