Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Gevoelige tanden

Bekijken als Rooster Lijst

25 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

25 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat zijn gevoelige tanden?

Als je gebit en je tandvlees helemaal gezond zijn, zul je er niets aan voelen. Niet tijdens het eten of drinken en ook niet tijdens het poetsen van je tanden. Voel je wel iets, dan is er iets aan de hand. Een bepaalde tand of kies die heftig of zeurend pijn doet, kan wijzen op een ontstoken of afgestorven wortel. Ook een gebroken of uitgevallen vulling kan voor kiespijn zorgen. Een voortdurende overbelasting door tandenknarsen kan eveneens leiden tot gevoeligheid of pijn in het gebit.

Met “gevoelige tanden” wordt iets anders bedoeld. Het is onschuldiger dan bovenstaande diepere oorzaken en wordt gekenmerkt door plotselinge, felle pijnscheuten. Die treden niet spontaan op, maar altijd als een directe reactie op het nuttigen van koude, hete, zure of zoete etenswaren of drank. Zelfs het inademen van koude lucht kan deze gevoeligheid prikkelen.

Gevoelige tanden is een relatief onschuldige aandoening die over het algemeen wordt veroorzaakt door blootliggend tandbeen (dentine). Dat is namelijk niet zo hard als tandglazuur en er zitten kleine kanaaltjes (tubuli) in, die in direct verbinding staan met de tandzenuw. Dat verklaart de plotselinge en vaak heftige pijn. Hoewel gevoelige tanden onschuldig zijn, is het toch goed om de klacht serieus te nemen en passende maatregelen te nemen.

Symptomen gevoelige tanden

De korte heftige pijnscheuten na het nuttigen van koude, hete, zure of zoete etenswaren of drank zullen je moeilijk ontgaan. Ook bij het tandenpoetsen kun je nare pijnsensaties voelen en dat geldt zeker als je je mond na afloop spoelt met koud water. Daarnaast kunnen gevoelige tanden samengaan met gevoelig of bloedend tandvlees. Dit is met name het geval bij teruggetrokken tandvlees, waardoor het tandbeen in de tandhalzen bloot komt te liggen. In geval van tanderosie is de gevoeligheid niet beperkt tot de tandhals, maar is het glazuur van de gehele tand of kies versleten.

Stoppen met tandenpoetsen om de symptomen te bestrijden is natuurlijk geen optie. Probeer na te gaan welke factoren van invloed zijn op de gevoeligheid van jouw tanden en neem maatregelen. 

Langdurige, zeurende pijn wijst niet op gevoelige tanden, maar op een irritatie van de zenuw. Hiermee moet je uiteraard direct naar de tandarts want dergelijke pijn kan immers wijzen op een wortelontsteking of een uitgevallen of lekkende vulling. Maar ook bij gewonegevoelige tanden kan het helemaal geen kwaad om de tandarts te raadplegen. Die kan je helpen om de gevoeligheid of pijn van je gebit te bestrijden, bijvoorbeeld door blootliggende tandhalzen te vullen.

Zelf kun je ondertussen wel iets doen om de gevoeligheid van je tanden te verminderen of zelfs verhelpen als de klacht niet heel ernstig is. Je dagelijkse mondhygiëne erop afstemmen is een eerste stap. Dan vervang je je tandpasta door speciale tandpasta tegen gevoelige tanden, zoals OxyFresh Fluoride Tandpasta. Je kunt dit aanvullen met Oxyfresh Fluoride mondwater, dat je één keer per dag mag gebruiken. Gebruik je liever geen fluoride, kies dan voor de volledig natuurlijke Dr. Brite Coco Chai Toothpaste en Mouthwash.

