Dossier: Slechte Adem

Slechte Adem Verhelpen? | In 1 Minuut Succesvol Weg

Ontsnappen er vieze geuren uit je mond en het lukt het maar niet om ervan af te komen? Logsich dat je naar de juiste oplossing zoekt. Een onfrisse mondlucht is niet alleen funest voor je zelfvertrouwen. Tegelijkertijd kan het een signaal zijn van een ongezonde mond. Jammergenoeg maken veel commerciële middelen je adem zelfs slechter. In dit artikel lees je de 10 do’s en don’ts bij het verhelpen van slechte adem.

Slechte Adem Verhelpen Gaat Zó

Het volledig verhelpen van slechte adem is in de meeste gevallen relatief eenvoudig, mits je weet wat de oorzaak is. Hoogste tijd dus om de boosdoener te achterhalen en direct te tackelen. In dit artikel lees je de meest essentiële condities waarin je mond moet verkeren om een frisse adem uit te kunnen blazen.

Het volgen van de onderstaande 10 tips is eenvoudig en staat garant voor de allerhoogste ademkwaliteit, een fijne mondsmaak en een gezonde mondflora. Een succesvolle behandeling kan zelfs al binnen 1 minuut.

Lees ook: Dit zijn de beste middelen tegen slechte adem uit 2022

1. Verzorg je tong = Beste Tip

vieze aanslag tong

In de meeste gevallen komt een stinkende ademgeur door bacteriële aanslag achter op je tong. Als je je tong zou bekijken onder de microscoop, dan zie je dat het uit ruwe weefsels bestaat waaraan aanslag en bacteriën zich vastklampen.

Hoe kan mijn tong zo stinken?

witte tong aanslag Anäerobe bacteriën (die in iedere mond voorkomen) houden zich vooral bezig met het afbreken van tongbeslag en voedselresten tussen de tongweefsels. Met het opruimen van mondafval is natuurlijk niets mis. Echter heeft het ook een nadeel:

Tijdens dit afbraakproces komt er een immens vieze lucht vrij die tot wel 1 meter afstand geroken kan worden. Daarom is het raadzaam deze bacteriën een handje te helpen met het verlossen van tongaanslag.

Hoe kan ik mijn tong schoonmaken?

Gebruik producten die erop gericht zijn ook de dieper liggende weefsels in de tong te bereiken.

Met een simpele plastic, vlakke tongreiniger of met je tandenborstel krijg je de hardnekkige aanslag meestal niet weg.

Hoe reinig je je tong goed?

tong schoonmakenMet bewezen middelen zoals o.a. JuliBrite, RyttPro, en Bergenfeld Tongdruppels. Deze ‘3-staps reiniging’ is bewezen effectief en verhoogt de kwaliteit van de mondgeur direct.

 • Stap 1: JuliBrite bestaat uit JuliBrush en JuliGel. De tongreiniger bevat ultrazachte, fijnpuntige bristles die er speciaal voor zijn gemaakt om de aanslag tussen de tongvezels naar de oppervlakte te brengen. Door de tong eerst in te smeren met JuliGel, weken de bacteriën los.
 • Stap 2: Met RyttPro kun je vervolgens de aanslag op het tongoppervlak van achter naar voren wegstrijken (en het residu uitspugen).
 • Stap 3: In de laatste fase voorzie je de tong van speciale tongdruppels. Met de Bergenfeld Powerdrops Tongue neem je niet alleen de eventuele restanten tongbeslag weg. Tegelijkertijd creëer je een beschermlaagje over de tong zodat bacteriën gedurende de gehele dag zullen wegblijven.

Het resultaat?

Je bent de gehele dag verzekerd van een roze tong en een adem om te zoenen.

2. Creëer véél speeksel

droge mond voorkomen

Hoe meer speeksel je produceert, hoe frisser je uit je mond ruikt. Oftewel: Als je mond regelmatig droog is (bijvoorbeeld ‘s ochtends) kan dit een teken zijn van een onprettige adem.

Een goede speekselproductie is niet alleen belangrijk voor het behoud van een lekkere ademgeur, tegelijkertijd beschermt het je tanden en tandvlees tegen schadelijke bacteriën.

Wat is de oorzaak van een droge mond?

Er zijn veel verschillende oorzaken van een droge mond aan te wijzen. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Het gebruik van uitdrogende mondproducten met alcohol, sls en menthol
 • Slapen met de mond open
 • Roken en alcohol drinken
 • Stress
 • Medicijngebruik
 • Na bestraling van het hoofd- halsgebied

Hoe kan een droge mond een vieze adem veroorzaken?

