Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Poetsen

 
Vraag jij je wel eens af hoe gezond jouw tandpasta is? Veel tandpasta's bevatten ingrediënten die je beter kunt vermijden. Ondanks dat fabrikanten claimen de beste tandpasta te verkopen, is een kritische blik op de ingrediënten gewenst. Sommige bestanddelen kunnen orale ongemakken veroorzaken zoals wondjes in de mond, pijnlijke aften, monddroogheid en slechte adem. Een écht goede tandpasta hoort niet te prikken.
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 94

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 94

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Wanneer is een tandpasta goed?

De meeste fabrikanten voorzien hun tandpasta’s van bijtende en chemische bestanddelen. Het ‘voordeel’ is dat deze tandpasta’s daardoor lekker prikken.
 
Zo heeft de consument het gevoel de tandpasta effectief werkt. Wat maar weinig mensen weten is dat je een beetje wordt 'gefopt'. Het nadeel is namelijk dat bijtende stoffen (zoals sodium lauryl sulfaat) zorgen voor microscopische wondjes in het tandvlees en wangslijmvlies. Dit trekt juist bacteriën aan en vergroot de kans op slechte adem, monddroogheid, aften, wondjes en geïrriteerd tandvlees.
 
Helaas zijn we als klant zó gewend geraakt aan een prikkende tandpasta, dat we een niet-bijtende tandpasta vaak als niet goed ervaren.
 
DeMondzorgzaak biedt 100% mondvriendelijke tandpasta’s aan die een gehydrateerde en zuurstofrijke mondholte creëren waarbij slechte bacteriën worden uitgeschakeld en tegelijkertijd zorg dragen voor een optimale conditie van de algehele mondflora.

Tanden poetsen

Twee of drie keer per dag moet je de tandplak van je gebit verwijderen. Dit om te voorkomen dat het zich verhardt tot tandsteen en allerlei problemen als cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking veroorzaakt.

Het is belangrijk om jezelf een goede poetstechniek aan te leren. Twijfel je, vraag dan een poetsinstructie van je mondhygiënist.

Maar ook het materiaal is belangrijk: een goede tandenborstel is natuurlijk essentieel en hetzelfde geldt voor tandpasta.

Beste tandpasta

Hoewel ieder merk beweert het beste te zijn, lezen wij bij de Mondzorgzaak vooral de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst. Volgens ons gaat er niets boven een tandpasta op basis van natuurlijke en onschadelijke ingrediënten.

Belangrijk is dat je tandpasta het natuurlijke evenwicht in je mondholte geen geweld aandoet, wat ten koste gaat van je mondgezondheid. Dat lijkt ons niet de bedoeling van het tanden poetsen.

Welke soorten tandpasta?

Daarnaast zijn er natuurlijk tandpasta’s met specifieke eigenschappen. Die bestrijden een bepaald probleem zoals gevoelige tanden, een slechte adem of ontstoken tandvlees.

Wil je je tanden witter maken of geef je de voorkeur aan vegan tandpasta? Wil je een tandpasta met fluoride of liever niet, bijvoorbeeld voor je kinderen? Het is allemaal mogelijk.

Kies de tandpasta die bij je past of probeer er een aantal achter elkaar.

Hoe kies ik een goede tandpasta?

Behalve voor een goede tandenborstel, is het goed om te kiezen voor een goede tandpasta. Het is vanwege de prijs misschien verleidelijk om te kiezen voor een tandpasta in de aanbieding van de supermarkt, maar of je op de langere termijn je gebit en mondholte daar een plezier mee doet, is de vraag.

Veel tandpasta’s bevatten agressieve stoffen als alcohol, dat de mondslijmvliezen uitdroogt en SLS (sodium lauryl sulfaat), dat weliswaar lekker schuimt maar ook irriteert.

Bij de Mondzorgzaak hechten wij aan zachte, verzorgende tandpasta’s die je gebit en tandvlees reinigen zonder het evenwicht in de mondholte te verstoren.

Poetsen met actieve zuurstof, kokosolie of houtskool?

Bijvoorbeeld de uiterst effectieve tandpasta op basis van actieve zuurstofformules, zoals Oxyfresh en RyttPro. Die bestrijden de schadelijke, anaërobe bacteriën die gebitsproblemen veroorzaken met zuurstof waar zij niet tegen kunnen. Maar de rest van de mondflora blijft in tact, zodat je zonder bijwerkingen je gebit en mond schoon kunt houden.

Een andere optie is de natuurlijke en veganistische aanpak met kokosolie. Dat is een eenvoudig, maar zeer effectief middel om de schadelijke bacteriën in je mond te bestrijden. Bijvoorbeeld met de heerlijke smaken van Dr. Brite tandpasta: Coco Mint, Choco Mint, Berrylicious en Coco Chai.

