Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Amandelstenen

DeMondzorgzaak.nl is de enige webwinkel van Europa met een veelzijdig assortiment tegen amandelstenen. De producten zijn uiterst zorgvuldig uitgekozen. 100% tevredenheidsgarantie. 

Bekijken als Rooster Lijst

29 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

29 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat zijn amandelstenen?

Amandelstenen, ook wel tonsil stones genoemd, kunnen zich vormen in de keelamandelen en in de amandelcrypten, de diepe groeven van je amandelen. Amandelstenen zijn wit of lichtgeel van kleur en kunnen kleine steentjes zijn, maar ook zachte brokjes of propjes. Hard of zacht, amandelstenen kenmerken zich door een vreselijke stank.

De keelamandelen zijn, als eerste verdedigingslinie tegen binnendringende ziekteverwekkers, een belangrijke schakel in het immuunsysteem. Net als de neus- en tong-amandelen bestaan de keelamandelen grotendeels uit lymfatisch weefsel. Dat heeft een ruw oppervlak met veel groeven en openingen. Hieruit worden afvalstoffen uit het lichaam naar buiten gewerkt, waaronder slijm- en bloedcellen. Maar ook kunnen de groeven en openingen verstopt raken, waardoor de uitgescheiden stoffen samen met voedselresten en bacteriën veranderen in de stinkende steentjes of brokjes.

De stank wordt veroorzaakt door de hoge concentratie aan anaerobe bacteriën. Zij scheiden stoffen als ammoniak, fosfor, waterstofsulfide en methaanthiol uit. Tonsil stones kunnen dan ook de oorzaak zijn van halitose, een slechte adem. Amandelstenen kunnen incidenteel voorkomen, bijvoorbeeld na een stevige keelontsteking. Maar er zijn ook mensen voor wie het een vervelend terugkerend verschijnsel is.

Oorzaak van amandelstenen

Er zijn diverse factoren, die bijdragen aan de vorming van amandelstenen:

 • De grillige textuur van keelamandelen vraagt om problemen. Lymfatisch weefsel is ruw en het scheidt afvalstoffen uit, die gemakkelijk blijven hangen in al die groeven en holten. Door het ouder worden en littekenweefsels als gevolg van keelinfecties wordt het weefsel ook nog eens slobberig. Daar blijven dan ook nog voedselresten in hangen en bacteriën die zich te goed doen aan al dat minuscule afval.
 • Ook een neusverkoudheid, griep of allergie kan bijdragen aan amandelstenen. Overtollig neusslijm, oftewel snot, wordt afgevoerd naar de keelholte. Dat is een natuurlijke reactie, die de post-nasale drip wordt genoemd. Juist bij verkoudheid of griep zitten er veel bacteriën in het neusslijm, die dankzij de post-nasale drip vlakbij je amandelen belanden.
 • Een gebrekkige of verkeerde mondhygiëne werkt ook bevorderlijk voor het kweken van tonsil stones. Naast een goede dagelijkse mondhygiëne, niet alleen tanden poetsen maar ook flossen of rageren, zijn ook de ingrediënten van tandpasta belangrijk. Daarnaast kun je het best achter in je keel gorgelen met mondwater. Let dan wel op dat het mondwater ook geen irriterende stoffen als alcohol, chloorhexidine of SLS (sodium lauryl sulfaat) bevat. Deze agressieve ingrediënten verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte, waardoor je uiteindelijk veel verder van huis raakt.
 • Een tekort aan speeksel verstoort het natuurlijke evenwicht in de mond. Een droge mond kan daarom leiden tot allerlei mondproblemen zoals cariës (gaatjes), een slechte adem, tandvleesontsteking en amandelstenen. Droge mond klachten gaan vaak ook gepaard met een hogere zuurgraad, wat ook al niet bevorderlijk is voor de mondgezondheid.
 • Als je, door welke oorzaak dan ook, last hebt van een droge mond is het goed om hier aandacht aan te besteden. Gebruik voor je dagelijkse mondhygiëne speciale producten die je mondslijmvliezen hydrateren en je eigen speekselproductie stimuleren. Gebruik veilige, mondvriendelijke tandpasta zoals RyttPro tandpasta, JuliBrite tandpasta of Oxyfresh tandpasta.
 • Dan spelen er nog andere factoren mee, zoals levensstijl, voedingspatroon en mogelijk een genetische component. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is essentieel voor je mondgezondheid. Suiker is niet alleen slecht voor je gebit, maar vormt ook het voedsel voor de schadelijke mondbacteriën. Sommige mensen melden een amandelsteen-bevorderende werking van zuivelproducten. Die bevatten calcium, waardoor de zachte brokjes echte harde amandelstenen kunnen worden. Maar al eet je nog zo gezond, er kunnen factoren in je stofwisseling zitten die je extra gevoelig maken voor de vorming van tonsil stones. Ongezonde gewoonten als roken en een overmaat aan alcohol heb je dan weer wel in de hand. Ook die dragen bij aan een mindere mondgezondheid, een slechtere afweer en een grotere kans op amandelstenen.

