Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Mondwater

Bekijken als Rooster Lijst

30 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

30 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Kies het beste mondwater voor jou

Mondwater staat in de belangstelling, maar is beslist geen recente modegril. Al bijna 150 jaar geleden werd Listerine ontwikkeld met als doel halitose (een slechte adem) tegen te gaan. In de loop der tijd kwamen daar meer merken bij.

In deze mondwaters worden alcohol en andere antiseptische ingrediënten als chloorhexidine ingezet om de bacteriën te bestrijden die de slechte adem veroorzaken. Het probleem van antiseptische bestanddelen is dat ze niet alleen de schadelijke bacteriën doden, maar ook de zachte weefsels in de mond uitdrogen of andere schade toebrengen.

Daarmee wordt het paard achter de wagen gespannen, want de schadelijke anaërobe bacteriën gedijen in een droge mond met minder speeksel.

Bovendien bevatten deze mondwaters regelmatig schadelijke ingrediënten als SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, triclosan, chloorhexidine en allerlei onnodige kleur- en smaakstoffen.

Om een vicieuze cirkel te voorkomen, moet je alcohol en andere bijtende en verzurende bestanddelen in mondwater dus juist vermijden. Gelukkig zijn er alternatieven, die de mond niet uitdrogen maar de speekselproductie bevorderen en het natuurlijke evenwicht in de mond bevorderen in plaats van verstoren.

Dat kan onder andere op deze 4 effectieve, maar mondvriendelijke manieren:

  • Door middel van actieve zuurstof;
  • Op basis van kokosolie;
  • Met sodiumbicarbonaat en zinklactaat;
  • Met melk-enzymen.

Bij de Mondzorgzaak vinden we dat je je gebit en mond écht moet verzorgen. We houden niet van symptoombestrijding, die op de lange duur juist averechts werkt.

Bovendien wordt mondwater allang niet meer alleen gebruikt tegen een slechte adem. Mondspoelingen zijn een goede manier om net even iets intensiever voor je gebit en mond te zorgen dan door alleen maar je tanden poetsen.

Door na het tandenpoetsen even goed met een vloeistof door je mond te spoelen, kun je plekjes in je gebit reinigen waar de tandenborstel niet bijkomt. Of je nu kiest voor mondwater met een basis van actieve zuurstof, melk-enzymen of een mondspoeling op basis van natuurlijke kokosolie: bij de Mondzorgzaak verzorg je je gebit en mondholte op een effectieve, maar veilige manier.

Behalve ingrediënten die je gebit en mond echt verzorgen en het probleem niet juist groter maken door schadelijke bestanddelen, is het goed om te kijken voor welk doel je het mondwater wilt gebruiken. Wil je van je slechte adem af of wil je gewoon een extra reiniging na het tandenpoetsen? Of heb je een droge mond, al dan niet door ziekte, en wil je die hydrateren?

Mondwater tegen slechte adem

Een slechte adem of halitose wordt heel vaak veroorzaakt door schadelijke bacteriën in de mondholte. De onwelriekende geuren worden veroorzaakt door de zwavelachtige gassen, die deze bacteriën uitscheiden als ze suikers en koolhydraten verwerken.

Deze bacteriën zijn anaëroob, wat wil zeggen dat ze gedijen in een omgeving met weinig of geen zuurstof. Reguliere mondwaters tegen een slechte adem bevatten alcohol en andere antiseptische stoffen.

Die hebben als nadeel dat je mondslijmvliezen ervan uitdrogen en je mondflora ontregeld raakt. Er ontstaat dan een situatie die op de lange termijn juist bevordelijk is voor de schadelijke bacteriën en de geuren die zij produceren.

De Mondzorgzaak raadt daarom mondwater op basis van een actieve zuurstof aan. De toegevoegde zuurstof maakt je mondholte onleefbaar voor ze. Als de bacteriën verdwenen zijn, kunnen ze ook de zwavelachtige gassen niet meer produceren, die de slechte adem veroorzaken. Maar tegelijkertijd blijven wel je speekselproductie en je mondflora intact.