In een droge mond kunnen slechte-adem-bacteriën zich razendsnel multipliceren en ongehinderd viesruikende zwavelgeuren produceren. Er is per slot van rekening geen speeksel meer dat deze bacteriën afremt. De mond vochtig houden is daarom van cruciaal belang.

Hoe kan ik mijn mond het beste bevochtigen?

Hoe je je mond het beste kunt hydrateren is afhankelijk van de conditie van de speekselklieren.

 1. Wanneer de speekselklieren tijdelijk of helemaal niet meer functioneren is een kunstmatige speekselvervanger vaak de enige oplossing.
 1. Als de speekselklieren nog wel in tact zijn maar te weinig speeksel produceren kun je het beste de mond voorzien van speekseltriggers. Dit zijn stofjes die de speekselklieren wakker maken zodat ze weer volop saliva afscheiden.
 1. Als je mond uitdroogt omdat je met de mond open slaapt kun je gebruik maken van de TonsilFresh Kin Strap en de mond bevochtigen met een goede speekselsubstituut voordat je gaat slapen.

Wat zijn goede middelen tegen een droge mond (xerostomie) en waarom?

Goede middelen tegen monddroogheid zijn niet zuur en bevatten bij voorkeur stoffen zoals betaïne, lactoferrine, active oxygene, aloë vera, xylitol en plantaardige speekselstimulatoren. Minder goede middelen tegen een droge mond bevatten een pH-waarde van onder de 5,5 of zijn voorzien van alcohol, suikers, menthol, sodium lauryl sulfaat en chloorhexidine.

De 2 meest gekozen speekselsubstituten zijn daarom ook: OxyFresh Pro Relief Dental Gel en OraRelieve bevochtigingsgel. Het meest populaire totaalpakket tegen monddroogheid is de Oralieve Droge Mond Kit.

Overige tips tegen een droge mond:

 • Rook en drink niet teveel.
 • Als medicatie de oorzaak is bespreek met de huisarts of er alternatieven zijn
 • Slaap met een kin-strap als je met de mond open slaapt (TonsilFresh)
 • Drink voldoende water (let op vaak plassen ‘s nachts)
 • Zuig op suikervrije Lozenges (Moistr)
 • Eet voldoende groente en fruit

3. Zorg voor schone neusholtes

neusadem verhelpen

Een relatief onbekend, maar niet-te-onderschatten oorzaak van halitosis is de aanwezigheid van slijm in de neusholtes.

De geur uit de neus komt overeen met de geur van kaas. Overmatig neusslijm (ook wel sinusitis genoemd) komt voornamelijk door allergieën en verkoudheid.

Hoe kan mijn neus een slechte geur produceren?

Sinusitis heeft om 2 redenen een negatieve impact op je ademfrisheid.

 1. Als speeksel wordt verdikt met slijm, verliest het zijn zelfreinigende kracht. Slechte adem bacteriën kunnen op deze manier ongestoord vieze geuren creëren.
 2. Daarnaast zit slijm boordevol eiwitten die door anaerobe bacteriën worden afgebroken en worden omgezet in stinkende geuren.

Hoe kan ik een slechte adem vanuit de neus voorkomen?

 1. Probeer allergische reacties zoveel mogelijk te beperken en snuit je neus met regelmaat
 2. Gebruik Tonsilfresh Nasal Sinus Drops. Het verschil met andere neussprays is dat de Tonsilfresh Nasal Sinus Drops zich voornamelijk richten op het uitschakelen van neusgeur en je het iedere dag kunt gebruiken zo vaak je wilt. Terzelfdertijd wordt met behulp van actief zuurstof de anaërobe bacterie vernietigd.

4. Verwijder viezigheid uit je amandelcrypten

amandelstenen verwijderen

Bij ongeveer 3 op de 10 mensen met een onprettige mondlucht blijken de keelamandelen (tonsillen) verantwoordelijk.

Omdat de amandelen na je puberteit van structuur veranderen worden ze ‘rimpeliger.’ Zo ontstaan er gaatjes in de amandelen, ook wel amandelcrypten genoemd. De ‘gekreukte’ amandelen fungeren vervolgens als een soort boobytraps van voedselresten en bacteriën.

Als het mondafval enkele dagen blijft zitten verandert de gehele samenstelling in een ‘stevig’ wit brokje, ook wel amandelsteen of tonsil stone genoemd. Dit kan extreem gaan stinken.

Hoe kunnen mijn amandelen ademgeur veroorzaken?

Als etensresten in de amandelcrypten zijn beland, is er geen weg meer terug. Na enkele dagen gaat het mondafval ontbinden, omdat anaerobe bacteriën het residu afbreken en transformeren in viesruikende sulfiden.

Je kunt wel nagaan wat dit met je ademgeur doet. Het is dus van belang je amandelen goed te reinigen als blijkt dat ze ‘gevuld’ zijn met amandelsteentjes.