 

Amandelstenen verhelpen

Om amandelstenen te verhelpen, zul je om te beginnen extra aandacht moeten besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Overigens is daarmee niet gezegd dat amandelstenen alleen voorkomen bij mensen die hun gebit en mond niet goed verzorgen. Zoals boven vermeld spelen er veel meer factoren mee. Hieronder aan we kijken naar de middelen tegen amandelstenen.

De juiste tandpasta tegen amandelstenen

Een verstoord evenwicht van de mondflora kan de vorming van amandelstenen in de hand werken. Daarom is het belangrijk om tandpasta te gebruiken die de mondflora niet verstoort, maar juist ondersteunt. Tandpasta met agressieve ingrediënten als alcohol, chloorhexidine of SLS (sodium lauryl sulfaat) kun je het beste vermijden. Gebruik mondvriendelijke tandpasta als RyttPro, JuliBrite of Oxyfresh. Toch doen deze tandpasta’s wat ze moeten doen: je gebit beschermen tegen cariës (gaatjes) en je tandvlees verzorgen om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Mondwater tegen amandelstenen

Wat in ieder geval helpt om amandelstenen te voorkomen is het gebruik van een goed mondwater. Om amandelstenen te behandelen gorgel je diep achter in je keel met een mondwater dat de mondflora respecteert. Effectieve mondwaters om tonsil stones te bestrijden zijn de mondwaters van RyttPro, JuliBrite of Oxyfresh. Of je kiest voor het speciale mondwater tegen amandelstenen van TonsilFresh.

 • RyttPro Fresh Breath Mondwater Gentle Mint heeft als belangrijkste ingrediënten OCZ-3X, zink-acetaat en CPC (cetylpyridinium chloride). Daaraan zijn onder andere xylitol en pepermuntolie toegevoegd. Deze uitgekiende formule bestrijdt schadelijke bacteriën met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora en geeft direct een frisse smaak.
 • JuliBrite Mouthwash is een effectief mondwater dat is gebaseerd op een actieve zuurstofformule die wordt gegenereerd door honing, zinknitraat en het enzym hyaluronan. Dit lichaamseigen enzym heeft een natuurlijke bacterie-bestrijdende en anti-oxiderende werking.
 • Oxyfresh Mondwater is een effectief mondwater met een milde citroen-mintsmaak. Ook dit is gebaseerd op de zuiverende werking van een actieve zuurstofformule, in dit geval Oxygene. Samen met zink en verzorgende ingrediënten reinigt het je gebit, je mond en je keel grondig maar met respect voor de mondflora. 
 • Ook TonsilFresh Oral Rinse reinigt en verzorgt mond en keel met behulp van zout en de actieve zuurstofformule hdO2. Dit mondwater bevat een ongekend hoge, maar uiteraard veilige dosering zuurstof.

