Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Tongreinigen

Waarom is het schoonmaken van je tong een goed idee?

Het reinigen van de tong heeft aangetoond zowel de mondgezondheid als de algehele lichamelijke gezondheid te verbeteren. Het schoonmaken van de tong resulteert in een frissere adem, betere smaakbeleving, minder gaatjes en tandplak, sterker tandvlees, schonere amandelen en een verzorgde look als je lacht. 

Bekijken als Rooster Lijst

44 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

44 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Tong reinigen

Voorheen schaften mensen meestal een tongschraper aan als last hadden van witte aanslag op de tong of een slechte adem. Tegenwoordig vormt het een vast onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne, juist om dergelijke problemen te voorkomen. Volgens de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunst komt het reinigen van je tong niet alleen je mondgezondheid, maar ook je algehele gezondheid ten goede. Het verband tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt inmiddels ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een gezonde tong hoort roze-rood te zijn. Heb je toch een laagje witte aanslag op je tong? Dat is in de meeste gevallen onschuldig, maar wijst meestal wel op een teveel aan schadelijke bacteriën en een verstoring van het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Daarbij kan er ook nog sprake zijn van een schimmelinfectie (Candida albicans). Een slechte adem wordt in veel gevallen veroorzaakt door bacteriën, die zich achter op de tong ophopen in de witte aanslag. Ook kun je hierdoor een vieze smaak in je mond hebben. In sommige gevallen is er een onderliggende oorzaak voor een witte tong, zoals een ziekte of een droge mond. Maar in de meeste gevallen is het onschuldig en kun je het verhelpen door in je dagelijkse mondhygiëne ook aandacht te besteden aan de achterkant van je tong. Nog mooier is natuurlijk deze problemen voor te zijn.

Tongschraper

Je tong dagelijks reinigen is een prima manier als je van de witte aanslag op je tong af wilt komen of als je wilt voorkomen dat je een witte tong krijgt. Borstel je tong nooit met je tandenborstel. Die is gemaakt voor tandglazuur en niet geschikt om de zachte, fijne textuur van je tong te reinigen. Bovendien kun je de bacteriën van je tong via je tandenborstel overbrengen op je tanden. Gebruik dus altijd een speciale tongschraper of een speciale borstel voor de tong. Omdat tongschrapers vandaag de dag steeds meer tot de standaard uitrusting van de badkamer behoren, is er keus uit verschillende soorten tongschrapers. Als je geen last hebt van witte aanslag, maar je je tong preventief wilt reinigen voldoet een simpele tongschraper. Die schrapen aanslag van het oppervlak van de tong en bestaan meestal uit een boogvormige metalen strip met handvaten. Bijvoorbeeld de trendy roestvrij stalen tongschrapers zoals de Smellwin en Oxyfresh tongreinigers. Hiermee kun je de tongaanslag van achter naar voren van je tong afschrapen. Nog eenvoudiger zijn plastic tongschrapers, die uit een handvat met aan het uiteinde een boogje bestaan. AIs je een gevoelige tong hebt is bijvoorbeeld de zachte Dentek Tongreiniger geschikter dan een metalen tongschraper.

Tongborstel

Reinigen met een tongschraper is vooral effectief voor preventie. Zit er echter al een witte of andersgekleurde aanslag op je tong, dan is een grondiger aanpak nodig. Met een speciale tong-borstel wordt niet alleen het oppervlak van de tong gereinigd. Een speciale tongborstel heeft hele fijne haartjes, die de tong ook onder het oppervlak (tussen de tongpapillen) reinigen. Een voorbeeld daarvan is de effectieve Tungbrush borstel. Nog schoner en gezonder wordt je tong als je na het reinigen ook nog een speciale reinigende tonggel gebruikt zoals Muskanadent Tong Gel of Miradent Tong Clin Gel. Om de gel zijn werk te laten doen moet je na gebruik even niet eten of drinken. Met het OraBrush Try Me pakket sla je twee vliegen in één klap, want het bestaat uit een tongschraper en een reinigende tonggel.

Druppels, gel en spray voor op de tong

Als je je tong gereinigd hebt met een tongschraper of tongborstel, kun je het reinigende effect vergroten door druppels, gel of een spray. De vloeistof dringt door tot diep tussen de tongpapillen, en bestrijdt ook daar de bacteriën. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de uiterst krachtige California Powerdrops van The Breath Co. De combinatie van de actieve zuurstofformule OXYD-8 en zink maakt het leven van de schadelijke bacteriën op je tong en tussen de papillen eenvoudigweg onmogelijk. Toch wordt het natuurlijke evenwicht in je mondholte niet verstoord en kunnen “goede” bacteriën gewoon hun werk blijven doen. California Powerdrops zijn daarmee een uitstekend middel tegen witte aanslag op je tong, al dan niet in combinatie met een slechte adem. Een andere aanpak biedt Muskanadent Tonggel. Schadelijke bacteriën worden bestreden met natuurlijke middelen: een combinatie van ethische oliën en plantenextracten. Stuk voor stuk hebben deze ingrediënten bewezen schadelijke bacteriën te bestrijden zonder het natuurlijke evenwicht in de mondholte te verstoren. Een ideaal middel om je tong schoon en fris te houden. Eveneens puur plantaardig zijn de mondsprays van Dr. Brite. Op basis van kokosolie en heilzame plantenextracten bestrijden ze schadelijke bacteriën zonder de mondflora te verstoren. Bijvoorbeeld met Dr. Brite Kalmerende MondSpray, de fruitige Mondspray Berrylicous of de Dr. Brite Frisse Adem Spray. Na gebruik van een tongschraper of tongborstel even sprayen houdt de achterkant van je tong schoon en fris. Heb je last van droge mond klachten? In dat geval raden we je het Frisse adem pakket van Xerostom aan. Naast speciale tandpasta en mondwater die gericht zijn op het hydrateren van de mondslijmvliezen, bevat dit pakket ook een tongschraper.