Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Slechte adem

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 53

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 53

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Slechte adem

Een slechte adem, officieel halitose of orale halitose genaamd, is een aandoening waarbij de adem een onaangename geur heeft. In ernstige gevallen kun je zelfs spreken van een stinkende adem. Bij orale halitose ruikt de adem voortdurend, dus de hele dag door, in meer of mindere onfris.

Dat is dus anders dan een incidentele geur als een je bijvoorbeeld teveel knoflook hebt gegeten, een tabaksgeur door roken of een dranklucht nadat je teveel alcohol hebt genuttigd.

Een slechte adem kan van grote invloed zijn op je welzijn, omdat anderen er meestal meer last van hebben dan jijzelf. Het is zelfs zo dat je zelf op den duur je ademgeur niet eens meer waarneemt, maar dat geldt natuurlijk niet voor je gesprekspartners.

Dit kan je zelfvertrouwen ondermijnen en zelfs zorgen voor sociaal isolement. Of je houdt als je praat altijd je hand voor je mond of kijkt iemand niet aan tijdens een gesprek, omdat je je gezicht af went.

In 80% van de gevallen van een slechte adem ligt de oorzaak ervan in de mondholte.

Om te beginnen kunnen aandoeningen aan het gebit, de tong en het tandvlees een slechte adem veroorzaken.

Daarnaast kan halitose in de neusholte ontstaan, die immers in verbinding staat met de mondholte. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt een slechte adem maar zelden uit de maag.

In de meeste gevallen kun je een slechte adem verhelpen door meer aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne.

Bij de Mondzorgzaak hebben we daar tal van middelen voor, waaronder een aantal totaalpakketten zoals de Oxyd-8 Frisse Adem Kit of de Oxyfresh Frisse Adem Kit. Daarbij gaan wij altijd uit van veilige en onschadelijke ingrediënten. Alleen maar de geur maskeren met bestanddelen die het probleem op de lange duur verergeren raden we ten stelligste af.

Oorzaken van een slechte adem

Verschillende factoren kunnen meespelen bij het ontstaan van een slechte adem of halitose.

Om te beginnen kan sprake zijn van teveel schadelijke bacteriën. Dat kan op zijn beurt worden veroorzaakt door een gebrekkige mondhygiëne, maar ook door tandvleesontstekingen of slecht aansluitende vullingen en kronen.

Een verstoord evenwicht van de mondflora, bijvoorbeeld als gevolg van het gebruik van mondverzorgings-producten met bijtende stoffen, kan ook een wildgroei aan schadelijke bacteriën opleveren.

Een droge mond kan er eveneens voor zorgen, dat schadelijke bacteriën welig gaan tieren. Deze bacteriën zijn anaeroob, wat inhoudt dat ze goed gedijen in een zuurstofarme omgeving.

Hoe meer van deze bacteriën er in je mond rondzwerven, hoe meer zwavelachtige gassen zij kunnen produceren.

Dit is, naast achtergebleven voedselresten, een belangrijke oorzaak van een stinkende adem. Speeksel bevat veel zuurstof en is daarmee de natuurlijke bescherming tegen de bacteriën en hun uitgescheiden gassen.

Is hier te weinig van, dan krijgen zij juist de kans. Dit veroorzaakt de zogenaamde “ochtend-halitose”, die wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de mondslijmvliezen uitdrogen.

Deze tijdelijke vorm van slechte adem verdwijnt na het tanden poetsen of na eten of drinken.

Een ruwe tong kan het leefmilieu van de schadelijke bacteriën nog eens extra verbeteren, met nog meer gassen en nog meer geuren tot gevolg. Naarmate je ouder wordt loop je meer risico op een beslagen tong, die ook onaangenaam gaat ruiken.

Daarnaast zijn er andere factoren, die op een indirecte manier de adem minder fris kunnen maken. Bijvoorbeeld een verminderde weerstand, medicijngebruik en stress, waardoor de mondflora uit evenwicht raakt en de goede bacteriën in de mondholte het afleggen tegen de slechte.

In sommige gevallen ligt de oorzaak van een slechte adem niet in de mondholte, maar in de neusholte. Bij de aandoening post-nasale drip wordt er te veel neusslijm geproduceerd, dat de keelholte indruppelt.

Dit kan vervolgens halitose veroorzaken. Wat bij jou ook de oorzaak is van je slechte adem, je zult er liever vandaag nog af zijn dan morgen.