Er zijn ook tandpasta’s, die speciaal geschikt zijn bij bepaalde problemen. Tandpasta op basis van actieve zuurstof, zoals de eerder genoemde Oxyfresh en OXYD-8, zijn bijvoorbeeld heel effectief bij het bestrijden van een slechte adem.

Heb je gevoelige tanden of geïrriteerd tandvlees, dan is tandpasta op basis van kokosolie, met extra verzachtende etherische oliën, een goede keus.

Die vind je bijvoorbeeld in Dr. Brite Coconut Mint en UK Organics Tea tree tandpasta. Als je je tanden witter wilt maken en houden bewijst kokosolie ook een goede dienst, evenals geactiveerde houtskool.

Wil je een geheel andere manier van tandenpoetsen proberen? Kijk dan eens naar de JuliBrite Tandpastatabletten. Door de toevoeging van HAP zijn deze tabletten in staat om het tandglazuur te versterken en te beschermen.

Welke tandenborstel moet ik kiezen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een elektrische tandenborstel het meest effectief is om tandplak te verwijderen.

Nog beter dan een gewone elektrische tandenborstel is de sonische tandenborstel van UK Organics, die je tanden schoon en wit houdt met hoogfrequente trillingen.

Niet iedereen houdt van het gezoem in je hoofd en als je gevoelige tanden hebt, kun je ook een voorkeur hebben voor met de hand poetsen.

Kies dan wel een speciale zachte tandenborstel zoals de Lactona iQ+ soft.

Handtandenborstels moet je, net zoals de borstelkoppen van een elektrische tandenborstel wel regelmatig vervangen. Als het milieu je lief is, kies je voor een tandenborstel van bamboe.

Tandenborstel van Bamboe

Bamboe is een snelgroeiende plant die het milieu minimaal belast en uiteraard afbreekbaar is. Bamboe tandenborstels zijn er van Humble Brush, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ingeval van gevoelige tanden is er de UK Organics Soft tandenborstel van bamboe.

Tandenborstel voor kinderen

Als je kind niet zit te springen om het dagelijkse poetsritueel, bieden de zachte en vrolijke tandenborstels van Dentissimo misschien uitkomst. Ze zijn er voor twee leeftijdsgroepen: voor de jongsten met een zuignap zodat de tandenborstel aan de wasbak of spiegel kan plakken en voor oudere kinderen met een kleurrijke, knipperende timer.

Poetsen van gevoelige tanden

Gevoelige tanden, veroorzaakt doordat het glazuur is aangetast en het tandbeen bloot ligt, kunnen van het tandenpoetsen een marteling maken. Het tandbeen (dentine) bestaat vooral uit zacht bindweefsel en dat bevat kanaaltjes die rechtstreeks verbonden zijn met de tandzenuw. Hoe kun je de marteling weer omzetten in goede mondhygiëne, die de gevoeligheid juist vermindert? Allereerst kun je het best een zachte tandenborstel gebruiken, bijvoorbeeld de Lactona iQ+ soft tandenborstel of de UK Organics Soft tandenborstel van bamboe.

Boen niet te hard en vraag desnoods een poetsinstructie door je mondhygiënist. Daarnaast is de keuze van de tandpasta erg belangrijk om gevoelige tanden te verminderen.

Veel reguliere tandpasta’s bevatten agressieve stoffen, die weliswaar de schadelijke bacteriën te lijf gaan, maar ook de gevoeligheid verder prikkelen. Dat is helemaal niet nodig. Er bestaan ook veilige, zachte tandpasta’s, die de gevoeligheid verhelpen door het gebit te remineraliseren. 

Zoals Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth. Deze tandpasta vult de verloren mineralen in je gebit aan met hydroxyapatite (HA of HAP), een vorm van calcium die lichaamseigen is. Ook fluoride is een mineraal, dat vaak wordt toegepast om de tanden minder gevoelig te maken.

Het zit bijvoorbeeld in OxyFresh Fluoride Tandpasta en Miradent Mirafluor C Tandpasta.

Natuurlijk poetsen

Dr. Brite maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten en gooit het over een andere boeg. Coco Chai Toothpaste dicht de ingangen van de gevoelige tandzenuwen met calciumcarbonaat. Er is kruidnagel-olie aan toegevoegd, die de gevoeligheid vermindert door de natuurlijke licht verdovende werking.

Tandenpoetsen bij kinderen

Omdat het melkgebit de basis vormt voor het blijvende gebit, is het belangrijk om het goed te verzorgen. Het is gevoelig voor cariës (gaatjes) en tanderosie omdat het tandglazuur niet direct uithardt na doorkomen. Vandaar dat wordt aangeraden om de tandjes van een baby vanaf dag 1 te poetsen. Dat kan bijvoorbeeld met de OraNurse Vingertandenborstel voor baby’s.

