Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Droge mond

Bekijken als Rooster Lijst

41 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

41 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Droge mond oorzaken, middelen en tips

Een droge mond, officieel xerostomie genaamd, wordt veroorzaakt doordat er te weinig speeksel wordt geproduceerd.

Deze aandoening kan voor het nodige ongemak zorgen bij volkomen alledaagse bezigheden zoals praten en eten. Bovendien heeft een tekort aan speeksel een ernstig negatief effect op je mondgezondheid.

Speeksel is zuurstofrijk en vormt daarmee de natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën in je mondholte. Die zijn anaeroob, wat inhoudt dat ze gedijen in zuurstofarme omgevingen.

Minder speeksel betekent minder zuurstof in de mond, waardoor deze bacteriën zich beter thuis voelen. Als gevolg van een betere leefomgeving kunnen ze gaan woekeren.

Een droge mond zorgt daarom vaak voor nog meer mondproblemen als tandvleesontstekingen, schimmelinfecties (Candida albicans). Meer anaerobe bacteriën betekent ook een toename van tandplak, tandsteen en cariës (gaatjes).

Heb je een droge mond?

Besteed dan extra aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne. Het best kun je dat doen met mondverzorgingsproducten, die speciaal gericht zijn op droge mond-klachten. Als het goed is zorgen die niet alleen voor hydratatie van de mondslijmvliezen, maar stimuleren ze daarnaast de aanmaak van meer eigen speeksel.

Niet alle producten tegen een droge mond zijn geschikt

Daarentegen zijn er ook veel mondverzorgings-producten die een droge mond juist in de hand werken. Vooral alcohol droogt de mondslijmvliezen uit, maar ook chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat) en antiseptische en/of verzurende bestanddelen als chloorhexedine kun je beter mijden.

Dat geldt over het algemeen, maar in het bijzonder als je last hebt van een droge mond.

De Mondzorgzaak biedt echte oplossingen voor een droge mond met onder andere totaalpakketten van OraRelieve en Oxyd8. De formules van deze merken zorgen voor hydratatie van de mondholte, remmen de groei van bacteriën af en stimuleren de speekselproductie.

Door de totaalaanpak is je gehele mondverzorging gericht op het verhelpen van een droge mond. Zorg er dus voor dat je geen mondverzorgings-producten met uitdrogende bestanddelen meer gebruikt, maar juist middelen die de mond hydrateren en de speekselproductie stimuleren.

Blijft je mond ondanks deze maatregelen droog, ga dan naar de huisarts. Een droge mond kan namelijk ook wijzen op een onderliggende ziekte als diabetes en het syndroom van Sjögren. Ook psychische aandoeningen als stress, depressie of een angststoornis kunnen een droge mond veroorzaken. Is de oorzaak van je droge mond bekend, zoals bijvoorbeeld een bijwerking van medicatie, bestraling of een verwijderde speekselklier, dan kun je de droge mondklachten in ieder geval verzachten met speciale tandpasta, mondwater, sprays, kauwgom of gel tegen een droge mond.

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Er zijn heel veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een droge mond. Om te beginnen kan het ironisch genoeg liggen aan de bestanddelen van tandpasta of mondwater. Als je last hebt van een droge mond zou je allereerst kritisch moeten kijken naar wat er in jouw mondverzorgings-producten zit.

Alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine, triclosan of andere uitdrogende, verzurende of bijtende bestanddelen verergeren de droge mond en kunnen die zelfs veroorzaken.

Ten tweede kan er iets aan de hand zijn met je speekselklieren. Die kunnen lui worden als je gedurende langere tijd weinig of niet kauwt. Dat kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een tandheelkundige ingreep of als je om een andere reden aangewezen bent op vloeibaar voedsel.

Ook kan de speekselafvoerbuis verstopt raken, waardoor er wel speeksel wordt geproduceerd maar niet in de mondholte belandt. Als er een speekselklier is verwijderd, leidt dat uiteraard ook tot minder speeksel.

Bestraling van het hoofd- en halsgebied kan eveneens leiden tot een droge mond door schade aan de speekselklieren.

Algehele uitdroging van het lichaam zorgt ervoor dat ook de mond uitdroogt. Dat kan tijdelijk zijn door braken, diarree of een kater maar ook langdurig zijn. Bijvoorbeeld door plaspillen of overmatig plassen door diabetes. Veel plassen verlaagt het vochtgehalte in het lichaam en in de mond.

