Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Spoelen

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 50

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 50

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Spoelen met een mondspoeling of mondspray

Mondwater is al lang geleden ontwikkeld om halitose (een slechte adem) te bestrijden. Dat gebeurde aanvankelijk met alcohol en andere antiseptische ingrediënten als chloorhexidine. Deze bestanddelen doden echter niet alleen de schadelijke bacteriën, maar verstoren ook het natuurlijke evenwicht in de mondholte en drogen de mondslijmvliezen uit. Juist omdat tegenwoordig mondspoelingen steeds meer een vast onderdeel zijn van de dagelijkse mondhygiëne, ook zonder slechte adem, is dat volgens ons geen goed idee.

Actieve zuurstof, kokosolie en melk-enzymen

Bij de Mondzorgzaak geven we de voorkeur aan mondspoelingen met ingrediënten die de mond niet uitdrogen, maar de speekselproductie juist bevorderen. Ze moeten volgens ons ook het natuurlijke evenwicht in de mondholte bevorderen en zeker niet verstoren. Dat kan op drie manieren, die alle drie effectief zijn. Met behulp van een actieve zuurstofformule, op basis van kokosolie of door middel van melk-enzymen kun je je mond schoon en fris houden zonder averechtse bijwerkingen. Mondwater is geen vervanging voor het tandenpoetsen, maar een aanvulling op. Zeker als je krachtig spoelt kun je plaatsen in je gebit reinigen waar de tandenborstel niet bij kan komen. Wij hebben een ruime keuze aan veilige, natuurlijke en effectieve mondspoelingen. Sommigen daarvan kunnen helpen om een specifiek probleem te verhelpen, bijvoorbeeld een droge mond of een slechte adem. Maar ze zijn ook geschikt als je geen problemen hebt maar wel extra wilt reinigen na het tandenpoetsen.

Spoelen met actieve zuurstof

Aanvankelijk werd mondwater vooral gebruikt om halitose (een slechte adem) te bestrijden. Die wordt heel vaak veroorzaakt door schadelijke, anaërobe bacteriën in de mondholte. Anaëroob wil zeggen dat zij gedijen in een zuurstofarme omgeving. Deze bacteriën scheiden zwavelachtige gassen uit als ze suikers verwerken. Als alternatief voor mondwaters met antiseptische ingrediënten is mondwater op basis van een actieve zuurstofformules ontwikkeld. De toegevoegde zuurstof pakt het probleem aan bij de bron, want de schadelijke bacteriën kunnen in een zuurstofrijke omgeving niet leven. Toch blijft de mondvochtigheid, de speekselproductie en de mondflora buiten schot. Spoelen met actieve zuurstof is een effectieve maar veilige manier om je gebit en mondholte schoon en fris te houden, ook als je geen last hebt van een slechte adem. Voorbeelden zijn OxyFresh met de actieve zuurstofformule Oxygene, met of zonder fluoride, en Oxyd8 van The Breath Co.

Spoelen met kokosolie

Kokosolie is een perfecte basis voor mondspoelingen. Het is van nature antibacterieel en schimmelwerend, hydrateert de mondslijmvliezen en werkt verzachtend. Door deze gunstige eigenschappen is het niet verwonderlijk dat kokosolie veel wordt gebruikt in de moderne mondspoelmiddelen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak en cariës (gaatjes), maken weinig kans als je regelmatig spoelt met kokosolie. Een ander gunstig effect van kokosolie is dat het je tanden op een zachte, mondvriendelijke manier witter maakt en houdt. Voorbeelden van mondspoelingen op basis van kokosolie zijn Dr. Brite Mondwater Mint, Berrylicious en Coco Chai.