Ingeval van slechte adem door oorzaken in de mondholte kun je best gaan voor een totaalpakket voor frisse adem van Oxyd-8 of Oxyfresh.

Hecht je aan puur natuur, dan kun je het best een Fresh Breath Kit van UK Organics aanschaffen of een combinatie van tandpasta en mondwater van Dr. Brite en daar dan een tongreiniger of een OraBrush van Dentek bij bestellen.

Natuurlijk ga je ingeval van een achterliggende tandvleesontsteking of tandbederf daarnaast naar de tandarts of mondhygiënist.

Slechte adem door diëten of afvallen

Veranderingen in je voedingspatroon kunnen ervoor zorgen dat je adem tijdelijk minder fris wordt. Tegenwoordig zijn koolhydraatarme diëten erg in de mode en worden daar spectaculaire resultaten mee behaald. Maar een koolhydraatarm, en dus eiwitrijk voedingspatroon, heeft wel invloed op je mondgeur.

Zo kun je meer eiwit-voedselresten in je mondholte hebben, waar de bacteriën zich te goed aan doen. Dit kan een geur van rotte-eieren opleveren.

Daarnaast kun je een ketonische adem krijgen, de typische aceton-geur die wordt veroorzaakt door ketonen die vrijkomen bij de verbranding van vet.

Als je snel wilt of moet afvallen en daarom aan een eiwitrijk dieet zit, moet je deze chemische reacties voor lief nemen. Maar wij raden je wel aan om tijdens het dieet extra aandacht te geven aan je mondhygiëne.

Zo maak je de stank niet erger dan nodig. Doe dat vooral met tandpasta en een mondspoelmiddel, dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteert.

Bijvoorbeeld met tandpasta en mondwater gebaseerd op actieve zuurstofformule zoals Oxyfresh.

Kokosolie is een natuurlijk maar effectief middel om de schadelijke bacteriën in je mond te bestrijden. Kies je voor puur natuur, dan is er Dr. Brite’s Coco Chai tandpasta en mondwater.

Slechte adem door een witte beslagen tong

Bekijk je tong eens in de spiegel. Is die mooi glad en roze, of ziet de achterkant van je tong wit? Hoe ouder je wordt, hoe meer je tong de neiging heeft te beslaan. Heb je van nature een ruwe tong, dan is de kans nog groter dat er zich bacteriën gaan nestelen.

En naarmate de bacterie-kolonie groeit worden er meer zwavelachtige gassen geproduceerd, een belangrijke bron van een stinkende adem.

Gelukkig kun je met producten van de Mondzorgzaak een slechte adem door een beslagen tong heel goed tegengaan. Ga bijvoorbeeld je tong poetsen met de OraBrush van Dentek, een tongreiniger die uit een schraper en borstelhaartjes ineen bestaat.

Borstel je tong nooit met je gewone tandenborstel, want dan verspreid je de tong-bacteriën ook nog eens over je gebit.

Door je tong daarna te besprenkelen met de Plus Power drops van California Breath reinig je je tong intensief. Deze Plus Power drops voor de tong bevat de krachtige combinatie van zuurstofformule Oxyd-8 en zink. Zuurstof en zink zijn middelen waar de schadelijke bacteriën helemaal niet van houden. Tevens kan zuurstof een stinkende geur omzetten in een niet ruikende, neutrale geur.

Slechte adem door post-nasale drip

Post-nasale drip, in het Nederlands post-nasaal druppelen, is een aandoening waarbij er teveel neusslijm wordt geproduceerd. De achterliggende oorzaak hiervoor kan bijvoorbeeld een bijholteontsteking of allergie zijn. Het overtollige neusslijm komt in de keelholte terecht, waar het kan zorgen voor een slechte adem. Als je slechte adem niet wordt veroorzaakt door problemen in de mondholte maar door post-nasale drip, raden we Xylimed Natuurlijke Neusspray aan.

Deze neusspray is gebaseerd op zout en xylitol, dat de neusslijmvliezen hydrateert en verzorgt en tegelijkertijd de schadelijke bacteriën op een natuurlijke manier bestrijdt. Voor kinderen is er een speciale versie beschikbaar. Ga naar de huisarts als de klachten desondanks aanhouden of verergeren.

Slechte adem door amandelstenen

Amandelstenen, officieel tonsillolieten genaamd, kunnen zich vormen in de amandelcrypten, de diepe groeven tussen de mondholte en de amandelen.