Andere ziekten die een droge mond in de hand kunnen werken zijn het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte waarbij de traan- en speekselklieren ontsteken en uitdrogen.

Voorts zijn er nogal wat medicijnen, waarbij “een droge mond” een bijwerking is. Voorbeelden zijn antidepressiva, slaapmiddelen, bloeddruk verlagende middelen en medicatie tegen epilepsie maar er zijn er veel meer.

Vermoed je dat jouw droge mond wordt veroorzaakt door medicatie, overleg dan met je huisarts. Als de medicatie niet kan worden aangepast kun je in ieder geval kiezen voor mondverzorgings-producten speciaal tegen een droge mond.

Je lost dan weliswaar de oorzaak niet op maar verzacht wel de klachten.

Ouderdom kan een droge mond opleveren, al heeft dat meestal niet te maken met een respectabele leeftijd. Veel mensen slikken, naarmate ze ouder worden, steeds meer medicijnen. De kans dat er medicatie ingenomen wordt met als bijwerking “een droge mond” wordt daardoor steeds groter.

Omdat hormonale schommelingen een droge mond kunnen veroorzaken, treft deze aandoening vrouwen vaker dan mannen. Het is dan ook een regelmatig voorkomende klacht in de overgang, die ook nog eens gepaard kan gaan met mondbranden of een branderige tong.

Dan zijn er nog de oorzaken van psychische aard. Stress, angst en depressie kunnen als fysieke reactie een droge mond veroorzaken. Je kunt dit al ervaren als je hevig schrikt of bang bent, maar zijn de psychische klachten chronisch, dan kan ook de mond chronisch droog zijn.

Tot slot kan de manier waarop je ademhaalt de mondslijmvliezen uitdrogen. Eigenlijk moet je altijd door je neus ademhalen. In de neus- en bijholten wordt de lucht bevochtigd en verwarmd en zo “voorbewerkt” voor opname in de longen.

Als je uit gewoonte of door een verkoudheid door je mond ademhaalt, is de ingeademde lucht die door de mond gaat eigenlijk te droog.

Vooral ´s nachts kan dat het geval zijn, zodat je wakker wordt met een droge mond. Kortom, de oorzaken van een droge mond zijn nogal divers. Het is goed om te kijken naar wat bij jou de oorzaak is.

Soms kun je met wat extra aandacht en speciale mondverzorging-producten van de klachten afkomen. Bijvoorbeeld als je mondslijmvliezen zijn uitgedroogd door tandpasta of mondwater met bijtende ingrediënten, hoef je die alleen maar te vervangen door mondvriendelijke producten.

In andere gevallen is de oorzaak niet weg te nemen, maar kun je wel je droge mond klachten verzachten door goede producten, die je mond hydrateren en de speekselproductie stimuleren.

Bij de Mondzorgzaak hebben we verschillende producten die speciaal gericht zijn op droge mond-klachten. Om het goed aan te pakken kun je kiezen voor een totaalpakket, waarbij je tandpasta, mondwater en eventuele andere middelen helemaal zijn gericht op het tegengaan van een droge mond.

Zo kom je het snelst van je droge mond af.

In het OraRelieve droge mond pakket vind je bijvoorbeeld tandpasta, mondwater, gel en spray.

De Dry Mouth Kit van Oxyd8 bevat tandpasta, mondwater en lozenges (zuigtabletten).

Het Xerostom Droge Mond totaalpakket wordt speciaal aangeraden als je behalve een droge mond ook last hebt van mondbranden.

Al onze Droge mond pakketten zijn veilig en mondvriendelijk. Alle onderdelen respecteren het natuurlijke evenwicht in je mond, hydrateren en stimuleren de speekselaanmaak.

Dit draagt bij aan een zachter mondgevoel, een frisse adem en een schoon en gezond gebit.