In plaats van een vicieuze cirkel door antiseptische stoffen, help je zo de slechte adem echt bestrijden of voorkomen.

Voorbeelden van effectief mondwater tegen slechte adem zijn OxyFresh met de formule Ogygene (met of zonder fluoride) en Oxyd8 van The Breath Co. Ook de merken AtemFrisch en Ultradex maken gebruik van actieve zuurstof.

Er zijn meer middelen op de markt die zuurstof bevatten, let erop dat ze niet bestaan uit SLS of een hoge zuurgraad hebben.

Mondwater met actieve zuurstof

Schadelijke, anaërobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en veel meer mondproblemen als tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees, gedijen slecht in een zuurstofrijke omgeving.

Dat is de gedachte achter de mondwaters op basis van zuurstofformules. Die maken korte metten met de optimale, zuurstofarme leefomgeving van de schadelijke bacteriën door meer zuurstof in de mondholte te brengen. De Mondzorgzaak heeft verschillende mondwaters op basis van actieve zuurstof, zoals Oxyd8 van The Breath Company.

Onze uitgesproken favoriet is OxyFresh mondwater, waarin de actieve zuurstofformule wordt gecombineerd met zink. Een uiterst krachtige combinatie, die de schadelijke bacteriën effectief maar veilig bestrijdt.

Zowel Oxyd8 als OxyFresh mondwater zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten.

Mondwater tegen een droge mond

Een goede mondspoeling tegen een droge mond zorgt ervoor dat de mondslijmvliezen bevochtigd worden en dat de eigen speekselproductie wordt gestimuleerd. Dat kan op verschillende manieren, zoals met behulp van melkenzymen, op basis van kokosolie of met een actieve zuurstofformule.

Ingrediënten die de mond verder uitdrogen (bijvoorbeeld alcohol) irriteren (zoals, sodium lauryl sulfaat, ook wel SLS genoemd) of verzuren, moet je te allen tijde vermijden bij droge mondproblemen. De natuurlijke zoetstof xylitol is juist wel gewenst bij een droge mond. Xylitol smaakt fris, zet de speekselklieren aan tot meer productie en gaat bovendien schadelijke bacteriën en tandplak tegen.

Het mondwater van Oralieve werkt onder andere op basis een combinatie van melk-enzymen en xylitol andere xylitol. Hetzelfde geldt voor Dry Mouth Rinse van Oxyd8.

Oxyfresh Unflavored is eveneens een goede keus als je last hebt van een droge en gevoelige mond. Dit extra zachte mondwater zonder smaak, met alleen actieve zuurstof is voor de meeste mensen misschien saai, maar bijvoorbeeld voor iemand met lichen planus juist een weldaad.

Geen mondwater, maar wel een fijne mondspoeling tegen een droge mond is een spoelmiddel op basis van kokosolie. Natuurlijke kokosolie voedt en verzacht de zachte weefsels in de mond en helpt uitdroging te voorkomen.

Dr. Brite Mondwater Mint is een 100% natuurlijke mondspoeling, die de speekselproductie stimuleert. Met UK Organics Red Mandarin oil pulling mouthwash kun je ´s ochtends voor het tanden poetsen 5 tot 20 minuten oil pullen om de verzachtende kokosolie je mond te laten hydrateren. Tegelijkertijd worden schadelijke bacteriën uit alle hoekjes en gaatjes in je gebit in de olie “gevangen”.

Mondspoeling met kokosolie

Kokosolie werkt verzachtend en hydraterend voor je mondslijmvliezen. Kokosolie is daarnaast van nature anti-bacteriël en schimmelwerend. De schadelijke bacterie Streptococcus mutans, verantwoordelijk voor tandplak en tandbederf, wordt door kokosolie heel effectief bestreden. Bovendien helpt het om je tanden witter te maken. En dat helemaal zonder schadelijke chemicaliën, maar op een zachte, mond-vriendelijke manier die je mondflora respecteert. Onze favoriete mondspoelingen op basis van kokosolie zijn Mondwater Mint en Coco Chai Mondspoeling van Dr. Brite.

