Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Ontstoken tandvlees

Bekijken als Rooster Lijst

26 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

26 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Onstoken tandvlees : welk product kun je het beste kiezen?

Als je last hebt van ontstoken tandvlees of gingivitis, is het goed om daar direct aandacht aan te besteden. Over het algemeen ontstaat een tandvleesontsteking doordat er zich teveel tandplak ophoopt op de grens tussen het tandvlees en de tanden en kiezen.

Tandplak is een mengsel van voedselresten, speeksel en bacteriën. Als dat niet verwijderd wordt, verhardt het zich op den duur tot tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen vormen een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën, die vervolgens het zachte weefsel van het tandvlees aantasten.

De grens tussen tandvlees en de tanden en kiezen is hiervoor een kwetsbare plek. Meestal is er bij ontstoken tandvlees sprake van een chronische infectie. In enkele gevallen is er sprake van een acute tandvleesontsteking, bijvoorbeeld bij zwangerschaps-gingivitis en een acute tandvleesontsteking door de streptokokken-bacterie.

Een ontsteking van het tandvlees herkennen

Terwijl gezond tandvlees roze van kleur is en netjes aansluit op je tanden en kiezen, is ontstoken tandvlees rood. Het kan gezwollen zijn en pijnlijk, vooral bij een aanraking als tandenpoetsen of kauwen. Tot overmaat van ramp kan ontstoken tandvlees, bijvoorbeeld door de tandenborstel of flossen, gemakkelijk gaan bloeden.

Bloedend tandvlees is nog eens extra feest voor de schadelijke bacteriën in de mondholte, die in geval van een ontsteking toch al aan de winnende hand zijn. Een andere complicatie van chronisch ontstoken tandvlees is dat het tandvlees zich kan terugtrekken.

Het sluit dan niet meer strak aan op de gebitselementen, zodat het tandvlees het tandbeen niet meer beschermt. Omdat er ook geen glazuur op het normaal gesproken door tandvlees beschermde tandbeen zit, kunnen je tanden en kiezen gevoelig worden.

Parodontitis

Bovendien kan er op deze kwetsbare plekken gemakkelijk cariës (gaatjes) ontstaan. Verwaarloosde gingivitis kan op den duur overgaan in parodontitis. Hiervan spreekt men als de ontsteking niet alleen het tandvlees betreft, maar ook de hardere weefsel als het botweefsel van de kaak. Als dit vervolgens ook verwaarloosd wordt, kan dat leiden tot botafbraak en het uitvallen van tanden en kiezen.

Ontstekingen in de mond veroorzaken niet alleen ongemak zoals een slechte adem en pijn bij het kauwen, maar hebben ook een negatieve invloed op de rest van je lichaam en je algehele gezondheid.

Ontstoken tandvlees moet je dus ten alle tijde (laten) behandelen. In lichte gevallen kan dat door extra aandacht te schenken aan je dagelijkse mondhygiëne. Hiermee kun je ontstoken en bloedend tandvlees overigens ook voorkomen. Als je ervoor zorgt dat er weinig tandplak op je tanden en kiezen achterblijft, wordt er ook minder tandsteen gevormd.

Dit maakt de kans op ontstoken en pijnlijk tandvlees aanzienlijk kleiner. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het tandsteen te laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist.

Is dat gebeurd, onderhoud je gereinigde gebit dan door vervolgens meer aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne met de juiste verzorgingsproducten. Zo voorkom je herhaling.

Bij de Mondzorgzaak hechten wij aan mondverzorgings-producten, die geen schadelijke stoffen bevatten en het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren. Ook dat draagt weer bij aan het voorkomen van tandvleesontsteking.

Daarnaast bieden wij speciale producten, die ontstoken tandvlees op een zachte, mondvriendelijke manier behandelen. Het bestrijden van de schadelijke bacteriën, die bij een tandvleesontsteking welig tieren hoeft niet gepaard te gaan met het vernietigen van de goede bacteriën in je mond.