Hoe kan ik mijn amandelcrypten het beste schoonhouden?

Als je eenmaal te maken hebt met amandelsteentjes dan kun je die het beste verwijderen met speciale anti-tonsilstones instrumenten.

In Nederland zijn deze producten te verkrijgen onder de naam TonsilFresh. De meest gekozen tool van TonsilFresh is de Cupping Glass, gevolgd door de TonsilFresh Led-kit en de TonsilFresh Loop Extractor.

Vooral TonsilFresh Cupping Glass is enorm populair omdat het door middel van lichte zuigkracht de amandelen op een veilige wijze ontdoet van stinkende steentjes. Zo bereik je het meeste effect en hoef je niet met voorwerpen in de amandelen ‘prikken.’

amandelstenen verwijderen

Hoe kan ik amandelstenen volledig voorkomen?

Voor 100% succes laat je je amandelen in zijn geheel operatief verwijderen. Dit heet ook wel een tonsillectomie. Toch is ook dit geen succes dat je er volledig van verlost bent.

5. Zorg voor gezond tandvlees

ontstoken tandvlees verzorgen

Ongezond tandvlees kan ertoe leiden dat je flink uit je mond gaat ruiken.

Hoe kan tandvlees slechte adem veroorzaken?

Wanneer het tandvlees geïrriteerd of beschadigd is dan komt er bloed vrij. Dit bloed zit vol eiwitten die door anäerobe bacteriën worden afgebroken en worden omgezet in stinkende sulfiden (gassen). Dit verklaart ook waarom mensen sterk uit de mond stinken na het trekken van een verstandskies, wat vaak een wondje met zich meebrengt.

Hoe maak ik mijn tandvlees gezond en sterk?

Er zijn verschillende manieren om het tandvlees weerbaar te maken tegen bacteriën.

 • Rageren, flossen en masseren voor een betere doorbloeding (Prof Oral Care Kit)
 • Het tandvlees insmeren met een mix van foliumzuur, aloe vera en oxygene ( OxyFresh Pro Relief Gel)
 • Op een natuurlijk manier met: Tea tree olie, aloe vera en kokosolie (UK Organics)
 • Met cetylpyridiniumchloride, wat je het beste hooguit 1 week kunt gebruiken. (Gezond tandvleeskit van PerioTherapy)

Als het tandvlees eenmaal geïnfecteerd is en je ademkwaliteit is verslechterd dan kun je ervoor kiezen om OxyFresh Pro Relief Gel te gebruiken.

In tegenstelling tot vergelijkbare producten op de markt bevat OxyFresh Pro Relief Gel niet alleen tandvleesgenezende bestanddelen, maar óok ingrediënten die stinkende ademgeuren omzetten in een neutrale, prettig ruikende adem. En dit maakt OxyFresh uniek.

6. Verwijder tandsteen zelf of bij de tandarts

tandsteen verwijderen tandartshaakje

Wanneer tandplaque niet op tijd wordt weggepoetst ontstaat er een mineralisatieproces met tandsteen als eindproduct. Tandsteen maakt de tand vervolgens ruw en trekt bacteriën aan, waaronder de slechte-adem-bacterie. Hoewel tandsteen niet vaak voor een stinkende ademgeur zorgt, kan het verwijderen ervan je adem absoluut frisser maken.

Tandsteen is echter zo hard dat het alleen nog maar met speciale instrumenten kan worden weggekrabd. De meeste mensen gaan daarom naar de tandarts, anderen proberen het zelf. Er zijn sinds kort veilige haakjes op de markt waarmee je zelf tandsteen kunt weghalen. Profi onderscheidt zich t.o.v. van andere haakjes omdat het materiaal is gemaakt van zacht staal dat minder sterk is dan het tandglazuur. Zo kun je bij normaal gebruik dus geen schade aan het glazuur veroorzaken.

7. Gebruik producten met zuurstof en zinklactaat

mondwater frisse adem

Speeksel bevat onder andere natuurlijke enzymen die ervoor zorgen dat ademgeur geneutraliseerd wordt. Als je slechte adem hebt is dit een teken dat je eigen speeksel ‘het opruimwerk’ niet goed aan kan. Ondersteun het speeksel door te spoelen met active oxygen en zinklactaat, een mix van bestanddelen die nare geuren direct omzet in frisse sulfiden.

Waarom zuurstof + zinklactaat?

Zuurstof en zinklactaat als combinatie neemt een aantal belangrijke taken van het speeksel over waaronder het volledig absorberen van volatiele sulfurgassen. Zo stink je niet meer uit je mond, blijft de pH-waarde op peil en wordt het natuurlijke reinigingsproces in de mond voortgezet.

Waar vind ik middelen met deze combinatie?