Ook kunnen ze voorkomen in de keelamandelen zelf, met name als daar veel reliëf, dus diepere groefjes, inzitten. Amandelstenen bestaan uit een mengsel van collageen, voedselresten en anaerobe mondbacteriën, dat zich met behulp van calcium verhardt.

Amandelstenen kunnen klein zijn, maar ook zo groot worden als een erwt. Meestal zijn ze wit of gebroken wit en hebben een kenmerkende vieze geur, die wordt veroorzaakt door waterstofsulfide en de zwavelverbinding methaanthiol.

Als je last hebt van amandelsten, kun je een vieze smaak in je mond hebben. Doordat de amandelen opzwellen, kun je het gevoel hebben dat er iets in je keel vastzit. Als de amandelstenen groot zijn, kunnen ze zorgen voor keelontsteking en problemen met slikken.

Door hun samenstelling leiden ze vaak tot een slechte adem. Als je amandelstenen hebt, raden we je het volgende aan.

Gorgel een aantal dagen minimaal twee keer per dag met OxyFresh mondwater. Hierdoor worden de amandelstenen losgeweekt. Vervolgens verwijder je de stenen met een TonsilFresh cupping glass. Hiermee zuig je de amandelstenen uit de amandelen en amandelcrypten in een pipet door middel een vacuüm effect.

Na afloop spoel je je mond- en keelholte weer stevig door met OxyFresh mondwater.

Slechte adem door een droge mond

Een droge mond kan optreden door ouderdom, maar ook door aandoeningen als astma en diabetes, of door bepaalde medicatie. Omdat speeksel van nature zuurstofrijk is, is een gebrek eraan een feestje voor de anaerobe bacteriën in de mondholte. Die gedijen immers goed in een zuurstofarme omgeving. Een droge mond kan daarom wildgroei van deze bacteriën in de hand werken, met allerlei mondproblemen als tandvleesontsteking, cariës (gaatjes) en een slechte adem tot gevolg.

Wordt je slechte adem veroorzaakt door te weinig speeksel, dan raden we je een totaalaanpak aan, die speciaal gericht is op het hydrateren van de mondslijmvliezen en het stimuleren van de eigen speekselproductie.

En dat uiteraard zonder alcohol, dat de zachte weefsels van de mond juist uitdroogt en dus averechts werkt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Droge Mond pakket van Oralieve. Dat bevat tandpasta, mondwater, gel en mondspray. De formule bestaat uit een combinatie van hydraterende, bacterie remmende en kalmerende ingrediënten op basis van natuurlijk melkenzymen.

Ook Xerostom biedt een totaalpakket voor de droge mond: tandpasta, mondwater, mondspray en pastilles. Voor een Droge mond pakket op basis van natuurlijke en veganistische bestanddelen kun je kiezen voor het UK Organics Vegan Droge mond pakket.

Het bestaat uit tandpasta en oil pulling mouthwash op basis van kokosolie en rode mandarijn, heerlijk zacht maar toch fris.

Slechte adem verhelpen

Als je last hebt van een slechte adem (halitose) zul je dat natuurlijk snel willen verhelpen. Dat is in de meeste gevallen ook heel goed mogelijk. Vaak worden mondwater of mondsprays gebruikt om een slechte adem te bestrijden. Soms raak je daarmee echter van de regen in de drup. Veel reguliere mondwaters en -sprays bevatten schadelijke en bijtende stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, triclosan en chloorhexidine.

Ook worden vaak onnodige kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Een veel gebruikt bestanddeel is alcohol, dat de mondholte juist uitdroogt en daarmee een averechts effect heeft. Minder speeksel betekent minder zuurstof in de mond.

Dat vinden de schadelijke bacteriën die een grote rol spelen bij een slechte adem en andere mondproblemen juist fijn, dus dat moet je ten alle tijde vermijden. Hetzelfde geldt voor ingrediënten die de zuurgraad in de mondholte verhogen in plaats van verlagen.

Dat zorgt voor tanderosie en komt de mondflora ook niet ten goede.

Bij de Mondzorgzaak geven we de voorkeur aan verzorgingsproducten die de bacteriën bestrijden zonder de mond uit te drogen en bovendien de speekselproductie bevorderen.

Dat komt het natuurlijke evenwicht in de mond te goede, wat extra helpt tegen een slechte adem. Er zijn drie effectieve maar volkomen mond-vriendelijke methoden: met actieve zuurstof of met melk-enzymen of mondspoeling op basis van kokosolie.

