Symptomen van droge lippen
Heb je last van droge lippen? Dan herken je waarschijnlijk een of meerdere van deze symptomen:
- rode lippen
- kloofjes, scheurtjes, barstjes
- korstjes
- schilfertjes
- beetje bobbelig oppervlak
- zwelling
- wondjes die bloeden
- gebarsten mondhoeken
De medische term voor droge lippen is ‘cheilosis’. Als je vooral last hebt van droge, kapotte mondhoeken, kan het zijn dat je last hebt van cheilitis angularis. Dit is een ontsierende en soms zeer pijnlijke aandoening, met kapotte, ontstoken mondhoeken, soms met korstvorming en aantasting van de aangrenzende huid. De behandeling hiervan is net iets anders dan van droge lippen. In tegenstelling tot bij droge lippen kan zinkolie, een lokaal antimycoticum of lokaal antimicrobieel middel werken.
Oorzaken droge lippen
Waardoor ontstaan droge lippen? Allereerst moet je je bedenken dat de huid van de lippen veel dunner is dan in de rest van het lichaam. De bovenlaag van gewone huid heeft wel 15 of 16 lagen om het lichaam te beschermen. De toplaag van de lippen heeft maar 3 of 4 lagen. De huid van de lippen is dus heel kwetsbaar.
Daarnaast heeft de huid van de lippen geen haarzakjes en geen zweetklieren, zoals in de huid van de rest van je lijf. Lippen worden dus niet vettig en vochtig gehouden door zweet of talg, zoals dat in de rest van je lijft wel gebeurt. Kortom: lippen kunnen snel uitdrogen.
Er zijn een paar oorzaken die die uitdroging kunnen verergeren, en kunnen zorgen voor droge lippen, zoals:
- Lage luchtvochtigheid
Als de lucht heel droog is, zoals in de winter buiten of binnen in huizen of kantoren die verwarmd zijn, kunnen lippen sneller uitdrogen. - Zonlicht / UV-straling
Op een zonnige zomerdag of juist op wintersportvakantie in de bergen, kunnen lippen sneller uitdrogen door blootstelling aan de zon. - Algehele uitdroging
Als je hele lichaam uitgedroogd is, en je dus te weinig vocht hebt in je lijf, zorgt dat er ook voor dat je lippen droger worden.
Hoe weet je nu of je uitgedroogd bent? Dan heb je vaak ook last van de volgende symptomen:
- duizeligheid
- hoofdpijnverminderde urineproductie
- verstopping
- droge mond
- Medicijnen
Sommige geneesmiddelen, zoals plastabletten, lithium, chemotherapie of Neotagison voor acne, veroorzaken droge lippen.
- Droge mond. Heb je een droge mond, bijvoorbeeld omdat je door je mond ademt of omdat je te weinig speeksel aanmaakt, dan kunnen je lippen ook sneller uitdrogen.
- Likken aan de lippen. Klinkt niet logisch misschien, want je zou denken dat je door je lippen te bevochtigen met speeksel, deze minder snel uitdrogen, maar likken aan je lippen droogt je lippen juist sneller uit. Je kunt er zelfs eczeem van krijgen: lip licker dermatitis.
- Tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Heel soms ontstaan droge lippen door een tekort aan vitamine B, ijzer, foliumzuur of zink.
- Gebitsprothese. Soms kan een slecht passende of slecht gereinigde gebitsprothese zorgen voor droge lippen of kapotte mondhoeken. Het is dan zaak de prothese aan te passen.
Behandeling voor je lippen
Je kunt droge lippen op de volgende manieren behandelen:
- Water drinken. Meer water drinken betekent meer vocht in je lichaam – en dus ook meer vocht in je lippen.
- Luchtbevochtiger. Om de lucht in huis wat minder droog te maken kun je, zeker in de winter, ervoor kiezen om een luchtbevochtiger in huis te gebruiken.
- Sjaal. Om te zorgen dat je lippen niet schraal worden van de koude buitenlucht, kun je het best je mond beschermen door een sjaal (of mondkapje) voor je mond te doen.
- Niet likken. Hoe verleidelijk het ook is om aan je droge lippen te likken, probeer het toch niet te doen! Je lippen drogen er namelijk alleen maar meer van uit en je kunt er zelfs eczeem van krijgen (lip lickers eczeem).
- Niet plukken. Nog zoiets dat deze meeste mensen graag doen bij droge lippen: plukken aan de korstjes of schilfertjes op je lippen. Ook hiervoor geldt: doe het niet! Je beschadigt er de huid van je lippen mee. Het kost dan nog meer tijd om je lippen te laten herstellen.
- Lippenbalsem. Gebruik tot slot een goede lippenbalsem om je lippen te bevochtigen.
Wat moet een lippenbalsem liever niet bevatten?
Sommige ingrediënten in een lippenbalsem kun je maar beter vermijden.
- Smaakje. Je kunt beter geen lippenbalsem met een smaakje gebruiken. Dat lokt alleen maar uit tot meer likken aan je lippen, waardoor je lippen verder uitdrogen en je zelfs eczeem kunt krijgen.
- Geur-, smaakstoffen, parfum. Pas op dat de lippenbalsem niet irriterend is voor je lippen, zoals dat bij sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje het geval is.
- Menthol, andere mintsmaken, kamfer en fenol. Deze toevoegingen kunnen de lippen uitdrogen.