Oil pulling

Een bijzonder soort mondspoeling op basis van kokosolie is Oil pulling, oorspronkelijk afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde. Deze duizenden jaren oude Indiase geneeswijze raadt Oil pullen niet alleen aan voor het grondig reinigen van je mondholte, maar vooral vanwege het heilzame effect op je algehele gezondheid. In tegenstelling tot gewoon mondwater moet je tijdens Oil pulling de olie langdurig door je mond duwen, spoelen en gorgelen. Hiermee worden schadelijke bacteriën uit de kleinste hoekjes en gaatjes van je gebit en tandvlees “getrokken” en gevangen in de olie. Voor een optimaal resultaat doe je nog voor je ontbijt een Oil pulling gedurende 15 - 20 minuten en herhaal je dat de eerste twee weken iedere dag. Je gebit zal direct duidelijk schoner en gladder aanvoelen, waarna je over kunt gaan op de onderhoudsfrequentie van een keer of 2 keer per week. Dit verwijdert tandplak en voorkomt tandsteen en tandvleesontstekingen. Hoe vaker je spoelt met kokosolie, hoe witter je tanden blijven. UK Organics mouthwashes heeft drie verschillende oliën voor Oil pulling: Spearmint voor een frisse adem, Tea Tree tegen tandvleesontstekingen en tong-aanslag en Orange tegen een droge mond.

Mondspoelingen bij droge mond klachten

Een goede mondspoeling tegen droge mond klachten bevochtigt niet alleen je mondslijmvliezen, maar zorgt er ook voor dat jouw eigen speekselproductie wordt gestimuleerd. Er zijn drie verschillende manieren, die zowel effectief als mondvriendelijk zijn: met behulp van een actieve zuurstofformule, op basis van kokosolie of middels melk-enzymen.

Xylitol

Bij een droge mond moet je ingrediënten die de mond verder uitdrogen, verzuren of irriteren, vermijden. Gebruik dus geen mondwater waar alcohol of SLS (sodium lauryl sulfaat) inzit. Wel veilig en veel effectiever is de natuurlijke zoetstof xylitol. Die stof bestrijdt schadelijke bacteriën en gaat tandplak en tandsteen tegen, maar bewijst ook een goede dienst bij droge mondklachten. Het geeft direct een frisse smaak, verkoelt de mond en stimuleert de speekselproductie. De mondspoelingen van Dr. Brite op basis van kokosolie bevatten daarnaast xylitol. Kies voor Mondwater Mint, Berrylicous of Coco Chai. Bij ernstige droge mondklachten, bijvoorbeeld door diabetes of andere medische oorzaken, kun je kiezen voor OraRelieve mondwater met melk-enzymen en xylitol, dat speciaal is ontwikkeld om droge mondklachten te verhelpen of verminderen.

Mondspoeling voor kinderen

Hoewel wij bij de Mondzorgzaak vinden dat geen enkel mondwater schadelijke stoffen zou moeten bevatten, geldt dat natuurlijk extra voor kinderen. De ingrediënten van mondzorgproducten komen via de mondslijmvliezen direct in de bloedbaan terecht. De formules van Dr. Brite zijn, met dit als uitgangspunt, ontwikkeld met natuurlijke en biologische ingrediënten die geschikt zijn voor kinderen. Ze bevatten daarom ook geen fluoride. Doorslikken van mondwater is niet de bedoeling, maar geen probleem als dit toch een keer gebeurt. Dr. Brite mondwater Mint of Coco Chai en vooral Dr. Brite mondwater Berrylicous smaakt ook heerlijk. Een lekker smaakje stimuleert kinderen hun gebit te verzorgen zonder drama en getouwtrek.

Mondspoeling met een beugel

Zonder beugel zijn er in een gebit al plekjes waar de tandenborstel en tandenragers niet bij kunnen komen. Maar als je een beugel draagt komt daar nog een hele reeks moeilijk bereikbare plekjes bij. Omdat een beugel langere tijd moet blijven zitten is er op die plekken extra risico dat tandplak zich ophoopt en het tandglazuur gaat aantasten. Tijdens het dragen van een beugel moet de mondhygiëne optimaal zijn, want anders staan na afloop je tanden wel recht maar worden ze ontsierd door verkleuringen en cariës (gaatjes). Mondspoelingen kunnen plekken bereiken waar de tandenborstel en rager niet komt. OxyFresh Fluoride Mondwater en Ultradex mondspoeling zijn heel geschikt als je een beugel draagt. Ze zijn gebaseerd op actieve zuurstof en bevatten zowel fluoride als xylitol. Gebruik je liever geen fluoride? Kies dan voor Oxyd8 mondwater van The Breath Co. of een mondwater van Dr. Brite waarin andere ingrediënten ervoor zorgen dat de vorming van tandplak en tandsteen wordt afgeremd.