Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Rageren & Flossen

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 75

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 75

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Tandplak verwijderen en tandsteen voorkomen met ragers, stokers en flossers

Tandplak en tandsteen zijn de belangrijkste veroorzakers van mondproblemen als cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Tandplak is een dun laagje dat gevormd wordt door voedselresten en bacteriën. Het blijft achter op je gebit en dan met name op de rand van het tandvlees. Als het zich onder invloed van mineralen in het speeksel verhardt ontstaat tandsteen. Dit kan alleen mechanisch verwijderd worden, dus het is zaak om deze fase voor te zijn en tandplak te verwijderen. Dat is de belangrijkste reden dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen. Met de tandenborstel kom je een eind met het verwijderen van tandplak, maar die komt niet overal bij. Ook in de kleine ruimten tussen je tanden en kiezen kan zich tandplak ophopen. Die moet je ook verwijderen. Dat kan door middel van tandenstokers, tandenragers (interdentale borsteltjes) of flosdraad. Als je dit dagelijks doet voorkom je de vorming van tandsteen op die plekjes, dat immers verharde tandplak is. Nog effectiever is om na het rageren of flossen ook nog even je mond te spoelen met een goed mondwater.

Tandenstokers

Tandenstokers werden al in de prehistorie gebruikt om voedselresten uit het gebit te peuteren. Hoewel er tegenwoordig vaker flosdraad of ragertjes worden gebruikt, zijn er nog steeds mensen die zweren bij tandenstokers. Een goede tandenstoker is van hout en is wigvormig, een beetje driehoekig en heeft aan één kant een punt. Ronde tandenstokers met twee punten zijn weliswaar van hout maar dat zijn cocktailprikkers. Die zijn niet bedoeld om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen, hoewel je er na de maaltijd wel even snel etensresten mee kunt verwijderen. Echte tandenstokers zijn bijvoorbeeld de Houten Tandenstokers van Stimudent. In het begin kan het gebruik van tandenstokers pijnlijk zijn en kan je tandvlees gaan bloeden. Bij regelmatig gebruik wordt het minder pijnlijk. Tandvleesontstekingen verdwijnen op den duur en daarmee ook de irritatie en het bloeden.

Flossen

Een andere methode om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen is met behulp van flosdraad. Zeker als tanden en kiezen dicht op elkaar staan kun je daarmee nauwere ruimten bereiken dan met een tandenstoker. Het is vaak wel een gedoe omdat je het draad met de vingers van beide handen in je mond moet manoeuvreren. Om die reden worden tegenwoordig meestal flosboogjes gebruikt. Die hanteer je met één hand en je komt er door hun uitgelezen vorm ook dieper de mond mee in. Een ander voordeel is dat je met één instrumentje niet alleen kan flossen, maar dat de punt meestal een tandenstoker is. Bovendien kun je de boog gebruiken om je tong te reinigen. Dentek Complete Clean Flos Picks zijn bijvoorbeeld goede flosboogjes met de bovengenoemde extra functies. Naast deze algemene Flos Picks heeft Dentek ook nog speciale om bij je achterste kiezen te komen. En er zijn speciale Flos Picks voor gevoelige of wittere tanden. Ook zijn er speciale Flos Picks voor kinderen, die kleiner zijn en in felle kleuren zijn uitgevoerd. Echt ouderwets flosdraad heeft UK Organics. Dit omdat het minder belastend is voor het milieu dan de gebruikelijke plastic boogjes voor eenmalig gebruik. UK Organics flosdraad is gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen: Ahimsa zijde, waarvoor de zijdemotten niet in de cocon worden gekookt, natuurlijke was en pepermuntolie.

