Top 5 beste tandpasta’s tegen een droge mond

Top 5 beste tandpasta’s tegen een droge mond

Welke tandpasta’s kun je het best gebruiken als je last hebt van een droge mond? Waar moet je precies op letten en welke ingrediënten helpen goed? Wij laten je de top 5 beste tandpasta’s zien.

Wat is xerostomie?

droge mond

Xerostomie, oftewel een droge mond, houdt in dat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. De oorzaken hiervoor zijn heel divers, variërend van schadelijke bestanddelen van tandpasta en mondwater, met open mond slapen, tot medische factoren als medicatie, hormoonschommelingen en heftige behandelingen als bestraling. Psychische factoren kunnen een rol spelen, zoals angst en stress. Ook ouderdom wordt wel genoemd, als is de ware oorzaak in veel gevallen de medicatie die veel ouderen gebruiken.

Wat de oorzaak ook is, een droge mond levert ongemak op bij alledaagse bezigheden als praten en eten. Je kunt het gevoel hebben dat je dorst hebt, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Van een droge mond in de nacht kun je zelfs wakker worden, waardoor je nachtrust wordt verstoord.

Xerostomie en de mondgezondheid

En ook niet onbelangrijk: een tekort aan speeksel een negatief effect op je mondgezondheid, het is dus slecht voor je tanden. Speeksel vormt de natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën in je mond. Deze gedijen in zuurstofarme omgevingen, waardoor het zuurstofrijke speeksel hun groei tegengaat. Heb je minder speeksel, dan is er ook minder zuurstof. In zo’n gunstige leefomgeving kunnen ze in aantal toenemen en voor andere mondproblemen zorgen. Denk aan een slechte adem, tandvleesontstekingen en schimmelinfecties (candida albicans). Meer schadelijke bacteriën betekent ook meer tandplak en als gevolg daarvan meer tandsteen. Dat kan dan weer leiden tot cariës (gaatjes) en tandvlees ontstekingen.

Alle reden om extra aandacht te schenken aan de ingrediënten van je tandpasta als je last hebt van een droge mond. Vermijd te allen tijde alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine, triclosan en andere uitdrogende, verzurende of irriterende bestanddelen. Deze verergeren de droge mondklachten.

Beter kun je kiezen voor een tandpasta, die speciaal gericht is op het verhelpen of verlichten van een droge mond. Belangrijk is dat die niet alleen de mondslijmvliezen hydrateert, maar ook de speekselklieren stimuleert om meer eigen speeksel aan te maken. De Top 5 beste tandpasta’s bij droge mondklachten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. OraRelieve tandpasta

Oralieve tandpasta

Deze milde, hydraterende tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond, door welke oorzaak dan ook. OraRelieve tandpasta kalmeert, beschermt en hydrateert de mondslijmvliezen. De formule is gebaseerd op onder andere natuurlijke melkenzymen, die de functie van het speeksel overnemen. Maar daarnaast wordt door middel van xylitol ook de eigen speekselproductie gestimuleerd.

Als nummer 1 bevalt OraRelieve tandpasta uiteraard geen irriterende, schuimende of uitdrogende bestanddelen zoals SLS (sodium lauryl sulfaat), alcohol of andere mondflora verstorende ingrediënten. Melkenzymen en andere natuurlijke ingrediënten respecteren het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

OraRelieve heeft een milde muntsmaak en bevat 1450 ppm fluoride.

Heb je ernstige droge mondklachten? Kies dan voor een totaalaanpak met het OraRelieve Droge mondpakket. Behalve tandpasta vind je daarin mondwater, mondgel en mondspray. Allemaal speciaal gericht op het hydrateren en beschermen van de mondslijmvliezen en het stimuleren van de eigen speekselproductie.

Bekijk de OraRelieve tandpasta hier

2. Xerostom tandpasta

tandpasta tegen droge mond

Net als de nummer 1 is Xerostom een productenlijn die speciaal is gericht op droge mondklachten. De naam is zelfs afgeleid van xerostomie, de medische term voor een droge mond. Ook deze tandpasta zorgt voor hydratatie van de mondholte en stimuleert de speekselproductie. 

Natuurlijk wordt ook je gebit goed gereinigd en de groei van schadelijke bacteriën afgeremd. En dat alles met milde, mond-vriendelijke ingrediënten, die het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteren.