Alle 4 deze mondwaters bestrijden de schadelijke bacteriën effectief met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Omdat je je mond spoelt zonder schadelijke ingrediënten kun je ze onbeperkt gebruiken. Heb je last van amandelstenen, dan is het geen probleem om wat vaker je mond te spoelen en raden we aan vooral achter in je keel te gorgelen.

Mondspray tegen amandelstenen

Het is een goed idee om tussendoor, bijvoorbeeld onderweg of op je werk, je mond te verfrissen met een goede mondspray. Net als bij tandpasta en mondwater is het heel belangrijk dat de mondflora wordt ondersteund en niet verstoord. Met RyttPro Mondspray Magic Mint verzorg je gemakkelijk en snel je gebit en verfris je je adem. Om ook je keelamandelen steen-vrij te houden spray je wat dieper in je keel. Je kunt de spray gebruiken om tonsil stones weker te maken voorafgaand aan het verwijderen, maar ook preventief gebruiken om amandelstenen te voorkomen.

TonsilFresh Oral Spray is een effectieve mondspray op basis van een hoog gehalte aan actieve zuurstof. Deze spray verzorgt je gebit en tandvlees, zorgt direct voor een frisse adem en helpt amandelstenen te voorkomen.

Je tong reinigen om amandelstenen te voorkomen

De achterkant van je tong is vlakbij je amandelen en een witte aanslag erop duidt op een concentratie van bacteriën. Om amandelstenen te helpen voorkomen loont het de moeite om je tong dagelijks te reinigen. Doe dit nooit met je tandenborstel, maar gebruik een tongschraper of een speciale tong-borstel. Pak het reinigen van je tong serieus aan met:

 • De JuliBrite Tongue Clean Kit. Deze bestaat uit de JuliBrush, een combinatie van tongschraper en tongborstel, samen met JuliBrite Tongue Gel. Deze reinigende gel op basis van zink en CPC (Cetyl pyrinium chloride) bestrijdt schadelijke bacteriën effectief zonder de nuttige microben te verstoren.
 • Het pakket JuliBrite Romantic bestaat uit twee van deze tongreinigers in 2 verschillende kleuren en 2 tubes JuliBrite Tongue Gel.
 • JuliBrite Family bevat vier tongreinigers in vier verschillende kleuren en vier tubes Tongue Gel.
 • Ook de RyttPro Schone Tong Kit is een geschikt startpakket. Het bevat de effectieve RyttPro Tongreiniger, een tongborstel en -schraper in één. Je gebruikt hem met de bijgeleverde mondvriendelijke RyttPro Gum & Tongue Foam. Hiermee kun je de werking van de borstel nog effectiever maken. De Foam bestrijdt de schadelijke bacteriën diep tussen de papillen en natuurlijk met respect voor de mondflora.
 • De finishing touch met behulp van een paar druppels Bergenfeld Tongue Clean Serum maakt je tong nog schoner.

Gericht je keelamandelen schoonhouden

Als je weet dat je er gevoelig voor bent, is het goed om je amandelen gericht schoon te houden. Naast je dagelijkse mondhygiëne met mondvriendelijke tandpasta van JuliBrite, RyttPro of Oxyfresh ben je snel klaar met het TonsilFresh Amandelstenen Pakket. Dit bevat mondwater, mondspray en gebitsverzorgende kauwgom met xylitol. De producten zijn gebaseerd op een actieve zuurstofformule, die de schadelijke bacteriën in je mond en je keel bestrijdt zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren.

Basis mondhygiëne tegen amandelstenen

De RyttPro Frisse Adem Kit is een totaalpakket voor je basis mondhygiëne, dat je helpt om amandelstenen integraal aan te pakken. Het bevat RyttPro Fresh Breath tandpasta, mondwater en mondspray. Stuk voor stuk middelen die je gebit beschermen tegen caries (gaatjes) en je tandvlees tegen tandvleesontstekingen. Dat zorgt voor een frisse adem en minder kans op amandelstenen. Deze producten zijn effectief tegen schadelijke bacteriën, maar met respect voor de nuttige microben. Zo wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteund.

