Dossier: Dier & Gebit

Top 10 Tandenborstels Voor Honden

Maar liefst 80% van de honden hebben vanaf hun derde al problemen met het gebit. Wanneer tandplak zich ophoopt kan het verharden in tandsteen. Vroeg of laat kan dat leiden tot tandbederf en tandvleesontstekingen. Dit kan pijn, ongemak en problemen bij het kauwen opleveren. Kortom, gebitsproblemen kunnen de gezondheid van je hond ernstig aantasten. Wanneer je het gebit van je hond wel goed verzorgt, blijft hij langer gezond en leeft hij langer. Alle reden om gebitsproblemen bij je hond voor te zijn.

Top 10 beste tandenborstels voor honden van 2024

Gebitsproblemen bij honden zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Oorzaak is het plakkerige blikvoer dat anders dan het natuurlijke dieet van een hond, vlees wat nog aan botten vastzit, het gebit niet reinigt. Integendeel, voedselresten blijven achter op de rand van het tandvlees en vormen samen met bacteriën en speeksel tandplak. Als dat niet regelmatig verwijderd wordt, verhardt het net zoals bij ons in tandsteen. Tandglazuur waar zich tandsteen op heeft afgezet is minder glad, zodat er nog meer bacteriën en voedselresten aan kunnen blijven hangen.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel die op den duur leidt tot een slechte adem en gebitsproblemen als tandvleesontsteking. Uiteraard komt dit het welzijn en de gezondheid van je hond niet bepaald ten goede. Als de vicieuze cirkel niet wordt doorbroken betekent dat in een latere fase loszittende en uitvallende tanden en kiezen, gezondheidsproblemen en zelfs een kortere levensduur van je hond.

Uiteraard wil je je hond deze ellende besparen. Dat betekent dat je zijn gebit moet verzorgen en regelmatig tandplak moet verwijderen. Net zoals je zelf doet, kun je de tanden van je hond poetsen. Je hond daaraan laten wennen zal bij een jonge hond gemakkelijker gaan dan bij een oudere hond, maar met geduld en beloningen is veel te bereiken. En als je een pup hebt, loont het de moeite om hem vast te laten wennen aan het gedoe in zijn bek.

Dagelijks 2 x twee minuten tandenpoetsen is bij een hond niet nodig, doorgaans wordt 2 tot 3 keer per week geadviseerd. Belangrijk is wel dat je een speciale tandpasta voor huisdieren gebruikt, zoals Oxyfresh Pet Dental Gel. Even belangrijk is een tandenborstel bedoeld voor het hondengebit. De beste 10 hebben we hier voor je op een rijtje gezet:

1. AE Dogz Whitening Sponge & Stick

tandenborstel hond

de beste honden tandenborstelOp nummer 1 met stip de AE Dogz Whitening Sponge & Stick. Dit is een geheel andere tandenborstel dan de conventionele tandenborstels. Om te beginnen heb je er geen tandpasta bij nodig, alleen water. Hoe kan deze stick het gebit van je hond dan toch goed reinigen?

De innovatieve AE Dogz Whitening Sponge maakt gebruik van de grote absorberende capaciteit van nanodeeltjes. In contact met water veranderen die in nano-capillaire buisjes. Samen vormen ze een 3D-achtig netwerk in de spons-achtige borstelkop met een nog grotere absorptie-capaciteit dan de afzonderlijke buisjes. Op het minuscule nano-niveau is er een diepe reiniging mogelijk. Dat houdt in dat je met deze tandenborstel niet alleen tandplak en voedselresten van het tandglazuur kunt verwijderen, maar ook hardnekkigere verontreinigingen als tandsteen en vlekken. Dit laatste heeft uiteraard meer tijd en meer reinigingsbeurten nodig.

Gebruik je de AE Dogz Whitening Sponge als tandenborstel om regelmatig voedselresten en tandplak te verwijderen, dan kun je met een paar keer per week het gebit van je hond goed schoon houden. Daarmee voorkom je een slechte adem en hardnekkige verontreinigingen, die zich minder snel laten wegwerken.

Na verloop van tijd wordt de sponskop bruin, dat geeft aan dat de nano-capillaire buisjes verzadigd raken. Iedere verpakking AE Dogz Whitening Sponge bestaat uit een set van twee sponskoppen en één houder, waarmee je deze bijzondere tandenborstel goed kunt hanteren op het gebit van je hond te reinigen.

Je vindt het product hier.

2. AE Dogz Tandenkrabber

Als je tandplak bij je hond niet regelmatig verwijdert, kom je in de fase van tandsteen. Om een slechte adem en tandvleesontstekingen te voorkomen, zal dit mechanisch weg gehaald moeten worden. Voorheen liet men dat vaak bij de dierenarts of trimsalon doen, waar een gebitsreiniging meestal onder narcose plaatsvindt. Dat is niet alleen kostbaar, maar ook niet geheel zonder risico bij oudere honden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om zelf het tandsteen bij hun hond te verwijderen.