Oorzaken gevoelige tanden

De typische pijnscheuten die horen bij gevoelige tanden worden meestal veroorzaakt door blootliggend tandbeen (dentine). Het beschermende, veel hardere glazuur is dan verdwenen. Dat kan op twee manieren gebeuren. Allereerst kan het tandvlees zich terugtrekken, waardoor de tandhals bloot komt te liggen. Ten tweede kan er sprake zijn van tanderosie, waardoor het glazuur op de gehele tand of kies versleten is. Terugtrekkend tandvlees en tanderosie worden op hun beurt meestal beïnvloed door meerdere factoren. Terugtrekkend tandvlees kan tijdelijk zijn na een tandheelkundige behandelingen of gebitsreiniging, maar ook blijvend. Naarmate we ouder worden, heeft het tandvlees ook de neiging om zich terug te trekken. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk spelen er meerdere lichamelijke processen een rol, die gepaard gaan met het ouder worden.

Toch kun je ook op jongere leeftijd last krijgen van teruggetrokken tandvlees. Dat kan door iets simpels als een verkeerde poetsroutine, maar ook door een gecompliceerdere oorzaak als een verminderde weerstand door stresstof en onderliggende ziekte.

Tanderosie kan worden veroorzaakt door het verkeerd poetsen of het gebruik van mondverzorgingsproducten met zure ingrediënten. Ook schurende producten, bijvoorbeeld om de tanden te bleken, kunnen tanderosie in de hand werken. Dat geldt ook voor het nuttigen van veel zure dranken en vruchten en regelmatig overgeven, waardoor maagzuur in de mond terecht komt. Mechanische slijtage door hardnekkig tandenknarsen of kaakklemmen kan tanderosie en daarmee gevoelige tanden veroorzaken.

Gevoelige tanden verhelpen

Als je last hebt van gevoelige tanden zijn er verschillende manieren om deze klacht te verlichten. Bij duidelijk teruggetrokken tandvlees kun je vragen of de tandarts de tandhalzen vult. Hiermee wordt het tandbeen weer beschermd tegen de invloed van kou, warmte, zoet en zuur.

Daarnaast is een goede mondhygiëne natuurlijk belangrijk. Vermijd in ieder geval mondverzorgingsproducten die verzurende en bijtende bestanddelen bevatten als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat). Nog beter is een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Die bevatten mineralen, die de kanaaltjes in het tandbeen dichten of stoffen die de zenuwprikkeling in de kanaaltjes verminderen. Bijvoorbeeld Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth. HAP staat niet voor “happen” maar voor het actieve ingrediënt hydroxyapatite.

Dit mineraal is een vorm van calcium, die van nature voorkomt in onze botten en tandglazuur.

Met behulp van HAP worden de kanaaltjes in je tandbeen opgevuld, zodat je tanden minder gevoelig worden.

Van oudsher wordt bij gevoelige tanden een fluoride-spoeling of fluoride gel aangeraden. Oxyfresh Fluoride mondwater mag je eenmaal per dag gebruiken en kun je aanvullen met Oxyfresh Fluoride Dental Gel. Deze gel vervangt het verdwenen smeerlaagje op het tandbeen en voegt mineralen toe om de tandbeenkanaaltjes te dichten.

Als je liever geen fluoride gebruikt, dat wordt toegevoegd bij de meeste tandpasta en mondwater tegen gevoelige tanden, kun je kiezen voor Dr. Brite Coco Chai Toothpaste en het bij behorende mondwater Dr. Brite Coco Chai Mouthwash.

Behalve het gebruik van speciale tandpasta, mondwater en gel tegen gevoelige tanden kun je ook de hulpmiddelen aanpassen. Kies dan voor een extra zachte tandenborstel om te voorkomen dat je tandvlees nog verder beschadigt en zich verder terugtrekt, waardoor ook je tandwortels verder bloot komen te liggen. De OxyFresh Health Brush is zo’n tandenborstel met zachte, afgeronde borstelhaartjes. Daarnaast kun je kiezen voor het extra zacht reinigen van de ruimten tussen tanden en kiezen met behulp van Dentek Sensitive Clean Flosspicks. 