Hetzelfde geldt voor de Oxyfresh Frisse Adem Kit. Die bevat Oxyfresh tandpasta en mondwater op basis van de effectieve actieve zuurstofformule Oxygene. Deze middelen bestrijden de slechte bacteriën in je mond, die verantwoordelijk zijn voor zowel een slechte adem als amandelstenen. Toegevoegd is een tongschraper omdat het reinigen van je tong een aanzienlijke hoeveelheid van de schadelijke bacteriën verwijdert die je mist met alleen tanden poetsen.

Keelamandelen intensief reinigen

OraMarie Tonsil Serum is dè manier om je keelamandelen schoon en steen-vrij te houden. De krachtige maar veilige actieve zuurstofformule DioXCS+ bestrijdt de schadelijke anaerobe bacteriën, maar laat de nuttige met rust. Zo blijft je mondflora in evenwicht. Bovendien worden de stinkende gassen die de schadelijke bacteriën uitscheiden op moleculair niveau geneutraliseerd.

OraMarie Tonsil Serum kun je direct op je amandelen druppelen om deze schoon te houden of om het verwijderen van amandelstenen voor te bereiden.

Bekijk Oramarie hier 

Je neusholte schoon houden

Als je verkouden bent, griep hebt of een andere aandoening waarbij de neusslijmvliezen geïrriteerd raken is het goed om je neusholte schoon te houden. Doe dat wel met een goede, natuurlijke neusspray. XinusActiv Nasal Cleaning Drops vermindert de hoeveelheid bacteriën in het neusslijm, zodat zij niet via de post-nasale drip in de amandelcrypten of de openingen in je amandelen terechtkomen.

Amandelstenen zelf verwijderen

Bij sommige mensen kunnen amandelstenen heel hardnekkig zijn. Er spelen namelijk ook factoren mee die niet zo gemakkelijk te veranderen zijn als het aanpassen van je mondzorg-producten. Denk aan genetische factoren en je stofwisseling.

Kun je je amandelstenen met bovengenoemde middelen niet weg krijgen? Dan kun je ze ook nog handmatig verwijderen. Amandelstenen zelf verwijderen is te doen, maar je moet wel over het juiste gereedschap beschikken. Neem er de tijd voor en zorg voor goed licht.

 • Het meest simpele gereedschap is de TonsilFresh Loop Extractor. Dit is een staaf met een lusje, waarmee je amandelstenen en brokjes uit de amandelen kunt wippen.
 • Iets uitgebreider is de TonsilFresh Led Kit. Deze amandelsteen verwijderaar heeft sterk LED licht om de amandelstenen goed te kunnen zien. Het instrument heeft 3 verschillende pipet-achtige opzetstukjes en een soft opzetcupje. Daarnaast worden een roestvrijstalen pick en een monosyringe (kaakspuitje zonder naald) meegeleverd om je amandelstenen te behandelen.

De beste en veiligste manier om amandelstenen te verwijderen

De Oral Icon Amandelstenen Cupping Kit is verreweg het meest effectieve hulpmiddel, omdat je ermee in de diepste regionen van de amandelen kunt komen. Behalve het Cupping instrument zelf bevat de set een kaakspuitje (monosyringe) en een folder met handige tips voor het verwijderen van amandelstenen.

Met het Oral Icon Cupping instrument kun je amandelstenen op een veilige manier uit je keelamandelen en amandelcrypten zuigen. Het bestaat uit een kunststof pipet en een rubberen zuigbal. Je knijpt in het balletje en zet het uiteinde van het pipet op je amandelen. Zodra je het balletje loslaat ontstaat er een vacuüm, dat de amandelstenen opzuigt.