Mondspray tegen slechte adem

Behalve mondwater worden er ook vaak mondsprays gebruikt in de strijd tegen een slechte adem. Maar vermijd de mondsprays met stoffen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en chloorhexedine, want die werken op de lange duur averechts.

Een betere keuze zijn mondsprays, die de schadelijke bacteriën bestrijden zonder ook de goede bacteriën om zeep te helpen of de mondslijmvliezen uitdrogen. Een goede mondspray bevordert bovendien de eigen speekselproductie.

Een mond-vriendelijke methode, die het natuurlijke evenwicht in de mond respecteert, is mondspray met actieve zuurstof. Een voorbeeld hiervan is Atemfrisch Mondspray. Een slechte adem kan samengaan met een droge mond. In dat geval kun je kiezen voor een speciale mondspray tegen een droge mond.

De Droge mond sprays van OraRelieve en Xerostom zijn er helemaal op gericht om je mondholte te hydrateren en je eigen speekselproductie te bevorderen. Tegelijkertijd worden schadelijke bacteriën bestreden, zodat je mond niet alleen fris ruikt, maar ook schoon is.

Als je het liever puur natuur en veganistisch houdt, kies dan voor Dr. Brite Frisse adem spray. Hier zorgen natuurlijke ingrediënten als actieve koolstof en kruidnagel-olie voor het bestrijden van de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Aloë vera verzacht de mondslijmvliezen en deze spray zorgt voor een extra frisse adem door biologische pepermuntolie en mentholkristallen.

Mondwater tegen slechte adem

Als je last hebt van een slechte adem, zul je vaak meer willen doen dan alleen je tanden poetsen. Veel mensen grijpen naar mondwater, maar bedenk wel dat niet alle mondwaters onschadelijk zijn.

Op de langere termijn werken veel reguliere mondwaters juist een slechte adem in de hand. Bijvoorbeeld door alcohol dat de mondslijmvliezen uitdroogt. Alcohol, maar ook andere antiseptische stoffen als triclosan en chloorhexedine verstoren daarnaast het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

Dit omdat ze niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook de goede. Bij de Mondzorgzaak houden we van mond-vriendelijke, maar niet minder effectieve manieren om een slechte adem te bestrijden. Zoals bijvoorbeeld mondwater met actieve zuurstof of melk-enzymen, of mondspoelingen op basis van kokosolie. Mondwater met actieve zuurstof is bijvoorbeeld OxyFresh en de mondspoelingen van The Breath Co.

Hun gepatenteerde actieve zuurstofformules verpesten de leefomgeving voor de “slechte” bacteriën in je mond. Toch wordt, in tegenstelling tot mondwater op basis van alcohol of chloorhexedine, de mondflora gerespecteerd en in balans gehouden. Mondwater op basis van melk-enzymen is bij uitstek geschikt als je niet alleen een slechte adem hebt, maar ook last van een droge mond. In combinatie met onder andere xylitol hydrateren de natuurlijke melk-enzymen de mondslijmvliezen en zetten ze je speekselklieren aan tot het produceren van meer speeksel.

Dit kun je gemakkelijk doen door spoelen met Orarelieve mondwater of Dry Mouth Rinse van The Breath Co. Ronduit weldadig bij een droge mond is een mondspoeling op basis van kokosolie. Die voedt, hydrateert en verzacht de zachte weefsels in de mond en helpt uitdroging te voorkomen.

En dat allemaal met puur natuur ingrediënten. Je kunt kiezen voor Dr. Brite Mondwater Mint of Coco Chai als je niet veel tijd hebt. Met Georganics Red Mandarin oil pulling mouthwash kun je ´s ochtends een echte oil pulling doen, zoals in de Ayurvedische geneeskunst al vele eeuwen wordt aangeraden voor een schoon gebit en lichaam.

Voor het tanden poetsen en het ontbijt spoel en gorgel je 5 tot 20 minuten lang. Schadelijke bacteriën worden uit alle hoekjes van je gebit in de olie “gevangen” zodat je ze kunt uitspugen. Ondertussen wordt je mond gehydrateerd door de verzachtende kokosolie.

Tandpasta tegen een slechte adem

De basis van je mondhygiëne is het poetsen van je tanden, dat je als het goed is twee keer per dag doet. Als je een slechte adem wilt bestrijden, doe je er goed aan om bij de keuze van je tandpasta te kijken of die daaraan meehelpt. Tandpasta met SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine of triclosan verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte.