Middelen tegen een droge mond

Terwijl je je zeker in de oorzaak moet verdiepen als je een droge mond hebt, kun je de klachten tegelijkertijd verzachten. Besteed extra aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne en kijk vooral naar de bestanddelen van de mondverzorgings-producten die je gebruikt. Alcohol onttrekt vocht aan de mondslijmvliezen en heeft dus een uitdrogende werking. Ook bijtende stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat) of agressieve antiseptische stoffen als chloorhexedine en triclosan kun je beter vermijden. Eigenlijk is dat altijd het geval, maar bij een droge mond wil je natuurlijk niet dat die nog verder uitdroogt of geïrriteerd raakt. Soms kun je de oorzaak van je droge mond niet 1-2-3 wegnemen. Bijvoorbeeld ingeval van noodzakelijke medicatie, de overgang of een ziekte waarvan een droge mond een symptoom is. Wat je dan wel kunt doen is ervoor zorgen dat je mondholte gehydrateerd wordt en je speekselproductie zoveel gestimuleerd. Dat kan met mondvriendelijke verzorgingsmiddelen, die het natuurlijke evenwicht in de mond respecteren en vooral niet averechts werken. Het tegengaan van een droge mond doet veel meer dan alleen je mondgevoel verbeteren. Onze verzorgingsproducten pakken niet alleen de droogte aan, maar verzorgen tegelijkertijd je gebit en tandvlees. Je adem wordt frisser en er wordt minder tandplak gevormd, zodat er ook minder tandsteen komt en het risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen minder wordt. Kies bijvoorbeeld voor Xerostom tandpasta, die speciaal is ontwikkeld om de droge mond tegen te gaan met een combinatie extra vierge olijfolie, betaïne en xylitol. Vul dat desgewenst aan met Xerostom mondwater, spray of pastilles. Kies je voor puur natuur en veganistisch, dan kom je terecht bij Georganics. Hun Red Mandarin mouthwash en tandpasta is bij uitstek geschikt om een droge of geïrriteerde mond te kalmeren. Kokosolie verzacht en hydrateert niet alleen, het is ook nog eens een effectieve natuurlijke manier om de schadelijke bacteriën in je mondholte te bestrijden. Zo verzacht en hydrateer je niet alleen je mond, maar reinig je je gebit en verfrist je adem met pure, veganistische ingrediënten. Als je droge mond (mede) wordt veroorzaakt door met je mond open slapen, kan de TonsilFresh Chin Strap je van nut zijn. Die voorkomt dat je met je mond open slaapt. Zo verminder je uitdroging van je mondslijmvliezen in de nacht en voorkom je snurken.

Klachten bij een droge mond

Een droge mond is op zichzelf al heel onaangenaam, omdat speeksel een rol speelt bij het praten en bij het kauwen van voedsel, vooral droog voedsel. Als je last hebt van een droge mond kunnen die vanzelfsprekende activiteiten minder gemakkelijk gaan. Daarnaast kan een droge mond gepaard gaan met andere klachten, zoals keelpijn, droge lippen of een vieze smaak in de mond. Misschien heb je vooral ´s nachts last van een droge mond en word je er zelfs wakker van. Minder speeksel betekent minder zuurstof in de mondholte en daardoor meer anaerobe bacteriën, omdat die nu eenmaal goed gedijen in een zuurstofarme omgeving. Vandaar dat een droge mond ook nog weleens samengaat met een slechte adem. Ook voor je gebit heeft een gebrek aan speeksel consequenties. Meer schadelijke bacteriën in de mond kan leiden tot vorming van meer tandplak en vervolgens meer tandsteen. Daardoor neemt ook de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen toe. Hoe dan ook zul je graag iets willen doen aan dat onaangename droge mondgevoel en de eventuele klachten die eruit voortvloeien. Terwijl veel reguliere mondverzorgings-producten de mondslijmvliezen juist verder uitdrogen of irriteren, zijn we bij de Mondzorgzaak uiterst kritisch op de bestanddelen. Met name bij droge mond-klachten ben je gebaat bij milde en mondvriendelijke ingrediënten om het probleem niet nog groter te maken. Daarnaast bieden wij een aantal productlijnen aan, die speciaal zijn ontwikkeld om een droge mond, en de klachten die er vaak mee samengaan, te bestrijden. Wil je zo snel mogelijk van de klachten af, kies dan voor een totaalaanpak. Hiervoor adviseren we een “Droge mond pakket” van Oralieve, Xerostom of The Breath Co. Oralieve werkt op basis van natuurlijke melkenzymen om de mond te hydrateren. Daarnaast zijn onder andere sorbitol en xylitol toegevoegd om de speekselproductie te stimuleren. Xerostom gebruikt een combinatie van onder andere extra vierge olijfolie en peterselie-olie met eveneens xylitol. De verzorgingsmiddelen van The Breath & Co bevatten eveneens melk-enzymen en xylitol, evenals andere plantaardige bestanddelen die de aanmaak van speeksel stimuleren. Puur natuur en veganistisch is het Georganics Vegan Red Mandarin Droge mond pakket, met een weldadige combinatie van verzachtende kokosolie met de frisse smaak van rode mandarijn.