Met beleid en veel geduld kun je de meeste honden eraan laten wennen, een proces dat bij jongere honden gemakkelijker gaat dan bij oudere honden. Ook zul je het juiste gereedschap nodig hebben, zoals de roestvrijstalen AE Dogz tandenkrabber. Die is ergonomisch ontworpen met een stevige grip om het karwei niet nog lastiger te maken. De beide uiteinden zijn hetzelfde, voor alle zijden van het hondengebit en geschikt voor zowel links- als rechtshandige baasjes.

Het verwijderen van tandsteen op het gebit van je hond kun je voorbereiden door het tandsteen week te maken. Het laat zich gemakkelijker verwijderen als je je hond eerst een week of twee California Pets drinkwater additief in het drinkwater geeft.

Is het tandsteen verwijderd en het gebit weer schoon? Hou het dan bij met de AE Dogz Nano Tooth Stick of één van de conventionele tandenborstels en hondentandpasta.

Bekijk het product hier.

3. Pet District Elektrische tandenborstel voor honden

Als je zelf je tanden poetst met een elektrische tandenborstel, vind je dat misschien ook een goed idee voor je hond. Niet ten onrechte, want elektrische tandenborstels werken nu eenmaal beter om tandplak van het gebit te verwijderen dan hand-tandenborstels. Bovendien hoef je niet zo hard te poetsen en daarmee het tandvlees irriteren. Honden kunnen daardoor een hekel krijgen aan tandenpoetsen.

Een elektrische tandenborstel heeft het voordeel dat die tandplak beter verwijdert en ook nog eens zonder risico op geïrriteerd tandvlees.

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden ziet er heel anders uit dan je eigen elektrische tandenborstel. De vorm is afgestemd op de hoekige tanden en kiezen van het hondengebit. De ronde borstelkop bestaat uit zachte fijne haartjes, die tandplak effectief en verwijderen en het tandvlees masseren.

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden is waterproof en draadloos. Hij maakt minimaal geluid om het voor je hond niet nog lastiger te maken. De tandenborstel heeft een stevige grip, zodat je bij alle hoekjes en gaatjes van het gebit kunt komen.

Tandplak verwijderen, de basis van een goede gebitsverzorging, gaat het best met een elektrische tandenborstel. Regelmatig gebruik, samen met een goede dieren-tandpasta als Oxyfresh Pet dental gel, voorkomt een slechte adem en gebitsproblemen bij je hond.

Bekijk het product hier.

4. Maraa vinger-tandenborstels voor honden

Poets je toch liever handmatig, dan zijn de Maraa vinger-tandenborstels voor honden (3 stuks per verpakking) een goede optie. Je schuift ze over je vinger, zodat je optimaal bij alle gebitselementen kunt komen. Regelmatig tandplak verwijderen voorkomt tandsteen en andere gebitsproblemen bij je hond. De meeste tandplak blijft bij honden aan de buitenkant van het gebit plakken, waar je met de tandenborstel op je vinger gemakkelijk bijkomt.

Gebruik de Maraa vinger-tandenborstels met een goede dierentandpasta als Oxyfresh Pet Dental gel. De actieve zuurstofformule Oxygene en zink bestrijden veilig maar effectief de schadelijke bacteriën in de hondenbek. Dit verzorgt het gebit, bestrijdt tandplak en tandsteen en voorkomt een slechte adem en tandvleesontsteking.

Bekijk de tandenborstels hier.

5. Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel

De Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel is eveneens een fijne hand-tandenborstel.
Allebei de kanten van deze siliconen tandenborstel hebben hele zachte noppen. Deze reinigen het gebit door de tandplak te verwijderen, maar masseren ook nog eens het tandvlees. Dat zorgt voor een betere doorbloeding, wat de gezondheid van het tandvlees van je hond ten goede komt. Tijdens het poetsen bereik je dus een dubbel effect: de grondige reiniging van het gebit en een goede doorbloeding van het tandvlees.

Om ook goed bij de achterkiezen te kunnen komen heeft de Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel een lange handgreep. De zachte dubbelzijdige borstelkop is bovendien buigzaam zodat je iedere plek in het hondengebit kunt bereiken. Samen met een goede dierentandpasta als Oxyfresh Pet dental gel kun je de vorming van tandsteen, een slechte adem en ernstige gebitsproblemen bij je hond voorkomen.

De tandenborstels kun je hier vinden.

6. Furrymed Safe Tartar Remover

Als je hond ondanks een goede gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen toch last krijgt van tandsteen, is het belangrijk om dat te verwijderen. Door tandsteen kunnen er zich nog meer voedselresten en tandplak aan het gebit hechten, dat zich ook weer verhardt tot tandsteen. Deze vicieuze cirkel moet je te allen tijde voorkomen, omdat het leidt tot tandvleesontstekingen, loszittende tanden en kiezen en een slechte hondenadem.