De Mondzorgzaak kiest niet voor alcohol en chloorhexidine

Bij ons dus geen agressieve bestanddelen als alcohol, chloorhexedine en triclosan. Ook andere bijtende stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat) of kleur- en smaakstoffen dragen niet bij aan het voorkomen of genezen van ontstoken tandvlees. Als je snel van je ontstoken tandvlees af wil, kun je kiezen voor één van onze totaalpakketten.

Tandvleesontsteking behandelen kan volgens verschillende methoden. Een hele krachtige is de Gezond Tandvlees Kit van PerioTherapy. Die bevat tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof, een formule die de schadelijke anaerobe bacteriën bestrijdt.

Het mondwater bevat voor snelle actie ook cetylpyridiniumchloride, dat zeer effectief is maar dat je in verband met mogelijke bijwerkingen niet langdurig mag gebruiken. Het pakket bevat een bitje, waarmee je de tandpasta langer op je tandvlees kunt laten inwerken en een kaakspuitje.

Daarmee kun je de tandpasta ook nog eens heel gericht op aangedane plekken aanbrengen. Een andere aanpak biedt de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit. Deze bestaat uit mondwater en een dental gel op basis van de actieve zuurstofformule OxyGene.

Die maakt korte metten met de schadelijke bacteriën in de ontstekingen, die immers gediend zijn met zo min mogelijk zuurstof. Om de gel langer in te laten werken is een bitje toegevoegd, evenals een kaakspuitje om de gel nog eens extra precies op de tandvleesontstekingen aan te brengen.

Oorzaken ontstoken tandvlees

De meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak. Dit nare mengsel van voedselresten, speeksel en bacteriën blijft, als je het niet dagelijks verwijdert, gemakkelijk plakken op de overgang tussen tandvlees en tanden en kiezen.

Het goede nieuws is dat je tandplak kunt verwijderen door dagelijks twee maal daags je tanden te poetsen. In tegenstelling tot tandplak is tandsteen, de verkalkte vorm van tandplak, wat minder gemakkelijk te verwijderen.

Ook tandsteen biedt een mooie schuilplaats voor schadelijke bacteriën en kan daarom tandvleesontstekingen bevorderen. Een overmaat aan tandsteen kun je het best laten verwijderen tijdens een gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiënist.

Je gebit bijhouden en regelmatig lichte afzetting van tandsteen verwijderen kun je eventueel zelf met de Dentek Professional oral Care Kit. Die bestaat uit 2 professionele tandsteen-haakjes en een mondspiegel zoals de tandarts gebruikt.

Ook al poets je je tanden zoals het hoort twee keer per dag, tandplak kan zich ook ophopen op plaatsen waar de tandenborstel niet bijkomt. Dit kun je voorkomen door je gebit aanvullend te reinigen met flosdraad of tandenragertjes. Ingeval van ontstoken of bloedend tandvlees kun je hiervoor het best Dentek Sensitive Clean Flosspicks gebruiken.

Dit zijn flossboogjes met een zachte zijden draad, speciaal voor gevoelige tanden en tandvlees. Als je na het tandenpoetsen en flossen ook nog even spoelt met een effectief mondwater, maak je de kans op ontstoken tandvlees nog kleiner. Mondwater komt zelfs in hoekjes en kiertjes waar flosdraad of ragertjes niet eens bij komen.

Zowel voor het voorkomen als het behandelen van ontstoken tandvlees raden we OxyFresh Lemon Mint mouthwash aan. OxyFresh Lemon Mint mondwater is gebaseerd op een mondvriendelijke, maar uiterst effectieve actieve zuurstofformule OxyGene. Deze actieve zuurstof maakt, in combinatie met zink, korte metten met de schadelijke bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken of in ieder geval verergeren.

Samen met een aantal andere bestanddelen als aloë vera en plantaardige etherische oliën, verzorg je je gebit en je tandvlees optimaal.