Een vieze smaak in de mond

Speeksel is van nature zuurstofrijk. Een gebrek aan speeksel heeft tot gevolg dat je mondholte een betere leefomgeving wordt voor de schadelijke, anaerobe bacteriën die gediend zijn met zo min mogelijk zuurstof. Een droge mond is in hun voordeel, met allerlei complicaties als een vieze smaak in je mond, een slechte adem, tandvleesontsteking, tandplak en cariës (gaatjes) tot gevolg. Een vieze smaak in je mond kan wijzen op een droge mond. Dat kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben, van de verkeerde tandpasta en mondwater, slapen met je mond open, bijwerkingen van medicijnen tot auto-immuunziekten en andere aandoeningen. Maar een vieze smaak in je mond kan ook andere oorzaken hebben, zoals tandbederf of een tandvleesontsteking. Besteed dus altijd aandacht aan een vieze smaak in je mond, als deze langdurig is. Zoek naar de specifieke oorzaak en raadpleeg zonodig de huisarts, tandarts of mondhygiënist. Gaat de vieze smaak in de mond gepaard met uitgedroogde mondslijmvliezen, gebruik dan speciale mondverzorgings-producten tegen een droge mond. Alcohol en andere agressieve, bijtende of verzurende ingrediënten kun je beter vermijden. Ze maken de droge mond-klachten alleen maar erger en zullen je smaak en je adem er beslist niet beter op maken. Daarnaast verstoren ze het kennelijk al verstoorde evenwicht in de mondholte alleen maar verder. Als je snel van de vieze smaak in je mond af wilt, kies dan voor een totaalpakket. Bijvoorbeeld het Droge Mond pakket van Oralieve met tandpasta, mondwater, gel en mondspray die allemaal gericht zijn op het hydrateren en kalmeren van een droge mond. Of de Dry Mouth Kit van The Breath Co., dat bestaat uit tandpasta, mondwater en lozenges (zuigtabletten).

Droge mond in de ochtend

Als je ‘s ochtends vaak wakker word met een droge mond of er zelfs ‘s nachts wakker van wordt, is het tijd om maatregelen te nemen. Allereerst zou je moeten kijken naar de ingrediënten van je tandpasta en eventueel mondwater. Zit daar bijvoorbeeld alcohol in? Of andere agressieve antiseptische middelen als chloorhexedine en triclosan? Die stoffen drogen de mondslijmvliezen uit. Als dit de enige oorzaak is van jouw monddroogheid, dan ben je snel klaar. Vervang deze averechts werkende mondverzorgings-producten voor middelen die een droge mond tegengaan. Bijvoorbeeld Oralieve tandpasta en mondwater of dezelfde producten van Xerostom. Beide merken leggen zich toe op het hydrateren van de mondholte en het stimuleren van de eigen speekselproductie. Om nog iets extra’s te doen kun je, behalve de normale mondhygiëne, je mondslijmvliezen voor het slapengaan bevochtigen met een speciale mondgel tegen een droge mond. Slapen met je mond open kan eveneens zorgen voor een droge mond bij het ontwaken. In dit geval kan de TonsilFresh Chin Strap je helpen om met je mond dicht te slapen. Als je met je mond dicht slaapt, drogen de mondslijmvliezen minder uit en snurk je ook minder.