Oil pulling

Een bijzonder krachtige variant van een mondspoeling op basis van kokosolie is oil pulling. Deze vorm van mondhygiëne komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde. Volgens deze duizenden jaren oude Indiase geneeswijze heeft oil pulling een heilzaam effect op je algehele gezondheid. Maar alleen al het reinigende en verzachtende effect op je mondholte is zeer effectief. Door het langdurig duwen, spoelen en gorgelen van de olie, worden de schadelijke bacteriën uit de kleinste gaatjes en spleten van je gebit, tandvlees en keelholte getrokken en opgenomen in de olie. In India gebruikte men oorspronkelijk vooral sesamolie of zonnebloemolie. Vanwege de antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking wordt tegenwoordig meestal kokosolie gebruikt.

Voor het beste resultaat doe je twee weken lang nog voor je ontbijt een oil pulling van 15 - 20 minuten. Je zult merken dat je gebit in die weken duidelijk schoner en gladder aanvoelt. Na die eerste twee weken ga je over op een onderhoudsfrequentie van 2 keer per week. Oil pulling werkt preventief tegen tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen. Het bestrijden van de schadelijke bacteriën in de mond voorkomt een slechte adem en bovendien worden je tanden op een natuurlijke wijze witter. Onze favoriete oil pulling mondspoelingen zijn UK Organics mouthwashes Spearmint voor een frisse adem, UK Organics Tea Tree mouthwashes tegen ontstekingen en tongaanslag en UK Organics mouthwashes Orange tegen een droge mond.

Mondwater tegen ontstoken tandvlees

Uiteraard reinig je je gebit schoon om tandplak te verwijderen, zodat er zich geen tandsteen vormt en om te voorkomen dat je tandvleesontstekingen krijgt. Mocht je tandvlees desondanks toch gaan ontsteken, dan kun je met het juiste mondwater de ontsteking onder controle krijgen en zelfs genezen. Reguliere mondwaters gaan de schadelijke bacteriën, die welig tieren zodra er een ontsteking in je mond zit, keihard te lijf met chloorhexidine en waterstofperoxide.

Het probleem van deze agressieve ontsmettende middelen is dat zij ook de goede bacteriën in je mondholte doden. Actieve zuurstof bestrijdt de schadelijke bacteriën zonder de goede bacteriën om zeep te helpen. Met andere woorden, het natuurlijke evenwicht van de mondflora wordt gerespecteerd. Bij een acute, hevige ontsteking raden we aan om ongeveer twee weken te spoelen met Oral Rinse Healthy Gums (PerioTherapy) van The Breath Co. Dit mondwater gaat de tandvleesontsteking effectief tegen met een combinatie van Oxyd8 (actieve zuurstof) en cetylpyridinium-chloride.

Mondwater om ontstoken tandvlees te voorkomen

Oxyfresh mondwater raden we aan voor langdurig en preventief gebruik. De actieve bestanddelen worden gevormd door de unieke combinatie van Oxygene, een actieve zuurstofformule) en zink. Deze schakelt direct de schadelijke bacteriën uit en helpt mondklachten als ontstoken tandvlees te voorkomen. Aloë vera is toegevoegd om irritaties en ontstekingen van het tandvlees te voorkomen. Gebit en tandvlees worden schoon en gezond gehouden, terwijl het natuurlijke evenwicht in de mond wordt gerespecteerd. Omdat dit mondwater alleen zachte, niet bijtende en Ph-neutrale ingrediënten bevat, brengt het je mondholte geen schade toe. Je kunt het dan ook zonder problemen dagelijks en langdurig gebruiken. Veilig voor het hele gezin.

