Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Natuurlijke tandpasta

Bekijken als Rooster Lijst

14 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

14 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Tandpasta's met natuurlijke ingrediënten

De behoefte aan natuurlijke verzorgingsproducten wordt steeds groter en dat geldt ook voor de mondzorg. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schadelijke chemicaliën in bijvoorbeeld zeep en shampoo en kiezen voor natuurlijke producten. 

Schadelijke stoffen kunnen worden opgenomen door de huid. Voor de mond geldt dat nog veel sterker, met andere woorden: waar je je tanden mee poetst luistert nog veel nauwer dan zeep en shampoo. 

De reden hiervoor is, is dat chemicaliën via de mondslijmvliezen razendsnel in het bloed terechtkomen en van daaruit door het hele lichaam reizen. Er zijn tal van stoffen, die heel gebruikelijk zijn in reguliere tandpasta’s, maar die je volgens ons beter niet in de mond kan nemen. Ze komen noch je algehele gezondheid, noch je mondgezondheid ten goede. We noemen er een paar:

  • Het schuimmiddel natrium lauryl sulfaat, oftewel sodium lauryl sulfate en ook wel aangeduid als SLS. Het is een detergent, sterk ontvettend en het irriteert de mondslijmvliezen
  • Triclosan, een krachtig bacteriedodend middel. Dat klinkt fijn, ware het niet dat het ook de gunstige bacteriën doodt en zo het natuurlijke evenwicht in de mondholte verstoort
  • Ook chloorhexidine is een sterk antiseptisch middel, dat weliswaar bacteriën doodt maar dan allemaal, zodat het evenwicht van de mondflora aangetast wordt
  • Synthetische kleurstoffen zoals de in tandpasta veel gebruikte witte kleurstof titaandioxide is mogelijk kankerverwekkend
  • Fluoride, ooit de heilige graal in de strijd tegen cariës, is voor steeds meer mensen een dubieuze toevoeging
  • Parabenen zijn chemische verbindingen met een conserverende werking. Ze gaan de groei van bacteriën en schimmels tegen. Deze stoffen worden al langer verdacht kankerverwekkend en hormoonverstorend te zijn, hoewel er ook onderzoeken zijn die dit tegenspreken
  • Saccharine, een kunstmatige zoetstof op petroleumbasis, is mogelijk kankerverwekkend

Natuurlijke tandpasta

Heft blijft een persoonlijke keuze, maar de groep mensen die bovengenoemde stoffen liever vermijdt wordt steeds groter. Zij geven de voorkeur aan natuurlijke tandpasta. Dat is niet zomaar een hype, het is simpelweg beter voor je gezondheid. Chemicaliën komen om te beginnen je mondgezondheid niet ten goede, al is het alleen maar door het natuurlijke evenwicht in de mondholte te verstoren. Op den duur leidt dit tot problemen als tandvleesontstekingen, een slechte adem en amandelstenen. Recent is er ook steeds meer aandacht voor de relatie tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Daarbij blijven chemicaliën in tandpasta niet beperkt tot je mond, ze worden via de mondslijmvliezen direct in je bloed opgenomen.

Natuurlijke tandpasta daarentegen bevat geen schadelijke ingrediënten en is daardoor beter voor je gezondheid. Dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van de effectiviteit. Want uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je met tandpasta je gebit reinigt en je mond verzorgt. Dat kan gelukkig ook heel goed met natuurlijke ingrediënten. Volgens ons zelfs beter, omdat deze het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren. Dat is een belangrijk effect voor de mondgezondheid en een schoon gebit. In natuurlijke tandpasta worden vaak ingrediënten als kokosolie, geactiveerde houtskool, de natuurlijke zoetstof xylitol, aloë vera, zouten, mineralen en de extracten of etherische olie van geneeskrachtige kruiden gebruikt.

Tandpasta op basis van puur natuurlijke ingrediënten is voor iedereen een aanrader, maar dat geldt zeker als je mondproblemen hebt. Bijvoorbeeld bij gevoelige tanden, droge mondklachten of aften is het niet raadzaam om tandpasta met bijtende bestanddelen te gebruiken. Bij tandvleesontsteking of een slechte adem ben je misschien geneigd om een sterk antiseptisch middel te gebruiken, maar bedenk dat het verstoren van het evenwicht van de mondflora je uiteindelijk juist verder van huis brengt. Met natuurlijke tandpasta kun je de klachten met zachte hand maar toch effectief verhelpen. Zoals altijd geldt: verdwijnen de problemen niet, ga dan langs bij de tandarts. Maar voorkomen is beter dan genezen en ook dat gaat prima met natuurlijke tandpasta.

Verschillende merken natuurlijke tandpasta zijn te koop bij de Mondzorgzaak.

