Dossier: Aften

Top 10 Beste Middelen Tegen Aften Van 2019

Tegen aften kun je lokaal een mondgel of mondspray gebruiken, of een mondwater om de hele mond te behandelen. Maar het is niet altijd makkelijk om een goed product te vinden en niet alle middelen werken even goed tegen aften. Kies altijd een middel zonder chemische middelen, zoals sodiumlaurylsulfaat. Dit middel laat tandpasta schuimen, maar vergroot ook de kans op aften. Natuurlijke middelen werken net zo goed, of zelfs beter! We zetten de beste tien middelen voor je op een rijtje.

1. OxyFresh Pro Relief Gel

Niet zomaar staat Oxyfresh Pro Relief Gel op de 1e plaats. Deze gel helpt aften, ontstekingen, wondjes en zweertjes in de mond snel te genezen.

De mondgel bevat onder meer Oxygene (voorkomt bacteriële groei en desinfecteert), xylitol (helpt gaatjes voorkomen), zinklactaat (maakt giftige zwavelverbindingen onschadelijk en gaat slechte adem tegen – een zinktekort kan een rol spelen bij aften), foliumzuur (herstelt de opbouw van beschadigd mondweefsel en bloeden – en tekort aan foliumzuur kan een rol spelen bij aften). Deze mix van bestanddelen werkt pijnverminderend, helpt mondweefsels en tandvlees genezen, schakelt bacteriën uit en zet vieze geurtjes om in een neutrale adem. De gel bestaat uit 100% mondvriendelijke ingrediënten en is bewezen effectief. Geen sodiumlaurylsulfaat (ook wel SDS of SLS genoemd) of andere vervelende chemicaliën dus.

2. Aloclair Plus Gel

Deze gel vormt een filmlaag over de aften en mondwondjes. Het verlicht direct de pijn en zorgt voor een snelle genezing. Er is geen alcohol, sodiumlaurylsulfaat of zwavelzuur aan de gel toegevoegd, maar enkel natuurlijke stoffen, zoals hyaluron (helpt tandvleesontsteking tegen te gaan), zoethout (brengt verlichting bij zweertjes in de mond), aloë vera. Aloë vera zit vol met vitamine C, B1, B2, B6, E en mineralen als calcium, ijzer en zink. Een tekort aan deze bestanddelen kan een rol spelen bij het ontstaan van aften en het gebruik hiervan kan aften juist tegengaan. De gel prikt niet en werkt langdurig.

3. Aloclair Plus Mondwater

Heb je op meerdere plekken in je mond aften? Dan is een mondwater een goede oplossing. Met dit mondwater van Aloclair spoel je de hele mond, dus komen de bestanddelen overal. Het mondwater is veilig te gebruiken, want gemaakt van enkel natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor je mond. Slik jij of je kind het mondwater per ongeluk in, dan kan dat dus geen kwaad. Net als de gel en de spray van Aloclair bevat het mondwater ook enkel natuurlijke ingrediënten en geen bijtende stoffen.

4. Aloclair Plus Spray

Deze spray legt net als de gel een laagje om de aft waardoor de pijn direct vermindert en de genezing sneller gaat. De verstuiver is eenvoudig te gebruiken en prikt niet. Aloclair bestaat enkel uit natuurlijke en veilige ingrediënten en is daarom ook prima te gebruiken door kinderen. Aloclair werkt enkel met natuurlijke bestanddelen en is dus zacht voor de weefsels, maar is door de gebruikte stoffen als zoethout, hyaluron en aloë vera erg effectief in de strijd tegen aften.

5. AnOxident Balance Toothpaste

Heb je aften, dan is het extra belangrijk om een tandpasta te gebruiken zonder sodiumlaurylsulfaat. Dat middel wordt in de meeste tandpasta’s gebruikt om de tandpasta te laten schuimen. Er bestaan wel tandpasta’s zonder sodiumlaurylsulfaat, maar die bevatten in sommige gevallen geen fluoride, terwijl dat juist het belangrijkste ingrediënt is om je tanden en kiezen schoon te maken, door de antibacteriële en remineraliserende werking. AnOxident Balance Toothpaste bevat geen sodiumlaurylsulfaat en is niet schuimend. Dat wil echter niet zeggen dat de tandpasta niet effectief is, want met het DUOX-complex (fluoride en xylitol) biedt de tandpasta een complete bescherming voor het gebit. Speciaal geschikt als je last hebt van aften dus.