Tot slot is kauwgom met xylitol aan te raden. In tegenstelling tot kauwgom met suiker, is kauwgom met xylitol verzorgend voor je gebit. Het heeft een meerdere gunstige effecten, waaronder het tegengaan van de vorming van tandplak, het stimuleren van de speekselproductie en de frisse smaak. Xylitol bevordert daarnaast de vorming van calcium- en eiwitketens uit het speeksel, waarmee het gebit geremineraliseerd kan worden. Bij gevoelige tanden kan het dus geen kwaad om gedurende de dag af en toe een kauwgompje te pakken uit je potje Miradent Xylitol Chewing Gum Green Tea of Miradent AQUAMED Dry mouth Gum. Hou er wel rekening mee dat overmatige inname van xylitol laxerend kan werken.

Gevoelige tanden voorkomen

Gevoelige tanden is een tamelijk onschuldige aandoening, maar wel ongemakkelijk. Daarom zul je er vast maatregelen willen nemen om te voorkomen dat je tanden gevoelig worden.

Om gevoelige tanden door terugtrekkend tandvlees zo veel mogelijk af te remmen is een goede mondhygiëne de aangewezen weg. Poets je tanden met een goede tandpasta zonder schadelijke bestanddelen. Bijvoorbeeld de tandpasta van Oxyd8 of Oxyfresh. Goed poetsen gaat het beste met een elektrische tandenborstel, waarbij je iedere tand en kies afzonderlijk enkele seconden reinigt. Je hoeft niet heen en weer te bewegen, dat doet de borstel zelf.

Poets je met een gewone tandenborstel, neem er dan één met zachte haren. Goed poetsen met een gewone tandenborstel is iets ingewikkelder, maar je kunt de mondhygiënist vragen om een poetsinstructie.

Naspoelen met mondwater is helemaal geen slecht idee, maar doe dat niet met mondwater met agressieve ingrediënten en overbodige kleur- en smaakstoffen. Veilig en effectief zijn de mondwaters op basis van actieve zuurstof zoals de mouthwashes van OxyFresh en The Breath Co. Actieve zuurstofformules bestrijden de schadelijke bacteriën in je mond zonder de mondflora te verstoren. Ze gaan daarmee de vorming van tandplak tegen, wat weer meehelpt om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Daarnaast zijn mondspoelingen op basis van kokosolie veilig en voedend voor het tandvlees. Dr. Brite heeft mondwaters voor als je niet veel tijd hebt ’s ochtends, maar ronduit weldadig zijn de oil pulling mouthwashes van Georganics. Deze gebruik je door voorafgaand aan het tanden poetsen en het ontbijt 5 tot 20 minuten lang je mond te spoelen. Dit van oorsprong Ayurvedische gebruik reinigt niet alleen je gebit en mond, maar heeft ook nog eens een gunstig effect op de rest van je lichaam.

Andersom speelt je algehele gezondheid natuurlijk ook een rol bij de conditie van je tandvlees. Een gezonde leefstijl met een gezond voedingspatroon helpt mee om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Om gevoelige tanden door tanderosie te voorkomen doe je er daarnaast goed aan om zure voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Helaas is fruit en vruchtensap behalve gezond ook zuur, maar dit kun je oplossen door direct na het nuttigen je mond te spoelen met water. En poets nooit direct je tanden als je iet gegeten of gedronken hebt, vooral niet als het zure voedingsmiddelen als vruchtensap betreft.

Schiet een gezond en gevarieerd voedingspatroon er wel eens bij in of wil je nog iets extra’s doen om pijnlijke tanden te voorkomen? Dan kun je kiezen voor het UK Organics voedingssupplement voor het gebit. Dit bevat vitaminen en mineralen, die specifiek gericht zijn op een sterk gebit en gezond tandvlees. Daarnaast komen ze ook je algemene gezondheid en welzijn ten goede.

Tandpasta tegen gevoelige tanden

Tandenpoetsen doe je als het goed is twee keer per dag, dus het loont de moeite om deze routine aan te passen aan het verhelpen van je gevoelige tanden. Het beste middel daarvoor is Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth van Miradent. Het actieve bestanddeel hydroxyapatite (HA of HAP) is een vorm van calcium datvoorkomt in onze botten en tandglazuur. Dit mineraal is dus een uitstekend middel om de kanaaltjes in het tandbeen te dichten. Daarmee neemt de gevoeligheid van tanden af.  