Dr. Brite

Het Amerikaanse merk Dr. Brite is ontwikkeld door twee moeders, een tandarts en een mondhygiëniste, die behoefte hadden aan effectieve maar veilige tandpasta voor hun kinderen. De tandpasta van Dr. Brite is dan ook bij uitstek mondvriendelijk, wat inhoudt dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte wordt gerespecteerd en bevorderd.

Inmiddels voert Dr. Brite een hele reeks tandpasta’s, allen op basis van natuurlijke ingrediënten. De basis is kokosolie, van nature bacterie-remmend, en al naar gelang het accent van de tandpasta zijn daar andere ingrediënten aan toegevoegd zoals natuurlijke mineralen, aloë vera en plantaardige etherische oliën. Pepermuntolie wordt vaak toegevoegd voor een natuurlijke, frisse smaak.

De plantaardige bestanddelen zijn van gecertificeerd biologische teelt en vrij van GMO (genetische gemodificeerde organismen). De tandpasta is vrij van de bovengenoemde schadelijke chemicaliën, veganistisch en niet getest op dieren. Hoewel een aantal tandpasta’s schuimen, is dat dankzij een innovatieve natuurlijk schuimende formule en niet door SLS (sodium lauryl sulfaat).

UK Organics

UK Organics is een Engels bedrijf, dat eveneens uitsluitend gebruik maakt van zuivere, natuurlijke bestanddelen. Ten opzichte van Dr. Brite gaat men nog een stap verder. De formules zijn eenvoudiger en zelfs de verpakking is recyclebaar en composteerbaar. 

Tandpasta zit dus niet de gebruikelijke plastic tube, maar in een glazen potje met aluminium deksel. Je schept de tandpasta met een bamboe spatel op je tandenborstel.

De tandpasta’s van UK Organics zijn een verantwoorde keuze als je niet alleen je mond puur natuur wilt verzorgen, maar ook aandacht hebt voor het milieu.

Natuurlijke tandpasta voor sterk glazuur

Dr. Brite Enamel Health tandpasta Mint is een alternatief voor de gebruikelijke tandpasta met fluoride. Als je je zorgen maakt over het ontbreken van fluoride in je tandpasta, is dit een uitstekende optie. Kokosolie en xylitol bestrijden de schadelijke bacteriën op een zachte manier, zodat er minder zuren worden geproduceerd. Dit voorkomt niet alleen demineralisatie, maar zorgt tegelijkertijd dat natuurlijke, lichaamseigen mineralen beter worden opgenomen door de zwakke plekken in het tandglazuur.

Natuurlijke tandpasta voor witte tanden

Dr. Brite Extreme Whitening tandpasta Mint is extra toegerust om je tanden niet alleen schoon, maar ook zo wit mogelijk te houden. Biologische kokosolie en geactiveerde koolstof verwijderen tandplak en hardnekkige vlekken. Deze natuurlijke antibacteriële bestanddelen werken samen met xylitol om je tanden schoon en glad te houden. De actieve koolstof in deze tandpasta is pigmentloos, de tandpasta is dus wit.

Georganics Charcoal Tandpasta combineert de milde kokosolie met geactiveerde koolstofpoeder. Allebei hebben ze een reinigende en antibacteriële werking zonder het natuurlijke evenwicht in de mond te verstoren. Ze verwijderen tandplak zacht maar effectief, waarmee de tanden witter blijven. Mineralen als calcium, kalium en magnesium remineraliseren het tandglazuur en essentiële olie van pepermunt en venkel zorgen samen voor een natuurlijke frisse smaak. Deze tandpasta is donkergrijs van kleur door de oorspronkelijke zwarte pigmenten van de actieve koolstof.

Natuurlijke tandpasta voor gezond tandvlees

Dr. Brite Healthy gums tandpasta Mint doet uiteraard wat een tandpasta moet doen: je gebit reinigen en schadelijke bacteriën bestrijden. Xylitol en natuurlijke mineralen zorgen voor sterk tandglazuur en beschermen tegen (cariës) gaatjes. Daarnaast is de tandpasta speciaal gericht op het verzorgen en hydrateren van je tandvlees.

Muskanadent tandpasta verzorgt en reinigt niet alleen je gebit. De heilzame werking van beproefde ingrediënten als kokosolie, kamille en salie kalmeren en herstellen geïrriteerd of ontstoken tandvlees. De ingrediënten bestrijden schadelijke bacteriën, maar bevorderen tegelijkertijd het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Dat helpt de vorming van tandplak tegen te gaan, en daarmee tandsteen en cariës (gaatjes).

