Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Kinderen

Bekijken als Rooster Lijst

27 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

27 Items

per pagina
Aflopend sorteren

De beste mondzorg voor kinderen

Een goede mondhygiëne is voor iedereen van belang, maar bij de kleintjes verdient het extra aandacht. Allereerst omdat het melkgebit een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het blijvende gebit. Daarnaast is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren dat ze hun gebit moeten verzorgen en op welke manier. 

Het melkgebit is gevoeliger voor cariës (gaatjes) en tanderosie omdat het tandglazuur niet direct uithardt. Daarom wordt aangeraden om, nadat de tandjes zijn doorgebroken, ze iedere dag één keer te poetsen. Vanaf het tweede levensjaar kan er het best twee keer per dag gepoetst worden.

Ook is het raadzaam om twee keer per jaar op controle bij de tandarts te gaan. Om je kind daaraan te laten wennen, kun je het vooraf ook al meenemen tijdens de controle van je eigen gebit.

Vanwege de hoge gevoeligheid voor cariës en tanderosie wordt van oudsher voor kinderen fluoridetandpasta aangeraden. Omdat fluoride geen onschuldig ingrediënt is wat je onbeperkt kunt gebruiken, is het gehalte fluoride in tandpasta voor kinderen afhankelijk van de leeftijd. De hoeveelheid fluoride neemt met de leeftijd toe en dit staat altijd vermeld op de verpakking. Daarnaast moet je er bij een fluoride-tandpasta altijd op letten dat je kind de tandpasta niet doorslikt.

Een ander belangrijk aspect bij de mondzorg voor kinderen is dat zij het tandenpoetsen niet alleen vanzelfsprekend gaan vinden, maar ook leuk. Vooral ´s avonds als kinderen moe zijn, kan dat soms een opgave blijken. Tandpasta met lekkere smaakjes, grappige kindertandenborstels en speciale tandenpoets apps kunnen het tandenpoetsen toch leuk houden. 

Het melk- en wisselgebit verzorgen

Als ze rond de 8 maanden zijn, krijgen de meeste baby's hun eerste tandjes. Omdat die door het tandvlees heen groeien gaat het doorbreken van de tandjes gepaard met jeuk. Tijdens dit proces zal een baby dan ook op alles bijten wat in de buurt komt. Het doorbreken van het melkgebit kan een paar jaar duren. Als een kind een jaar of zes is, vallen de voorste melktanden uit om plaats te maken voor de definitieve tanden. Daarna volgen de hoektanden en kiezen. Het wisselen neemt een aantal jaren in beslag omdat ook de kaak nog moet groeien om plaats te bieden aan alle elementen van het blijvende gebit. Doorgaans is het gebit in het dertiende jaar gewisseld en heeft het kind een blijvend gebit.

Hoewel het melkgebit weer vervangen wordt, is het toch belangrijk om het goed te verzorgen. Dat geldt uiteraard ook voor het wisselgebit, dat deels uit melktanden en deels uit blijvende tanden en kiezen bestaat. Het melkgebit vormt de basis voor het blijvende gebit en is bovendien gevoeliger voor cariës (gaatjes) en tanderosie.

Zodra de tandjes zijn doorgebroken is het goed om ze iedere dag één keer te poetsen en vanaf het tweede levensjaar 2 keer per dag. Plaats de tandenborstel recht op de gebitselementen en poets zacht heen en weer. Begin aan één kant bij de kiezen en ga vervolgens via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Poets de buitenkant, de binnenkant en de kauwvlakken. Met de Dr. Barman's Super Brush Tandenborstel kun je dit zelfs tegelijkertijd doen.

Kinderen zelf zleren poetsen

Zodra je kind er toe in staat is, kun je het zelf laten poetsen. Het is wel verstandig om de eerste tijd nog minimaal een keer per dag na te poetsen. Ergens tussen de 6 en 10 jaar zal dat niet meer nodig zijn, maar hou goed in de gaten of de poetsroutine die je hebt aangeleerd niet verwatert. 

Als kinderen zelf hun tanden gaan poetsen, is de vrolijke zachte tandenborstel van Dentissimo een goed idee. Deze is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar, heeft een leuke afbeelding en een zuignap om de tandenborstel aan de wasbak vast te plakken. Nog wilder is de Dentissimo tandenborstel voor kinderen van 3 tot 6 jaar met een kleurrijke timer. Deze blijft knipperen zolang er gepoetst moet worden en gaat daarna vanzelf uit.