Om het kind al in de wieg te laten wennen aan een leven lang mondhygiëne is er de Miradent Infant-O-Brush baby tandenborstel. Dit is een bijtring met daarop een mini tandenborsteltje, verkrijgbaar in twee niet geheel genderneutrale kleuren. Vanaf een jaar of twee moeten de tanden van je kind twee keer per dag gepoetst worden.

Met de bijzondere Dr. Barman's Super Brush kun je tegelijkertijd de buitenkant, de binnenkant en de kauwvlakken poetsen. Zo ben je sneller klaar en loop je minder risico dat je kind deze routine erg vervelend gaat vinden. Ergens tussen de 6 en 10 jaar zal een kind in staat zijn om zelf te gaan poetsen.

Het is wel verstandig om de eerste tijd nog minimaal een keer per dag na te poetsen. Na verloop van tijd zal ook dat overbodig worden, maar hou in de gaten of de poetsroutine die je hebt aangeleerd niet verwatert.

De vrolijke zachte tandenborstels van Dentissimo kunnen het tanden poetsen leuk houden. Vooral in combinatie met speciale kindertandpasta met een lekker smaakje. Pas daarbij wel op dat er niet te veel doorgeslikt wordt als het een tandpasta met fluoride betreft. Dentissimo Kids toothpaste gel is er voor twee leeftijdsgroepen: fluoride-vrij voor kinderen tot 6 jaar en fluoride-arm voor boven de 6 jaar.

Dr. Brite Kids Strawberry Sky bevat geen fluoride maar beschermt het kindergebit met verschillende andere mineralen, die ongevaarlijk zijn ingeval van doorslikken. Ook Dr. Brite Toothpaste Berrylicious, Toothpaste Mint en Toothpaste Mint Chip bevatten uitsluiten natuurlijke, biologische ingrediënten en kun je veilig gebruiken voor je kind.

Poetsen met of zonder fluoride?

Sinds jaar en dag is fluoride het wapen bij uitstek tegen cariës (gaatjes). Het gebruik ervan wordt dan ook door de meeste tandartsen aangeraden. Fluoride maakt het gebit sterker en harder door remineralisatie, het weer toevoegen van mineralen aan het tandglazuur waar die verdwenen zijn. Daarnaast remt het de zuurvorming en daarmee de demineralisatie af. Denk er wel aan dat fluoride slechts een toevoeging is aan tandpasta.

Het is verstandig om te kijken naar welke ingrediënten er nog meer in jouw tandpasta zitten, zodat je agressieve bestanddelen als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat) kunt vermijden. Bijvoorbeeld met OxyFresh Fluoride tandpasta, OraRelieve Tandpasta en JuliBrite tegen een droge mond zit je wat dat betreft goed.

Ook Dentissimo heeft verschillende tandpasta’s met fluoride, waaronder de fluoride-arme Dentissimo Junior 6+ Toothpaste met een veilig gehalte voor kinderen boven de 6 jaar.

Poetsen met mineralen en xylitol

Er zijn echter situaties waarin je liever geen fluoride tot je neemt. Botontkalking kan verergeren door het gebruik van fluoride en ook dialysepatiënten moeten ermee oppassen.

Omdat kinderen tandpasta met een lekker smaakje soms inslikken, is dat ook een reden om te kiezen voor een fluoride-vrije of -arme tandpasta. Daarnaast vragen steeds meer mensen zich af waarom je die chemicaliën in je mond zou stoppen als je gebit ook met puur natuurlijke ingrediënten gezond, schoon en sterk kunt houden.

Er zijn andere mineralen, die je je tandglazuur kunnen herstellen en versterken. Van de natuurlijke zoetstof xylitol is bekend dat het cariës (gaatjes) bestrijdt doordat de bacteriën het niet kunnen omzetten in zuren zoals suiker. Bovendien belet xylitol het ze om zich aan het glazuur te hechten en tandplak te vormen.

Geen enkele tandpasta van Dr. Brite bevat fluoride, maar wel tal van ingrediënten die dit ruimschoots compenseren zoals kokosolie en antibacteriële plantenextracten. Dr. Brite Tandpasta Mint, Tandpasta Mint Chip, Coco Chai voor gevoelige tanden zijn geschikt voor jong en oud.

Speciaal voor de kleintjes is er de nieuwe Dr. Brite Kids Strawberry Sky tandpasta. Ook UK Organics gebruikt geen fluoride, maar puur natuurlijke en biologische bestanddelen. Daarnaast heeft dit merk een grote aandacht voor duurzaamheid, tot aan de verpakkingen toe. Er zijn verschillende tandpasta’s gericht op verschillende situaties, zoals UK Organics Fresh Breath Tandpasta, UK Organics Charcoal Tandpasta voor wittere tanden en UK Organics Red Mandarin Tandpasta als je last hebt van een droge mond.