Tandenragers of interdentale borsteltjes

Behalve tandenstokers en flosdraad of flosboogjes is er nog een manier om de ruimten tussen tanden en kiezen te reinigen: namelijk met tandenragers, ook wel interdentale borsteltjes genaamd. Interdentale borsteltjes zijn verkrijgbaar in verschillende diktes omdat de maat ervan nauw luistert. Als ze te dik zijn kunnen ze je tandvlees beschadigen en als ze te dun zijn reinigen ze niet of nauwelijks. Het is soms even zoeken naar de juiste maat en het komt wel voor dat je meerdere maten nodig hebt, als je gebit niet helemaal regelmatig is. Een voorbeeld van goede tandenragers zijn Miradent I Prox L Interdentale Ragers. Die hebben een ergonomische L-vormige handgreep en een schuine kop, zodat je overal goed bij kunt. Bijzonder handig als je nog niet weet welke afmetingen je nodig hebt is het assortiment. Dat bevat alle afmetingen van XX fijn tot groot zodat je kunt onderzoeken welke maat of maten je precies nodig hebt. Voor extra verzorging kies je voor de Mara Expert Interdentale Ragers, die een unieke coating hebben van fluoride, chloorhexidine en mint. Uiteraard zijn ook deze tandenragers verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van extra fijn tot breed. Heb je eenmaal de juiste maat of maten gevonden? Verwijder dan dagelijks de tandplak in de ruimten tussen tanden en kiezen. Zo voorkom je dat er zich op den duur tandsteen vormt op deze verstopte plekjes.

Super Floss

Er zijn plekken in je gebit waar je ook met tandenragertjes niet bij komt, bijvoorbeeld onder een brug. Super Floss kan dan uitkomst brengen, omdat je het stijve uiteinde ervan simpelweg tussen de gebitselementen steekt. Vervolgens kun je de lange flosdraad, die bestaat uit een sponsachtig en een gewoon deel, zachtjes heen en weer bewegen zonder veel vingers in je mond. Ook bij het reinigen van beugels is Super Floss een heel handig hulpmiddel, waarmee je plekken bereikt waar je met andere middelen niet bij kan komen.

Monddouche

Grondig tandplak verwijderen kan ook heel gemakkelijk met de TonsilFresh Powerfloss. Deze monddouche met een zachte waterstraal biedt een eenvoudige en effectieve manier om zelfs de lastigste plekjes in het gebit te reinigen. Je spoelt tandplak en voedsel resten zacht en veilig weg, zodat je gebit schoon blijft en mondproblemen als gevolg van tandsteen voorkomen worden. De Power Floss kan ook gebruikt worden bij beugels, die per definitie nog meer moeilijk bereikbare plekjes opleveren.

Wat kun je nog meer doen?

Als je na het flossen of rageren je mond spoelt met een goed mondwater ben je helemaal goed bezig. Met een goed mondwater bedoelen wij een mondspoeling op basis van een actieve zuurstofformule of op basis van kokosolie. Je spoelt dan de laatste restjes tandplak weg en krijgt een schoon en fris gevoel. En dat helemaal zonder bijtende, verzurende of anderszins schadelijke bestanddelen. Voorbeelden zijn mondwater op basis van actieve zuurstof van Oxyd-8 of Oxyfresh en het frisse mondwater Mint van Dr. Brite. Om er zeker van te zijn dat je echt alle tandplak van je gebit hebt verwijderd, kun je dat controleren een plakverklikker. Die kleurt de plekken waar nog tandplak zit roze of blauw. De plakverklikkers van Mira-2-Ton en van Mara Expert maken door middel van twee verschillende kleuren zelfs onderscheid tussen oude en nieuwe tandplak. Ze geven precies aan of en waar je beter moet poetsen, flossen of rageren. Voor een grondige inspectie kan ook het Mara Expert Tandartshaakje en Mondspiegeltje handig zijn. Of de Lit Pack 3-in-1 Dental kit. Die bevat behalve een tandartshaakje en mondspiegel ook een instrumentje om zelf tandsteen te verwijderen tussen de bezoeken aan de mondhygiënist in. Dat alles met helder LED-licht zodat je ziet wat je doet.