Behalve een speciale tandenborstel moet je ook speciale tandpasta voor kinderen gebruiken. Het liefst met een lekker smaakje, zodat je kind gemotiveerd blijft om te poetsen. Ook zou je je in de ingrediënten moeten verdiepen. Fluoride mag een kind bijvoorbeeld niet in dezelfde mate als een volwassene gebruiken, ook al is het een middel dat bewezen heeft cariës (gaatjes) te voorkomen. Daarnaast bevatten veel tandpasta's onnodige schadelijke en mond-onvriendelijke stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, ftalaten, alcohol en smaak- en kleurstoffen.

Dentissimo Kids toothpaste gel voor kinderen tot 6 jaar is fluoride-vrij en Dentissimo Junior Kindertandpasta voor boven de 6 jaar is fluoride-arm. 

Veilige, natuurlijke gebitsverzorging met een lekker smaakje

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor kinderen, maar even belangrijk is het dat ze geen hekel krijgen aan het dagelijkse ritueel. Met de tandpasta en de mondspray van Dr. Brite sla je twee vliegen in één klap. Dr. Brite is ontwikkeld door in de mondzorg werkzame moeders voor hun eigen kinderen. De producten van Dr. Brite reinigen het gebit grondig maar volkomen veilig met natuurlijke, biologische ingrediënten als kokosolie, aloë vera engeactiveerde houtskool. Deze bestanddelen respecteren het natuurlijke evenwicht in de mondholte en vormen, in tegenstelling tot fluoride, geen gevaar bij inslikken. Met Dr. Brite tandpasta kun je op natuurlijke wijze cariës (gaatjes) voorkomen, bij jezelf en bij je kinderen.

Dr. Brite Tandpasta Berrylicous heeft een frisse aardbeiensmaak en houdt het gebit en het tandvlees schoon en gezond op een natuurlijke manier. Voor extra verzorging, vergelijkbaar met mondwater voor volwassenen, is er Dr. Brite Berrylicous Mondspray.  Die kun je na het tandenpoetsen op de tandjes en het tandvlees sprayen om de weldadige ingrediënten ook op plekjes te laten komen waar je met de tandenborstel niet bijkomt.

Kinderen zelf hun tanden laten poetsen

Er komt een moment dat je kind zelf kan gaan tandenpoetsen. Meestal zal dit geleidelijk gaan, zodat je nog regelmatig na moet poetsen of het zo nu en dan helemaal over moet nemen. Tussen het 6e en 10e levensjaar zal je kind het helemaal zelfstandig kunnen. Controleer dan wel zo nu en dan of de poetsroutine niet verwatert.

Om het tandenpoetsen voor je kind leuk te maken zijn er de zachte tandenborstels van Dentissimo. Voor de jongsten is er één met een vrolijke afbeelding en een zuignap, waarmee je de tandenborstel aan de wasbak vastplakt. Voor wat oudere kinderen is er de Dentissimo tandenborstel met een kleurrijke timer. Die knippert zolang er gepoetst moet worden en gaat daarna vanzelf uit.

Met een Dentek Dieren tandenborstel-cover wordt het helemaal leuk. Je plakt hem met een zuignap op de spiegel of badkamertegel en je kind moet op de buik drukken om de tandenborstel te pakken. Na gebruik duw je de tandenborstelkop terug in de buik, waarmee de borstelkop beschermd wordt tegen vuil en bacteriën.

Leer je kind ook flossen met de Dentek Kids Fun Flossers. Deze flossers zijn, met dekleinere kop en stevige handgrepen, ergonomisch op kinderen gericht. Wat het leuk maakt zijn de verschillende felle kleurtjes en een lekker smaakje op het flossdraad.

Met plakverklikkers kun je, nadat je kind zelf is gaan poetsen, regelmatig controleren of dat wel helemaal goed gaat. Plakverklikkers kleuren de plekken waar nog tandplak op het gebit zit met felle kleuren. De plakverklikkers van Mira-2-Ton en Mara Expert maken onderscheid tussen oude en nieuwe tandplak met twee verschillende kleuren.

Fluoride of fluoride vrij?