Hoewel tandplak en schadelijke bacteriën de meest voorkomende oorzaak zijn van ontstoken en bloedend tandvlees, zijn er wel factoren die bij kunnen dragen aan ontstekingen in de mond.

Een droge mond kan, door gebrek aan zuurstofrijk speeksel, de groei van de schadelijke bacteriën bevorderen. Dit probleem kan optreden door tal van oorzaken, die variëren van mondademhaling tot bijwerking van medicijnen en aandoeningen als diabetes. Door ondervoeding, tegenwoordig zelden een kwestie van te weinig voedsel maar van ongezonde voeding, kan de weerstand verminderen.

Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën weer een extra mogelijkheid zich te vermenigvuldigen en schade aan te richten. Vooral voldoende vitamine C is essentieel voor sterk en gezond tandvlees. Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of de menopauze, kunnen de weerstand verminderen en het tandvlees gevoelig maken voor ontstekingen. Wees daar alert op en neem tijdig maatregelen om eventuele tandvleesontsteking te voorkomen of tijdig te behandelen.

Tot slot is roken een tandvleesontsteking stimulerende gewoonte. Nog even los van andere gezondheidsnadelen van tabak, hebben rokers veel meer kans op een tandvleesontsteking dan niet-rokers. De voortdurende blootstelling van het tandvlees aan giftige stoffen droogt de mondholte uit, bevordert de vorming van tandplak en tandsteen en maakt het tandvlees kwetsbaar.

Het is verstandig om te kijken naar een eventuele achterliggende oorzaak waarom jouw tandvlees ontstoken is. Je kunt dan indien nodig passende maatregelen nemen. Daarnaast is het een goed idee om de ontsteking te bestrijden met een effectief, maar mondvriendelijk verzorgingsmiddel.

Bij de Mondzorgzaak hebben we verschillende mondwaters en sprays die ontstoken tandvlees verhelpen. Ingeval van ernstige tandvleesontstekingen ga je natuurlijk naar de tandarts of de huisarts.

Symptomen ontstoken tandvlees

Hoe kun je zien dat je tandvlees ontstoken is? Tandvlees is normaal roze van kleur en sluit strak aan op je tanden en kiezen. Ingeval van een ontsteking is het tandvlees echter rood. Daarbij kan het gezwollen en pijnlijk zijn. Pijn kan vooral opreden bij aanraking, dus door bijvoorbeeld tandenpoetsen of kauwen. Door de tandenborstel, flossen of rageren kan het tandvlees gaan bloeden. Ontstoken tandvlees kan gaan wijken, het sluit dan niet meer strak aan op je tanden en kiezen. Naarmate de ruimte (pocket) tussen tandvlees en tand groter wordt, kunnen zich er meer bacteriën ophopen, wat de tandvleesontsteking verder verergert. Daardoor kan de ontsteking zich ook uitbreiden naar het kaakbot (parodontitis), waarbij het botweefsel wordt aangetast en afgebroken. Toch is ontstoken tandvlees niet altijd vanaf de buitenkant te herkennen. Soms wijst alleen een slechte adem of een vieze smaak in de mond op de aanwezigheid van ontstoken tandvlees. Schenk in ieder geval altijd aandacht aan tandvleesontstekingen. Afhankelijk van de ernst van de bovengenoemde symptomen kun je volstaan met het aanpassen of uitbreiden van je dagelijkse mondhygiëne of moet je naar de tandarts of mondhygiënist. Bijvoorbeeld om het tandsteen te laten verwijderen, dat in de meeste gevallen de basis vormt voor ontstoken tandvlees. Als je niet duidelijk ziet dat je tandvlees ontstoken is, maar je wel een vieze smaak in je mond hebt, kan de tandarts onderzoeken of, en zo ja waar, er sprake is van een ontsteking.

