Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Witte tong

Bekijken als Rooster Lijst

44 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

44 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat kun je doen tegen een witte tong?

Heb je last van een witte tong? Het ziet er onsmakelijk uit, het is slecht voor je gezondheid en het werkt een slechte adem in de hand. Met het ouder worden groeit de tong-aanslag vaak nog verder aan. Reden genoeg om het laagje witte aanslag, vaak te vinden op de achterkant van de tong, aan te pakken en verdere aangroei van het tongbeslag te voorkomen.

Of je last hebt van een witte tong kun je gemakkelijk zelf controleren. Steek je tong zo ver mogelijk uit voor de spiegel. Een gezonde tong is roze-rood. Zie je witte, grijze, gele, of bruine aanslag op je tong? Dan is het tijd om actie te nemen.

Onder een beslagen tong of “witte tong” wordt verkleuring van de tong door een egaal laagje witte aanslag verstaan. Dit ter onderscheiding van aandoeningen aan de tong, die een witte verkleuring van de tong zelf geven, zoals leukoplakie, orale lichen planus en lingua geografica (landkaarttong).

Met wat extra aandacht voor je mondhygiëne kun je de vieze aanslag op je tong verhelpen. Meestal wordt deze witte aanslag veroorzaakt door teveel schadelijke bacteriën in de mondholte. Hierdoor wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora, dat je gebit beschermt, verstoord.

Oorzaken witte tong aanslag

De mogelijke oorzaken van een witte tong zijn divers en meestal vrij onschuldig. De textuur van de tong is nu eenmaal ruw door de aanwezigheid van tongpapillen en smaakpapillen.

Toch is de ene tong ruwer dan de andere. Naarmate je tong meer reliëf heeft, kan er gemakkelijker een witte aanslag op blijven zitten. Het heeft ongeveer dezelfde samenstelling als tandplak: microscopisch kleine voedselresten, die een rijke voedingsbodem voor schadelijke mondbacteriën vormen.

Terwijl tandplak gemakkelijk te verwijderen is als je goed poetst, kunnen de bacteriën op de tong zich tussen de papillen verschuilen en zich ongestoord voortplanten.

Verwijder je de witte aanslag niet, dan kan het op den duur een nog onsmakelijkere en stinkende gele tong worden.

