Top 5 beste gel tegen een droge mond

Top 5 beste gel tegen een droge mond

Met welke gel ga je een droge mond tegen? Waar moet je op letten bij het kiezen van een geschikte droge mondgel? We zetten de 5 beste gels voor je op een rij.

Wat te doen bij een droge mond?

droge mond

Heb je last van een droge mond? Xerostomie, zoals dat officieel heet, is niet alleen een onprettig mondgevoel maar kan nogal wat ongemak geven bij praten en eten. Je kunt een dorstgevoel hebben zonder dat je echt dorst hebt en daar kun je ’s nachts zelfs wakker van worden. Ook dat is ongemakkelijk en een verstoorde nachtrust is bovendien slecht voor je gezondheid.

Maar er is nog een belangrijke reden om droge mondklachten serieus te nemen. Speeksel heeft een beschermende functie voor je gebit. Te weinig speeksel is daarom niet slechts een hinderlijk gevoel, maar verslechtert de kwaliteit van je adem en geeft op de lange duur zelfs meer kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking.

Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor xerostomie. In lichte gevallen kunnen droge mondklachten ironisch genoeg ontstaan door mondverzorgingsmiddelen die agressieve of uitdrogende bestanddelen bevatten als alcohol en andere antiseptische middelen. Zulke tandpasta en mondwater moet je volgens ons vermijden, en niet alleen als je last hebt van een droge mond.

Slapen met je mond open, kan vooral ’s ochtends leiden tot een droge mond en een vieze smaak in je mond. Maar in veel gevallen zijn de droge mondklachten heel de dag aanwezig. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om psychische factoren, stress en angst hebben een speeksel-remmende invloed. Dan zijn er nog lichamelijke factoren zoals aandoeningen die het functioneren van de speekselklieren verstoren of zelfs geheel blokkeren. Een droge mond is ook een veel gemelde complicatie van diabetes.

Vaker voorkomend is een droge mond als bijwerking van medicatie, antidepressiva bijvoorbeeld. Een andere medische factor zijn hormoonschommelingen, waardoor droge mondklachten vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang. Ook ingrijpende behandelingen als bestraling tegen kanker, met name in het keelgebied, kan de speekselproductie plat leggen.
Tot slot lijkt ouderdom mee te spelen, hoewel dit in de meeste gevallen weer te herleiden is naar de bijwerkingen van medicatie. De meeste mensen gebruiken nu eenmaal meer medicatie naar mate ze ouder worden en de kans dat daar een medicijn met deze bijwerking bij zit wordt groter.

Als je droge mondklachten hebt, is het goed om de oorzaak helder te krijgen. Maar wat de oorzaak ook is, je hoeft niet te blijven tobben met deze klachten. De ongemakken van een droge mond kun je met speciale mondzorgproducten verhelpen of verzachten. Dat voelt niet alleen prettiger, je kunt er ook mee voorkomen dat het speeksel-tekort je mondgezondheid en je gebit aantast.

Ongeacht de achterliggende oorzaak moet je bij droge mondklachten altijd kritisch kijken naar de ingrediënten van je tandpasta. Vermijd bijvoorbeeld alcohol, dat een uitdrogende werking heeft. Ook irriterende stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), triclosan, chloorhexedine en kunstmatige smaak-en kleurstoffen kun je beter vermijden om de mondslijmvliezen niet nog verder te prikkelen.

Bij een droge mond kun je het beste je dagelijkse mondhygiëne aanpassen en kiezen voor een tandpasta en een mondspoeling die gericht zijn op het tegengaan van droge mondklachten. Zo hou je je mondslijmvliezen gehydrateerd en worden de speekselklieren, als die normaal functioneren, gestimuleerd om meer speeksel te produceren.

Ook als er sprake is van niet te verhelpen medische factoren, helpt dit in ieder geval mee aan een soepeler mondgevoel en verzorging van je gebit.

Bij ernstige droge mondklachten wordt er naast het twee maal daags tandenpoetsen en mondspoelen ook het gebruik van hydraterende gel aangeraden. Dat wordt ook wel “kunstmatig speeksel” genoemd. Met een goede gel tegen droge mondklachten kom je beter de dag door en verzorg je je mond nog eens extra.

Xylitol

Hydraterende gels tegen droge mondklachten maken vaak dankbaar gebruik van xylitol gebruiken. Deze natuurlijke zoetstof heeft een aantal gunstige eigenschappen en geeft bovendien een lekkere frisse smaak. De verkoelende frisheid, die je voelt als je xylitol in je mond hebt, komt doordat xylitol warmte aan de omgeving onttrekt. Dit is behulpzaam om de eigen speekselproductie te stimuleren. 

Het water loopt je letterlijk in de mond en dat is natuurlijk fijn bij droge mond mondklachten. Xylitol is, in tegenstelling tot suiker, ook nog eens gunstig is voor je gebit dat het door een tekort aan speeksel al moeilijk genoeg heeft. Op verschillende manieren helpt xylitol aan een betere mondgezondheid en een frisse adem. 