Ontstoken tandvlees behandelen

Om een aantal redenen is het belangrijk om ontstoken tandvlees zo snel mogelijk te verhelpen. Allereerst voorkom je daarmee dat de ontsteking steeds ernstiger wordt en op den duur overgaat in parodontitis.

Hierbij kan je botweefsel onherstelbare schade oplopen. Maar ook een hardnekkige tandvleesontsteking kan voor de nodige narigheid zorgen, zoals pijn bij het tandenpoetsen en kauwen, en een slechte adem.

Daarnaast hebben ontstekingen, en dus ook tandvleesontstekingen, een negatief effect op je algehele gezondheid. Chronische ontstekingen geven een groter risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen.

In de meeste gevallen kun je ontstoken tandvlees goed verhelpen, zeker als je er op tijd bij bent en maatregelen neemt bij de eerste symptomen. Het is dan wel raadzaam om mondvriendelijke verzorgingsproducten te gebruiken. Bij de Mondzorgzaak hebben we een keur aan producten voor het verhelpen van ontstoken tandvlees.

Ze zijn zeker niet minder effectief dan reguliere mondverzorgings-producten, maar bevatten geen schadelijke bestanddelen en respecteren het natuurlijke evenwicht in je mondholte. Ook dat draagt bij aan het herstel van ontstoken tandvlees.

Voorbeelden van zulke producten zijn de mondwaters van OxyFresh en PerioTherapy. Als je een voorkeur hebt voor puur natuur en vegan kun je kiezen voor Dr. Brite Berrylicous mondwater of de Oil pulling mouthwash met Tea tree olie van UK Organics.

Ga je voor snelheid? Richt dan je gehele dagelijkse mondverzorging op het behandelen van ontstoken tandvlees middels een totaalpakket. Die bevatten, behalve tandpasta en mondwater of mondgel, ook hulpmiddelen om de producten goed in te laten werken en precies op de ontstoken plek aan te brengen. Het mondwater van de Gezond Tandvlees Kit van PerioTherapy is gebaseerd op een actieve zuurstofformule, die de schadelijke ontstekingsbacteriën bestrijdt.

Voor razendsnelle actie bevat het mondwater uit dit totaalpakket cetylpyridiniumchloride. Dit is een zeer effectieve stof, die je echter niet langdurig mag gebruiken. Een mildere aanpak vind je in de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit met de actieve zuurstofformule OxyGene.

Helemaal natuurlijk en vegan is de Georganics Gezond Tandvlees Kit, die bestaat uit tandpasta en het mondspoelmiddel Oil pulling mouthwash. Hier zijn de actieve bestanddelen biologische kokosolie en tea tree olie, beiden bekend om hun bacteriedodende werking. Puur en simpel, maar zeker niet minder effectief om van je ontstoken tandvlees af te komen.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Volgens een oud gezegd is voorkomen beter dan genezen. Wij zijn het daar mee eens en zien in de praktijk dat het ook veel gemakkelijker is. We geven je daarom een aantal tips om ontstoken tandvlees te voorkomen.

In verreweg de meeste gevallen is de oorzaak van ontstoken tandvlees tandplak en tandsteen. Dat zit op plaatsen waar je met de tandenborstel niet bijkomt, dus tussen de tanden en kiezen en op de overgang tussen het tandvlees en tanden kiezen.

Om deze reden is het ook belangrijk om deze plekjes te flossen of te reinigen met ragertjes. Daarnaast gaat het verwijderen van tandplak beter met een elektrische tandenborstel dan met een hand-tandenborstel. Na het tandenpoetsen en spoelen met mondwater is het ook een goede manier om tandplak op deze moeilijke plaatsen te verwijderen.

Als je wilt controleren of je alle tandplak hebt verwijderd dan kan dat met de Miradent Mira-2-Ton tandplak-tabletten. Deze verklikkers laten je in één oogopslag nauwkeurig zien waar nog tandplak is achtergebleven. Die plekken heb je blijkbaar overgeslagen tijdens het poetsen.

