Tandsteen verwijderen honden

Tandsteen Bij Je Hond of Kat? 10 Bewezen Tips

Wat is de beste manier om het gebit van je hond of kat te verzorgen? Dit is een terechte vraag. Een slecht gebit tast het welzijn en de gezondheid van je hond ernstig aan en kan zelfs het aantal levensjaren verkorten. Alle reden om het gebit van je lieveling te gaan verzorgen, net zoals je bij je eigen gebit doet. In dit artikel vind je de 10 meest effectieve producten tegen tandsteen, slechte adem en geïrriteerd tandvlees bij honden en katten.

Nummer 1: California Pets drinkwater additief

Met afstand het meest effectieve middel voor een sterk gebit bij honden en katten: California Pets mondwater. Het is een toevoeging aan het drinkwater van je hond dat daarmee verandert in een soort mondwater.

Met iedere slok die je hond neemt, verzorgt hij zelf zijn gebit.

Daarmee is het verreweg de gemakkelijkste manier van gebitsverzorging bij dieren.

Het voorkomen van gebitsproblemen kan eenvoudig met California Pets drinkwater additief. Bijvoorbeeld bij honden van een ras, dat door de vorm van het gebit bijna zeker gebitsproblemen zal gaan ontwikkelen.

Het belangrijkste ingrediënt van California Pets mondwater is een actieve zuurstofformule.

Zuurstof maakt de leefomgeving van schadelijke anaerobe bacteriën in de bek onleefbaar. Daarmee reinigt het effectief maar veilig. Het bevat geen schadelijke stoffen of overbodige kleur- en smaakstoffen.

Zelfs de meest kieskeurige honden hebben geen idee dat ze niet alleen water drinken, maar ook hun gebit verzorgen.

Het regelmatig drinken van water waaraan California Pets drinkwater additief is toegevoegd, gaat de vorming van tandplak tegen. De tanden en het tandvlees van je hond worden daardoor beschermd tegen tandsteen, tandvleesontsteking en een slechte adem.

Door de actieve zuurstof in California Pets mondwater wordt al bestaande tandplak opgelost.

Tandsteen is verharde tandplak en daardoor hardnekkiger, maar het wordt door actieve zuurstof wel week gemaakt.

Zo kun je het, na een periode van gebruik van het California Pets mondwater, gemakkelijker verwijderen met de AE Dogz tandenkrabber of de AE Dogz Tandenspons.

Nummer 2: AE Dogz Whitening Sponge + Stick

beste middel tandsteen hond en kat

Tandsteen is erg hardnekkig, maar verwijderen is kinderlijk eenvoudig met de AE Dogz Whitening Sponge en Stick. Deze innovatieve tandsteenverwijderaar voor huisdieren maakt gebruik van super absorberende nanodeeltjes.

Die zijn in staat om hardnekkige vlekken en tandsteen te verwijderen, vooral als je het gebit van je hond eerst een tijdje voorbereidt met California Pets mondwater.

De AE Dogz Whitening Sponge is uniek en werkt heel anders dan andere dierentandenborstels. Je gebruikt hem alleen met water, waardoor de nanodeeltjes in de sponsachtige kop veranderen in nano-capillaire buisje. Die vormen samen een 3D-achtig netwerk dat een extreme absorptie-capaciteit heeft. Hierdoor is de spons-kop in staat om  verontreinigingen en vlekken op het tandglazuur te verwijderen.

De benodigde tijd om het gebit volledig schoon te maken hangt af van de mate van verontreiniging. Bij een goed verzorgd gebit kun je al na 1 of 2 minuten reinigen resultaat zien. Vlekkerige of gele tanden hebben daarentegen meerdere reinigingsbeurten nodig.

Nummer 3: Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel

Dubbelzijdige tandenborstel hond

De unieke Dentipet Dubbelzijdige hondentandenborstel is een zachte manier om het gebit van je hond te verzorgen. Zo kun je tandplak verwijderen voordat het tandsteen wordt. Daarmee voorkom je ernstige gebitsproblemen, die zorgen voor pijn en ongemak bij je hond.

Beide kanten van de zachte siliconen borstel reinigen niet alleen het gebit maar ze masseren ook het tandvlees. Een betere doorbloeding van het tandvlees komt naast de grondige reiniging van het gebit de gezondheid in de bek ten goede.

Voor jou heeft deze dubbelzijdige hondentandenborstel een handige, lange ergonomische handgreep. De borstelkop is zacht en flexibel zodat je heel gemakkelijk op iedere plek waar zich tandplak kan ophopen kunt komen.