Alcohol droogt de mond uit in plaats van te hydrateren en de speekselproductie te stimuleren. Deze bestanddelen kun je dus beter mijden, net als overbodige kleur- en smaakstoffen. Een effectieve manier om schadelijke bacteriën te bestrijden, maar toch het evenwicht van de mondflora in evenwicht te houden is een tandpasta met een actieve zuurstofformule. Meer zuurstof in de mond pakt de slechte adem letterlijk bij de bron aan.

De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en andere gebitsproblemen zijn namelijk anaëroob. Dat betekent dat zij leven in een omgeving met weinig zuurstof. Een voorbeeld van tandpasta met een actieve zuurstofformule is Fresh Breath Toothpaste van The Breath Co. Toothpaste met de gepatenteerde Oxyd-8 formule.

Een andere tandpasta met actieve zuurstof is OxyFresh Lemon Mint toothpaste, dat gebruik maakt van de speeksel stimulerende zuurstofformule Oxygene, Ook kokosolie is een uiterst effectieve manier om de schadelijke bacteriën te bestrijden en het evenwicht in je mondholte te bewaren. Ga voor Georganics natural toothpaste Spearmint als je een schone en frisse mond wilt hebben, maar ook hecht aan puur natuur.

Tong reinigen tegen een slechte adem

Bij een slechte adem is er vaak sprake van een overmaat aan schadelijke bacteriën achter op de tong. Is die ook nog eens ruw, met veel reliëf, dan loop je een groot risico op een beslagen tong, Deze witte of donkere aanslag vormt een rijke voedingsbodem voor anaerobe bacteriën. De vijanden van een gezonde mondholte en gebit verwerken suikers, waaronder koolhydraten. Hierbij komen zwavelachtige gassen vrij, die nu eenmaal niet naar bloemetjes ruiken.

Met de metalen Smellwin Tongreiniger schraap je snel en gemakkelijk de bacteriën op de achterkant van je tong weg.

Ook de OraBrush van Dentek, met zowel een schraap- als borstelfunctie, is een veilige tongreiniger. Je tandenborstel is niet geschikt om je tong te reinigen, je zou er de bacteriën van je tong ook naar je gebit overbrengen. Met een speciale tong-gel, bijvoorbeeld Miradent Tong Clin Gel, kun je het gebruik van een tongreiniger voorbereiden. Zo’n gel weekt de aanslag op de tong los, verzorgt het ruwe tong-oppervlak en vergroot daarmee de afweer tegen nieuwe bacteriën.

Totaalpakketten tegen een slechte adem

Als je last hebt van een slechte adem (halitose) wil je daar natuurlijk snel vanaf. Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door een overmaat van bacteriën in de mondholte, vaak in combinatie met andere problemen zoals een beslagen tong of een tandvleesontsteking. Uiteraard moet je met ernstige problemen naar de tandarts of mondhygiënist, maar ondertussen kun je ook zelf veel doen door je dagelijkse mondhygiëne aan te passen.

Om snel de schadelijke bacteriën op een veilige en mondvriendelijke manier uit je mondholte te weren is een totaalpakket voor een frisse adem de aangewezen weg. Een totaalpakket voor een frisse adem is er bijvoorbeeld op basis van de zuurstofformule van Oxyd-8 van The Breath Co. Dit bevat een tongschraper, tandpasta, mondwater en kauwgom die je gebit verzorgt.

Een andere optie is de OxyFresh Frisse Adem Kit, op basis van de zuurstofformule OxyGene. Dit bevat een tongschraper, tandpasta en mondwater. Helemaal puur natuur en veganistisch is de Georganics Fresh Breath Kit. Het actieve bestanddeel in de tandpasta en de oil pulling mouthwash is kokosolie met de heerlijke frisse smaak van pepermunt. In het pakket zit tevens een RVS tongschraper.

Een slechte adem bestrijden met natuurlijke middelen

Zeker niet alle chemische bestanddelen zijn schadelijk voor je mondholte en gebit, denk maar aan de actieve zuurstofformules. Toch kun je er voor kiezen om mondverzorgings-producten te gebruiken met alleen natuurlijke en veganistische ingrediënten. Met name kokosolie is een natuurlijk ingrediënt dat bacteriën bestrijdt, maar ook je mond hydrateert en verzorgt.