Er is wereldwijd een handjevol fabrikanten die deze zink+zuurstof-formules hebben samengesteld in een mondvriendelijke mix zonder toevoeging van andere agressieve stofjes.

In Europa zijn dit OxyFresh, RyttPro en Oravall. OxyFresh en RyttPro zijn tot dusver met afstand één van de meest populaire (en bewezen) middelen tegen slechte adem ter wereld.

8. Belast je mond niet met suikers

Als je veel zoetigheid eet loop je een groter risico op een stinkende mondadem. Suikers fungeren als een soort superbenzine voor de slechte-adem-bacterie. Door suikers te nuttigen worden de anaerobe bacteriën sneller geactiveerd waardoor je mondlucht nog heviger gaat stinken.

Daar komt nog eens bij; sommige bacteriën zetten deze suikers om in zuren die verantwoordelijk zijn voor tandplak, gaatjes, gingivitis en onfrisse adem.

Er is een spray ontworpen door een fabrikant in Luxemburg, genaamd OxiBalance, dat dit schadelijke suikerproces tegengaat. Het is in de basis ontwikkeld voor mensen met diabetes en voor mensen die een glucose-rijk dieet volgen. Door de mond te sprayen met OxiBalance wordt de schadelijke uitwerking van suiker op het gebit, tandvlees en ademgeur tegengegaan. Je kunt deze spray hier bekijken.

9. Neutraliseer de pH-waarde

zuurgraad mond

Een zure mond kan resulteren in een niet-lekker-ruikende mond-odeur. De anaërobe bacterie (dé fabrikant van nare ademgassen) gedijt namelijk het best in een zure omgeving. Als de pH-waarde onder de 5 daalt, wordt de kraan met stinkende zwavelgeuren als het ware flink open gedraaid.

Hoe wordt mijn mond zuur?

Een zure mond ontstaat door

 • De afwezigheid van speeksel
 • Vruchtensappen
 • Koffie
 • ‘Verkeerde’ mondproducten met een te hoge zuurgraad

Hoe houd ik de pH-waarde op niveau?

Door te eten en te drinken daalt iedere keer de pH-waarde in de mond, waardoor bacteriën problemen kunnen veroorzaken. Met een speciale spray en alkalische mondspoeling kun je de pH-waarde direct neutraliseren waardoor de ademgeur op een prettig niveau blijft.

Bewezen pH-neutraliserende producten zijn:

Zorg er daarnaast voor dat je niet teveel eet- en drinkmomenten per dag hebt. Drink het liefst een beetje water nadat je vruchtensap of koffie hebt gedronken.

Ook kun je beter na het eten eerst een half uur wachten voordat je je tanden gaat poetsen. Het glazuur is dan nog wat zwak en kun je daarom beschadigen.

Tegelijkertijd kunnen vooral de goedkopere mondproducten heel zuur zijn. Er zijn zelfs grote mondwater fabrikanten die spoelmiddelen op de markt hebben gebracht met een pH waarde van 4! Kijk dus uit.

Het meest alkalische mondwater ter wereld, met een pH van maar liefst 8 is RyttPro van de fabrikant Freshz Companies. Een zeer populair middel voor mensen die mondproblemen hebben vanwege een verlaagde pH-waarde.

10. Zorg voor een schone en goed passende prothese

desinfecteren van prothesesBacteriële plak kan zich ook op of onder je prothese bevinden en voor een onprettige ademlucht zorgen. Gebruik daarom een kleefstof zodat het kunstgebit goed aansluit en voedsel er niet onder kan komen.

Maak de prothese iedere dag schoon met een speciale prothese borstel zoals die van XDent. Tevens zijn er ook speciale reinigingstabletten. Doe de prothese ‘s nachts uit en spray het in met Sova Fresh Spray. Bewaar de prothese in een speciaal hygiënisch bakje zoals de TonsilFresh Prothesebox.

Tot slot:

Sluit een onderliggende aandoening uit. Bij zo’n 3% van de mensen met halitose kan een inwendige ziekte de oorzaak zijn. Vaak is de geur dan wat zoeter of meer afwijkend dan de karakteristieke lucht van de anäerobe bacterie in de mond. Als je twijfelt aan je gezondheid of wanneer je je zorgen maakt bezoek dan altijd een huisarts.

Samengevat

Van alle behandelmethodieken wordt het vaakst gekozen voor tongreinigen in combinatie met spoelen en poetsen met producten die zink, active oxygen en natriumbicarbonaat bevatten. Dit alles zorgt ervoor dat vooral JuliBrite, Bergenfeld, OxyFresh en RyttPro gewilde artikelen zijn in de strijd tegen slechte adem.

Bekijk alle bewezen producten tegen stinkende adem op deze pagina