Symptomen van een droge mond 

Als je te weinig speeksel produceert, voelt niet alleen je mond onaangenaam droog aan maar kun je ook last hebben van verschillende andere symptomen. Je kunt bijvoorbeeld slecht slapen en vaak wakker worden. Behalve een droge mond, kunnen ook naastgelegen gebieden uitdrogen, zoals je neus- en bijholten, je tong en je lippen. Tong en lippen kunnen ook branderig aanvoelen of gaan tintelen en je tong kan tegen je verhemelte plakken. Daarnaast kun je een pijnlijke keel krijgen en als gevolg daarvan een krakerige, schorre stem hebben. Vervolgens kan praten moeizaam gaan of pijn doen en kun je moeite hebben met slikken. Vooral droog voedsel zul je met moeite door kunnen slikken, dit kan zelfs pijnlijk zijn. Je smaak kan achteruitgaan tot zelfs een totaal gebrek aan smaak, maar je kunt ook een vieze smaak in je mond hebben. Alsof dit alles al niet vervelend genoeg is, heeft een tekort aan speeksel ook erg vervelende gevolgen voor je mondgezondheid. Voldoende speeksel zorgt voor zuurstof in de mondholte. Daarmee is het de natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën, die anaeroob zijn. Dat wil zeggen dat ze leven in een zuurstofarme omgeving. Als je te weinig speeksel hebt, kunnen deze bacteriën onbelemmerd hun gang gaan en zich vermenigvuldigen. Een droge mond is daarom niet alleen onaangenaam, maar veroorzaakt vaak ook nog andere mondproblemen. Meer schadelijke bacteriën betekent meer tandplak en dus meer tandsteen. Maar minder speeksel geeft ook meer kans op een schimmelinfectie (Candida albicans), tandvleesontstekingen, een slechte adem en cariës (gaatjes). Neem deze symptomen altijd serieus. Onderzoek of jouw mondverzorgings-producten geen schadelijke bijtende, verzurende of uitdrogende ingrediënten bevatten. Vervang ze zonodig door mondvriendelijke producten, speciaal gericht op droge mond-klachten. Kies voor een totaalpakket om zo snel mogelijk van je droge mond-symptomen af te raken. Bij de Mondzorgzaak hebben we er verschillende, allemaal bewezen effectief en volkomen veilig en mondvriendelijk. Dat betekent dat ze het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteren, hetgeen verder bijdraagt aan een gezonde mond. Droge mond pakketten zijn er van The Breath Co., Xerostom, Oralieve en Georganics. Deze laatste bevat alleen natuurlijke, veganistische ingrediënten.

Droge mond en slechte adem

Door verschillende factoren kun je last krijgen van een droge mond. In dat geval heb je te weinig speeksel in je mond, bijvoorbeeld doordat je speekselklieren niet goed functioneren of doordat het de mondslijmvliezen uitdrogen. Speeksel is zuurstofrijk en vormt daarmee een natuurlijke bescherming tegen de anaerobe bacteriën die in je mondholte leven. Die zijn gebaat bij een zuurstofarme omgeving. Is je mond te droog, dan gaat het goed met deze bacteriën. Voor je mondgezondheid is dat natuurlijk niet zo gunstig. Een teveel aan anaerobe bacteriën leidt tot allerlei mondproblemen, waaronder een slechte adem. Als je een slechte adem hebt, die wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel, dan raden we je een totaalaanpak aan. Hiermee kun je je gehele dagelijkse mondhygiëne afstemmen op het hydrateren van de mond en de speekselproductie stimuleren. Alcohol zul je bij de Mondzorgzaak niet vinden, want dat droogt de mondslijmvliezen uit en werkt dus averechts. Hetzelfde geldt voor andere agressieve, verzurende of bijtende stoffen die de mondholte irriteren, zoals SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine of triclosan. Deze middelen zijn ook helemaal niet nodig, want ook met natuurlijke middelen kun je de schadelijke bacteriën in je mond te lijf gaan. Tegelijkertijd kun je de monddroogheid bestrijden met bijvoorbeeld natuurlijke melk-enzymen. Hecht je aan puur natuur en veganistisch, dan is het Georganics Vegan Droge mond pakket geknipt voor jou. De werking van de tandpasta en oil pulling mouthwash is gebaseerd op zachte kokosolie en rode mandarijn voor een frisse smaak. Deze pure bestanddelen kalmeren en hydrateren, zodat je mond weer zacht en schoon aanvoelt.

