Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Tongreinigen

Waarom is het schoonmaken van je tong een goed idee?

Het reinigen van de tong heeft aangetoond zowel de mondgezondheid als de algehele lichamelijke gezondheid te verbeteren. Het schoonmaken van de tong resulteert in een frissere adem, betere smaakbeleving, minder gaatjes en tandplak, sterker tandvlees, schonere amandelen en een verzorgde look als je lacht. 

Bekijken als Rooster Lijst

46 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

46 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Tong reinigen - Tips Voor Een Schone Tong

Voorheen schaften mensen meestal pas een tongschraper aan als last hadden van witte aanslag op de tong of een slechte adem. Tegenwoordig vormt het bij veel mensen een vast onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne, juist om dergelijke problemen te voorkomen.

Het reinigen van de tong als aanvulling op het tanden poetsen vermindert het aantal schadelijke bacteriën in de mond aanzienlijk. Dat betekent minder tandplak en tandsteen en daardoor gezonder tandvlees en minder kans op cariës (gaatjes). Met een schone tong heb je een frissere adem, een betere smaakbeleving, schonere amandelen en het ziet er ook nog eens verzorgder uit als je praat of lacht. 

Maar er zijn meer voordelen van een schone tong. Volgens de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunst komt het reinigen van je tong niet alleen je mondgezondheid, maar ook je algehele gezondheid ten goede. Het verband tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt inmiddels ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Een gezonde tong hoort roze-rood te zijn. Heb je toch een laagje witte aanslag op je tong? Dat is in de meeste gevallen onschuldig, maar wijst meestal wel op een teveel aan schadelijke bacteriën en een verstoring van het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Daarbij kan er ook nog sprake zijn van een schimmelinfectie (Candida albicans).

Een slechte adem wordt in veel gevallen veroorzaakt door bacteriën, die zich achter op de tong ophopen in de witte aanslag. Ook kun je hierdoor een vieze smaak in je mond hebben.

In sommige gevallen is er een onderliggende oorzaak voor een witte tong, zoals een ziekte of een droge mond. Maar in de meeste gevallen is het onschuldig en kun je het verhelpen door in je dagelijkse mondhygiëne ook aandacht te besteden aan de achterkant van je tong. Nog mooier is natuurlijk deze problemen voor te zijn.

Tongschrapers

Je tong dagelijks reinigen is een goede methode om van de witte aanslag op je tong af te komen of als je wilt voorkomen dat je een witte tong krijgt. Borstel je tong nooit met je tandenborstel. Die is gemaakt voor hard tandglazuur en niet geschikt om de zachte, fijne textuur van je tong te reinigen.

Van oudsher is een tongschraper de juiste manier om de aanslag van je tong te vegen. Omdat tongschrapers vandaag de dag steeds meer tot de standaard uitrusting van de badkamer behoren, is er keus uit verschillende soorten tongschrapers. Als je nog geen last hebt van witte aanslag, maar je je tong preventief wilt reinigen voldoet een simpele tongschraper. Die schrapen aanslag van het oppervlak van de tong en bestaan meestal uit een boogvormige metalen strip met handvaten. 

Duurzame en trendy roestvrij stalen tongschrapers zijn die van AE Dentals, Smellwin, Amano of TonsilFresh. Hiermee kun je de tongaanslag van achter naar voren van je tong afschrapen.

Tongborstel

Reinigen met een tongschraper is vooral effectief voor preventie. Zit er echter al een witte of andersgekleurde aanslag op je tong, dan is een grondiger aanpak nodig. Met een speciale tong-borstel wordt niet alleen het oppervlak van de tong gereinigd. Een speciale tongborstel heeft hele fijne haartjes. Die reinigen je tong ook onder het oppervlak, tussen de tongpapillen.

Tongschraper en tongborstel in één

Nog beter dan een tongschraper of een speciale tongborstel is een tongreiniger die beiden is. Met de borstelkant van dit instrumentje borstel je je tong, bij voorkeur met een speciaal product om de tong te reinigen. Dat reinigt je tong tot diep tussen de tongpapillen. Laat het product even intrekken en schraap daarna het product met de aanslag van je tong met de schraper-zijde van de tongreiniger.

  • De JuliBrite Tongue clean Kit bevat zo’n speciale dubbelzijdige tongreiniger en een speciaal product voor de tong, JuliBrite Tongue Gel. Deze gel reinigt je tong grondig tot diep in het tongweefsel, maar wel met respect voor de mondflora. 
  • Ook met de RyttPro Schone Tong Kit maak je een frisse start. Behalve de effectieve RyttPro Tongreiniger bevat de kit RyttPro Gum & Tongue Foam. Dit intensieve, maar mondvriendelijke schuim ontsmet je tong diep tussen de papillen.

Elektrische tongreiniger

De Oravall Elektrische Tongreiniger reinigt je tong terwijl je zelf geen bewegingen hoeft te maken. Deze tongreiniger heeft een borstel- en schraap-functie en is vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.

Bergenfeld Tongue Serum

Na het reinigen van je tong geef je met een paar druppels Bergenfeld Tongue Serum de schoonmaakbeurt een intensieve finishing touch. Dit serum bevat de bijzonder krachtige formule OZ-3X, zink en verzorgende bestanddelen als aloë vera. De druppels, die je achterop je tong aanbrengt met een pipet, reinigen je tong tot diep in de papillen en verzorgen het zachte weefsel. Bergenfeld Tongue Serum reinigt grondig en verfrist je tong direct, maar zonder het natuurlijke evenwicht in je mondholte te verstoren.

Verfrissende tongspray 

Misschien wil je in de loop van de dag ook nog even snel je tong verfrissen. Dat kan bijvoorbeeld met RyttPro Fresh Breath Mouth Spray, Moist-R Tongue Spray of JuliBrite Brite & Fresh Spray. Deze sprays bevatten geen nare chemicaliën, maar effectieve mondvriendelijke formules die je gebit en tong reinigen en verzorgen en de mondflora ondersteunen.