Mondwater voor witte tanden

Kokosolie en actieve koolstof bestrijden niet alleen de schadelijke bacteriën in de mond, maar maken ook je tanden witter. In Dr. Brite Mouthwash Mint werken deze natuurlijke ingrediënten samen om op milde wijze je gebit en mondholte schoon en gezond te houden. Daarbij worden ook je tanden witter. En dat allemaal zonder schadelijke, bijtende of irriterende ingrediënten als alcohol, chloorhexidine of waterstofperoxide. Dit zachte mondwater heeft een heerlijke mintsmaak voor een extra frisse adem en je kunt het zonder problemen dagelijks en langdurig gebruiken.

Mondwater voor gevoelige tanden

Als je last hebt van gevoelige tanden kun je ervoor kiezen om tijdelijk naast je tandpasta met fluoride ook mondwater met fluoride te gebruiken. Je tandglazuur wordt dan dubbel gemineraliseerd. Oxyfresh Fluoride mondwater is in zo’n geval de beste keuze.

Mondwater met fluoride

Als je tanden poetst tandpasta met fluoride, hoef je normaal gesproken niet ook nog eens te spoelen met een fluoride mondwater. Onder bepaalde omstandigheden kan het tijdelijk wel raadzaam zijn, bijvoorbeeld als je last hebt van gevoelige tanden of een droge mond. Ook kun je mondwater met fluoride gebruiken als je bijvoorbeeld door een tandheelkundige ingreep of een gebroken kaak je tanden niet kunt poetsen. In dit soort situaties raden we Oxyfresh Fluoride mondwater aan.

Mondwater met of zonder alcohol?

Wij van de Mondzorgzaak zijn heel kritisch op de ingrediënten van onze producten. Over alcohol in mondwater hebben we een heel duidelijk standpunt: dat is schadelijk. Alcohol droogt de mondslijmvliezen uit en een droge mond is nu juist de ideale omgeving voor schadelijke bacteriën. Vanwege deze averechtse aanpak bevatten de mondwaters van de Mondzorgzaak nooit alcohol.

Mondwater met natuurlijke ingrediënten

Via je mondslijmvliezen komen de bestanddelen van mondwater direct in de bloedbaan terecht. komen. Voldoende reden om te kiezen voor een natuurlijke mondspoeling, temeer je die dagelijks gebruikt. De bijtende en verzurende ingrediënten van veel reguliere mondwaters zijn op de lange duur slecht voor je gebit en mondflora. De snelle opname in je bloedbaan van deze stoffen is nóg een reden om te kiezen voor zacht mondwater op natuurlijke basis. De mondspoelingen van Dr. Brite, Georganics en Muskanadent bestaan uitsluitend uit natuurlijke (vegan) ingrediënten van biologische teelt. Voor een snelle mondspoeling kun je kiezen voor de verschillende smaken van Dr. Brite: Mint en Coco Chai. Ga je voor een grondige reiniging middels oil pulling, dan is er de keuze uit UK Organics Fresh Breath, Charcoal, Tea tree en Orange.

Allergisch voor mondwater

Door een allergie of extreme gevoeligheid kan het voorkomen dat je niet goed reageert op zelfs het meest zuivere en natuurlijke mondwater. In zo’n geval kun je OxyFresh Unflavored mondwater proberen. Dat is niet alleen vrij van agressieve bestanddelen, maar zelfs vrij van smaakstoffen of actieve ingrediënten met een sterke smaak.

Mondwater en hoge bloeddruk

Onlangs is gebleken dat het dagelijkse gebruik van antibacterieel mondwater een gezondheidsrisico kan opleveren. Het gaat in deze onderzoeken steevast over mondwater met antibacteriële chemicaliën, waar we bij de Mondzorgzaak toch al niet van houden vanwege de schadelijke bij-effecten voor je gebit en mondholte. Uit de onderzoeken blijkt dat de goede bacteriën in je mond een belangrijke rol spelen in het verwijden van de bloedvaten en daarmee met het laag houden van de bloeddruk. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Mondwaters die het natuurlijke evenwicht in je mond respecteren en de schadelijke bacteriën bestrijden zonder de goede bacteriën te vernietigen, hebben dit nadeel niet. De op actieve zuurstofformules gebaseerde mondwaters als OxyFresh en Oxyd8 The Breath en Co. kun je zonder risico dagelijks gebruiken, evenals de mondolie van Dr. Brite en UK Organics.