Allereerst verlaagt xylitol de zuurgraad in de mond, waardoor mineralen uit het voedsel beter kunnen worden opgenomen in het tandglazuur. Daarnaast blijkt dat de schadelijke bacteriën zich onder invloed van xylitol moeilijker als tandplak aan het tandglazuur hechten. Dat scheelt dus de vorming van tandplak en daarmee tandsteen, wat het risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vermindert. En dat is zeker geen overbodige luxe bij droge mondklachten.

Kortom, vul je poetsroutine aan met speciale mondgel tegen een droge mond voor een intensievere behandeling. Wij hebben de 5 beste mondgels tegen een droge mond voor je op een rijtje gezet.

1. OraRelieve Speeksel Gel

Droge mondgel

OraRelieve Speeksel Gel wordt gezien als één van de allerbeste kunstmatige speeksel-gels. Het is gebaseerd op melkeiwitten en -enzymen, die grote overeenkomsten vertonen met ons eigen speeksel. OraRelieve kan daardoor alle functies van het eigen speeksel overnemen. Je mond is daarmee gehydrateerd, maar wordt ook optimaal beschermd.

 

Dit vergemakkelijkt het praten en eten, maar bovendien worden eventuele wondjes en irritaties van de mondslijmvliezen verzacht. De toegevoegde natuurlijke zoetstof xylitol zorgt voor een frisse smaak, zet de speekselklieren aan tot productie van eigen speeksel en neutraliseert de pH-waarde (zuurgraad) in de mond.

Het weldadige effect van OraRelieve Speeksel gel houdt lang aan: afhankelijk van de klachten en de achterliggende oorzaak zo’n 2 tot 5 uur overdag en ´s nachts maar liefst 8 uur.

Bekijk de OraRelieve Gel hier

2. AnOxident Balance Oral Gel

Anoxident Droge mondgel

Net als onze nummer 1 is AnOxident Balance Oral Gel gebaseerd op melkeiwitten en -enzymen, die heel effectief ons speeksel imiteren. Deze gel is speciaal ontwikkeld voor diabetici, die vaak last hebben van een droge mond. Daardoor heeft de gel de bijkomende functie van het neutraliseren van het glucosegehalte van het speeksel. Maar ook als je geen diabetes hebt is AnOxident Balance mondgel een uitstekend middel om droge mondklachten tegen te gaan.

 

AnOxident Balance Oral Gel hydrateert de mondslijmvliezen en neutraliseert de pH-waarde in de mond, met een betere mondgezondheid tot gevolg. Dit draagt bij aan een frisse adem en minder tandplak, tandsteen, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

AnOxident Balance Oral Gel bevat fluoride voor sterkere tanden. Xylitol geeft een frisse smaak en stimuleert bovendien de eigen speekselproductie.

Je vindt de AnOxident Balance Gel hier

3. Spry Hydraterende mondgel

Spry droge mondgel

Op nummer 2 Spry Hydraterende mondgel. De eenvoudige formule met natuurlijke ingrediënten is gebaseerd op de hydraterende werking van plantaardige glycerine, de verzachtende werking van aloë vera gel en de natuurlijke bacterie-werende werking van xylitol en het extract van grapefruit-zaad. Daarnaast is calcium toegevoegd om je gebit te remineraliseren en te beschermen.

 

Xylitol verzorgt het gebit en zorgt voor een koele, frisse smaak die de speekselklieren stimuleert. 

Spry Hydraterende mondgel zorgt voor langdurige verlichting van droge mondklachten, heeft een aangenaam milde smaak en bevat geen ingrediënten van dierlijke afkomst, zoals de nummer 1 en 2.

Je kunt de droge mondgel hier vinden

4. UK Organics Mondolie Orange

Strikt genomen geen gel, maar wel als zodanig te gebruiken. UK Organics staat bekend om de pure, veganistische ingrediënten en de milieuvriendelijke, recyclebare verpakkingen. De mondolie Orange is speciaal geschikt voor het verzachten van droge mondklachten.

 

De basis van kokosolie kalmeert en hydrateert de mondslijmvliezen en bestrijdt op een natuurlijke manier de schadelijke mondbacteriën. Puur natuur, dus zonder te irriteren of het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. De frisse sinaasappel-smaak stimuleert de speekselklieren om ook zelf weer meer speeksel aan te maken.

Je vind de mondolie hier

5. GC Raspberry hydrating gel

 

Tot slot Raspberry hydrating gel van GC. Ook deze mondgel hydrateert en beschermt de mondslijmvliezen bij droge mondklachten. De effectieve ingrediënten zijn op elkaar afgestemd om de mond te bevochtigen en de frisse aardbeiensmaak stimuleert de aanmaak van eigen speeksel.

Tot slot

Hoewel bovenstaande mondgels of “kunstmatig speeksel” de droge mondklachten verzachten, nemen zij in de meeste gevallen niet de oorzaak weg. Als de oorzaak van jouw tekort aan speeksel niet bekend is, ga dan naar de huisarts. 

Is de oorzaak wel bekend, maar niet te verhelpen? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aandoeningen als het syndroom van Sjögren of diabetes of als bijwerking van medicatie. Dan helpen de gels de ongemakken van de droge mond verzachten of verhelpen.