 • Slechte Mondhygiëne. Normaal gesproken blijft je mondholte gezond als je twee keer per dag je tanden poetst met een mondvriendelijke tandpasta en dagelijks flost of de ruimten tussen je tanden met een tandenrager reinigt. Laat je je dagelijkse mondhygiëne versloffen, dan geef je tandplak de kans om aan te groeien. Tandplak en tandsteen leiden altijd tot problemen in de mond. De schadelijke anaerobe bacteriën vestigen zich uiteindelijk ook op de tong. Het achterste gedeelte van je tong is de perfecte plek voor deze mondbacteriën. Zij scheiden zwavelachtige gassen uit, die zorgen voor een vieze smaak in je mond en een slechte adem.
 • Leefstijl. Een gebrekkige mondhygiëne als boven beschreven wordt versterkt door leefstijl gerelateerde factoren. Drink je veel alcohol, al dan niet gecombineerd met roken, dan is het wachten op een vieze witte tong.
 • Verstoorde mondflora. Zelfs als je gezond leeft en je dagelijkse mondhygiëne in orde is, kun je last krijgen van aanslag op je tong. Dat heeft te maken met de schadelijke en irriterende ingrediënten in veel reguliere tandpasta’s en mondwaters. Agressieve antiseptische middelen als alcohol en triclosan doden de schadelijke bacteriën, maar nemen ook de nuttige bacteriën mee. Dat verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Een onevenwichtige mondflora kan een witte tong veroorzaken. Het bacteriedodende middel chloorhexidine kan zelfs een bruine tong veroorzaken. Niet alleen de tong, ook tanden, kiezen, vullingen en prothesen kunnen bruin verkleuren.
 • Candida albicans. Een witte of gele tong kan wijzen op een schimmelinfectie. Meestal gaat dit gepaard met een dikke laag aanslag en een vieze, metalige smaak in je mond. De schimmel Candida komt in iedere mondholte voor, maar kan gaan woekeren als het evenwicht van de mondflora is verstoord. Op zijn beurt verstoort de woekerende schimmel het natuurlijke evenwicht in de mond nog verder. Dan is er sprake van een orale candida-infectie. Een witte tong als gevolg van een candida-infectie duidt op een verminderde weerstand. Ook antibiotica, dat een aanslag pleegt op het evenwicht van de mondflora, kan ervoor zorgen dat de Candida-schimmel gaat woekeren.
 • Droge mond. Een tekort aan speeksel (xerostomie) kan voor het nodige ongemak zorgen bij alledaagse bezigheden als praten en eten. Maar het is ook heel nadelig voor je mondgezondheid. Het zuurstofrijke speeksel vormt de natuurlijke bescherming tegen schadelijke mondbacteriën. Zij gedijen goed als er minder speeksel en dus minder zuurstof is. Een droge mond zorgt daarom vaak voor mondproblemen als tandsteen, cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen, Candida-infecties en een beslagen tong.
 • Ziekte. Een witte tong, terwijl je je gebit goed verzorgt, kan duiden op een onderliggende ziekte. Infecties van de bovenste luchtwegen zoals verkoudheid of griep kunnen tijdelijk witte of gele aanslag op de tong veroorzaken. Bovendien wordt er bij verkoudheid, griep of allergie neusslijm afgevoerd naar de keelholte. Deze post-nasale drip bevat veel bacteriën, die vervolgens achter op de tong kunnen blijven hangen.
 • Haartong. Lingua villosa of haartong is een onschuldige aandoening, die wel een heel onaangenaam gevoel en soms een vieze smaak in de mond kan geven. Hierbij ligt er niet alleen een laagje aanslag op de tong, maar verandert ook de textuur van de tong. De tongpapillen worden langer, wat de tong een harig aanzien geeft. De kleur van de aanslag bij een haartong varieert van wit, witgrijs, geel, groen of blauw, bruin en zelfs zwart. De haartong komt meestal voor bij oudere mensen. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk. Wel lijkt er een relatie te zijn met roken, veel koffie drinken, droge mondklachten en/of een verminderde afweer door ziekte. Die zaken hebben allemaal tot gevolg dat het zo belangrijke evenwicht van de mondflora wordt aangetast.

Een witte, gele of bruine tong verhelpen

Zoals gezegd is de meest voorkomende oorzaak van een beslagen tong een overmaat aan schadelijke mondbacteriën. Deze onschuldige oorzaak is goed te verhelpen. Besteed aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne en vooral aan de ingrediënten van je tandpasta en mondwater.

Met effectieve maar milde mondzorg-producten zoals die van JuliBrite, Oxyfresh en RyttPro heb je binnen no time weer een gezonde en frisse tong.

Extra effectief maak je je dagelijkse mondhygiëne met Bergenfeld Tongue Serum.

Druppel dat op je tong nadat je die hebt gereinigd. Het is goed om dat dagelijks te doen, maar niet met je tandenborstel. Gebruik een tongschraper of een speciale tongborstel en nog beter een tongreiniger die beide functies bevat, zoals de RyttPro Tongreiniger. 

Tongaanslag voorkomen

Zoals je een witte tong kunt verhelpen, kun je deze vieze aanslag ook voorkomen. Gebruik voor je dagelijkse mondhygiëne milde tandpasta en mondwater, die het evenwicht van de mondflora niet verstoren. Je voorkomt hiermee dat de schadelijke mondbacteriën en schimmels gaan woekeren.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk voor je algehele gezondheid, maar natuurlijk ook voor je mondholte. Stoppen met roken en matig zijn met alcohol helpt mee om geen vieze aanslag op je tong te krijgen.