Mondwater goed of slecht?

Door na het tandenpoetsen te spoelen met mondwater kun je op plekken komen, waar je met de tandenborstel, tandenragers of flossdraad niet bijkomt. Zo kun je dus ook flink wat meer bacteriën verwijderen en dat heeft een gunstig effect op je mondgezondheid. Je remt de vorming van tandplak en daarmee tandsteen af en verkleint de kans op cariës (gaatjes). Maar er is mondwater en mondwater. Bij de Mondzorgzaak vinden wij dat mondwater geen middelen moet bevatten, die behalve de schadelijke bacteriën ook de goede te lijf gaan. Dit is het geval bij veel reguliere mondwaters, die alcohol, chloorhexidine, hexeditine, waterstofperoxide of triclosan bevatten. Een evenwichtige mondflora is belangrijk voor de conditie van je gebit en je tandvlees, maar de goede bacteriën blijken ook nog een belangrijke rol te hebben in het reguleren van de bloeddruk. Mondwater van de Mondzorgzaak beschermt het natuurlijke evenwicht in je mond en bestrijdt de schadelijke bacteriën zonder de goede bacteriën te vernietigen. De mondolie met puur natuur ingrediënten van Dr. Brite en UK Organics en de op actieve zuurstofformules gebaseerde mondwaters als OxyFresh en Oxyd8 The Breath en Co. hebben alleen maar voordelen.

Hoe gebruik je mondspoelingen?

Mondwater, bijvoorbeeld op basis van actieve zuurstof, gebruik je door na het tandenpoetsen te gorgelen. Doe dat met je kin omhoog, zodat ook je keelholte en amandelen worden gereinigd. Hetzelfde geldt voor een mondspoeling op (kokos)olie-basis. Na afloop spuug je de vloeistof uit en spoelt niet na met water. Zo kun je langer profiteren van het weldadige en reinigende effect van de bestanddelen. Olie voor oil pulling gebruik je net even iets anders. Dit duw je, door met je tong en wangen te bewegen, krachtig door je mond heen. Je doet dit het best voor je ontbijt minimaal 5 minuten, maar nog beter 15 - 20 minuten. Daarna spuug je het uit en poets je je tanden. De eerst twee weken doe je dit dagelijks voor een optimaal resultaat, daarna kun je overgaan op 2 keer per week. Mondwater en mondolie moet je nooit drinken of doorslikken.

Mondspoeling tegen tandsteen

Als je je tanden gepoetst hebt, kun je met een mondwater ook de plekjes tussen de tanden en kiezen reinigen, waar je met de tandenborstel niet bijkomt. Als je daar door te spoelen de tandplak kunt verwijderen, verhardt het zich ook niet tot tandplak. Iedere mondspoeling is bedoeld om tandplak uit deze moeilijk bereikbare plekjes te verwijderen. Bij de Mondzorgzaak zijn we tegen schadelijke, bijtende en verzurende bestanddelen als alcohol en andere anti-bacteriële chemicaliën. Er zijn immers ook zachte, mond-vriendelijke methoden om je je gebit en mond goed te reinigen. Voorbeelden van mondwater met een actieve zuurstofformule zijn OxyFresh mondwater of Oxyd8 van The Breath Co. Als ondersteunende stof is hier de natuurlijke zoetstof xylitol aan toegevoegd, die een extra dimensie toevoegt aan het bestrijden van de schadelijke bacteriën in je mond. Xylitol is door deze bacteriën niet te verwerken en zorgt er tevens voor dat ze zich niet goed aan je tandglazuur kunnen hechten. Zowel OxyFresh als The Breath Co. hebben mondwater met actieve zuurstof in diverse varianten voor specifieke doelen als het verhelpen van een droge mond, een frisse adem en gezond tandvlees. Natuurlijke bestanddelen als kokosolie en actieve koolstof zijn heel goed in staat om je mond te reinigen zonder de mondflora geweld aan te doen. Merken die zich daarop toeleggen zijn Dr. Brite, UK Organics en Muskanadent.


