Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Tongreinigers

Bekijken als Rooster Lijst

26 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

26 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat is de beste tongreiniger?

Ons tongschraper-aanbod is uniek en niet verkrijgbaar bij de reguliere winkels die puur afhankelijk zijn van het aanbod van Nederlandse groothandels. We zijn de gehele wereld overgegaan op zoek naar tongreinigers waarvan we zéker weten dat ze onze klanten tevreden stellen.

Tegelijkertijd hebben we op basis van onze eigen tests, klantenreviews, populariteit en retourpercentage een Top10 samengesteld van meest gekozen en meest effectieve tongschrapers. Bekijk de top-10 hier.

Waarom werkt een tongschraper beter dan mijn tandenborstel?

 1. De haartjes van een tandenborstel zijn veel sterker en stugger dan de haartjes van een tongreiniger. Daarom kan tongpoetsen met een tandenborstel het kwetsbare tongweefsel beschadigen en nóg ruwer maken. Dit trekt juist meer bacteriën aan. 
 2. De haartjes van een tandenborstel staan erg dicht tegen elkaar aan waarin tongbacteriën verstrikt raken. Als je je tandenborstel onder de kraan houdt gaan deze bacteriën niet weg. Er ontstaat nu een biofilm van bacteriën op je tandenborstel. De haartjes van een tongreiniger staan verder uit elkaar en zijn makkelijker schoon te maken. (Tip OraBrush Try Me).
 3. Tandenborstelhaartjes verplaatsen bacteriën, maar verwijderen ze niet. In de Dental Journal van 2004 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat je tong poetsen met een tongreiniger vele malen effectiever is dan een tandenborstel. Een tongschraper haalt simpelweg meer bacteriën weg.
 4. De borstelkop van een tandenborstel is hoger dan de platte vorm van een tongreiniger. Daarom kun je met een tandenborstel niet goed op het achterste deel van de tong komen zonder te moeten kokhalzen. Met een tongreiniger is vrijwel geen gagreflex.

Welke tongschraper werkt het beste? Een kunststof of een metalen tongreiniger?

Beide versies hebben voor- en nadelen. 

Het voordeel van een plastic tongschraper is dat sommigen daarvan fijngevormde borstelhaartjes bevatten (zoals OraBrush en TungBrush) die óók de ruimtes bereiken tussen het ruwe tongslijmvlies en zich niet alleen concentreren op de oppervlakte. Metalen tongreinigers zijn vlak en bereiken deze ‘binnenste’ vezels niet altijd. 

Het nadeel van een plastic tongschraper is dat ze (vanwege hygiënische redenen) om de 3 maanden moeten worden vervangen. Metalen tongschrapers gaan soms jarenlang mee. Amano gaat bijvoorbeeld zo’n 15 jaar mee, mits goed verzorgd.

Hoe gebruik je een tongreiniger?

 1. Smeer de tong in met een speciale ontsmettende tong-gel zoals TungBrush, OraBrush of Take One
 2. Steek je tong uit en kijk in de spiegel 
 3. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk achter op de tong. Als je uitademt kun je soms net iets verder komen
 4. Schraap het residu van achteren naar voren weg. Als je een OraBrush hebt kun je eerst borstelen en daarna schrapen.
 5. Spuug zoveel mogelijk afval uit en spoel na met een mondwater op basis van zuurstof zoals Oxyd8 of OxyFresh

Wat kan ik nog meer doen om mijn tong schoon te maken?

In sommige gevallen is er meer nodig om de tong echt schoon te maken dan tongschrapen alleen. Vooral als je last hebt van een droge mond of allergie kan de aanslag hardnekkig zijn. Met de volgende stappen weekt tongaanslag nóg makkelijker los en komen nieuwe bacteriën minder snel terug.

 1. Gebruik een gel en tongschraper zoals OraBrush, Take One of Tung Brush.
 2. Kijk kritisch naar het mondwater dat je gebruikt. Bevat het alcohol of natrium (sodium) lauryl sulfaat? Of is het spoelmiddel erg zuur? Deze bestanddelen kunnen de mond verdrogen en aanslag veroorzaken. Kies daarom voor speekselstimulerende spoelingen op basis van zuurstof en tea tree olie zoals OxyFresh of Oxyd8.
 3. Probeer te voorkomen dat neusslijm richting de tong verplaatst. Snuit daarom de neus en schakel de bacteriën uit met California Breath Nasal Sinus Drops.
 4. Het is belangrijk dat de mond overdag niet uitdroogt. In een droge mond ontwikkelen bacteriën op de tong zich veel sneller. Drink daarom voldoende water en kauw op speciale hydraterende pastilles zoals de Dry Mouth Lozenges van Dr. Katz. Ook de ultradex mondspray helpt.
 5. De California Breath Powerdrops Tongue is een bewezen product dat bacteriën op de tong uitschakelt en de stinkende geurtjes omzet in fris ruikende geurtjes. Druppel zo vaak als nodig voor het beste resultaat.