Omdat Xerostom speciaal is ontwikkeld om droge mondklachten tegen te gaan, biedt dit merk ook een Totaalpakket. Het bevat behalve Xerostom tandpasta mondwater, een super hydraterende mondspray en pastilles.

Je vindt de Xerostom tandpasta hier

3. UK Organics Orange Tandpasta

UK Organics Orange tandpasta is gebaseerd op een eenvoudige, 100% natuurlijke formule die niet minder reinigend en effectief is dan een tandpasta op basis van chemicaliën. Deze tandpasta respecteert het natuurlijke evenwicht van de mondholte en is bovendien goed voor het milieu.

UK Organics Orange tandpasta versterkt het gebit en verzorgt het tandvlees. Tandplak en schadelijke bacteriën worden tegengegaan met natuurlijke, biologische ingrediënten en mineralen. De basis van kokosolie verzacht en hydrateert de mondslijmvliezen. De variëteit Orange is met de frisse sinaasappelsmaak bijzonder geschikt als je last hebt van een droge mond. Het stimuleert de speekselklieren en verfrist je adem met 100% zuivere, veganistische ingrediënten.

Het UK Organics Orange Droge mond pakket bevat naast de tandpasta een weldadige mondolie, eveneens Orange genoemd. Hiermee kun je na het tanden poetsen de mondslijmvliezen nog eens extra verzachten en verfrissen.

De tandpasta is hier te vinden

4. Dr. Brite Tandpasta Mint

mint tandpasta witte tanden

Wel in een plastic tube, maar met even natuurlijke ingrediënten is Dr. Brite tandpasta Mint. Ook deze tandpasta verzacht en hydrateert de mondslijmvliezen door middel van biologische kokosolie. Die werkt samen met de pigmentloze, dus witte geactiveerde koolstof en ontzuurde vitamine C om de schadelijke bacteriën zachtjes weg te poetsen. De toegevoegde aloë vera versterkt de verzachtende en hydraterende werking en de frisse muntsmaak stimuleert de aanmaak van eigen speeksel.

Dr. Brite tandpasta Mint is een uitstekende keuze om je gebit te reinigen en je mond te verzorgen, ook bij droge mondklachten. De tandpasta bevat uitsluitend veilige, biologische ingrediënten om je geïrriteerde mondslijmvliezen niet verder te irriteren met schadelijke en uitdrogende bestanddelen als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat).

Voor extra ondersteuning tegen de droge mond heeft Dr. Brite de volgende opties. Ook deze reinigen en verzachten met pure, natuurlijke ingrediënten van biologische teelt. Aansluitend op de tandpasta is er het Dr. Brite Mondwater Mint met nagenoeg dezelfde ingrediënten. Voor een meer intensieve verzorging bij een ernstig tekort aan speeksel kun je tussen de poets- en spoelbeurten door Dr. Brite Natural Dry Mouth Spray met aloe vera, xylitol en echinacea extract gebruiken.

Bekijk de tandpasta hier

5. Oxyd8 Tandpasta van The Breath Co.

Oxyd8 tandpasta droge mond

Oxyd-8 Tandpasta is gebaseerd op een krachtige actieve zuurstofformule, een bewezen remedie tegen droge mondklachten en de vieze smaak en slechte adem die daar vaak mee gepaard gaat.

Behalve het verhelpen of verzachten van de droge mondklachten doet deze tandpasta natuurlijk ook wat hij moet doen: je gebit en je mondholte reinigen. De krachtige zuurstofformule bestrijdt de schadelijke bacteriën op een veilige mondvriendelijke manier. Naast dit hoofdbestanddeel zijn diverse ingrediënten toegevoegd die de milde reiniging en verzorging van je mond ondersteunen. Oxyd-8 Tandpasta van The Breath Co. Bevat fluoride.

Ingeval van ernstige droge mondklachten kun je kiezen voor de Dry Mouth Kit van The Breath Co. Deze bevat bovengenoemde tandpasta, maar ook mondwater en voor tussendoor lozenges (zuigtabletten). 

Je kunt de tandpasta hier vinden

Tot slot

Als droge mondklachten ondanks de juiste mondzorg producten niet verdwijnen en de oorzaak niet duidelijk is, ga dan naar de huisarts. Er kan namelijk een medische of psychische reden voor zijn dat je te weinig speeksel hebt en naast de extra aandacht voor je mondhygiëne is het verstandig om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.