Tandsteen bij je hond zelf veilig verwijderen an met de Furrymed Safe Tartar Remover. Dit is een kunststof tandsteenhaakje met dezelfde de vorm als de gebruikelijke roestvrijstalen tandartshaakjes. Als je hond erg beweeglijk is of als je zelf niet zo’n vaste hand hebt en een metalen haakje niet aandurft, is de Furrymed Safe Tartar Remover een veilig alternatief. Het kunststof instrumentje is ook zeer geschikt om een pup laten wennen aan het verwijderen van tandsteen, voordat daar daadwerkelijk sprake van is.

Het verwijderen van hardnekkige tandsteen op het gebit van je hond kun je voorbereiden. Je kunt het tandsteen weker maken door een paar weken California Pets drinkwater additief aan het drinkwater van je hond toe te voegen.

Bekijk het product hier.

7. Chewsi Dental Chew Toy

Een tandenborstel waarmee je hond zelf zijn tanden poetst, hoe gemakkelijk is dat? De Chewsi Dental Chew Toy is een uitgekiend kauwspeeltje waarmee je hond zelf spelenderwijs zijn gebit verzorgt. Het speeltje is gemaakt van sterk en veilig materiaal. Er zitten zachte noppen op, die tijdens het kauwen voedselresten en tandplak van het gebit verwijderen.

Nog effectiever wordt de Chewsi Dental Chew Toy als je tandpasta in de speciale opening in het speeltje aanbrengt. Uiteraard een speciale huisdieren-tandpasta zoals Oxyfresh Pet dental gel, die veilig voor je hond is om door te slikken.

De reiniging en massage door de zachte noppen van de Chewsi Dental Chew Toy, in combinatie met de actieve zuurstofformule van Oxyfresh Pet dental gel, zorgt voor een schoon en verzorgd gebit en een frisse adem.

Bekijk de Chewsi hier. 

8. Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen

Pet Pure's Teeth & Gum Cleaning Pen

Als je hond echt niet gediend is van tanden poetsen en je hem er ook niet aan kunt laten wennen, is de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen een alternatief. De werking van de stift is gebaseerd op effectieve, maar veilige natuurlijke ingrediënten als kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis.

Door regelmatig met de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen langs de rand van het tandvlees van je hond te gaan, wordt de vorming van tandplak tegen gegaan. Alle tandplak die je verwijdert kan geen tandsteen worden. Bovendien wordt de conditie van het tandvlees bevorderd en de adem van je hond verfrist.

Je vindt het product hier.

9. Piksters aanslag-verwijderaar

De Piksters aanslag-verwijderaar is eigenlijk bedoeld voor mensen. Maar met dit heel licht schurende rubbertje kun je natuurlijk ook best aanslag van het gebit van je hond verwijderen. Met de Piksters aanslag-verwijderaar maak je de tanden en kiezen gladder. Zo kunnen bacteriën zich minder goed aan het glazuur hechten en tandplak vormen. Minder tandplak betekent ook minder tandsteen en minder risico op tandvleesontsteking, een slechte adem en andere gebitsproblemen.

Bekijk de aanslagverwijderaar hier.

10. Dog Combo Deal: 2 x Oxyfresh Pet Dental Gel en een AE Dogz tandsteen-verwijderaar

Welke hondentandenborstel je ook kiest, Oxyfresh Pet Dental Gel is een goede dierentandpasta om er op te smeren. De hoofdingrediënten, de actieve zuurstofformule Oxygene en zink, bestrijden de schadelijke bacteriën die gediend zijn bij een zuurstofarme omgeving. Voor je hond is deze methode volkomen veilig, de ingrediënten respecteren het natuurlijke evenwicht in de bek en mogen ingeslikt worden.

Oxyfresh Pet Dental Gel is een effectieve dierentandpasta om het gebit van je hond optimaal te verzorgen. Je poetst er zijn gebit schoon mee, houdt het tandvlees gezond en zorgt voor een neutraal ruikende adem.

Als er zich ondanks je goede zorgen toch tandsteen op het gebit van je hond heeft afgezet, kan de bijgeleverde AE Dogz tandsteen-verwijderaar goede diensten bewijzen.

Met beleid, geduld en goed gereedschap kun je het tandsteen bij je hond zelf verwijderen. Als het je lukt om je hond hieraan te laten wennen, bespaar je je de gebitsreiniging door de dierenarts. Omdat deze het tandsteen meestal onder narcose verwijdert, is het een kostbare aangelegenheid die vooral voor een oudere hond ook nog eens een gezondheidsrisico vormt.

Je kunt de Combo Deal hier vinden.