Natuurlijke tandpasta voor een frisse adem

Dr. Brite Fresh breath tandpasta Mint is heel geschikt als je geen specifieke klachten hebt, maar helpt ook om een slechte adem te voorkomen of te bestrijden. Behalve kokosolie worden de schadelijke bacteriën bestreden met xylitol en antibacteriële plantenextracten. Deze drie hoofdingrediënten werken effectief samen om de schadelijke mondbacteriën te bestrijden, die in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.

Dr. Brite Toothpaste Mint Chip is ook een goede optie. Tanden poetsen wordt een smakelijke aangelegenheid door de combinatie van frisse mint, gecombineerd met chocola. Ook bij deze tandpasta bestrijden biologische kokosolie en geactiveerde koolstof samen met een aantal andere ingrediënten de schadelijke bacteriën. De biologische cacao is er niet alleen voor de smaak. De antioxidanten van cacao dragen ook hun steentje bij aan een gezonde en schone mond.

UK Organics Spearmint Toothpaste is de aangewezen natuurlijke tandpasta als je last hebt van een slechte adem. Naast de zuivere ingrediënten als kokosolie en natuurlijke mineralen, die het tandglazuur remineraliseren, heeft deze tandpasta een sterke, maar uiteraard volkomen natuurlijke pepermuntsmaak. Ook als je geen last hebt van een slechte adem een fijne en frisse tandpasta.

Desert Essence tandpasta gebruikt natuurlijke ingrediënten als tea tree oil, gember, venkel en munt. Ze reinigen je gebit en mond zacht en veilig, maar toch effectief. Tandplak wordt verwijderd, maar dan zonder agressieve schuurmiddelen. De  natuurlijke essentiële oliën en extracten zorgen voor een heerlijke frisse smaak en adem.

Natuurlijke tandpasta tegen gevoelige tanden

Dr. Brite Sensitivity Relief tandpasta Mint bestrijdt schadelijke bacteriën en reinigt het gebit op een extra zachte manier. Als je last hebt van gevoelige tanden is het zaak om de zenuwen niet verder prikkelen. De gevoeligheid van je tanden wordt daarnaast verzacht door heilzame plantenextracten, terwijl xylitol en natuurlijke mineralen het glazuur remineraliseren.

Dr. Brite Coco Chai Toothpaste is een fijne tandpasta voor iedereen, maar ook een aanrader als je last hebt van gevoelige tanden, tandvleesproblemen of andere irritaties. De zachte smaak van kokos is gecombineerd met een exotisch mengsel van vanille, kaneel, kruidnagel en cardamom. De krachtige combinatie van biologische kokosolie en calciumcarbonaat helpen om de ingangen van de tubuli, de tandbeenkanaaltjes naar de gevoelige tand-zenuwen, te verzegelen. Pijn en gevoeligheid worden hierdoor bij de bron geblokkeerd.

Natuurlijke tandpasta tegen een droge mond

Met UK Organics Toothpaste Orange kun je op een natuurlijke manier droge mondklachten verminderen. Uiteraard reinigt ook deze tandpasta het gebit en wordt het tandglazuur met natuurlijke mineralen geremineraliseerd, zodat je de fluoride niet zult missen. De frisse sinaasappel-smaak, afkomstig van etherische olie van biologische sinaasappels, stimuleert de speekselklieren.

Natuurlijke tandpasta bij tandvleesontstekingen, irritatie en wondjes in de mond

Georganics Tea tree tandpasta heeft als belangrijkste ingrediënt etherische tea tree olie. Dat de bladeren van de tea tree heilzaam zijn bij de genezing van huidaandoeningen, wondjes en brandwonden was al langer bekend. Maar ook in de mondholte blijkt tea tree olie tandvleesontsteking, wondjes en zweertjes te kunnen voorkomen en genezen. Er zijn mineralen toegevoegd om het tandglazuur te herstellen en te beschermen tegen cariës (gaatjes).

Natuurlijke tandpasta voor kinderen

Ook Dr. Brite tandpasta Berrylicious is gebaseerd op de veilige maar effectieve formule van kokosolie. Het gebit, het tandvlees en de zachte weefsels in de mond worden optimaal gereinigd en gezond gehouden. Een fruitige bessen-smaak verfrist de adem. Hetzelfde geldt voor Dr. Brite Strawberry Sky, dat een heerlijke aardbeiensmaak heeft. Smaken die meehelpen om het tandenpoetsen voor kinderen leuk en vanzelfsprekend te houden.

Zoals alle tandpasta’s van Dr. Brite bevatten deze kindertandpasta’s geen fluoride en is het dus geen ramp als je kind er iets van inslikt. In plaats van fluoride wordt het kindergebit beschermd tegen cariës (gaatjes) door xylitol en verschillende natuurlijke mineralen.