Nummer 4: Maraa Vinger tandenborstel voor honden (3 stuks)

vingertandenborstel honden

De Maraa vinger-tandenborstel is gemakkelijk te gebruiken, bijvoorbeeld voor kleinere hondjes die niet tegen een elektrische tandenborstel kunnen.

Met de zachte borstel om je vinger kun je veilig en hygiënisch tandplak van het gebit verwijderen. De meeste tandplak bij de hond zit aan de buitenkant van het gebit, aan de kant van de wangen. Daar kom je dus het gemakkelijkste bij.

Met de Maraa vinger-tandenborstel en een goede tandpasta voor huisdieren kun je de tanden van je hond twee tot drie keer per week poetsen. Zo voorkom je dat de tandplak zich verhardt tot tandsteen en tandvleesontstekingen gaat veroorzaken. Tevens hou je de adem van je hond hiermee frisser.

Nummer 5: Pet District Elektrische tandenborstel voor honden

elektrische hondentandenborstel

Als je weet dat elektrische tandenborstels bij mensen veel effectiever zijn dan de traditionele tandenborstels als het gaat om tandplak verwijderen, vind je het misschien ook een idee voor je hond.

Elektrisch tandenpoetsen heeft behalve een grondigere reiniging nog een voordeel. Je hoeft niet hard te schrobben, waarmee je het tandvlees kunt irriteren. Hierdoor kan je hond een hekel krijgen aan het tandenpoetsen.

Maar de tanden van je hond poets je natuurlijk niet met je eigen elektrische tandenborstel. De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden is speciaal gericht op het hondengebit. De zachte, ronde borstelkop bestaat rondom uit fijne zachte haartjes die tandplak goed en veilig kunnen verwijderen van de hoekige tanden en kiezen van de hond. Bovendien wordt het tandvlees zo optimaal gemasseerd. Voor jouw gemak is deze elektrische tandenborstel voor honden ergonomisch ontworpen. Dat betekent een comfortabele grip. Bovendien is hij waterproof en draadloos. Het geluid dat de tandenborstel maakt is minimaal om je hond zo min mogelijk te storen.

Een elektrische tandenborstel voor honden kan nog beter dan andere hondentandenborstels tandplak verwijderen voordat het tandsteen kan worden. 

Hiermee voorkom je een slechte adem, tandvleesontstekingen en andere problemen in de bek.

Nummer 6: Oxyfresh Pet Tooth Gel

Pet tandgel

Of je nu de Dentipet Dubbelzijdige tandenborstel, de Maraa Vingertandenborstel of de Pet District elektrische tandenborstel gebruikt, er moet nog een goede tandpasta voor dieren bij. Net als je eigen tandenborstel, is ook jouw tandpasta ongeschikt voor je hond.

Dat komt hoofdzakelijk omdat honden tandpasta niet uitspugen maar doorslikken. OxyFresh Pets Gel Tandpasta is een speciale tandpasta voor huisdieren. Die bevat alleen ingrediënten, die je hond zonder problemen kan doorslikken.

De producten van Oxyfresh zijn gebaseerd op de combinatie van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink. Dat geldt ook voor deze dierentandpasta. De actieve zuurstofformule bestrijdt samen met het zink de anaerobe bacteriën in de bek. Dat is helemaal veilig voor je hond, maar gaat de vorming van tandplak effectief tegen. Eventuele irritaties worden gekalmeerd en de adem verfrist.

Nummer 7: Oxyfresh Pet Dental Spray

mondspray dieren

Is het om de één of andere reden niet mogelijk om de tanden van je hond regelmatig te poetsen? Dat kan bijvoorbeeld omdat hij het absoluut niet toelaat of te oud is om nog aan dat gedoe in zijn bek te wennen. 

Ook dan kun je het gebit van je hond goed verzorgen met de veilige, effectieve antibacteriële combinatie van de zuurstofformule Oxygene en zink. Met OxyFresh Pet Dental Spray spuit je de formule direct op het gebit en tandvlees.

Zo worden de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek bestreden en wordt ook de adem van je hond direct frisser. Door het regelmatig elimineren van deze bacteriën vormt er zich minder tandplak op het gebit. Dat betekent dus ook minder tandsteen, waarmee de kans op tandvleesontsteking en andere problemen in de bek afneemt.

OxyFresh Pet Dental Spray heeft geen geur of smaak. Je hond zal even moeten wennen aan de “puffjes” maar er geen enkel bezwaar tegen hebben.