Je kent deze methode waarschijnlijk wel van een bezoek aan de monghygiënist. Met de Mira-2-Ton tandplak-tabletten hoef je met deze controle niet te wachten tot het volgende bezoek, je kunt het tussendoor ook gewoon zelf thuis doen.

Veel tandplak-verklikkers maken gebruik van de kleurstof erytrosine, die kan leiden tot bijwerkingen en overgevoeligheidsreacties bij personen met astma en hyperactiviteit. Daarom is deze kleurstof inmiddels verboden in onder andere de Verenigde Staten en Noorwegen.

Bij de Mondzorgzaak nemen we het zekere voor het onzekere: Mira-2-Ton tandplak-tabletten bevatten deze stof dus niet. In plaats daarvan een onschadelijke kleurstof, die ook door kinderen gebruikt mag worden.

Als je consequent alle tandplak verwijdert, kan er in principe geen tandsteen ontstaan. Want tandsteen is immers verkalkte tandplak. Mocht het op den duur toch ontstaan, laat het dan tijdig verwijderen in een gebitsreiniging door de tandarts of mondhygiënist.

Tussen deze bezoeken in kun je ook zelf tandsteen verwijderen. Met de Dentek Professional oral Care Kit, bestaande uit 2 professionele tandsteen-haakjes en een mondspiegel, kun je zelf je gebit regelmatig bijhouden door de afzetting van tandsteen regelmatig te verwijderen.

De producten die bedoeld zijn om ontstoken tandvlees te behandelen, kun je natuurlijk ook uitstekend gebruiken om tandvleesontstekingen te voorkomen. Gebruik daarnaast in ieder geval kwalitatief goede tandpasta met uitsluitend onschadelijke, mondvriendelijke bestanddelen. Een tandpasta op basis van een actieve zuurstofformule, zoals OxyFresh en Oxyd8 is ideaal om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Dit omdat de actieve zuurstof de schadelijke anaerobe bacteriën in de mond effectief bestrijdt. Omdat deze een essentieel onderdeel zijn bij de vorming van tandplak, draagt meer zuurstof in de mond bij aan minder tandplak en dus minder tandsteen.

Om ook de plekjes te reinigen waar de tandenborstel niet komt, is een mondspoeling aan te raden. Het regelmatig spoelen met een mondwater op basis van actieve zuurstof helpt tandvleesontstekingen te voorkomen. Een andere goede methode om ontstoken tandvlees te behandelen en te voorkomen is het gebruik van kokosolie, dat een natuurlijke bacteriedodende werking heeft. Bij UK Organics tandpasta en Oil pulling mouthwash wordt dit aangevuld met de eveneens effectieve bacteriedodende functie van tea tree olie.

Ontstoken tandvlees en je gezondheid

Het voorkomen en tijdig behandelen van ontstoken tandvlees is niet alleen belangrijk voor je gebit. Een goede mondgezondheid heeft ook zijn weerslag op de rest van je gezondheid. Hoewel de mond in het verleden gezien werd als een apart onderdeel, is er tegenwoordig veel aandacht voor de rol die de mondholte heeft voor de gezondheid in de rest van het lichaam. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de bacteriën die in onze mond leven een grote invloed hebben op de processen in de rest van ons lichaam. Dat is niet zo vreemd, want de mondholte is de ingang van het maag-darmkanaal en staat er rechtstreeks mee in verband. Een evenwichtige mondflora blijkt van groot belang, omdat de “goede” nuttige bacteriën van invloed blijken te zijn op iets algemeens als bloeddruk. Ontstekingen in de rest van het lichaam worden als kwalijk gezien voor de algehele gezondheid en bij een ontsteking van het tandvlees is dat niet anders. Kortom, je tandvlees gezond houden is niet alleen in het belang van een gezond gebit en een frisse adem, maar komt de gezondheid van je hele lichaam ten goede. Reden te meer om ontstoken tandvlees tijdig te behandelen met bijvoorbeeld OxyFresh mondwater.

