Dossier: Mondwater

Top 10 Beste Mondwaters Van 2024

Wat is het beste mondwater? De traditionele mondwaters bevatten alcohol en andere antiseptische middelen zoals chloor-hexidine. Deze ingrediënten doden weliswaar de schadelijke bacteriën, maar roeien ook de nuttige bacteriën uit. Dit verstoort het natuurlijke evenwicht van de mondflora en die is nu juist belangrijk om je gebit en mondholte gezond te houden. Bovendien droogt alcohol de mondslijmvliezen uit, ook niet echt bevorderlijk voor een schone en frisse mond.

Welke mondwaters kun je wel veilig en zonder bijwerkingen gebruiken?

Mondwaters die de mond niet uitdrogen, maar de mondslijmvliezen hydrateren en de speekselproductie bevorderen hebben de voorkeur. Uiteraard moeten ze ook het natuurlijke evenwicht in de mondholte bevorderen en niet verstoren. Daarom mogen ze geen agressieve ingrediënten bevatten, zoals peroxide, SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, of overbodige kleur- en smaakstoffen als suiker, aspartaam en saccharine.

Om je te helpen een goede keuze te maken hebben onze specialisten een Top 10 gemaakt van de beste mondwaters:

1. Oxyfresh mondwater Lemon mint

Oxyfresh beste mondwater
Onze absolute topper is het mondwater van Oxyfresh. De werking ervan is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. De toegevoegde zuurstof pakt, samen met zink, de schadelijke bacteriën aan bij de bron. Zij kunnen namelijk niet leven in een zuurstofrijke omgeving. Spoelen met actieve zuurstof is een effectieve manier om je gebit en mondholte schoon en fris te houden, maar toch volkomen veilig.

De mondvochtigheid blijft behouden, de speekselproductie wordt gestimuleerd en het tandvlees en de mondslijmvliezen wordt geen schade toegebracht. Het natuurlijke evenwicht van de mondflora wordt juist verbeterd, wat ook weer bijdraagt aan een schoon en gezond gebit.

Aan de actieve zuurstofformule en zink zijn een aantal ondersteunende bestanddelen toegevoegd. Xylitol helpt om cariës (gaatjes) te voorkomen en Aloë vera om eventuele irritaties en ontstekingen van het tandvlees te verzachten.

OxyFresh mondwater Lemon mint heeft een frisse, maar zachte smaak die de aanmaak van speeksel stimuleert. Een uitstekende keuze om je mond en gebit na het tandenpoetsen extra te verzorgen, ook als je geen slechte adem hebt.

2. Oravall Mondwater

Oravall Mondwater

Net als onze nummer 1 is Oravall mondwater gebaseerd op een actieve zuurstofformule, die schadelijke bacteriën bestrijdt zonder de “goede” bacteriën en het natuurlijke evenwicht in de mond om zeep te helpen.

Oravall mondwater kenmerkt zich door een zeer hoge concentratie aan zuurstof. De zuurstofformule wordt ondersteund door natrium bicarbonaat (zuiveringszout) dat de pH-waarde in de mond reguleert. De combinatie geeft een bruisend maar zacht gevoel in de mond, samen met een prettige, subtiele mint-smaak.

De hoge concentratie zuurstof van Oravall mondwater maakt het een zeer geschikt middel als je last hebt van een slechte adem. Dat geldt ook voor de niet permanente gevallen van een slechte adem na overmatig gebruik van knoflook of alcohol. Oravall mondwater neutraliseert alle nare geurtjes.

Het reinigende effect van de actieve zuurstofformule is direct merkbaar en doet zeker niet onder voor de traditionele antiseptische mondwaters. Omdat Oravall mondwater krachtig is, maar de mondflora respecteert kun je het onbeperkt gebruiken. Je hoeft dus niet van tijd tot tijd een rustperiode in te stellen om de mondflora te laten herstellen.

Bekijk het product hier.

3. RyttPro Mondwater

Ook onze nummer 3 is gebaseerd op een actieve zuurstofformule, RyttPro. Deze formule is een gestabiliseerde en gepatenteerde vorm van chloordioxide. Terwijl de meeste zuurstofformules gebaseerd zijn op het afgeleide natriumchloriet, is RyttPro direct afgeleid van chloordioxide en daarmee krachtiger.

De ondersteunende ingrediënten van dit mondwater zijn pH-neutraal, respecteren het natuurlijke evenwicht in de mondholte en drogen de mondslijmvliezen niet uit. In tegendeel, het bruisende en frisse mondwater stimuleert de speekselproductie en zorgt voor een optimale mondgezondheid.

RyttPro Mondwater is verkrijgbaar in twee smaken. Mild Mint als je de voorkeur geeft aan een neutraal mondwater met een zachte smaak en Icy Mint voor de liefhebber van een extra sterke frisse smaak.ryttpro mondwater
Bekijk het product hier.

 

4. Dr. Brite Mouthwash MintDr Brite Mondwater Mint

Dr. Brite Mouthwash Mint, onze nummer 4, gooit het over een geheel andere boeg dan de eerste drie mondwaters. Mondwaters van Dr. Brite zijn de meest zachte mondwaters die er zijn. Het merk is ontwikkeld door twee Amerikaanse mondzorg-professionals die veilige mondzorg-producten voor hun kinderen wilden.

Dr. Brite Mouthwash Mint is gebaseerd op de combinatie van kokosolie en actieve, pigmentloze koolstof. Beide ingrediënten bestrijden schadelijke bacteriën zonder het evenwicht in de mondholte te verstoren en zorgen bovendien voor wittere tanden.

