Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Plakverklikkers

Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Plakverklikkers

Tandplak, ook wel plaque genoemd, is een dun zacht laagje op de tanden en kiezen. Het wordt gevormd door speeksel en bacteriën, die suikers uit het voedsel afbreken en omzetten in zuren. Als je tandplak niet regelmatig verwijdert, verhardt het zich onder invloed van mineralen in het speeksel tot tandsteen. 

Terwijl tandplak nauwelijks zichtbaar is, kun je tandsteen op de tanden zien als een geel of bruinig gekleurd laagje. Tandsteen is poreus, zodat bacteriën zich er gemakkelijker aan hechten. Daardoor wordt er meer tandplak gevormd, wat ook weer tandsteen kan worden als het niet verwijderd wordt. Daarbij komt nog dat tandsteen ook onder het tandvlees kan gaan groeien en zo pockets veroorzaakt, een ruimte tussen tand of kies en tandvlees. Ook hierin kunnen bacteriën welig tieren.  

De hele gang van zaken kan leiden tot cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Dit is eigenlijk de reden waarom we dagelijks onze tanden moeten poetsen en flossen of rageren: de ontstane tandplak direct verwijderen. Want als het eenmaal verhard is tot tandsteen, kan het alleen nog mechanisch worden verwijderd.

Goed poetsen en flossen of rageren is essentieel. Ben je er niet helemaal zeker van of je alle tandplak wel hebt verwijderd? Dat kun je gemakkelijk controleren met plakverklikkers.

Hiervoor hoef je niet te wachten op de tandarts of mondhygiënist. Plakverklikkers kun je ook kopen en zelf thuis toepassen. 

Let daarbij wel goed op de kwaliteit. Sommige van deze producten zijn niet zo nauwkeurig. Ze geven hooguit een gekleurde waas, zodat nog niet precies weet op welke plek er nog tandplak zit.

Een ander probleem is de veel gebruikte roze-rode kleurstof erytrosine. Hoewel deze als E-nummer is toegestaan in voedsel, wordt de lijst van mensen waarvoor het wordt afgeraden steeds langer. Er worden overgevoeligheidsreacties gemeld bij mensen met astma en schildklierproblemen, hyperactieve kinderen en gebruik in combinatie met aspirine. Wij vinden het reden genoeg deze stof helemaal niet meer in de mond te nemen. 

Onderstaande plakverklikkers bevatten slechts veilige ingrediënten, waaronder de rode en blauwe kleurstoffen. Uiteraard poets je die na afloop van de inspectie meteen weg met je tandenborstel. 

Plakverklikkers in de vorm van tabletjes

De klassieke plakverklikkers zoals de tandarts of mondhygiënist ze gebruikt bieden wij aan van Miradent en Mara Expert.

Miradent Mira-2-Ton Tablets Plaque Test bevat 6 tabletjes. Eén tablet geeft in twee kleuren aan waar zich nog tandplak op je gebit bevindt. Oude plak kleurt blauw en recente roze. 

Als je nog geen mondspiegeltje bezit kun je kiezen voor de Miradent Plaque Check met spiegel. Deze startset bevat 3 tabletjes met dezelfde tweekleurige werking.

Ook bij de Mara Expert Plakverklikkers krijg je 6 tabletjes in een verpakking. En ook hier de tweekleurige werking: oude tandplak kleurt blauw en nieuwere roze. 

Plakverklikkers in de vorm van vloeistof

Beide merken bieden plakverklikkende vloeistof, die je op je gebit aanbrengt met een wattenstaafje. Zowel Miradent Mira-2-ton plakverklikker vloeistof als Mara Expert Plaque Checker Vloeistof zijn gebaseerd op het zelfde principe als de tabletjes. Dus ook hier weer het onderscheid in oude en nieuwe tandplak door middel van de blauwe en roze verkleuringen. 

Plakverklikkende tandpasta

Een derde vorm van plakverklikkers biedt Mara Expert Plaquechecker Tandpasta. Deze breng je zonder water met je tandenborstel gelijkmatig op je gebit aan. Kijk waar je tanden en kiezen kleuren en poets vervolgens je tanden.

Behalve plak verklikken doet deze tandpasta alles wat een tandpasta moet doen: je gebit beschermen. Zink bestrijdt schadelijke bacteriën, kalium maakt gevoelige tanden minder gevoelig door de kanaaltjes in de tandhalzen af te sluiten en fluoride help cariës (gaatjes) tegen te gaan.

Oravall Dental camera

Met de Oravall Dental camera, die via Wifi en een app werkt, kun je werkelijk alle hoekjes zien waar de plakverklikker tandplak kleurig zichtbaar maakt. Je kunt er foto’s en video’s mee naar je mobiele telefoon sturen. Dankzij een helder LED-lampje en hoge resolutie (2 miljoen pixels) kun je met behulp van de Oravall Dental camera heel precies zien waar nog tandplak op je gebit zit.