Middelen tegen ontstoken tandvlees

Als je hebt geconstateerd dat je tandvlees ontstoken is, is het van belang om dat direct te verhelpen. Misschien is het al voldoende om over te stappen op een goede, mondvriendelijke tandpasta, zoals de op actieve zuurstofformules gebaseerde OxyFresh en The Breath Co. tandpasta. Besteed echt aandacht aan je poetsroutine, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, en floss dagelijks of maak de moeilijke plekjes schoon met Dentek tandenragers. Na het tandenpoetsen je mond spoelen is ook een goede gewoonte in de strijd tegen tandplak en daarmee tegen tandvleesontstekingen. Kies ook hiervoor bij voorkeur voor een mondvriendelijk mondwater, bijvoorbeeld op basis van actieve zuurstof zoals OxyFresh of The Breath Co. Of op basis van kokosolie, zoals de mondwaters van Dr. Brite en de oil pulling mouthwashes van Georganics. Heb je al duidelijke symptomen van ontstoken tandvlees? Verhelp dit dan snel met één van onze totaalpakketten. Die bevatten, behalve de mondverzorgings-producten, ook hulpmiddelen om de behandeling te intensiveren. Afhankelijk van de ernst van jouw klachten kun je kiezen voor de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit of de Gezond Tandvlees Kit van The Breath Co. Gebruik je liever alleen puur natuur en veganistisch, dan kunnen we je de Georganics Gezond Tandvlees Kit aanbieden. Hierin staan de actieve bestanddelen biologische kokosolie en tea tree olie centraal, beiden beroemd om hun bacteriedodende werking. ´s Ochtends, nog voor het ontbijt, kun je gedurende 5-15 minuten een effectieve Oil pulling doen. Middels deze eeuwenoude methode uit de Ayurvedische geneeskunst worden schadelijke bacteriën uit alle hoekjes en gaatjes in je mond gespoeld en “gevangen” in de olie. Daarna spuug je het uit en poets je je tanden met de bijbehorende tandpasta. Behalve dagelijkse verzorgings-producten als tandpasta en mondwater kun je ingeval van tandvleesontsteking ook kiezen voor een gerichte maatregelen in je mondverzorging. Bijvoorbeeld door de ontstoken plek telkens na het poetsen en spoelen extra te verwennen met Dr. Brite Kalmerende MondSpray. Die doodt niet alleen de bacteriën die in ontstoken tandvlees welig tieren, maar verzacht bovendien het geïrriteerde tandvlees. En dat allemaal met uitsluitend natuurlijke, biologische bestanddelen. Ook de OxyFresh Pro Relief Dental Gel, op basis van de actieve zuurstofformule OxyGene, is een goede keuze voor zo’n speciaal op ontstoken en geïrriteerd tandvlees gerichte behandeling. Naast speciale verzorgings-producten kun je bij het verhelpen van ontstoken tandvlees ook denken aan hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een (naaldloos) kaakspuitje om een vloeistof of gel heel precies op de ontstoken plek aan te brengen. Of een bitje, waar je gel in kunt doen zodat deze langere tijd kan inwerken. Om snel van je ontstoken tandvlees af te komen kun je kiezen voor een totaalpakket, waarin je deze hulpmiddelen samen met de verzorgingsproducten meegeleverd krijgt. Bijvoorbeeld de Gezond Tandvlees Kit van PerioTherapy, gebaseerd op een actieve zuurstofformule die de schadelijke anaerobe bacteriën effectief bestrijdt. Het mondwater in dit pakket bevat cetylpyridiniumchloride. Hiermee verhelp je snel je tandvleesontsteking, maar daardoor kun je dit mondwater niet langdurig gebruiken in verband met mogelijke bijwerkingen. In de regel is dat ook helemaal niet nodig omdat je snel van je ontstoken tandvlees af bent. In de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit, met de actieve zuurstofformule OxyGene en zink, vind je behalve mondwater en Pro Relief Dental Care gel zowel een bitje als een kaakspuitje. De Georganics Gezond Tandvlees Kit, bestaande uit tandpasta en het mondspoel-middel Oil pulling mouthwash, is volledig natuurlijk en veganistisch. Hier werkt biologische kokosolie samen met het al even effectieve bacteriedodende tea tree olie. Afhankelijk van de ernst van je klachten kun je alles in huis halen om je ontstoken tandvlees snel en effectief te verhelpen. En dat zonder het natuurlijke evenwicht in je mondholte geweld aan te doen. Bij ernstige ontstekingen ga je uiteraard naar de tandarts of de mondhygiënist. En als de tandvleesontsteking ondanks alle goede zorgen niet overgaat, ga dan naar de huisarts. Mogelijk is het een symptoom van een onderliggende aandoening.

