Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Kunstgebit

Bekijken als Rooster Lijst

12 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

12 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Kunstgebit of prothese verzorgen en bewaren

Een kunstgebit of gebitsprothese vervangt de natuurlijke tanden en kiezen, als deze niet meer gered kunnen worden van cariës (gaatjes) of parodontitis (ontstoken tandweefsels). De prothese kan volledig zijn, zodat het gehele onder- en bovengebit is vervangen, of gedeeltelijk door middel van een plaatje of frame.

Mondverzorging bij een kunstgebit

Ook als je een volledige gebitsprothese hebt, wil dat niet zeggen dat je verlost bent van mondverzorging. Niet alleen het kunstgebit moet regelmatig gereinigd worden, maar ook je tandvlees en mond. Het is raadzaam om voor het inbrengen van een kunstgebit je tandvlees te poetsen met een zachte tandenborstel. Bij een gedeeltelijke gebitsprothese spreekt het voor zich dat je de overgebleven tanden en kiezen blijft verzorgen. Dat betekent twee keer per dag tanden poetsen en één keer per dag flossen of rageren. Een goed mondwater, zoals OxyFresh mondwater, draagt ook bij aan een gezonde en schone mond. OxyFresh mondwater is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene, die schadelijke bacteriën op een effectieve manier bestrijdt. Het bevat geen schadelijke en irriterende stoffen als alcohol, kleurstoffen, chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat en heeft een neutrale zuurgraad. Prettig en veilig voor zowel je mondweefsels als je gebitsprothese.

Kunstgebit bewaren

Tandartsen raden gewoonlijk aan om uitneembare gebitsprotheses 's nachts uit te laten. Zo kan het weefsel in je mond zich herstellen. Als een kunstgebit niet wordt gedragen, moet het vochtig gehouden worden. Dit om uitdrogen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de pasvorm behouden blijft. Dat is belangrijk om het draagcomfort niet aan te tasten. Tegelijkertijd kan de prothese in een bakje water worden gereinigd. Vaak wordt aangeraden een scheutje azijn toe te voegen om kalkaanslag op het kunstgebit tegen te gaan. Ook zijn er speciale bruistabletten te koop voor deze nachtelijke reiniging. Heet water is overigens uit den boze, ook dat kan de pasvorm van een kunstgebit en daarmee het draagcomfort aantasten. In plaats van het klassieke glaasje water op je nachtkastje kun je beter kiezen voor een speciale bewaarbox, zoals die van Miradent of TonsilFresh. Deze boxen beschermen je kunstgebit optimaal als het onverhoopt van je nachtkastje of in de badkamer valt.

Kunstgebit poetsen

Net als bij het natuurlijke gebit, kunnen er voedselresten achterblijven tussen de tanden en kiezen van een kunstgebit. Ook zet zich er tandplak op af, dat op den duur kan verharden tot tandsteen. Bovendien kunnen sommige voedingsmiddelen en medicatie zorgen voor vlekken en verkleuringen op de prothese. Net als bij het echte gebit gaat het dan om rode wijn, thee en koffie. Ook nicotine geeft aanslag, alsmede medicatie als ijzertabletten. Een gebitsprothese moet dan ook dagelijks worden gepoetst. Hou rekening met de onderstaande tips om schade aan je kunstgebit te voorkomen:

  • Als je je kunstgebit gaat poetsen, zet dan eerst een laagje water in de wasbak. Mocht het gebit dan uit je handen glippen, dan landt het zacht in het water en kan het niet beschadigen in de harde wasbak.
  • Gebruik een speciale prothese tandenborstel, zoals de Miradent Protho Brush De Luxe Prothese Borstel. Die heeft twee borstels, één voor het tanden-gedeelte en één kleinere waarmee je de sleuf aan de binnenkant kunt poetsen.
  • Gebruik een milde tandpasta zoals Oxyfresh Pro Formula Sensitive Toothpaste. Die bevat geen schurende ingrediënten, die de prothese kunnen beschadigen en ruw maken. Deze tandpasta is ook heel goed geschikt om je tandvlees te poetsen.
  • Gebruik nooit agressieve stoffen als alcohol, oplosmiddelen of bleekmiddel om je kunstgebit schoon te maken. Vlekken of tandsteen verwijderen met behulp van scherpe voorwerpen is ook niet aan te raden. Het kan je prothese onherstelbaar beschadigen.