Dossier: Dier & Gebit

Tip 10 beste Tandsteen Verwijderaars Voor Honden & Katten

Top 10 beste tandsteenhaakjes voor hond en kat

Wist je dat zo’n 80% van de honden en katten na hun derde levensjaar last hebben van gebitsproblemen als tandvleesontsteking en tandbederf? Als je huisdier je lief is, zorg je dat je hond of kat bij de kleine minderheid hoort die wel een verzorgd en gezond gebit heeft.

Gebitsproblemen en tandvleesontsteking worden veroorzaakt door tandsteen, verharde tandplak. Afgezien van narigheid voor je hond of kat, wordt ook de adem van je huisdier er niet frisser op.

Tandplak kun je regelmatig verwijderen, zoals wij ook onze tanden poetsen. Tandsteen is lastiger te verwijderen. Daarom laten veel mensen de gebitsreiniging van hun hond of kat door de dierenarts uitvoeren. Maar die verwijdert het tandsteen meestal onder narcose. Dat maakt de behandeling kostbaar en is bovendien niet zonder risico voor met name oudere honden en katten.

Hoewel er maar weinig katten zijn die dit zullen toelaten, kun je bij hond met wat handigheid, geduld en de juiste middelen zelf tandsteen van het gebit verwijderen. Omdat je hond, hoe meegaand ook, plotseling kan bewegen is het wel zaak om het tandsteen op een veilige manier te verwijderen. Hieronder zetten we de beste en veiligste tandsteenhaakjes voor huisdieren op een rijtje.

1. AE Dogz Whitening Sponge

AE Dogz Whitening Sponge

We beginnen met een innovatieve tandenstift, die strikt genomen geen tandsteenhaakje is, maar wel de veiligste manier om tandsteen van het honden- of kattengebit te verwijderen.

Tandsteen kon je tot voor kort alleen mechanisch verwijderen, afbikken dus, met alle risico’s van uitschieten en het beschadigen van het tandvlees van dien. Maar met de innovatieve Nano Tooth Stick van AE Dogz is het toch mogelijk om tandsteen veilig op een zachte manier te verwijderen.

De werking van de AE Dogz Nano Tooth Stick is gebaseerd op super absorberende nanodeeltjes. Als je de sponsachtige borstelkop bevochtigt met water, veranderen al die nanodeeltjes in nano-capillaire buisjes. Samen vormen de buisjes een 3D-achtig netwerk, dat een extreme absorptie-capaciteit bezit. Daardoor kan de spons-kop verontreinigingen en vlekken op het tandglazuur verwijderen op een veel dieper niveau dan een normale tandenborstel.

Niet alleen hardnekkige vlekken, maar zelfs tandsteen kun je verwijderen met de AE Dogz Nano Tooth Stick. Het spreekt voor zich dat je hiervoor wel meerdere reinigingsbeurten nodig hebt. Je kunt het gebit van je hond voorbereiden door twee weken California Pets drinkwater additief aan het water van toe te voegen om het tandsteen weker te maken.

Bekijk de Nano Tooth Stick hier.

2. Furrymed Safe Tartar Remover

Furrymed Safe Tartar Remover

Een andere veilige methode om zelf tandsteen bij je hond te verwijderen is met behulp van het Furrymed tandsteenhaakje. Als je een metalen tandsteen-verwijderaar niet aandurft, bijvoorbeeld omdat je hond erg beweeglijk is, is de Furrymed Safe Tartar Remover een alternatief.

De vorm is hetzelfde als de gebruikelijke tandsteenhaakjes, maar deze is gemaakt van kunststof. Zo kan er weinig mis gaan en kun je ook een pup laten wennen aan het krabben van zijn tanden, voordat er daadwerkelijk tandsteen verwijderd moet worden.

De Furrymed Safe Tartar Remover heeft haakjes aan beide uiteinden en is geschikt voor links- en rechtshandige baasjes.

Denk eraan om bij het verwijderen van hardnekkige tandsteen het gebit van je hond voor te bereiden door het tandsteen weker te maken. Dit kun je doen door een paar weken California Pets drinkwater additief aan de drinkbak toe te voegen.