- Sodium lauryl sulfaat (SLS) of alcohol. Deze toevoegingen laten je lippen alleen maar verder uitdrogen.
- MOSH- of MOAH-oliën. De meeste lippenbalsems bevatten zogenaamde Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH of verzadigde koolwaterstoffen) en Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH of aromatische koolwaterstoffen). Van deze twee stoffen wordt een negatief effect op de gezondheid vermoed, aldus de Consumentenbond. (2)
Welke lippenbalsems zijn goed?
Er bestaan meerdere goede lippenbalsems, zoals de volgende twee:
1. Oralieve Nourishing Lipbalm
De lippenbalsem van Oralieve Nourishing Lipbalm is erg verzorgend voor je lippen en volledig veilig. Geen gekke smaakjes, geurstoffen, SLS of alcohol, MOSH- of MOAH-oliën.
Deze lippenbalsem zorgt voor natuurlijke hydratatie, die lange tijd aanhoudt. Je hoeft dus niet de hele dag door te smeren – maar dat kán wel.
Oralieve is heel geschikt voor iedereen met droge lippen: of je die nu hebt vanwege het weer, een chronische aandoening, ouderdom, een droge mond, of gewoon omdat je er gevoeliger voor bent.
Ingrediënten:
Sorbitol, plantaardige glycerine, water, carbomer (smeermiddel), sorbicacid, hydroxyethylcellulose, sodium hydroxide, benzoic acid, glucose, dosodium phosphate, aloe vera.
2. Swiss Energy 3-in-1 Lip Balm
Ook deze lippenbalsem is volledig veilig, effectief en verzorgend. Bovendien met enkel natuurlijke ingrediënten. Ook in deze lippenbalsem tref je geen smaakjes, geurstoffen, SLS, alcohol, MOSH- of MOAH-oliën aan.
Swiss Energy herstelt de vochtbalans in je lippen, verzachten je lippen en zorgt voor een rustgevend effect. Het voedt en versterkt gevoelige lippen.
Deze lippenbalsem is erg romig en heeft een crème-achtige structuur. Daardoor is de balsem makkelijk aan te brengen en wordt hij goed opgenomen.
Swiss Energy bevat:
- Dermofeel viscolid. Dit is een nieuw, volledig natuurlijk ingrediënt om natuurlijke oliën om te zetten in een delicate romige textuur. Het verbetert de opname van natuurlijke oliën en verhoogt de efficiëntie.
- Kamille. Het bisabolol-extract in de lippenbalsem wordt verkregen uit kamille. Dit gaat huidirritaties tegen, werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel.
- Duindoornextract. De duindoorn in de lippenbalsem bevat verschillende vitamines, die je lippen voeden.
Ingrediënten:
Dermofeel® viscolid, Bisabolol, moringa-olie, duindoornextract, rozemarijnextract.
Wanneer is het goed om naar een arts te gaan?
Heb je al deze tips gebruikt en blijven je lippen nog steeds droog? Of heb je ontstoken lippen, erg gebarsten mondhoeken, eczeem op of rond je lippen, gekke plekjes op de lip, een blaartje, zweertje of kloofje op de lip dat niet geneest of steeds terugkeert? Dan is het goed om langs je huisarts of dermatoloog te gaan.
Zijn lippenbalsems verslavend?
Tot slot nog dit: sommige mensen geloven dat je niet aan lippenbalsems zou moeten beginnen, omdat deze verslavend zouden werken. Dat is niet zo. Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar Dermatologie aan het Groningse UMCG, legde in 2011 in de Volkskrant uit hoe dat zit. (4)
De opperhuid van de lippen bestaat uit eiwitdraden en verschillende soorten vetten, aldus Coenraads. Die balans luistert nauw en bepaalt in hoeverre de lippen vocht kunnen vasthouden.
Volgens Coenraads levert een verstoring van de balans tussen eiwitdraden van de opperhuid van de lippen en verschillende soorten vetten droge lippen op. Als mensen lippenbalsem gebruiken tegen droge lippen zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken, geven ze ten onrechte de balsem de schuld van hun aanhoudende klachten, aldus Coenraads in de Volkskrant.
Hij denkt eerder dat het constante gebruik van de balsem door het gedrag van gebruikers wordt uitgelokt. Lippenbalsem bevordert misschien dat mensen vaker aan hun lippen likken. Een smaakje verergert dat gedrag nog meer. Coenraads legt uit dat als de huid nat wordt, opdroogt en weer nat wordt, al snel uitdroging ontstaat. De verslaving zit dus niet in de balsem, maar in het hoofd, aldus Coenraads.
Literatuur
Geraadpleegde bronnen
- Kadu M, Vishwasrao S, Singh S. Review on Natural Lip Balm. International Journal of Research in Cosmetic Science 2015; 5(1): 1
- https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/veelgestelde-vragen-over-kankerverwekkende-stoffen-in-lippenbalsem
- https://www.researchgate.net/publication/301204451_Review_on_Natural_Lip_Balm
- ‘Lippenbalsemverslaving zit in het hoofd, níet in de balsem’. De Volkskrant. 28/11/2011.
- https://www.volkskrant.nl/mensen/lippenbalsemverslaving-zit-in-het-hoofd-niet-in-de-balsem~b0579160/