Dossier: Aften

Top 10 beste middelen tegen aften (2024)

Tegen aften kun je lokaal een mondgel of mondspray gebruiken, of een mondwater om de hele mond te behandelen. Maar het is niet altijd makkelijk om een ​​goed product te vinden en niet alle middelen werken even goed tegen aften. Kies bij voorkeur een middel zonder bijtende bestanddelen, zoals sodium laurylsulfaat. Sodium lauryl sulfaat  laat tandpasta schuimen, maar vergroot ook de kans op aften. Natuurlijke middelen kunnen net zo goed werken, of zelfs beter. We zetten de beste 10 middelen voor je op een rijtje.

1. Mara Expert AphtX Mondgel

Gel tegen aftenDe Mara Expert AlphtX Mondgel is in nauwe samenwerking met mondzorgprofessionals ontwikkeld. Het bedrijf Mara Expert wil de nieuwste wetenschappelijke inzichten, samen met trends en de wensen van consumenten, vertalen naar nieuwe producten.

Over de gel, die staat niet voor niets op 1. Als je aften in je mond hebt is het belangrijk dat je een product gebruikt dat bestaat uit natuurlijke ingrediënten, omdat chemische ingrediënten de mond kunnen uitdrogen en de ontsteking daardoor juist verergert. Deze gel bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten zoals vlierbloesemextract en zink. Bovendien is de gel vegan, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten.

De voordelen van de Mara Expert AphtX Mondgel:

  • werkt tegen aften
  • vermindert irritatie van het mondslijmvlies
  • helpt tegen wondjes in de mond
  • verzacht de pijn van drukplekjes
  • vermindert ontstekingen

2. OxyFresh Pro Relief Gel

Oxyfresh Pro Relief Dental Gel

Niet zomaar staat Oxyfresh Pro Relief Gel hoog genoteerd. Deze gel helpt aften, ontstekingen, wondjes en zweertjes in de mond snel te genezen.

De mondgel onder meer Oxygene (bevat bacteriële groei en desinfecteert), xylitol (helpt gaatjes voorkomen), zinklactaat (maakt giftige zwavelverbindingen onschadelijk en gaat slechte adem tegen – een zinktekort kan een rol spelen bij aften), foliumzuur (herstelt de opbouw van beschadigd mondweefsel en bloeden – en tekort aan foliumzuur kan een rol spelen bij aften). Deze mix van werkt pijnverminderend, helpt mondweefsels en tandvlees genezen, bacteriën uit en zet vieze geurtjes om in een neutrale adem. De gel bestaat uit 100% mondvriendelijke ingrediënten en is effectief effectief. Geen sodiumlaurylsulfaat (ook wel SDS of SLS genoemd) of andere vervelende chemicaliën dus.

3. Aloclair Plus GelAloclair Plus Gel

Deze gel vormt een filmlaag over de aften en mondwondjes. Het verlicht direct de pijn en zorgt voor een snelle genezing. Er is geen alcohol, sodiumlaurylsulfaat of zwavelzuur aan de gel toegevoegd, maar enkel natuurlijke stoffen, zoals hyaluron (helpt tandvleesontsteking tegen te gaan), zoethout (brengt verlichting bij zweertjes in de mond), aloë vera. Aloë vera zit vol met vitamine C, B1, B2, B6, E en mineralen als calcium, ijzer en zink. Een tekort aan dit ontstaan ​​kan een rol spelen bij het gebruik van aften en het gebruik hiervan kan aften tegengaan. De gel prikt niet en langdurig.

4. Aloclair Plus SprayAloclair Plus Spray

Deze spray legt net als de gel een laagje om de aft waardoor de pijn direct vermindert en de genezing sneller gaat. De verstuiver is eenvoudig te gebruiken en prikt niet. Aloclair bestaat enkel uit natuurlijke en veilige ingrediënten en is daarom ook prima te gebruiken door kinderen. Aloclair werkt enkel met natuurlijke bestanddelen en is dus zacht voor de weefsels, maar is door de gebruikte stoffen als zoethout, hyaluron en aloë vera erg effectief in de strijd tegen aften.

5. AnOxident Balance ToothpasteAnOxident Balance Tandpasta

Heb je aften, dan is het extra belangrijk om een tandpasta te gebruiken zonder sodiumlaurylsulfaat. Dat middel wordt in de meeste tandpasta’s gebruikt om de tandpasta te laten schuimen. Er bestaan wel tandpasta’s zonder sodiumlaurylsulfaat, maar die bevatten in sommige gevallen geen fluoride, terwijl dat juist het belangrijkste ingrediënt is om je tanden en kiezen schoon te maken, door de antibacteriële en remineraliserende werking. AnOxident Balance Toothpaste bevat geen sodiumlaurylsulfaat en is niet schuimend. Dat wil echter niet zeggen dat de tandpasta niet effectief is, want met het DUOX-complex (fluoride en xylitol) biedt de tandpasta een complete bescherming voor het gebit. Speciaal geschikt als je last hebt van aften dus.