Bijvoorbeeld bij een droge mond of hoge gevoeligheid kan dat een groot voordeel zijn. De producten van Dr. Brite en UK Organics geven je weer een frisse adem, maar bieden daarnaast een optimale mondverzorging met effectieve, natuurlijke en veganistische ingrediënten. Dr. Brite tandpasta Mint en mondwater Mint op basis van kokosolie houden niet alleen je adem fris, maar reinigen ook je mond en gebit op een natuurlijke basis. Hetzelfde geldt voor Georganics, waarvan zelfs de verpakking verantwoord is. UK Organics heeft een totaalpakket, de Fresh Breath Kit, op basis van kokosolie met de frisse smaak van pepermunt. De Kit bestaat uit tandpasta, oil pulling mouthwash en een RVS tongschraper.

Een slechte adem bestrijden met actieve zuurstof

De bacteriën die vaak rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor een slechte adem, maar ook voor andere gebitsproblemen, zijn anaëroob. Dat betekent dat hun ideale leefomgeving zo min mogelijk zuurstof bevat. Mondverzorgings-producten met een actieve zuurstofformule zijn daarom een effectieve manier om deze bacteriën te bestrijden. Dat geldt voor zowel tandpasta als mondwaters en mondspray. Actieve zuurstofformules brengen meer zuurstof in de mondholte. Toch wordt het natuurlijke evenwicht in de mondholte niet verstoord, zoals gebeurt bij gebruik van antiseptische middelen als alcohol, chloorhexedine en triclosan. Actieve zuursof bestrijdt alleen de schadelijke anaerobe bacteriën en laat de “goede” bacteriën, die wel tegen zuurstof kunnen, ongemoeid. In OxyFresh tandpasta en mondwater werkt de actieve zuurstofformule Oxygene samen met zink om het leefmilieu van de schadelijke bacteriën te verpesten. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van meer speeksel dat van nature zuurstofrijk is en dus ook helpt tegen een slechte adem. Een andere, eveneens effectieve zuurstofformule is Oxyd-8 van The Breath Co. Hun tandpasta, mondwater en mondspray pakken eveneens de slechte adem aan door de leefomgeving ongeschikt te maken voor de schadelijke anaerobe bacteriën. Het natuurlijke evenwicht in de mond wordt wel gerespecteerd. Als je snel van je slechte adem af wilt, kun je kiezen voor een totaalaanpak met een pakket van één van deze twee merken. Daarmee is heel je mondhygiëne gericht op meer zuurstof en minder schadelijke bacteriën.

Slechte adem in de ochtend

Een slechte adem bij het wakker worden, oftewel “ochtend-halitose” wordt veroorzaakt door uitgedroogde mondslijmvliezen. Dat kan in je slaap gemakkelijk gebeuren. Tijdens je slaap is je speekselproductie lager. Als je dan ook nog eens met je mond open ligt, passeert er ook nog eens veel lucht die de slijmvliezen uitdroogt. Speeksel bevat veel zuurstof, waar de bacteriën die zwavelachtige gassen produceren niet goed tegen kunnen. Als er door uitdroging minder zuurstof is, kunnen ze beter gedijen. Meestal verdwijnt deze nachtelijke slechte adem direct na het bevochtigen van de mond door tanden poetsen of een glas water. Toch kan het onprettig zijn, ook voor je partner.

Een tweede mogelijke oorzaak is het gebruik van tandpasta of mondwater met uitdrogende of irriterende ingrediënten als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat). Die kun je het best vermijden, en dat geldt zeker als je last hebt van ochtend-halitose. Gebruik je geen tandpasta met bijtende, uitdrogende bestanddelen en heb je toch last van ochtend-halitose, dan kun je andere maatregelen nemen. De TonsilFresh Chin Strap helpt je om tijdens het slapen je mond dicht te houden, zodat je slijmvliezen minder uitdrogen. Dit gaat tevens snurken tegen, dus je doet je partner er hoe dan ook een plezier mee.

Wil je nog extra ondersteuning, kijk dan naar een droge mond gel van bijvoorbeeld AnOxident of Oralieve.

Slechte adem testen

Als je twijfelt of je adem nog wel fris is kun je dat aan iemand anders vragen, maar dat is eigenlijk tot een beetje gênant. De Tanita HC 212 adem-tester is een handzaam apparaatje dat op batterijen werkt. Hiermee kun je de kwaliteit van je adem zelf meten. Binnen 10 seconden krijg je een betrouwbaar en objectief oordeel op basis van de hoeveelheid moleculen van bepaalde, stinkende stoffen in jouw adem. Zo heb je direct duidelijkheid: is je adem fris of moet je maatregelen nemen tegen de geur?