6. Desert Essence Tea Tree Olie Mondwater

Producten die gebruikmaken van tea trea olie zijn niet voor niets populair: deze olie heeft van nature microben bestrijdende eigenschappen. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën. Desert Essence Tea Tree Olie Mondwater heeft meerdere eigenschappen: het verhelpt een slechte adem, desinfecteert, verlicht pijn aan tandvlees en tanden, verwijdert witte aanslag op de tong, maar werkt ook goed tegen aften. En dit alles met enkel natuurlijke ingrediënten en zonder nare chemicaliën, dus prima voor langere tijd te gebruiken.

7. Oxyfresh Health Brush

Heb je aften, dan is het belangrijk om te blijven poetsen voor een goede mondhygiëne. Doe dit echter zachtjes, met weinig druk, en het liefst met een zachte tandenborstel. De Oxyfresh Health Brush heeft superzachte, afgeronde borstelhaartjes en is daardoor veel vriendelijker voor je mond dan de meeste tandenborstels. Zo kun je toch blijven poetsen zonder het tandvlees, de tanden en de zweertjes in je mond verder te irriteren.

8. Georganics Dental Supplements

Voedingsdeficiëntie (een tekort aan bepaalde voedingsstoffen) kan een rol spelen bij het ontstaan van aften. In deze supplementen van Georganics zijn vitamines opgenomen die speciaal van belang zijn voor de mond, zoals vitamine K2 en D3 (verbeteren de calciumopname), vitamine E, C en A (voor het tandvlees) en verschillende mineralen om de remineralisatie van het gebit te ondersteunen.
Speciaal voor aften kun je daarnaast overwegen om ook extra vitamine B12, zink, ijzer en foliumzuur te nemen.

9. Muskanadent Gezond Tandvlees Gel

Muskanadent Gel is een natuurlijk middel dat het tandvlees reinigt, ondersteunt en versterkt. Ook tegen aften is het te gebruiken. Het bevat enkel natuurlijke, veilige ingrediënten:
• Salie werkt antibacterieel, ondersteunt bij ontstekingen en zorgt ervoor dat de natuurlijke balans in de mond gewaarborgd blijft
• Kokosolie brengt weefsel tot rust
• Zink draagt bij aan de reiniging van de mond – in het geval van aften kan er juist sprake zijn van een tekort aan zink
• Kamille-extract draagt bij aan het tot rust brengen van gevoelig weefsel voor een snelle verlichting
De natuurlijke bestanddelen van Muskanadent worden al eeuwen gebruikt en veroorzaken geen irritaties, maar verkleinen juist de kans op aften en mondzweren. Salie en zink worden al tijden genoemd als goede remedie tegen aften. Het middel is bovendien glutenvrij. Dat is vooral belangrijk voor mensen die last hebben van aften vanwege coeliakie (glutenintolerantie).

10. UK Organics Fesh Breath Mondwater

UK Organics Fresh Breath Mondwater is een van de meest populaire natuurlijke mondwaters ter wereld. Het werkt op meerdere manieren: het doodt schimmels, werkt kalmerend bij wondjes en geïrriteerd tandvlees en verbetert de algehele gezondheid door het terugdringen van schadelijke microben. Het is vrij van sodiumlaurylsulfaat, chloorhexidine, alchohol, triclosan, cetylpyridiniumchloride of andere bijtende stoffen. Het middel werkt op basis van kokosolie, waarvan verschillende studies hebben aangetoond dat het dezelfde antibacteriële kracht heeft als chloorhexidine, maar zonder de vervelende bijwerkingen van chloorhexidine. Het laurinezuur (een van de vetzuren in kokosolie) werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden. Kokosolie heeft tegelijkertijd een verzachtend effect op geïrriteerde weefsels.

Omdat er enkel natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt, uit pure en biologische bronnen, proef je niet zo’n bijtende en chemische substantie als traditioneel mondwater vaak is, maar een prettige, pure smaak. Net als de andere mondwaters geldt voor dit mondwater ook: vooral te gebruiken als je aften door de hele mond hebt. Heb je op één specifieke plaats een aft, dan kun je een gel of spray overwegen.