Deze Mirasensitive tandpasta bevat fluoride (1.450 ppm), dat algemeen wordt ingezet bij gevoelige tanden. Hetzelfde geldt voor OxyFresh Fluoride Tandpasta, ook een goede optie als je van je gevoelige tanden af wilt. 

Niet iedereen is ervan overtuigd dat fluoride goed is voor je gebit en je gezondheid. Gebruik je liever geen fluoride? Dan is Dr. Brite Coco Chai Toothpaste een goed en effectief alternatief, ook bij gevoelige tanden.

Kijk ook goed naar je gereedschap. Als je de neiging hebt om te hard te poetsen is de OxyFresh Health Brush een goede keus. Deze tandenborstel heeft zachte, afgeronde borstelhaartjes die het tandglazuur en tandvlees geen schade toebrengen. Om de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon te houden kun je ook beter geen tandenstokers of metalen tandenragers gebruiken.

Dentek Sensitive Clean Flosspicks zijn daarentegen zacht en goed bruikbaar bij pijnlijke tanden.

Wanneer gevoelige tanden erg hardnekkig zijn, kun je aan de tandarts vragen om een lepel maken, die om je gebit past. Deze kun je vullen met de tandpasta tegen gevoelige tanden, waardoor die langer kan inwerken. Hiermeevergroot je het effect van de tandpasta.

Mondwater tegen gevoelige tanden

Net als de keuze voor je tandpasta, is ook de keuze voor mondwater belangrijk als je last hebt van gevoelige tanden. Mondwater met bijtende of zure bestanddelen is natuurlijk uit den boze. Beter is OxyFresh Fluoride Mondwater. Dit vermindert de gevoeligheid van de tanden en tandhalzen en

verstevigt het tandglazuur. De werking van fluoride wordt ondersteund door toevoering van xylitol.

Een alternatief zonder fluoride vormen de mondwaters van Dr. Brite. Mondwater Berrylicous en Mondwater Mint bestaan geheel uit natuurlijke ingrediënten, waaronder kokosolie. Hiermee kun je je mond effectief te reinigen op een zachte manier.

Gel tegen gevoelige tanden

Als je naast de normale dagelijkse mondhygiëne nog iets extra’s wilt doen tegen gevoelige tanden, kan dat met OxyFresh Fluoride Dental Gel. Deze gel zorgt voor remineralisatie van het glazuur en vult het smeerlaagje over het tandbeen aan. Bovendien wordt het tandglazuur beschermd tegen de zuuraanvallen uit het voedsel.

OxyFresh Fluoride Dental Gel is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Dit schakelt de schadelijke bacteriën in de mond uit door hun leefomgeving ongeschikt te maken. Speciaal tegen de gevoeligheid van de tanden zijn fluoride, xylitol en mineralen toegevoegd. OxyFresh Fluoride Dental Gel mag je eenmaal per dag gebruiken. Blijven de klachten desondanks aanhouden, raadpleeg dan de tandarts of mondhygiënist.

Fluoride tegen gevoelige tanden

Fluoride wordt vaak ingezet om gevoelige tanden tegen te gaan. Verreweg de beste tandpasta is Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth van Miradent. Behalve fluoride bevat deze ook het mineraal hydroxyapatite (HA of HAP). Deze vorm van calcium komt voor in onze botten en tandglazuur en is daarom een uitstekend middel om de kanaaltjes in het tandbeen te dichten.

Als poetsen met speciale tandpasta tegen gevoelige tanden niet helpt, kun je de tandarts vragen om een lepel te maken, die om je tanden past. Deze vul je met de tandpasta, die daardoor langer kan inwerken als alleen tijdens het poetsen. Als dit ook niet helpt kan de tandarts een fluoride-behandeling voorstellen.

