Gele tanden

De oorzaken van gele tanden en tips om ze witter te maken

Vandaag de dag kom je niet meer weg met een rij scheefstaande gele tanden. Een recht gebit met stralend witte tanden geeft een jeugdige en gezonde uitstraling. Mede door de invloed van filmsterren en andere bekendheden is het de norm geworden. Probleem is dat niemand van nature spierwitte tanden heeft.

Wat is de oorzaak van de gelige kleur van je tanden?

Hoewel het tandglazuur wit is, zie je er het tandbeen doorheen. Net als botten is dat gelig, maar de exacte tint ervan is genetisch bepaald. Dat geldt ook voor de dikte van het tandglazuur, dat meer of minder de gele kleur van het dentine (tandbeen) laat doorschemeren.

En dan is er nog de factor leeftijd, die je evenmin kunt beïnvloeden. Het geler worden van de tanden is een langzaam proces, dus naarmate je ouder wordt, worden je tanden geler. Dat is dan ook direct de verklaring waarom witte tanden een symbool voor jeugdigheid zijn.

Factoren van buiten af, die je wel kunt beïnvloeden

Hierboven hebben we gekeken naar de factoren van het geler worden van je tanden, waar je niets aan kunt veranderen. Maar gelukkig zijn er ook een aantal dingen, die je wel in de hand hebt. Hier kun je rekening mee houden om je tanden zo wit mogelijk te houden.

Tandsteen geeft een grauwige kleur op je tanden. Om het verharden van tandplak tot tandsteen te voorkomen is een goede dagelijkse mondhygiëne noodzakelijk. Omdat nagenoeg niemand met alleen tandenpoetsen tandsteenvolledig kan voorkomen, is daarnaast regelmatig een gebitsreiniging nodig.

Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor de kleur van je tanden. Nicotine zorgt voor een donkerbruine aanslag, die zelfs doordringt in het tandglazuur. Gele tanden zijn nog maar het begin, het gebit van een verstokte roker wordt bruin en vervolgens zwart. Omdat de nicotineaanslag in het tandglazuur doordringt, is het zeer lastig om weer witte tanden te krijgen.

Verkleurende voedingsmiddelen als cola, rode wijn, koffie, thee en vruchtensappen en kruiden als kurkuma en saffraan zorgen ook voor een verkleurende aanslag Ook deze kleurstoffen kunnen het glazuur binnendringen als je ze vaak nuttigt. Hierdoor kunnen vlekken op de tanden ontstaan.

Zure dranken en voedingsmiddelen zorgen voor erosie van het tandglazuur. Het glazuur wordt dan langzaamaan dunner en daarmee transparanter. Het gele tandbeen (dentine) wordt dan beter zichtbaar. Frisdranken smaken zoet maar zijn in werkelijkheid zuur en dat is niet goed voor je tanden. Je kunt ze dus beter laten staan. Het lastig is dat ook gezonde voedingsmiddelen als fruit en vruchtensap zuur zijn. Die laat je natuurlijk niet staan.

Gele tanden zoveel mogelijk voorkomen

Dat kan door de bovenstaande verkleurende factoren zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt natuurlijk niet voor fruit, maar wat je daarbij kunt doen is de erosie van het tandglazuur zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door het aantal eetmomenten terug te brengen en zuur fruit te vervangen door wat minder zure vruchten. Vers vruchtensap kun je met water vermengen of met een rietje drinken om het zo min mogelijk in contact te laten komen met je tanden. Na het eten of drinken van fruit en vruchtensap kun je je mond met water spoelen, maar poets je tanden nooit direct na het nuttigen van zure voedingsmiddelen. Het glazuur is dan tijdelijk wat minder sterk zodat je er gemakkelijker een laagje van afpoetst.

Voldoende speeksel is ook van belang omdat het zuren neutraliseert. Daarmee is het een natuurlijke bescherming voor het gebit en de mondholte en helpt het onder andere om de vorming van tandplak tegen te gaan.

Dagelijkse mondhygiëne aanpassen

Naast bepaalde voedings- en genotsmiddelen vermijden, kun je om je tanden witter te maken ook dingen wel doen. Bij de keuze van je dagelijkse mondverzorging-producten kun je kiezen voor blekende tandpasta en mondwater. Kies dan wel middelen met een natuurlijk blekende werking zoals kokosolie en actieve koolstof. Bijvoorbeeld de tandpasta’s en mondwaters van Dr. Brite verzorgen je gebit en mond op een natuurlijke manier. Ze respecteren het evenwicht in de mondholte, wat de mondgezondheid en de speekselproductie ten goede komt. Bovendien levert het wittere tanden op, maar zonder nare chemicaliën.

Voor tussendoor is kauwgom met xylitol een lekkere en gemakkelijke manier om de speekselproductie te stimuleren. Bovendien zorgt xylitol ervoor dat de schadelijke bacteriën zich minder goed aan je tandglazuur kunnen hechten. Je doet er je mondgezondheid en de kleur van je tanden op meerdere manieren een plezier mee. Een goede gebitsverzorgende kauwgom is Oravall kauwgom.

De natuur een handje helpen

Bovenstaande maatregelen zijn een eerste stap om je tanden witter te houden. Maar ook als je erg je best doet, kunnen je tanden verkleuren door het ouder worden en je genetische aanleg. In dat geval kun je je tanden gaan bleken. Er zijn tegenwoordig ook veel middelen in de handel om thuis je tanden te bleken. Dat is uiteraard veel goedkoper dan je tanden laten bleken bij de tandarts of in de schoonheidssalon. Helaas wordt in de meeste tanden-bleekmiddelen een hoog waterstofperoxide gebruikt, ook in het professionele segment.