Tandpasta tegen een droge mond

Tandpasta gebruik je meerdere keren per dag, dus als je last hebt van een droge mond is het raadzaam om in ieder geval een goede tandpasta te gebruiken. Met een goede tandpasta bedoelen we dat die de droge mond klachten niet veroorzaakt of verergert. Veel reguliere tandpasta’s bevatten namelijk verzurende of bijtende stoffen, die de mondslijmvliezen kunnen irriteren en uitdrogen. Voorbeelden daarvan zijn alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine, triclosan en geconcentreerde, sterke menthol. Naar onze mening kun je die ingrediënten ook zonder klachten beter niet in je mond stoppen, maar bij een droge mond zou je ze echt moeten vermijden. Een goede tandpasta irriteert de mondslijmvliezen niet, maar verzacht en hydrateert ze. Speciale tandpasta tegen een droge mond doet dat met behulp van melk-enzymen. Daarnaast is het belangrijk dat ook de eigen speekselproductie wordt gestimuleerd met onder andere xylitol. Onze favoriete tandpasta’s tegen een droge mond zijn OraRelieve tandpasta, Fresh Breath toothpaste Mild mint van The Breath Co. en Xerostom tandpasta. Uiteraard verzorgen deze tandpasta’s je gebit en tandvlees optimaal en helpen ze het natuurlijke evenwicht in je mondholte te herstellen.

Mondwater tegen een droge mond

Met een goede mondspoeling tegen een droge mond kun je na het tandenpoetsen de mondslijmvliezen nog eens extra bevochtigen. Ook zorg je ervoor dat je eigen speekselproductie verder wordt gestimuleerd. Als je last hebt van een droge mond, is het wel belangrijk om naar de Ingrediënten van het mondwater te kijken. Bestanddelen die de mond uitdrogen, verzuren of irriteren moet je natuurlijk vermijden. Alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine en triclosan werken averechts bij een droge mond, maar zitten toch vaak in de mondwaters uit de supermarkt. Geschikt en effectief mondwater voor een droge mond kan gebaseerd zijn op een actieve zuurstofformule, een formule op basis van melk-enzymen of op natuurlijke basis met kokosolie. Om de speekselaanmaak te stimuleren wordt vaak xylitol gebruikt, een veilig en effectief middel dat ook de rest van je mondgezondheid ten goede komt. Als je een goed en effectief mondwater zoekt tegen droge mondklachten, dan adviseren we je Oralieve mondwater of het geheel smaakloze Oxyfresh unflavored mondwater. Daarnaast is er een fijne, verzachtende mondspoeling tegen een droge mond op basis van kokosolie. Kokosolie voedt, hydrateert en verzacht de mondslijmvliezen en helpt uitdroging te voorkomen. Dit kun je intensief doen door ´s ochtends voor het tanden poetsen 5 tot 20 minuten een oil pulling te doen met Georganics Red Mandarin oil pulling mouthwash. Terwijl de schadelijke bacteriën uit alle hoekjes en gaatjes van je gebit worden geperst en in de olie worden “gevangen” hydrateert en voedt de kokosolie je mondslijmvliezen.


Spray tegen een droge mond

Als een speciale tandpasta en speciaal mondwater tegen een droge mond niet voldoende zijn, kun je de behandeling aanvullen met een mondspray tegen een droge mond. Dit is natuurlijk ook handig voor onderweg of tussendoor. Bij een droge mond moet je wel sprays vermijden die uitdrogende of bijtende stoffen bevatten. Alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en chloorhexedine kunnen averechts werken en de droge mondklachten juist verergeren. Kies dus voor een mondvriendelijke mondspray, die die niet alleen hydrateert op het moment dat je sprayt maar daarnaast ook je eigen speekselproductie stimuleert. De Droge mond sprays van zowel Oralieve als Xerostom zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Ga je voor natuurlijke, veganistische ingrediënten dan is de Dr. Brite Natural Droge Mond Spray iets voor jou. Deze verzacht en hydrateert met behulp van de plantaardige middelen aloë vera, xylitol en extract van echinacea. Alle drie deze sprays hydrateren je mondslijmvliezen en bevorderen de eigen speekselproductie. Tegelijkertijd bestrijden ze schadelijke bacteriën, zodat je mond niet alleen bevochtigd wordt, maar ook schoon en fris is.

