Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Mondgel

Bekijken als Rooster Lijst

13 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

13 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Een mondgel kiezen

Bij de Mondzorgzaak letten we op de mondvriendelijkheid van de verzorgingsproducten en dat geldt zeker voor mondgels. Die worden meestal gebruikt bij droge mond klachten, en dan is het nog eens extra belangrijk om de mond nog niet verder uit te drogen of te irriteren.

Een tekort aan speeksel geeft niet alleen een vervelend gevoel, het kan ook praten en eten moeilijk maken. Bovendien wordt de mondgezondheid nadelig beïnvloed omdat speeksel een natuurlijke bescherming vormt tegen schadelijke bacteriën.

Een droge mond kan door tal van oorzaken ontstaan. Allereerst kunnen de bestanddelen van veel reguliere tandpasta en mondwater, zoals alcohol en andere antiseptische chemicaliën een uitdrogende werking hebben.

Stofjes als SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine, triclosan of andere overbodige chemicaliën moet je bij droge mondklachten te allen tijde vermijden. Als de droge mondklachten worden veroorzaakt door ziekte of medicijngebruik, dan is het prettig om een mondgel te gebruiken.

Speekselvervangers

Dit wordt ook wel “kunstmatig speeksel” genoemd. Volgens ons bestaat een goede mondgel niet alleen uit hydraterende ingrediënten. Ook moeten de speekselklieren worden gestimuleerd om meer speeksel te produceren. Uiteraard lukt dit niet als bijvoorbeeld de speekselklieren door een operatie verwijderd zijn.

Maar in de meeste gevallen van een droge mond kun je drie vliegen in één klap slaan: het hydrateren van de mondslijmvliezen, de aanmaak van eigen speeksel stimuleren en het gebit en het tandvlees beschermen tegen cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

De beste droge mond gel

Een goede mondgel verbetert het mondgevoel en maakt eten en praten gemakkelijker. Bovendien wordt de mondgezondheid verbeterd. Een droge mond verhoogt het risico op andere mondproblemen zoals tandvleesontsteking, schimmelinfecties en tandplak, tandsteen en cariës (gaatjes).

Dit gebeurt omdat het zuurstofrijke speeksel zuren neutraliseert en zo de natuurlijke bescherming vormt tegen schadelijke bacteriën. Regelmatig gebruik van mondgel compenseert het tekort aan speeksel. Dat kan in de loop van de dag, maar vooral voor het slapengaan. Je mond blijft dan de hele nacht gehydrateerd, zodat je niet steeds wakker wordt met een gevoel van dorst.

Mondgel voor sterk tandvlees

Oxyfresh Pro Relief Dental Gel Deze mondgel, gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene en zink, is eigenlijk multifunctioneel.

Het hydrateert, maar helpt ook om wondjes aan de mondslijmvliezen en het tandvlees te herstellen. Door het veilig en zacht bestrijden van bacteriën word tandplak, tandsteen en daarmee cariës (gaatjes) voorkomen.

De natuurlijke zoetstof xylitol bestrijdt bacteriën en beschermt het gebit, maar stimuleert ook de speekselklieren. Daarbij geeft het direct een heerlijke frisse en koele smaak.

Moist-R mondgel voor xerostomie

Een andere aanrader is Moist-R mondgel. Die bevat natuurlijke melk-enzymen, die de functie van het speeksel overnemen. Ze worden ondersteund met plantaardige ingrediënten als aloë vera voor het verzachten van de mondslijmvliezen. Ook aan Moist-R mondgel is xylitol toegevoegd vanwege het stimuleren van de speekselklieren, de frisse smaak en de gebitsverzorgende eigenschappen.

OraRelieve Speeksel Gel

De mondgel van OraRelieve is gebaseerd op de GALX-technologie, een mix van natuurlijke melk-enzymen. Die kunnen de functie van je eigen speeksel gemakkelijk overnemen en direct het nare gevoel van een droge mond wegnemen. Regelmatig gebruik houdt de slijmvliezen soepel en gehydrateerd en verzacht irritaties in de mond. De hydratatie regulering van de zuurgraad in de mond voorkomt dat schadelijke bacteriën kunnen gaan woekeren dankzij het gebrek aan speeksel. Je mond voelt daarom niet alleen prettiger aan, het komt ook de mondgezondheid te goede en helpt daarmee om de vorming van tandplak, tandsteen en cariës (gaatjes) te voorkomen. OraRelieve Speeksel Gel heeft een neutrale smaak.

 

UK Organics Droge mondolie Orange

Veel speekselvervangende mondgels zijn gebaseerd op natuurlijke melk-enzymen. Geef je echter de voorkeur aan vegan, dan is de mondolie van UK Organics een uitstekend alternatief. De hoofdingrediënten zijn kokosolie en etherische sinaasappelolie. Kokosolie heeft een natuurlijke antibacteriële werking en verzacht en hydrateert. De frisse smaak van sinaasappel stimuleert de speekselklieren om zelf ook aan de slag te gaan.

UK Organics Droge mondolie Orange bestaat uitsluitend uit biologische en veganistische ingrediënten. Ook de verpakking is ecologisch meer dan verantwoord, vrij van plastic en geheel te recyclen. Welke mondgel kiezen? Alle bovenstaande mondgels verhelpen of verlichten je droge mond klachten, verzorgen je gebit en verfrissen je adem.

Dat alles op een veilige en zachte manier, met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte. De verschillende mondgels zijn gebaseerd op verschillende formules, variërend van actieve zuurstof of melk-enzymen tot volledig natuurlijk en plantaardig. Bij ernstige droge mondklachten kun je er meerdere proberen om te kijken welke mondgel voor jou het prettigst voelt en smaakt.