Natuurlijke middelen tegen gevoelige tanden

Gevoelige tanden is geen ernstige kwaal, maar wel ongemakkelijk. Als je van natuurlijke middelen houdt en de klachten niet ernstig zijn, kun je huismiddeltjes proberen. Bijvoorbeeld als de tandpijn slechts tijdelijk is na een tandheelkundige ingreep of gebitsreiniging.

Een middel dat in de oudheid werd gebruikt tegen kiespijn is knoflook. Je kunt het ook tegen gevoelige tanden gebruiken. De natuurlijke antiseptische eigenschappen kunnen pijn en ontstekingen verminderen. Je kunt op eenknoflookteen kauwen of een pasta maken van een geplette knoflookteen, wat keukenzout en een paar druppels water. Dit breng je een paar keer per dag aan op de gevoelige plekken. Een stukje rauwe ui, en dan met name rode ui, heeft een vergelijkbare werking. 

Kruidnagel is ook zo’n medicijn uit de oudheid dat nog steeds in de tandheelkunde wordt gebruikt, bijvoorbeeld bijwortelkanaalbehandelingen. Kruidnagel heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, maar bevat ook de stof eugenol. Dit werkt verdovend en kun je daarom ook gebruiken om gevoelige tanden te verlichten. Vermaal een paar kruidnagels en meng dit met bijvoorbeeld kokos- of olijfolie. Smeer dit mengsel op de gevoelige plekken en laat het zo lang mogelijk inwerken. Je kunt ook een watje in etherische kruidnagel-olie dopen en tegen de gevoelige plek houden. Tot slot kun je de kruidnagel-olie in water mengen en hiermee je mond spoelen. Geen zin om te doe-het-zelven? Dr. Brite Soothe & Restore kalmerende mondspray bevat etherische kruidnagel-olie en andere verzachtende bestanddelen. 

Aloë vera staat bekend om ontstekingsremmende, maar ook verzachtende eigenschappen. Verse aloë vera bladeren zijn te koop bij biologische supermarkten. Snij steeds een stukje blad af, schraap de gel eruit en brengdie aan op je gevoelige tanden.

Een kant en klaar product met aloë vera is natuurlijk wel zo gemakkelijk. Dr. Brite tandpasta en mondwater Coco Chai maken gebruik van de heilzame aloë vera en zijn daarom speciaal geschikt voor gevoelige en pijnlijke tanden. 

Hoewel natuurlijke middelen gevoelige tanden en zelfs kiespijn kunnen verlichten, ga je natuurlijk naar de tandarts of mondhygiënist als de klachten ernstig of hardnekkig zijn.

Totaalpakket tegen gevoelige tanden

Voor een totaalaanpak van je gevoelige tanden is er de Oxyfresh Anti-gaatjes kit. Die bestaat uit:

Oxyfresh Cavity Protection tandpasta en mondwater, aangevuld met een tongschraper.

De tandpasta en het mondwater bevatten de actieve zuurstofformule Oxygene, die samen met zink de schadelijke bacteriën in de mondholte bestrijdt. Deze anaerobe bacteriën hebben een zuurstofarme omgeving nodig om te kunnen overleven en Oxygene zet daar een dikke streep door.

Daarnaast bevatten zowel tandpasta als mondwater xylitol en fluoride. De Oxyfresh Anti-gaatjes kit doet veel meer dan alleen gaatjes voorkomen. Oxyfresh Cavity Protection tandpasta en mondwater zorgt daarnaast voor een frisse adem, vermindert de gevoeligheid van tanden en tandhalzen en verstevigt het tandglazuur. Ze beschermen bovendien tegen de schadelijke invloed van zuren uit voedingsmiddelen. 

Reinig eenmaal per dag je tong met de tongschraper. De Oxyfresh Cavity Protection tandpasta gebruik je tweemaal per dag en het mondwater mag je één keer per dag gebruiken. Zo bescherm je je gebit tegen gaatjes en een slechte adem en verminder je tegelijkertijd de gevoeligheid van je tanden.