Nummer 8: Chewsi Dental Chew Toy (kauwspeeltje)

hondenspeeltje tanden

Wij houden er ook wel van als de hond zelf iets aan gebitsreiniging doet. Natuurlijk staat hij niet met een tandenborstel naast je aan de wastafel, maar er zijn andere manieren. Bijvoorbeeld dit slimme kauwspeeltje, waarmee je hond spelenderwijs zijn gebit verzorgt.

Al spelend en knagend worden voedselresten en tandplak door de zachte noppen van het gebit verwijderd. Dit voorkomt de vorming van tandsteen en tandbederf. De Chewsi Dental Chew Toy is gemaakt van sterk en veilig materiaal en te koop in drie afmetingen, al naar gelang de grootte (bepaald door het gewicht) van je hond.

Het kauwspeeltje bevat een opening waar je tandpasta in kunt aanbrengen. Daarmee wordt het kauwen en spelen een nog effectievere gebitsreiniging. Kies dan wel voor een speciale huisdieren-tandpasta, bijvoorbeeld onze nummer 6: Oxyfresh Pet Tooth gel. 

Nummer 9: Furrymed Safe Tartar Remover

tandsteenverwijderaar dieren

Je probeert er natuurlijk alles aan te doen om tandplak van het gebit van je hond te verwijderen, maar soms ontstaat er toch tandsteen. In tegenstelling tot tandplak laat dat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Gebitsreiniging is noodzakelijk om tandvleesontstekingen, een stinkende adem en tandbederf te voorkomen.

Een gebitsreiniging bij de dierenarts is kostbaar en bovendien wordt je hond meestal onder narcose gebracht. Het loont dus zeker de moeite om je hond eraan te laten wennen dat je zelf tandsteen van zijn gebit verwijdert.

De Furrymed Safe Tartar Remover is een veilige kunststof tandenkrabber. Een ideaal alternatief als je een metalen krabber niet aandurft omdat je hond erg beweeglijk is of jij zelf niet zo’n vaste hand hebt. Deze kunststof tandenkrabber is ook heel geschikt om een pup alvast laten wennen aan de gebitsreiniging, voordat er sprake is van tandsteen.

Nummer 10: Paws Therapy Licking Pad

likmatje dieren

Naast een goede gebitsverzorging van je hond, kan ook de tong wat extra aandacht gebruiken. De Paws Therapy Licking Pad voor honden, gecombineerd met een goede dierentandpasta als Oxyfresh Pet Dental gel reinigt en masseert de tong. Dit bestrijdt de bacteriën die zich daar ophouden en verfrist de adem.

Tot slot

Verreweg de meeste honden en katten hebben vanaf hun derde levensjaar gebitsproblemen. Het is niet altijd gemakkelijk om dat te constateren, dus het is goed om de adem van je hond te ruiken en actie te ondernemen als er inderdaad sprake is van een gebitsprobleem. In andere gevallen, als het gebit er volkomen gaaf en gezond uitziet, zou er sprake kunnen zijn van een ziekte. Ga dan met je hond naar de dierenarts.

Maar meestal is een slechte adem het gevolg van gebitsproblemen. Net als bij mensen beginnen die bij honden doorgaans in de vorm van tandplak. Het moderne hondenvoer uit de winkel stimuleert niet het zelfreinigende vermogen van het gebit, dat honden van nature hebben. Dat werkt alleen als ze vlees van karkassen moeten afscheuren en van botten afschrapen.

Natvoer blijft langs de randen van het het tandvlees plakken, vooral aan de buitenzijde van het gebit. Samen met speeksel en bacteriën vormt het net als bij ons tandplak (plaque). Dat kan op zichzelf al flink stinken, maar het verhardt zich ook tot tandsteen. Dan worden de gebitselementen minder glad, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen nestelen en er nog meer voedselresten aan het gebit blijven plakken. Ook hele stukjes voer kunnen tussen de tanden en kiezen achterblijven en gaan rotten.

Dit alles vormt de ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën, die zich in die omstandigheden onbeperkt kunnen vermenigvuldigen. Dat kan dan ook nog eens leiden tot tandvleesontsteking dat je kunt herkennen aan rode, eventueel gezwollen, randen van het tandvlees.

Zijn de gebitsproblemen van je hond ernstig, zoals hierboven geschetst, dan ga je natuurlijk niet zelf dokteren maar direct naar de dierenarts. Als de problemen zijn behandeld en verholpen, kun je onderstaande tips gebruiken om het gebit van je hond verzorgen. Hiermee voorkom je herhaling.