Gel tegen een droge mond

Met name als je ´s nachts last hebt van een droge mond, kan een goede gel tegen een droge mond uitkomst bieden. Onze absolute topper is OxyFresh Pro Relief Dental Gel. Deze multifunctionele mondgel doet veel meer dan alleen de mond hydrateren, zoals wondjes aan de mondslijmvliezen en het tandvlees helpen herstellen, de adem verfrissen en cariës (gaatjes) voorkomen. Maar ook bij droge mondklachten is het een uitstekende keuze. Oxyfresh Pro Relief Dental Gel is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene, die samen met zink de schadelijke bacteriën bestrijdt zonder het evenwicht in de mondflora te verstoren. Xylitol bevordert de aanmaak van speeksel en foliumzuur herstelt eventueel bloedend tandvlees en beschadigde weefsels in de mond. Als je deze gel voor het slapengaan verspreidt door je mondholte, blijft deze de hele nacht kalm en gehydrateerd zodat je niet steeds wakker wordt. Ook Oralieve heeft een goede gel tegen een droge mond, die werkt met behulp van melk-enzymen. Als je voordat je gaat slapen een beetje gel verdeelt over je tanden, tong en binnenkant van je wangen creëer je een vochtige, beschermende omgeving. Zo blijven je slijmvliezen gehydrateerd en voorkom je irritatie door droogheid.

Kauwgom tegen een droge mond

Als je in de loop van de dag nog iets extra’s wilt doen tegen je droge mond-klachten, is suikervrije kauwgom een gemakkelijke en lekkere oplossing. Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die je speekselaanmaak stimuleert en daardoor een gunstig effect heeft op je mondgezondheid. Om die reden is in veel gewone kauwgom de suiker al vervangen door xylitol. De betere mondverzorgings-merken hebben daarnaast speciale kauwgom, waarin behalve xylitol nog meer gebitsverzorgende bestanddelen zitten. Bij droge mond-klachten kun je bijvoorbeeld kiezen voor The Breath Co. kauwgom voor een frisse adem of Miradent Xylitol Kauwgom Green Tea. Hou je niet van kauwen of kun je dat door omstandigheden niet? Kies dan voor de zuigtabletten van The Breath Co.: Dry mouth lozenges.

Xylitol tegen een droge mond

De natuurlijke zoetstof Xylitol heeft tal van voordelen voor de mondgezondheid. Zo wordt de groei van de bacterie Streptococcus mutans geremd omdat die onder invloed van xylitol de suikers in de mondholte niet kan verwerken en zich ook niet meer goed aan het tandglazuur kan hechten. Daarnaast wordt Xylitol, in tegenstelling tot suiker en koolhydraten, nauwelijks omgezet in zuur. Het verlaagt zelfs de zuurgraad in de mond, zodat calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel beter opgenomen kunnen worden. Ingeval van een droge mond heeft Xylitol nog een ander interessant voordeel: het stimuleert de speekselproductie. Speeksel is zuurstofrijk en heeft daardoor van nature een anti-bacteriële werking. Daarbij geeft xylitol direct een frisse smaak, wat bij droge mondklachten natuurlijk ook prettig is. Xylitol kom je dan ook in tal van producten van de Mondzorgzaak tegen. Speciale producten tegen een droge mond die xylitol bevatten zijn onder andere tandpasta en mondwater van OxyFresh en tandpasta en mondwater van Xerostom. Ook de speciale mondsprays en mondgels tegen een droge mond bevatten terecht xylitol.

Totaalpakketten tegen een droge mond

Een droge mond is een bijzonder onaangenaam gevoel, waar je zowel overdag bij het praten en eten als ´s nachts last van kan hebben. Meestal zul je er zo snel mogelijk vanaf willen. Het is wel belangrijk om na te gaan wat de oorzaak kan zijn van je droge mond-klachten. Gebruik je tandpasta met schadelijke, uitdrogende bestanddelen of slaap je misschien met je mond open? Mogelijk lijd je aan een onderliggende ziekte, waar de droge mond een symptoom van is of worden de klachten juist veroorzaakt door medicatie. Uiteraard ga je met ernstige problemen naar de huisarts of tandarts, maar daarnaast kun je zelf iets doen om de uitgedroogde mondslijmvliezen te hydrateren en de speekselproductie te stimuleren. Pas in alle gevallen op voor mondverzorgings-producten die averechts werken. Als ze stoffen bevatten zoals alcohol of andere agressieve of verzurende bestanddelen kun je ze beter vermijden. Deze bestanddelen irriteren een droge mond alleen maar nog verder en zijn in sommige gevallen zelfs de oorzaak van droge mond-klachten. Bij de Mondzorgzaak houden we van oplossingen die de droge mond echt verhelpen of in ieder val verzachten. Bijvoorbeeld met een actieve zuurstofformule, door middel van melk-enzymen of op basis van natuurlijke kokosolie. En bij voorkeur ondersteund door het frisse en speeksel-productie stimulerende xylitol. Met een totaalpakket tegen een droge mond pas je je gehele dagelijkse mondhygiëne aan, zodat je de klachten snel verhelpt of verlicht. De Dry Mouth Kit van The Breath Co bestaat bijvoorbeeld uit tandpasta, mondwater en lozenges (zuigtabletten) voor tussendoor. Het Droge Mond pakket van Oralieve gooit tandpasta, mondwater, gel en mondspray in de strijd. Al deze onderdelen zijn gericht op het hydrateren en kalmeren van een droge mond. Op basis van kokosolie, puur natuur en veganistisch, bieden we het Georganics Vegan Droge mond pakket. Biologische kokosolie verzacht, kalmeert en hydrateert de mondslijmvliezen. Rode mandarijn geeft een subtiele frisse smaak. Uiteraard wordt je gebit en tandvlees daarnaast ook optimaal verzorgd.