Mondspoeling voor kinderen

Mondspoelmiddelen voor kinderen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De ingrediënten van mondspoelingen worden direct via de mondslijmvliezen in de bloedbaan opgenomen. Daarom is het voor kinderen nog belangrijker dan voor volwassenen dat het mondwater geen schadelijke bestanddelen bevat. Daarnaast is het belangrijk dat het fluor-gehalte niet te hoog is. Als mondwater een lekker smaakje heeft, ervaren de kinderen hun gebitsverzorging als prettig en zullen daar ook op latere leeftijd mee door blijven gaan. Mondspoelingen op volkomen natuurlijke basis zijn geschikt voor kinderen. Dr. Brite Coco Chai mondwater en Dr. Brite mondwater Mint voldoen daaraan. Ze zijn volkomen natuurlijk en biologisch en bevatten geen fluoride. Doorslikken is niet de bedoeling, maar bij het mondwater van Dr. Brite geen enkel probleem als dit toch een keer gebeurt. Voor de allerkleinsten is gorgelen nog niet weggelegd. Daarvoor heeft Dr. Brite, een merk dat is ontwikkeld door een tandarts voor haar eigen kinderen, een speciale mondspray: Berrylicious.

Mondspoeling tegen ontstoken tandvlees

Behalve de conditie van je tanden en kiezen, is ook je tandvlees van belang voor een gezonde mond. Tandvlees behoort roze van kleur te zijn en strak aan te sluiten op je tanden en kiezen. Als het tandvlees rood of gezwollen is en gemakkelijk gaat bloeden, is dat een teken dat het ontstoken is. Als dat langere tijd het geval is, kun je last krijgen van opgetrokken tandvlees. Dan wordt de aansluiting op je gebit losser. Als je last hebt van ontstoken tandvlees, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Dat kan door middel van mondwater, dat speciaal is ontwikkeld om ontstoken tandvlees te behandelen. Met een actieve zuurstofformule wordt meer zuurstof in de mondholte gebracht, waar de schadelijke bacteriën niet goed tegen kunnen. Kies daarom voor Healthy Gums Oral Rinse van The Breath Co. of OxyFresh Pro Formula. Ook natuurlijke, plantaardige ingrediënten kunnen tandvleesontstekingen prima tegen gaan. Bijvoorbeeld met UK Organics Tea Tree mondspoeling, waarin kokosolie samenwerkt met de anti-bacteriële tea tree etherische olie om de ontsteking te genezen.

Mondspoeling met actieve koolstof

Actieve koolstof is vanwege de absorberende en zuiverende werking in korte tijd populair geworden in mondverzorgings-producten. Het maakt je tanden op natuurlijke en onschadelijke wijze witter. Koolstof neemt schadelijke bacteriën en onzuiverheden als tandplak op en voert het af.

Ook gekleurde aanslag op je tanden wordt door koolstof verwijderd en de zuren in de mond worden erdoor geneutraliseerd. Het dalen van de zuurgraad in de mondholte is gunstig voor je gebit en de mondflora. Als je een mondspoelmiddel wilt met actieve koolstof, raden we Dr. Brite mondwater Mint en Uk Organics aan.

Dit bevat als tweede actieve ingrediënt kokosolie, dat antibacterieel en schimmelwereld is en eveneens een natuurlijke, onschadelijke blekende werking heeft.