Wij houden erg van witte tanden, maar vinden niet dat je na een behandeling dan ook maar gevoelige tanden moet hebben. Daarom kiezen wij voor veilige tandenbleek-middelen op basis van natuurlijke ingrediënten. En als er al gebruik wordt gemaakt van waterstofperoxide, dan alleen in een veilige, lage concentratie. Zo wordt je stralende glimlach niet verpest door pijnlijke en gevoelige tanden. Hier onder vind je onze Top 5 van middelen om op een veilige en gemakkelijke manier zelf thuis je tanden witter te maken:

1. JuliBrite ilustra plus Tandenkit 

De maximale bleekkracht, tot maar liefst 10 tinten witter, kun je thuis bereiken met de miBrite ilustra plus Home Kit. Dit pakket voor het zelf bleken van je tanden bevat alles wat je hiervoor nodig hebt.

Aan de veilige blekende formule PAP zijn de mineralen kaliumnitraat en ACP (amorf calciumfosfaat) toegevoegd. Die maken de PAP formule niet alleen effectiever, ze remineraliseren ook het tandglazuur. In plaats van de tanden gevoelig maken wordt het glazuur juist versterkt en worden eventuele zwakke plekken gedicht.

De miBrite ilustra plus witte tandenkit maakt het mogelijk om zelf thuis veilig en je tanden bleken. In een klinische studie bereikte men gemiddeld 5,8 tinten lichter in de 10 dagen durende kuur. De dagelijkse sessies duren 12 minuten.

2. Dr. Brite Natural teeth whitening tray + LED light

Ook met het revolutionaire tandenbleek-pakket van Dr. Brite kun je tanden thuis voordelig en veilig een paar tinten witter krijgen. Het waterstofperoxide-gehalte is laag genoeg om veilig te zijn. Dit wordt ondersteund door bestanddelen met een natuurlijke blekende werking, zoals kokosolie. Het blauwe LED licht activeert het bleekserum.

De combinatie van de LED-activatie en de ondersteunende natuurlijke ingrediënten maakt dat de formule ondanks de veilige lage concentratie waterstofperoxide toch effectief is. Je zult dan ook al na één sessie van 15 minuten resultaat zien, dat niet onder doet voor een professionele bleekbehandeling bij de tandarts.

Het bleek-serum zit in een vooraf gevulde tray. Je hoeft alleen de LED lamp aan te doen en dan voorzichtig in de tray te happen. Vervolgens hoef je niets anders te doen dan je 15 minuten ontspannen.

3. Oravall Whitening Sponge

De Oravall Whitening Sponge is een geheel nieuwe manier om alleen met water je gebit te verzorgen. De werking is gebaseerd op het enorme absorptievermogen van minuscule nanodeeltjes. In contact met water vormen vormen ze nano-capillaire buisjes. Deze zijn in staat om niet alleen tandplak, maar ook vlekken, verkleuringen en tandsteen van je tanden te verwijderen.

Met behulp van deze nanotechnologie wordt je tandglazuur op een heel diep niveau gereinigd. Zo kun je op een milieuvriendelijke manier, met alleen maar water, je gebit zelfs bleken.

Eén verpakking van Oravall whitening sponge bestaat uit een handige, herbruikbare houder en twee navullingen. Ook als je geen last hebt van verkleuringen op je tanden is dit een uitstekende en milieuvriendelijke manier om je gebit schoon te houden en tandplak te verwijderen. Ideaal voor onderweg en op vakantie want je hebt alleen maar water nodig om je gebit zeer grondig en effectief te reinigen.

4. Tandenbleek-poeder van Uli Breiter

Uli Breiter Teeth Whitening Powder is een zachte en natuurlijke manier om verkleuringen door nicotine, thee, koffie en rode wijn van je gebit te verwijderen.
Het poeder verwijdert tandplak voorzichtig en herstelt de oorspronkelijke kleur van je tanden. Dit zonder chemicaliën maar met natuurlijke ingrediënten als het schilletje van witte rijst en de bloem van de witte mangrove.

Het tandenbleek-poeder hoef je maar één week intensief te gebruiken, bij hardnekkige verkleuring twee weken. Na deze beginperiode waarin je dagelijks 1 tot 2 keer je tanden poetst met het poeder, ga je over op een onderhoudsfrequentie. Twee keer per week is voldoende om de oorspronkelijke kleur van je tanden te behouden.

5. Dr. Brite Stain B-gone natural teeth whitening pens

Als je je tanden wit hebt gekregen en ze vervolgens wit wilt houden, maar toch koffie, thee of rode wijn wilt blijven drinken, zijn deze pennen een uitkomst. Ze gaan heel gericht verkleuringen te lijf. Er is een pen speciaal tegen koffie- en theevlekken en een pen tegen de verkleuring door rode wijn. Geniet van je favoriete drank en neutraliseer de verkleuringen met behulp van een “Stain B-gone natural teeth whitening pen” van Dr. Brite.

De Stain B-gone tandenbleek-pennen bevatten een veilige concentratie waterstofperoxide (food-grade) en verder alleen natuurlijke ingrediënten. Ze zijn vrij van SLS (sodium lauryl sulfaat), BPA, PEG en fluoride of kunstmatige smaak-, kleur- of conserveermiddelen.

Dr. Brite Stain B-Gone whitening pennen vormen een aanvulling op je dagelijkse mondverzorging. Als je ze 2 keer per dag gebruikt kun je in minder dan 5 minuten per dag je tanden 5 tinten witter maken.