Dossier: witte tong

Top 10 Middelen Tegen Witte Tong Aanslag

Wat is de beste manier om je tong weer roze te krijgen? Een witte aanslag op je tong is lastig om goed en langdurig te verwijderen. De achterkant bestaat namelijk uit ruwe weefsels waartussen het mondafval blijft plakken. Boosdoeners van een witte tongaanslag zijn de anäerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze veroorzaken een hevig slechte adem. In dit artikel vind je de 10 beste tips van tandartsen om een beslagen tong te voorkomen.

1. Wees kritisch op je tandpasta en mondwater

Wist je dat je huidige mondwater of tandpasta het hebben van tongbeslag juist kan verergeren? Helaas bevatten de meeste mondproducten irriterende en uitdrogende bestanddelen zoals sodium lauryl sulfaat (SLS), menthol, chloorhexidine en alcohol of een hoge zuurgraad. In een zure, droge, ontregelde mond zullen tongbacteriën zich vermenigvuldigen. Kijk daarom kritisch op het etiket.

2. Kies voor een tongreiniger mét dubbelfunctie

tong schrapen witte tong

Niet alle tongreinigers blijken even goed te werken. Vlakke tongschrapers richten zich puur op de oppervlakte van de tong, maar vergeten de weefsels ertussen schoon te poetsen. De allerbeste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen.

Orabrushaanslag verwijderen van tong is met 300.000 facebookfans de meest populaire en best verkochte tongreiniger ter wereld. En dat is niet toevallig.

In tegenstelling tot de conventionele tongschrapers reinigt Orabrush niet alleen je tongoppervlakte, maar óók de binnenste spleetjes van je tong. Orabrush Try Me wordt tevens geleverd met een ontsmettende gel, zodat je 100% verzekerd bent van een schoongepoetste en roze tong.

>> Bekijk JuliBrite Gel en OraBrush exclusief via deze link >>

3. Speciaal serum voor je tong

Voor veel mensen die regelmatig kampen met een vieze tong is het antibacteriële tongserum van BergenFeld niet meer weg te denken uit de badkamer. BergenFeld tongue cleaning serum bevat tea tree-olie en actief zuurstof en zorgen voor een beschermingslaag op je tong.

Actieve zuurstof is een belangrijk ingrediënt in een goed mondverzorgingsproduct. Wanneer je dit serum gebruikt na een grondige reiniging met Orabrush en JuliBrite gel, is je tong de hele dag beschermd tegen tongbacteriën.

4. Ontsmettende gel voor je tong

Een speciale tonggel. De gel van TUNG Brush vergemakkelijkt het reinigen van de tong met Orabrush, zodat je de witte aanslag effectief kunt verwijderen. De tonggel bevat geen fluoride en gebitsonvriendelijke chemicaliën die de tong irriteren.

5. NaCIO2 – ofwel actieve zuurstof

Mondwaters met actief zuurstof en zink waarin bacteriën niet goed gedijen. Zink is een mineraal dat de vieze geur van zwavelverbindingen neutraliseert en een antibacteriële werking heeft. Het mondwater in het pakket van Oxyfresh gaat witte tongaanslag tegen en creëert een frisse adem. Traditionele mondwaters drogen je mond juist uit. Ze maskeren een slechte adem, maar pakken de oorzaak niet aan.

6. Natriumbicarbonaat

Een mondproduct met natriumbicarbonaat, zoals de Dr. Brite Frisse Adem Spray. Natriumbicarbonaat, oftewel baking soda, is zuiveringszout dat zuren bindt en daarmee vieze geuren neutraliseert. Het voorkomt witte aanslag op de tong en zorgt voor een frisse adem. In tegenstelling tot andere middelen, wordt de natuurlijke balans van de mondflora niet ontregeld.

7. Druppels tegen neusslijm

Druppels die neusslijm tegengaan. Neusslijm sijpelt namelijk op de achterkant van de tong en veroorzaakt amandelstenen en een witte aanslag op de tong. Goede neusdruppels met actief zuurstof zijn de TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Gewone neusspray tast het neusslijmvlies te veel aan en mag je niet langer dan een paar dagen gebruiken.

8. Speekselopwekkers

Producten die de speekselklieren stimuleren, zoals de Moist-R droge mond tabletten. Deze hydraterende pastilles zorgen voor een vochtige, zuurstofrijke en frisse mond. De speekseltrigger spilanthes is een natuurlijk middel dat het mondslijmvlies versterkt. De pastilles zijn bovendien suikervrij, hebben een milde en prettige smaak en bevatten geen kunstmatige ingrediënten.

9. pH verhogende producten

Middelen die de zuurgraad in de mond neutraliseren en een pH-waarde hebben van meer dan 8. Tongbacteriën kunnen hierin niet overleven. Een neutrale zuurgraad vind je in de Frisse adem kit van RyttPro. Veel mondverzorgingsproducten zijn te agressief en bevatten zure bestanddelen, waardoor bacteriën zich juist vermenigvuldigen.

10. Middelen die het slapen met open mond tegengaan

Slapen met open mond zorgt voor een droge mond waarbij bacteriën vrij spel hebben. Probeer ’s nachts bijvoorbeeld te slapen met een elastische keelband om je hoofd, zoals de TonsilFresh Dry Mouth Chin Strap.

Tot slot; bezoek een dokter

Verdwijnt de witte aanslag op de tong desondanks niet? Ga dan naar de huisarts. Soms kan een ziekte de oorzaak zijn van een wit tongbeslag.

Al deze producten zijn gemakkelijk online te bestellen en zorgen ervoor dat je mond in goede conditie blijft, namelijk speeksel- en zuurstofrijk. Zo krijgen bacteriën geen kans om een witte aanslag op je tong en een slechte adem te veroorzaken.