Nog niet zo lang geleden was fluoride het standaard antwoord op de verhoogde gevoeligheid voor tandbederf bij kinderen. Vandaag de dag is lang niet iedereen overtuigd van het nut en de veiligheid van fluoride. Om deze reden bevatten speciale tandpasta’s voor kinderen al een lager of veel lager gehalte aan fluoride, al naar gelang de leeftijd. Momenteel wordt er van uitgegaan dat een kind vanaf 12 jaar met een tandpasta voor volwassenen met een hoog fluorgehalte mag poetsen.

Kies tot die tijd voor een speciale kindertandpasta zoals de fluoride-arme Dentissimo Junior Kindertandpasta voor boven de 6 jaar. De Dentissimo Kids toothpaste gel voor kinderen tot 6 jaar is zelfs helemaal fluoride-vrij.

Hetzelfde geldt voor de tandpasta’s van Dr. Brite, zoals Tandpasta Berrylicous of Tandpasta Mint. Dr. Brite tandpasta’s zijn niet speciaal gericht op kinderen, maar ze hebben heerlijke frisse smaakjes en reinigen het gebit en de mondholte effectief. Ze zijn op iedere leeftijd volkomen veilig, omdat ze alleen natuurlijke, biologische ingrediënten bevatten. Kinderen willen nog wel eens tandpasta met lekkere smaakjes doorslikken, maar dat is bij Dr. Brite tandpasta geen enkel probleem.

Tandenpoetsen bij kinderen leuk houden

Om ervoor te zorgen dat kinderen geen hekel krijgen aan het tandenpoetsen, kun je gebruik maken van verschillende trucjes:

  • Tandpasta die lekker smaakt, zoals Dentissimo Kids, Dentissimo Junior Kindertandpasta of Brite Tandpasta Berrylicous;
  • Een grappige speelse tandenborstel, zoals de Dentissimo Zachte Tandenborstel voor kinderen van 2 tot 6 jaar of de Dentissimo Tandenborstel met kleurrijke timer, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar;
  • Als je kind nog te jong is om zelf te poetsen, is de Barman's tandenborstel heel handig. Omdat deze de drie vlakken van de tanden tegelijk poetst, duurt het niet zo lang;
  • Met Dentek Kids Fun Flossers leer je kinderen niet alleen tandenpoetsen, maar ook al op jonge leeftijd flossen. De Fun Flossers hebben een kleine kop en handgrepen die makkelijker door kinderknuistjes te hanteren zijn. Bovendien zijn ze uitgevoerd in vrolijke felle kleurtjes en hebben de draden een lekker smaakje;
  • Nog eens extra leuk wordt het tandenpoetsen met de Dentek Tandenborstel cover. De borstelhoes in de vorm van een olifant, leeuw, panda, koe of pinguïn beschermt de borstel tegen vuil en bacteriën en zorgt voor voldoende ventilatie. Ze passen op de meeste tandenborstels en je plakt ze met een zuignap op de spiegel of badkamertegel. Om de tandenborstel te pakken moet je kind op de buik van het dier drukken, om op te bergen wordt de tandenborstelkop terug in de buik gedrukt;
  • Gebruik een tandenpoets app als Talking Ginger voor kleine kinderen of Brush Busters voor de wat grotere. 

Gebitsverzorgend, gezonde snoep voor kinderen

Veel snoepen is slecht voor het gebit, maar je kind nooit snoep geven is ook wat hardvochtig. Gelukkig is er ook snoep dat het gebit juist verzorgt. In het algemeen is dat snoep dat gezoet is met xylitol. De mondbacterie Streptococcus mutans kan xylitol niet omzetten in zuren, zoals ze dat met suiker doen. Xylitol zorgt er juist voor dat ze zich niet aan het tandglazuur kunnen hechten en tandplak vormen. Snoepjes en kauwgom gezoet met xylitol hebben dus een gebitsverzorgende functie. Het is zelfs niet nodig om alle suiker te vervangen door xylitol.

Miradent Xylitol Kauwgum voor Kinderen is speciaal gericht op kinderen vanaf 6 jaar. Het is gemakkelijk te kauwen en verkrijgbaar in de lekkere smaken appel en aardbei. Ook Miradent suikervrije Lollypops met een fruitige, frisse aardbeiensmaak zijn gezoet met xylitolen helpen het gebit te remineraliseren. Met dit snoep kunnen je kinderen laten snoepen, maar tegelijkertijd hun gebit verzorgen en beschermen.