Dossier: witte tong

Top 10 Middelen Tegen Witte Tong Aanslag

Wat is de beste manier om je tong weer roze te krijgen? Een witte aanslag op je tong is lastig om goed en langdurig te verwijderen. De achterkant bestaat namelijk uit ruwe weefsels waartussen het mondafval blijft plakken. Boosdoeners van een witte tongaanslag zijn de anäerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze veroorzaken een hevig slechte adem. In dit artikel vind je de 10 beste tips van tandartsen om een beslagen tong te voorkomen.

1. Wees kritisch op je tandpasta en mondwater

Wist je dat je huidige mondwater of tandpasta het hebben van tongbeslag juist kan verergeren? Helaas bevatten de meeste mondproducten irriterende en uitdrogende bestanddelen zoals sodium lauryl sulfaat (SLS), menthol, chloorhexidine en alcohol of een hoge zuurgraad. In een zure, droge, ontregelde mond zullen tongbacteriën zich vermenigvuldigen. Kijk daarom kritisch op het etiket.

2. Kies voor een tongreiniger mét dubbelfunctie

tong schrapen witte tong

Niet alle tongreinigers blijken even goed te werken. Vlakke tongschrapers richten zich puur op de oppervlakte van de tong, maar vergeten de weefsels ertussen schoon te poetsen. De allerbeste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen.

In tegenstelling tot de conventionele tongschrapers reinigt JuliBrite niet alleen je tongoppervlak, maar óók de binnenste spleetjes van je tong. JuliBrite Tongue Clean Kit wordt tevens geleverd met een ontsmettende gel, zodat je 100% verzekerd bent van een schoongepoetste en roze tong.

>> Bekijk de JuliBrite Tongue Clean Kit exclusief via deze link >>

3. Speciale spray voor je tong

Moist-r tong spray

Voor veel mensen die regelmatig kampen met een vieze tong is de Tong Spray van Moist-R niet meer weg te denken. Moist-R Tong Spray bevat verantwoorde, natuurlijke ingrediënten en zorgt voor een beschermingslaag op je tong.

Wanneer je deze tongspray gebruikt na een grondige reiniging met de JuliBrite Tongue Clean Kit, is je tong de hele dag beschermd tegen tongbacteriën.

4. Ontsmettende gel voor je tong

julibrite tong gel

Een speciale tonggel. De gel van JuliBrite vergemakkelijkt het reinigen van de tong met Orabrush, zodat je de witte aanslag effectief kunt verwijderen. De tonggel bevat geen fluoride en gebitsonvriendelijke chemicaliën die de tong irriteren.

5. NaCIO2 – ofwel actieve zuurstof

Oxyfresh mondwater tandvlees

Mondwaters met actief zuurstof en zink waarin bacteriën niet goed gedijen. Zink is een mineraal dat de vieze geur van zwavelverbindingen neutraliseert en een antibacteriële werking heeft. Het mondwater in het pakket van Oxyfresh gaat witte tongaanslag tegen en creëert een frisse adem. Traditionele mondwaters drogen je mond juist uit. Ze maskeren een slechte adem, maar pakken de oorzaak niet aan.

6. Natriumbicarbonaat

dr brite frisse adem spray

Een mondproduct met natriumbicarbonaat, zoals de Dr. Brite Frisse Adem Spray. Natriumbicarbonaat, oftewel baking soda, is zuiveringszout dat zuren bindt en daarmee vieze geuren neutraliseert. Het voorkomt witte aanslag op de tong en zorgt voor een frisse adem. In tegenstelling tot andere middelen, wordt de natuurlijke balans van de mondflora niet ontregeld.

7. Druppels tegen neusslijm

moist-r sinus drops

Druppels die neusslijm tegengaan. Neusslijm sijpelt namelijk op de achterkant van de tong en veroorzaakt amandelstenen en een witte aanslag op de tong. Goede neusdruppels met actief zuurstof zijn de Moist-R Nasal Sinus Drops. Gewone neusspray tast het neusslijmvlies te veel aan en mag je niet langer dan een paar dagen gebruiken.

8. Speekselopwekkers

tabletten tegen droge mond

Producten die de speekselklieren stimuleren, zoals de Moist-R Droge Mond Tabletten. Deze hydraterende tabletten zorgen voor een vochtige, zuurstofrijke en frisse mond. De speekseltrigger xylitol is een natuurlijk middel dat het mondslijmvlies versterkt. De tabletten zijn bovendien suikervrij, hebben een milde en prettige smaak en bevatten geen kunstmatige ingrediënten.

9. pH verhogende producten

oxyd8 frisse ademkit

Middelen die de zuurgraad in de mond neutraliseren en een pH-waarde hebben van meer dan 8. Tongbacteriën kunnen hierin niet overleven. Een neutrale zuurgraad vind je in de Frisse Adem Kit van Oxyd8. Veel mondverzorgingsproducten zijn te agressief en bevatten zure bestanddelen, waardoor bacteriën zich juist vermenigvuldigen.

10. Middelen die het slapen met open mond tegengaan

Slapen met open mond zorgt voor een droge mond waarbij bacteriën vrij spel hebben. Probeer ’s nachts bijvoorbeeld te slapen met een elastische keelband om je hoofd, zoals de TonsilFresh Dry Mouth Chin Strap.

Tot slot; bezoek een dokter

Verdwijnt de witte aanslag op de tong desondanks niet? Ga dan naar de huisarts. Soms kan een ziekte de oorzaak zijn van een wit tongbeslag.

Al deze producten zijn gemakkelijk online te bestellen en zorgen ervoor dat je mond in goede conditie blijft, namelijk speeksel- en zuurstofrijk. Zo krijgen bacteriën geen kans om een witte aanslag op je tong en een slechte adem te veroorzaken.