Mondwater met xylitol

Xylitol heeft tal van voordelen voor je gebit omdat de bacterie Streptococcus mutans, de grootste vijand van gezonde tanden, het niet om kan zetten in zuren. Ook hecht hij zich door xylitol moeilijker aan het tandglazuur. Zo wordt de vorming van tandplak en daarmee tandsteen afgeremd. Xylitol stimuleer ook nog eens de aanmaak van speeksel en verlaagt de zuurgraad in de mond. Mondwater met xylitol is dus helemaal geen slecht idee. Gecombineerd met een actieve zuurstofformule, ontstaat er een zeer krachtig mondwater voor effectieve reiniging van je gebit en mondholte. De agressieve en schadelijke stoffen, die in reguliere mondwaters gebruikelijk zijn, heb je dan ook helemaal niet nodig. Mondwaters op basis van actieve zuurstof, waaraan xylitol is toegevoegd, zijn Oxyd8 van The Breath Company en OxyFresh mondwater. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten.

Mondwater bij pijn in de mond

Pijn in de mond kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een tandvleesontsteking, ontsteking van de tong, bloedend tandvlees. Ook een tandheelkundige ingreep als het plaatsen van een implantaat kan flinke pijn in de mond opleveren. Soms kan een deel van het gebit niet eens worden gepoetst en kan mondwater een alternatief bieden om je mond toch goed schoon te houden. Wij van de Mondzorgzaak zijn bij een gezonde mond al niet gecharmeerd van agressieve en bijtende stoffen als alcohol, triclosan, chloorhexidine en SLS (sodium lauryl sulfaat). In de bovenstaande situaties moet je die natuurlijk helemaal vermijden. Zachte mondspoelingen als OxyFresh met actieve zuurstof en Dr. Brite mondwater Mint op basis van kokosolie, bestrijden bacteriën op een zachte en natuurlijke manier. Zij kunnen je mond reinigen en tot rust brengen, in plaats van de pijn te verergeren met een prikkend en bijtend goedje.

Mondwater voor een beugel

Terwijl er in een gebit al plekjes zijn waar de tandenborstel en zelfs de kleinste tandenragertjes niet bij kunnen komen, komen er bij het dragen van een beugel nog een hele serie onbereikbare plekjes bij. Een beugel moet een flinke tijd blijven zitten, waardoor er een risico is dat tandplak op deze plekjes het glazuur aan gaat tasten. Om verkleuringen en cariës te voorkomen, moet de mondhygiëne tijdens het dragen van een beugel dan ook optimaal zijn. Met mondwater bereik je de plekjes waar de tandenborstel niet komt. Met name bij kinderen wordt vaak een mondspoel-middel met fluoride aangeraden. Alcohol en andere agressieve chemicaliën kun je beter uit de weg gaan, maar dat geldt niet alleen als je een beugel draagt. Als je een beugel draagt raden we Oxyfresh mondwater of Oxyd8 mondwater van The Breath Co. aan. Beide zijn gebaseerd op een actieve zuurstofformule, die de schadelijke bacteriën in de mondholte bestrijden door hun ideale leefomgeving te vernietigen. Zo reinig je je gebit en mondholte op een milde en veilige manier.

Mondwater en diabetes

De stofwisselingsziekte diabetes zorgt voor complicaties door het lichaam, maar dat geldt zeker voor de mondholte. Er is onder andere een grotere kans op ontstoken tandvlees, teruggetrokken tandvlees, wondjes, een droge mond, schimmelinfectie (Candida albicans) en pijn in de mond. Daarbij komt, dat alles minder snel geneest. Hierbij kun je natuurlijk geen chemicaliën gebruiken als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), triclosan of chloorhexedine. Deze agressieve stoffen irriteren de mondholte nog meer, drogen de mond verder uit, verhogen de zuurgraad in de mond en verstoren het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Bij diabetes raden we het mondwater van AnOxident Balance aan. Alle ingrediënten daarvan, zoals xylitol, aloë vera en melk-enzymen, zijn erop gericht om de speekselklieren tot meer productie aan te zetten, de speekselglucose te stabiliseren en de zuurgraad in de mondholte te neutraliseren.