Bekijk het Furrymed Tandsteenhaakje hier.

3. AE Dogz tandenkrabber

AE Dogz tandenkrabber

Als je een vaste hand hebt en je hond een gebitsreiniging rustig ondergaat, is de roestvrijstalen AE Dogz tandenkrabber een effectief gereedschap om zelf tandsteen bij je hond te verwijderen. De krabber heeft een ergonomisch ontwerp met een goede, stevige grip. Beide uiteinden zijn hetzelfde. Zo kunnen zowel links- als rechtshandige baasjes met de AE Dogz tandenkrabber beide zijden van het hondengebit ontdoen van tandsteen.

Het is duidelijk dat je voor het zelf verwijderen van tandsteen bij je hond wel enige handigheid en veel geduld nodig hebt. Maar je bespaart je de kosten van een gebitsreiniging door de dierenarts, die bovendien vanwege de meestal gebruikte narcose ook een zeker gezondheidsrisico voor je hond oplevert.

Ook bij deze tandenkrabber geldt dat je het verwijderen van hardnekkige tandsteen gemakkelijker maakt door het gebit van je hond voor te bereiden. Je kunt het tandsteen weker maken door een week of twee California Pets drinkwater additief aan het drinkwater toe te voegen.

Je vindt de tandenkrabber hier.

4. Chewsi Dental Chew Toy

Chewsi Dental Chew Toy

Afgezien van zelf het tandsteen verwijderen, kun je er ook het één en ander aan doen om te voorkomen dat er zich tandsteen vormt op het gebit van je hond. Zo hoef je niet, of in ieder geval minder, met tandsteenhaakjes aan de slag.

Eén van de prettigste middelen om het gebit van je hond te verzorgen en tandplak te verwijderen, zodat dat zich niet verhardt tot tandsteen, is het Chewsi kauwspeeltje. Het mooie ervan is dat je hond zelf spelenderwijs zijn gebit verzorgt.

De zachte noppen verwijderen voedselresten en tandplak van het gebit terwijl je hond aan het knagen en spelen is. De Chewsi Dental Chew Toy is gemaakt van sterk en veilig materiaal en er zijn drie verschillende afmetingen, al naar gelang de grootte van je hond.

De gebitsreiniging tijdens het kauwen en spelen kun je nog effectiever maken door tandpasta in de speciale opening in het speeltje te verstoppen. Daarbij kies je natuurlijk wel voor een speciale huisdieren-tandpasta zoals Oxyfresh Pet Dental gel.

Bekijk de Chewsi hier.

5. Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel

Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel

Ook de Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel valt in de categorie “tandsteen voorkomen”. Laat je hond het toe dat je zijn tanden poetst, dan is de Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel een effectieve keuze.

De beide zijden van de siliconen tandenborstel hebben zachte noppen. Hiermee reinig je niet alleen het gebit, maar masseer je ook het tandvlees van je hond voor een betere doorbloeding. Zowel de grondige reiniging van het gebit als een goede doorbloeding van het tandvlees komen de gezondheid in de bek ten goede.

De Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel heeft een lange handgreep en de borstelkop is zacht en buigzaam. Zo kun je gemakkelijk op iedere plek op het hondengebit en -tandvlees komen waar zich tandplak kan ophopen. Hiermee voorkom je ernstige gebitsproblemen bij je hond zonder telkens het tandsteen af te moeten bikken.

Bekijk het product hier.

6. Dentek Professional Oral Care kit

Dentek Professional Oral Care kit

De Dentek Professional Oral Care Kit in een professionele tandheelkundige gereedschapsset om tandsteen te verwijderen. De set is eigenlijk bedoeld voor mensen, maar als je hond het toelaat dat je zijn gebit reinigt, kun je het roestvrijstalen tandartshaakje en de dental pick goed gebruiken.