6. Desert Essence Tea Tree Olie MondwaterDessert Essence Tea Tree Olie

Producten die gebruikmaken van tea trea olie zijn niet voor niets populair: deze olie heeft van nature microben bestrijdende eigenschappen. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën. Desert Essence Tea Tree Olie Mondwater heeft meerdere eigenschappen: het verhelpt een slechte adem, desinfecteert, verlicht pijn aan tandvlees en tanden, verwijdert witte aanslag op de tong, maar werkt ook goed tegen aften. En dit alles met enkel natuurlijke ingrediënten en zonder nare chemicaliën, dus prima voor langere tijd te gebruiken.

7. Oxyfresh Health BrushOxyfresh Health Brush

Heb je aften, dan is het belangrijk om te blijven poetsen voor een goede mondhygiëne. Doe dit echter zachtjes, met weinig druk, en het liefst met een zachte tandenborstel. De Oxyfresh Health Brush heeft superzachte, afgeronde borstelhaartjes en is daardoor veel vriendelijker voor je mond dan de meeste tandenborstels. Zo kun je toch blijven poetsen zonder het tandvlees, de tanden en de zweertjes in je mond verder te irriteren.

8. UK Organics Dental Supplements

Voedingsdeficiëntie (een tekort aan bepaalde voedingsstoffen) kan een rol spelen bij het ontstaan van aften. In deze supplementen van UK Organics zijn vitamines opgenomen die speciaal van belang zijn voor de mond, zoals vitamine K2 en D3 (verbeteren de calciumopname), vitamine E, C en A (voor het tandvlees) en verschillende mineralen om de remineralisatie van het gebit te ondersteunen.
Speciaal voor aften kun je daarnaast overwegen om ook extra vitamine B12, zink, ijzer en foliumzuur te nemen.

9. Muskanadent Gezond Tandvlees GelMuskanadent Gezond Tandvlees Gel

Muskanadent Gel is een natuurlijk middel dat het tandvlees reinigt, ondersteunt en versterkt. Ook tegen aften is het te gebruiken. Het bevat enkel natuurlijke, veilige ingrediënten:

• Salie werkt antibacterieel, ondersteunt bij ontstekingen en zorgt ervoor dat de natuurlijke balans in de mond gewaarborgd blijft
• Kokosolie brengt weefsel tot rust
• Zink draagt bij aan de reiniging van de mond – in het geval van aften kan er juist sprake zijn van een tekort aan zink
• Kamille-extract draagt bij aan het tot rust brengen van gevoelig weefsel voor een snelle verlichting
De natuurlijke bestanddelen van Muskanadent worden al eeuwen gebruikt en veroorzaken geen irritaties, maar verkleinen juist de kans op aften en mondzweren. Salie en zink worden al tijden genoemd als goede remedie tegen aften. Het middel is bovendien glutenvrij. Dat is vooral belangrijk voor mensen die last hebben van aften vanwege coeliakie (glutenintolerantie).

10. UK Organics Fresh Breath MondwaterUK Organics Fresh Breath Mondwater

UK Organics Fresh Breath Mondwater is een van de meest populaire natuurlijke mondwaters ter wereld. Het werkt op meerdere manieren: het doodt schimmels, werkt kalmerend bij wondjes en geïrriteerd tandvlees en verbetert de algehele gezondheid door het terugdringen van schadelijke microben. Het is vrij van sodiumlaurylsulfaat, chloorhexidine, alchohol, triclosan, cetylpyridiniumchloride of andere bijtende stoffen. Het middel werkt op basis van kokosolie, waarvan verschillende studies hebben aangetoond dat het dezelfde antibacteriële kracht heeft als chloorhexidine, maar zonder de vervelende bijwerkingen van chloorhexidine. Het laurinezuur (een van de vetzuren in kokosolie) werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden. Kokosolie heeft tegelijkertijd een verzachtend effect op geïrriteerde weefsels.

Omdat er enkel natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt, uit pure en biologische bronnen, proef je niet zo’n bijtende en chemische substantie als traditioneel mondwater vaak is, maar een prettige, pure smaak. Net als de andere mondwaters geldt voor dit mondwater ook: vooral te gebruiken als je aften door de hele mond hebt. Heb je op één specifieke plaats een aft, dan kun je een gel of spray overwegen.