Een droge mond bestrijden met natuurlijke middelen

Hoewel zeker niet alle chemische bestanddelen schadelijk zijn voor je mondholte en gebit, kun je er toch voor kiezen om alleen mondverzorgings-producten op natuurlijke, veganistische basis. Kokosolie is bij uitstek een natuurlijk ingrediënt, dat niet alleen bacteriën bestrijd maar ook je mondslijmvliezen hydrateert en kalmeert. Bij een droge mond is dat natuurlijk erg prettig. De producten van Dr. Brite en Georganics maken uitsluitend gebruik van natuurlijke en veganistische ingrediënten. Door uitgekiende combinaties van natuurlijke grondstoffen verzorgen ze je gebit, tandvlees en mondholte zelfs effectiever dan de chemicaliën van reguliere producten. Je kunt kiezen voor een totale aanpak met het Georganics Vegan Droge mond pakket. In de oil pulling mouthwash en de tandpasta worden verzachtende kokosolie gecombineerd met de frisse smaak van rode mandarijn om de speekselklieren te simuleren. Dr. Brite heeft een speciale spray voor de droge mond, waarin aloë vera, het extract van echinacea en natuurlijke xylitol samenwerken om jouw droge mond-klachten te verhelpen of verzachten.

Een droge mond door diabetes

Diabetes of suikerziekte zorgt voor diverse complicaties in het lichaam en dat geldt beslist ook voor de mondholte. Als diabetes-patiënt heb je een grotere kans op onder andere teruggetrokken of bloedend tandvlees, ontstoken tandvlees, wondjes in de mond en schimmelinfecties (Candida albicans). Ook een droge mond en pijn in de mond komen voor bij diabetes. Als diabetes-patiënt moet je extra aandacht besteden aan je mondverzorging, temeer de bovengenoemde mondproblemen ook nog eens langzamer of slecht genezen als gevolg van diabetes. Bijtende, verzurende of andere agressieve chemicaliën kun je hierbij natuurlijk niet gebruiken. Bekijk de ingrediënten van je mondverzorgings-middelen eens kritisch. Bevatten ze bijvoorbeeld alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), triclosan of chloorhexedine? Die stoffen irriteren de mondholte, drogen de mondholte verder uit en verhogen de zuurgraad in de mond. Ze verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte, wat door diabetes vaak toch al niet optimaal is. Voor diabetici met droge mond-klachten raden we AnOxident Balance tandpasta en mondwater aan. Deze productlijn is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes. De ingrediënten als aloë vera, melk-enzymen en xylitol werken erin samen. Ze stabiliseren het speekselglucose-gehalte, neutraliseren de zuurgraad in de mondholte en zetten de speekselklieren aan om meer speeksel te produceren.

Naar de huisarts met een droge mond

De oorzaak van een droge mond kan heel onschuldig en snel te verhelpen zijn. Bijvoorbeeld als je nog mondverzorgings-producten gebruikt met uitdrogende bestanddelen of als je met je mond open slaapt. Maar als je droge mond-klachten hardnekkig zijn en onze speciale producten de klachten niet of onvoldoende verhelpen, kun je het best naar de huisarts gaan. Er zijn namelijk nogal wat onderliggende aandoeningen, waarbij een droge mond een symptoom is. Diabetes is daar één van maar ook de ziekte van Parkinson kan de mondslijmvliezen uitdrogen, evenals het syndroom van Sjögren. Dit is een reumatische auto-immuunziekte, waarbij klieren die vocht uitscheiden, zoals de speekselklieren, ontstoken zijn.