Mondwater tegen ontstoken tandvlees

Eén van de tips om ontstoken tandvlees te behandelen of te voorkomen is het gebruik van mondwater. Dit vult je dagelijkse mondverzorgings-routine van tandenpoetsen, flossen of rageren aan met een mondspoeling. Daarmee kun je tandplak verwijderen waar je met je tandenborstel, maar zelfs niet met flosdraad of tanden-ragertjes bij kunt komen. Kies wel voor mondwater zonder uitdrogende, bijtende of verzurende bestanddelen. Dat lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar toch bevatten veel reguliere mondverzorgings-producten agressieve stoffen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine en triclosan. Die gaan weliswaar de schadelijke bacteriën die tandvleesontsteking in stand houden te lijf, maar verstoren ook het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Op de lange duur ben je daardoor nog verder van huis. Bovendien zijn dergelijke paardenmiddelen die de mondflora verstoren helemaal niet nodig om ontstoken tandvlees te verhelpen. Dat kan immers prima met mondvriendelijke methoden als een actieve zuurstofformule of met natuurlijke kokosolie. OxyFresh Fresh Breath Lemon Mint mouthwash behandelt de tandvleesontsteking, zorgt voor een frisse adem en verzorgt je gebit. Het kan dit allemaal tegelijk doen door de combinatie van de effectieve zuurstofformule OxyGene en zink. In Dr. Brite Mondwater BerryLicious zijn het biologische kokosolie, xylitol en geactiveerde houtskool, die korte metten maken met schadelijke bacteriën, tandplak en tandvleesontsteking.

Mondspray tegen ontstoken tandvlees

Een goede mondspray kun je heel gericht op de ontstoken plek sprayen om ontstoken tandvlees wilt verhelpen. Onze nummer 1 is de volkomen natuurlijke kalmerende Dr. Brite Soothe & Restore mondspray. Hierin werken de etherische oliën van diverse planten samen, die allen bekend staan om hun krachtige antiseptische werking. Behalve tea tree olie bevat de spray de etherische olie van kruidnagel, mirre en Ceylon kaneel. Daarnaast is kokosolie niet alleen effectief in het bestrijden van de schadelijke bacteriën maar verzacht het ook het tandvlees, evenals aloë vera-sap.

Totaalpakketten tegen ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is een vervelende aandoening, die je waarschijnlijk zo snel mogelijk zal willen verhelpen. Nog afgezien van de directe problemen als pijn en irritatie bij het poetsen, flossen of kauwen, kan tandvleesontsteking op den duur overgaan in parodontitis.

Hierbij wordt ook het harde botweefsel onherstelbaar aangetast en kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen. Daarnaast zijn chronische ontstekingen, ook in je mond, niet bevordelijk voor je algemene gezondheid.

Om je ontstoken tandvlees zo snel mogelijk te behandelen, raden we je één van onze totaalpakketten tegen ontstoken tandvlees aan.