Met het tandartshaakje kun je tandsteen van het gebit van je hond afschrapen. De dental pick is een maatje kleiner en dient om tandsteen tussen tanden en kiezen te verwijderen. Schraap altijd van het tandvlees af. Roestvrij staal is harder dan tandsteen, maar niet zo hard als tandglazuur. De haakjes hebben een goede grip, zodat je het tandsteen goed kunt verwijderen. Je hond moet dit uiteraard wel toelaten en rustig blijven zitten. Een hond laten wennen aan een gebitsreiniging zonder narcose vergt natuurlijk wel wat geduld, maar goed gereedschap is het halve werk.

Bekijk de Professional Care kit hier.

7. Piksters aanslag-verwijderaar

Piksters aanslag-verwijderaar

Net als nummer 6 is de Piksters aanslag-verwijderaar oorspronkelijk bedoeld voor mensen. Maar met dit heel licht schurende rubberen instrumentje kun je ook heel goed aanslag van het gebit van je hond verwijderen. De Piksters aanslag-verwijderaar gumt de aanslag als het ware weg. Dat maakt de tanden gladder, waardoor bacteriën zich minder snel kunnen hechten. Minder tandplak betekent ook minder tandsteen, dat zich minder gemakkelijk laat verwijderen.

De Piksters Aanslag Verwijderaar kun je hier vinden.

8. Maraa vinger-tandenborstels voor honden

Maraa vinger-tandenborstels

Ook nummer 8 gooit het op het voorkomen van tandsteen bij je hond. Alle tandsteen die je voorkomt, hoef je namelijk niet te verwijderen. Met de Maraa vinger-tandenborstels, waarvan er 3 stuks in iedere verpakking zitten, kun je zonder veel gedoe de tanden van je hond poetsen. Veilig en hygiënisch kun je de tandplak, die bij honden vooral aan de buitenkant van het gebit blijft plakken, verwijderen met de tandenborstel op je vinger.

Gebruik de Maraa vinger-tandenborstel in combinatie met een goede dierentandpasta als Oxyfresh Pet Dental gel. De werkzame ingrediënten daarvan, de actieve zuurstofformule Oxygene en zink bestrijden schadelijke bacteriën in de hondenbek. Effectief, maar op een veilige manier zonder bijwerkingen of schade aan de gezondheid van je hond.

Bekijk de Maraa Vingertandenborstel hier.

9. Dog Combo Deal: 2 x Oxyfresh Pet Dental Gel en een AE Dogz tandsteen-verwijderaar

Dog Combo Deal

Deze speciale aanbieding vormt een goede basis om het gebit van je hond te verzorgen. Oxyfresh Pet Dental Gel voorkomt de vorming van tandplak en tandsteen met behulp van de actieve zuurstofformule Oxygene. De veilige en diervriendelijke ingrediënten respecteren het natuurlijke evenwicht in de bek en zorgen voor een schoon gebit, gezond tandvlees en een neutraal ruikende adem.

Gebruik deze effectieve dierentandpasta samen met de Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel of de Maraa vinger-tandenborstels voor honden. Of smeer de gel simpelweg twee keer per week langs de tandvleesranden van de buitenkant van het gebit van je hond.

De AE Dogz tandsteen-verwijderaar kun je van tijd tot tijd gebruiken als er zich toch tandsteen op het gebit van je hond heeft afgezet. Het zelf verwijderen van tandsteen bij je hond vereist weliswaar beleid, geduld en goed gereedschap maar je voorkomt dat je hond onder narcose moet voor een gebitsreiniging bij de dierenarts.

Bekijk de deal hier.

10. Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen

Pet Pure's Teeth & Gum Cleaning Pen

Met deze stift is het gemakkelijk om de vorming van tandplak tegen te gaan, ook als je hond niet gediend is van tanden poetsen. Als je tandplak regelmatig verwijdert, kan er zich geen tandsteen vormen. Tandsteen voorkomen is beter dan het moeten verwijderen. Daarnaast verbeter je de conditie van het tandvlees en verfris je bovendien de adem van je hond.

De werking van de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen is gebaseerd op effectieve natuurlijke ingrediënten als kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis.

De Cleaning Pen kun je hier vinden.