Kokosolie voedt en verzacht het tandvlees en de mondslijmvliezen, wat helpt tegen een droge mond. Glycerine, aloë vera en ontzuurde vitamine C ondersteunen de hoofdingrediënten. Dr. Brite gebruikt alleen natuurlijke biologische ingrediënten die volkomen veilig zijn en die je zelfs door kunt slikken.

Alles bij elkaar een effectief, maar zacht mondwater met een frisse mint-smaak. Een uitstekende keuze voor wittere tanden en een frisse adem en ook geschikt voor kinderen.

Bekijk het product hier.

5. OraRelieve MondwaterOralieve Mondwater

OraRelieve mondwater is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond. Dat kan worden veroorzaakt door ziekten, medicatie of medische behandelingen zoals bijvoorbeeld chemokuren. Vaak gaat dat gepaard met gevoelige slijmvliezen, een slechte adem en een verhoogde kans op cariës (gaatjes). Maar ook als je geen last hebt van een droge mond, kun je je gebit en mondholte schoon en fris houden met dit zachte mondwater.

De werking van Orarelieve mondwater is gebaseerd op melkenzymen, die de mondslijmvliezen hydrateren en kalmeren. Door de toevoeging van xylitol wordt niet alleen het gebit beschermt tegen cariës (gaatjes), maar worden bovendien de speekselklieren aangezet om zelf ook meer te produceren. Fluoride is eveneens toegevoegd om het tandglazuur te versterken.

Bekijk het mondwater van OraRelieve hier.

6. UK Organics mondspoelingen

UK Organics mondspoelingen

Net als het Amerikaanse Dr. Brite, zijn de mondspoelingen van UK Organics gebaseerd op natuurlijke ingrediënten met als basis kokosolie. UK Organics gaat nog een stap verder, ook de verpakking is helemaal verantwoord en bestaat uit recyclebaar glas, met afbreekbare inkt bedrukt karton en bamboe. Verantwoorder dan dit kan mondverzorging niet worden.

De mondspoelingen van UK Organics zijn geïnspireerd op het gebruik van “oil pulling”, een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde. Door de olie enige tijd krachtig door je mond te “duwen en trekken” reinig je alle hoekjes van je gebit en tandvlees. Bacteriën worden als het ware gevangen in de olie, die je daarna uitspuugt.

Door dit dagelijks te doen hou je niet alleen je mond en je gebit gezond. Volgens de Ayrurveda werkt het ontgiftend voor de rest van het lichaam en verhoogt het je weerstand. Ook de Westerse wetenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat een goede mondgezondheid een gunstig effect heeft op de algehele gezondheid.

UK Organics mondspoelingen zijn er in verschillende soorten: Spearmint is vooral gericht op een frisse adem, Red mandarin op het verhelpen van droge mond klachten, Tea tree olie tegen tandvleesproblemen en Activated charcoal voor wittere tanden.

7. TonsilFresh MondwaterTonsilfresh Mondwater

TonsilFresh Mondwater is dan weer een mondspoeling op basis van een actieve zuurstofformule. De hoge dosis zuurstof die je met dit mondwater in je mond en keel brengt, bestrijdt de anaerobe bacteriën in de mondholte direct. Daarnaast worden de nare geurtjes die zij produceren op moleculair niveau geneutraliseerd.

Met TonsilFresh Mondwater ben je verzekerd van een frisse adem. Ondanks de zeer krachtige werking blijft het natuurlijke evenwicht van de mondflora behouden. Dit mondwater kun je dan ook onbeperkt gebruiken, er is geen rustperiode nodig zoals bij de antiseptische mondwaters. Zuurstof komt de mondflora, de mondgezondheid en de ademgeur alleen maar ten goede. TonsilFresh Mondwater heeft een prettige milde mintsmaak en helpt mee om amandelstenen (tonsil stones) te voorkomen.

Bekijk het product hier.

8. Dentissimo Gum Protection Mondwater

Dentissimo Gum Protection Mondwater

Dentissimo Gum Protection Mondwater is speciaal gericht op het verzorgen en beschermen van het tandvlees. Als je last hebt van bloedend tandvlees en tandvleesontstekingen, kun je met dit mondwater je tandvlees na het poetsen heel gericht verwennen. De plantaardige extracten van onder andere geranium, mirre en kamille verzorgen en kalmeren het tandvlees. Daarnaast reinigt het natuurlijk ook je gebit en verfrist het je adem.

Bekijk het product hier.

9. Oxyfresh Unflavored mondwater

Oxyfresh Unflavored mondwater

Hoewel de meeste mensen een fris smaakje aan mondwater weten te waarderen, zijn er ook situaties te bedenken waarin je liever een neutrale smaak in je mond hebt. Bijvoorbeeld bij droge mond klachten als gevolg van medische behandelingen als een chemokuur of de aandoening orale Lichen planus.

Het Unflavored mondwater van Oxyfresh is evenals hun andere mondwaters gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene en even effectief, maar is volkomen neutraal van smaak. Actieve zuurstof bestrijdt schadelijke bacteriën en neutraliseert de stinkende gassen die zij produceren. Zo kun je effectief je gebit, mond- en keelholte reinigen zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Ook dat draagt weer bij aan het fris en gezond houden van het gebit, het tandvlees en de mondslijmvliezen.

Bekijk dit mondwater hier.

10. Muskanadent mondwater

Muskanadent Mondwater

Last but not least: Muskanadent mondwater. Dit is een mondspoeling die is gebaseerd op 100% natuurlijke, plantaardige ingrediënten. Salie heeft een antibacteriële en antivirale werking en kamille verzorgt en kalmeert het tandvlees en de mondslijmvliezen.

Samen vormen ze de natuurlijke kracht die het evenwicht van de mondflora behoudt,

je gebit en mond zacht doch effectief reinigt en je adem fris houdt. Muskanadent mondwater heeft een prettige, zachte bessen-smaak.

Bekijk het product hier.