PerioTherapy is een heel krachtige en effectieve behandelmethode. Het pakket bevat tandpasta op basis van de actieve zuurstofformule Oxyd-8, die de schadelijke anaerobe bacteriën bestrijdt door hun leefomgeving te verpesten.

Het mondwater bevat het krachtige cetylpyridiniumchloride. Heel effectief bij ontstoken tandvlees, al mag je het in verband met mogelijke bijwerkingen niet langdurig gebruiken.

Vanwege de effectiviteit van deze stof is dat ook niet nodig.

In het pakket vind je een bitje, waarmee je de tandpasta langer op je tandvlees kunt laten inwerken dan alleen tijdens het poetsen. Met een kaakspuitje kun je de tandpasta ook nog eens heel gericht op de ontstoken plek aanbrengen.

Een andere mogelijkheid is de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit, gebaseerd op de uiterst effectieve combinatie van de actieve zuurstofformule OxyGene en zink. Het pakket bevat mondwater en een dental gel. Ook hier zijn een bitje en een kaakspuitje toegevoegd om de gel extra efficiënt te gebruiken.

De UK Organics Gezond Tandvlees Kit is op een heel andere leest geschoeid. Simpel, puur natuur en veganistisch maar zeker niet minder effectief. Biologische kokosolie en tea tree olie staan beiden bekend om hun natuurlijke bacteriedodende werking en werken samen in de UK Organics tandpasta en Oil pulling mouthwash.

Hiermee doe je dagelijks, nog voor je ontbijt, gedurende 5-15 minuten een Oil pulling. Deze eeuwenoude praktijk uit de Ayurvedische geneeskunst reinigt je gebit en tandvlees op een grondige manier. Schadelijke bacteriën worden uit de kleinste hoekjes en gaatjes gespoeld en “gevangen” in de olie, waarna je ze uitspuugt. Hierna poets je je tanden met de bijbehorende tandpasta, die dezelfde bacteriedodende natuurlijke ingrediënten bevat.

Natuurlijke middelen tegen ontstoken tandvlees

Misschien wil je niet alleen mondvriendelijke producten zonder schadelijke ingrediënten, maar ga je nog een stap verder. Als je alleen natuurlijke, biologische en veganistische bestanddelen wilt, ben je bij de Mondzorgzaak ook aan het goede adres.

Ontstoken tandvlees verhelpen met puur natuurlijke vegan ingrediënten is zeer zeker mogelijk. Kokosolie speelt de hoofdrol in de natuurlijke producten van Dr. Brite en UK Organics. Specifiek voor het behandelen of het voorkomen van tandvleesontsteking kun je kiezen voor Dr. Brite Mondwater BerryLicious.

Dr. Brite Soothe & Restore mondspray is een prima optie als je al ontstoken tandvlees hebt en er snel vanaf wilt. Kokosolie is niet alleen bacteriedodend, maar het verzacht tegelijk het tandvlees, evenals het toegevoegde aloë vera-sap.

De etherische oliën van een aantal geneeskrachtige planten als tea tree, kruidnagel, mirre en Ceylon kaneel maakt deze mondspray tot een uiterst effectief en toch volkomen natuurlijk middel tegen ontstoken tandvlees.

Ook UK Organics maakt gebruik van zowel biologische kokos- als tea tree olie. Er is UK Organics Tea Tree Toothpaste en UK Organics Tea Tree mouthwash. Met deze mondspoeling kun je je gebit en tandvlees heel grondig reinigen. Door de olie 5-15 minuten door je mondholte te duwen en trekken worden de schadelijke bacteriën uit de kleinste hoekjes en gaatjes gespoeld. Eenmaal “gevangen” in de olie kun je ze uitspugen. Voor een optimaal resultaat kun je kiezen voor de UL Organics Gezond Tandvlees Kit, die zowel de Tea tree tandpasta als de mouthwash bevat.