Het bijzondere is dat dit zuigpipet niet is gemaakt van breekbaar glas, maar van een medisch verantwoord kunststof. Het pipet kan dus niet breken en je amandelen beschadigen en het gaat een leven lang mee.

Na deze behandelingen is het goed om je mond te spoelen met mondwater en diep in je keel te gorgelen. Zo spoel je alle rommel uit je keel. Dat kan door middel van gorgelen of met het bijgeleverde kaakspuitje. Gebruik daarvoor de bovengenoemde mondvriendelijke mondwaters.

Met de TonsilFresh PowerFloss kun je amandelen nog gerichter schoonspoelen. De waterstraal ervan is, in tegenstelling tot de gebruikelijke monddouches, wat zachter. Dit maakt de TonsilFresh monddouche bij uitstek geschikt om op een zachte manier amandelstenen uit je amandelcrypten te spoelen.

Amandelstenen voorkomen

Niemand zit te wachten op vieze brokjes, steentjes en propjes in de keel. Het is dus goed om, ook als je geen last hebt van amandelstenen, toch extra aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Hiermee verklein je de kans op tonsil stones.

Je tanden twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen of rageren spreekt voor zich. Om amandelstenen te voorkomen kun je echter nog meer doen. Zoals een mondspoeling waarbij je ook even goed achter in de keel gorgelt. Dan bereiken de reinigende en bacterie-bestrijdende ingrediënten ook het achterste gedeelte van je keel, waar de amandelstenen ontstaan.

Kies voor een effectief mondwater, dat het natuurlijke evenwicht in de mond- en keelholte geen geweld aandoet maar juist ondersteunt. Voorbeelden hiervan zijn de mondwaters van RyttPro, JuliBrite, Oxyfresh en TonsilFresh. Helemaal snel klaar ben je met de RyttPro Frisse Adem kit. Die bevat RyttPro mondwater, tandpasta en mondspray en de effectieve RyttPro Tongreiniger.

Amandelstenen en je gezondheid

Stinkende brokjes en steentjes in je keel zijn natuurlijk niet prettig, maar je hebt je keelamandelen niet voor niets. Ook al worden de lymfatische weefsels bij sommige infecties overbelast en raken de amandelen zelf ontstoken, ze hebben een belangrijke rol in je afweersysteem. Wees er dus zuinig op en hou ze goed schoon.

Keelamandelen verwijderen

Tonsillectomie, in de volksmond “amandelen knippen”, was met name in Nederland enkele decennia in de mode. Inmiddels is men een stuk minder enthousiast over de ingreep omdat wetenschappelijke onderzoeken wijzen op een verband tussen tonsillectomie en diverse ziekten op latere leeftijd. Onder andere ernstige aandoeningen als kanker, auto-immuunziektes als de ziekte van Crohn, MS en reumatoïde artritis, infectieziekten, aandoeningen aan de luchtwegen en hartinfarcten. Mensen zonder keelamandelen blijken een hogere kans op zo’n chronische ziekte en allergieën te hebben en zelfs een hogere kans voortijdig te overlijden.

Voor je algehele gezondheid is het goed om er alles aan te doen om amandelstenen te voorkomen. En als je ze hebt, om ze dan te behandelen en uit je keel te verwijderen weg. Gebruik altijd verzorgingsproducten die de mondflora niet verstoren en, als je tonsil stones zelf gaat verwijderen, veilige instrumenten.

Heb je last van chronisch ontstoken amandelen, ga dan naar de huisarts. Probeer de oorzaak van jouw verminderde weerstand te achterhalen en hou ondertussen je mond- en keelholte goed schoon.

Een perfecte mondhygiëne is geen garantie dat er zich geen amandelstenen gaan vormen, maar een schone mondholte met een evenwichtige mondflora kan daaraan wel meehelpen.

Geraadpleegde bronnen

(bron).