Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Kindertandpasta

Bekijken als Rooster Lijst

16 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

16 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Tandpasta's voor kinderen

Terwijl er vroeger in een gezin met kinderen gewoon één tube tandpasta in de badkamer stond, is er tegenwoordig speciale kindertandpasta. Dat is geen overbodige luxe, al is het alleen maar vanwege het toegestane gehalte fluoride. Omdat het glazuur van het melkgebit niet direct uithardt, is het extreem gevoelig voor cariës (gaatjes). Om die reden wordt juist bij kinderen fluoride aangeraden. Het melkgebit is weliswaar tijdelijk, maar speelt toch een belangrijke rol in de ontwikkeling van het blijvende gebit.

Fluoride is echter geen onschuldig ingrediënt. Je mag het niet onbeperkt gebruiken en doorslikken is uit den boze, terwijl het risico hiervoor juist bij kinderen hoger is. Bovendien zijn kinderen nog in de groei, wat chemicaliën extra belastend kan maken voor hun ontwikkeling.

Het gehalte fluoride in kindertandpasta is daarom afhankelijk van de leeftijd en staat altijd vermeld staat op de verpakking. Kinderen vanaf 12 jaar mogen volgens de huidige richtlijnen dezelfde tandpasta als volwassenen gebruiken.

Alternatieven voor fluoride

Er zijn al volwassenen die liever geen fluoride gebruiken vanwege de snelle opname in het bloed via de mondslijmvliezen. Voor kinderen, met het extra risico van doorslikken, zou je misschien ook liever een alternatief gebruiken. Die zijn bovendien beschikbaar in de vorm van natuurlijke mineralen als calcium. Ook de natuurlijke zoetstof xylitol heeft zich bewezen als beschermer van het tandglazuur.

Xylitol kan door de mondbacteriën nauwelijks worden omgezet in zuur. Het is ondanks de zoete smaak niet schadelijk voor het gebit. Maar xylitol doet meer. Het maakt het de bacteriën lastig om zich met voedselresten en speeksel aan het tandglazuur hechten. Minder tandplak helpt uiteraard om cariës (gaatjes) te voorkomen. Bovendien heeft xylitol een alkalisch effect in de mondholte. Dat houdt in dat het de pH-waarde verhoogt. Dankzij de lagere zuurgraad in de mond kunnen de calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel beter opgenomen door de zwakke plekken in het tandglazuur.

Kindertandpasta zonder fluoride

Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta is puur natuur en helemaal veilig, zelfs bij inslikken. Het merk is zelfs ontwikkeld door twee moeders, werkzaam in de mondzorg, die behoefte hadden een smakelijke en veilige tandpasta voor hun eigen kinderen. 

Ingrediënten als het van nature anti-bacteriële kokosolie, natuurlijke mineralen xylitol en biologisch geteelde planten-extracten reinigen het gebit, remineraliseren het glazuur en beschermen effectief tegen cariës (gaatjes). De fruitige aardbeiensmaak maakt van het tanden poetsen een klein feestje.

Ook Spry Tropical Kindertandpasta reinigt het gebit en verzorgt de mond met natuurlijke ingrediënten. Die zijn speciaal afgestemd op het kindergebit en heeft een prettige gel-textuur. De natuurlijke zoetstof xylitol, niet genetisch gemodificeerd, kan door de mondbacteriën niet zoals suiker worden omgezet in zuren. Bovendien belemmert xylitol de bacteriën om zich als tandplak aan het gebit te hechten. In plaats van fluoride bevat deze kindertandpasta natuurlijke calcium om het gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes) en tandbederf.

Dentissimo heeft 2 tandpasta’s voor kinderen, waarvan Kids 2-6 Kindertandpasta geheel fluoride-vrij is. Dit ingrediënt is vervangen door calcium en vitamine, E die evengoed het tandglazuur versterken en cariës (gaatjes) helpen voorkomen. De plantaardige extracten van geranium en kamille verzorgen het tandvlees met hun natuurlijke ontstekingsremmende effect. De lekkere karamelsmaak draagt bij aan het plezier in het tanden poetsen.

Speciale kindertandpasta’s hebben uitgesproken smaken om het tanden poetsen aantrekkelijk te maken voor een kind. Spry Original Kindertandpasta is daarop een uitzondering. Het heeft alleen de zoete smaak van xylitol, dat daarnaast ook gunstige eigenschappen voor het gebit heeft. Deze tandpasta mag vanaf 3 maanden oud worden gebruikt en is een goede optie als je je kind liever niet wilt paaien met snoep-smaken.

Kindertandpasta met fluoride

Mara Expert Plakverklikker Tandpasta is een unieke combinatie van plakverklikker en tandpasta in één. De tandpasta kleurt het gebit op plaatsen waar zich tandplak bevindt als je die zonder water met de tandenborstel over het gebit verdeelt.

Plekken met veel tandplak kleuren blauw. Vervolgens kun daar bij het tanden poetsen extra aandacht aan besteden.

Dentissimo Junior 6+ Toothpaste bevat een veilige, lage concentratie fluoride (240 ppm). Daarbij zijn ook nog calcium en vitamine E toegevoegd om het tandglazuur te versterken en cariës (gaatjes) te voorkomen. Plantaardige extracten van geranium en kamille hebben een natuurlijk antibacterieel en ontstekingsremmend effect. Dit helpt om tijdens het wisselen tandvleesontstekingen te voorkomen. Deze tandpasta heeft een fruitige appelsmaak, die gewaardeerd wordt door kinderen.

Het tandenpoetsen leuk houden

Een ander aspect van aandacht bij de mondzorg voor kinderen is dat het belangrijk is om kinderen een goede mondverzorgings-routine aan te leren. Vooral bij hele jonge kinderen kan dat nogal een opgave zijn. Probeer het leuk en speels te houden en bezuinig niet op middelen die daarbij helpen, zoals grappige kindertandenborstels van Dentissimo en de Dentek Tandenborstel cover. Deze houder in de vorm van dieren maakt het al leuk om de tandenborstel te pakken en weer op te bergen.

Met een leuke, speelse start van de mondzorg wordt het tandenpoetsen een vanzelfsprekende maar vooral ook leuke routine. Daardoor leert je kind dat het fijn is om je gebit te verzorgen.

Hoe kun je de mondzorg voor kinderen ondersteunen en aanvullen?

Oudere kinderen die hun tanden zelf poetsen, kun je met Dentek Kids Fun Flossers leren om hun gebit ook zelf te flossen. De Fun Flossers hebben een kleine kop en handgrepen, helemaal afgestemd op de kleinere kinderhanden. Maar het leukste is dat ze zijn ze uitgevoerd in felle kleurtjes en dat het flosdraad een lekker smaakje heeft.

Verantwoord snoep kan de verzorging van het kindergebit ondersteunen zonder enige moeite of dwang. Miradent Xylitol Kauwgum voor Kinderen is gebitsverzorgende kauwgom die verkrijgbaar is in twee fruitige smaakjes: appel en aardbei.