Tandpasta tegen een witte tong

Belangrijk is dat de producten voor je dagelijkse mondhygiëne geen irriterende bestanddelen bevatten, die het evenwicht van de mondflora aantasten. Dat leidt op de lange duur alleen maar tot meer schadelijke bacteriën en daarmee tot problemen als tandvleesonteringen, cariës (gaatjes), een slechte adem en een beslagen tong. Veilige tandpasta’s, die schadelijke mondbacteriën effectief bestrijden met respect voor de mondflora zijn de volgende:

 • RyttPro tandpasta werkt op basis van de krachtige formule OZ-3X, zink en CPC. Een krachtige, maar milde manier om je gebit en je tandvlees te beschermen. De natuurlijke etherische oliën van citroen en mint zorgen voor een lekkere frisse smaak.
 • Ook de mondvriendelijke actieve zuurstofformule van JuliBrite Mineralizing Toothpaste reinigt je gebit en je mond op een zachte, natuurlijke manier. De zuurstof wordt geproduceerd door middel van honing. Deze bacterie-bestrijdende zuurstofformule wordt ondersteund door zink en het lichaamseigen enzym hyaluronan.
 • Oxyfresh tandpasta werkt eveneens met een effectieve zuurstofformule, waaraan verzorgende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Het is geen dikke tandpasta, maar een dunne gel die effectief in de weefsels intrekt. Oxyfresh tandpasta is verkrijgbaar in verschillende varianten, zowel met als zonder fluoride.

Mondwater tegen witte of gele tongaanslag 

Je mond spoelen met mondwater na het tanden poetsen is een goede gewoonte om van een witte tong af te komen of die te voorkomen. Gorgel daarvoor ook achter in je keel. Maar net als tandpasta hebben niet alle mondwaters respect voor de nuttige onderdelen van de mondflora. 

Kies daarom voor een mondwater dat de schadelijke bacteriën aanpakt, maar de nuttige microben ongemoeid laat. Voorbeelden daarvan zijn RyttPro, JuliBrite en Oxyfresh mondwater.

 • RyttPro mondwater heeft als belangrijkste ingrediënten OZ-3X, zink en CPC. Deze effectieve formule bestrijdt de schadelijke bacteriën zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren en de milde mintsmaak geeft je een extra frisse adem na het poetsen, tong reinigen en flossen.
 • JuliBrite Mouthwash werkt met een actieve zuurstofformule op basis van honing, zink en het natuurlijke enzym hyaluronan. Bij elkaar vormt dit eveneens een zeer krachtige, maar mondvriendelijke formule. Xylitol zorgt samen met etherische oliën van mint en citroen voor een prettige frisse smaak.
 • Oxyfresh mondwater lemon-mint is gebaseerd op een actieve zuurstofformule, zinklactaat en aloë vera. Ook dit mondwater bestrijdt de schadelijke bacteriën met respect voor de mondflora, het stimuleert de aanmaak van speeksel en reinigt de tong.

Tong reinigen tegen een tongbeslag

De achterkant van je tong dagelijks reinigen is onontkoombaar als je echt van je witte tong af wilt of als je de vieze aanslag wilt voorkomen. Gebruik hiervoor nooit je tandenborstel, want de haren van een tandenborstel zijn bedoeld voor gladde tanden en niet voor de zachte en ruwe textuur van de tong.

Er zijn verschillende typen tongschrapers, waarmee je de witte aanslag van achter naar voren van je tong afschraapt. De klassieke tongschraper bestaat uit een boogvormige metalen strip met handvaten. Maar de meest effectieve manier om je tong te reinigen zijn de Tongreinigers van RyttPro en JuliBrite. Dat zijn tongborstels en -schrapers ineen. Je borstelt je tong eerst zachtjes, bij voorkeur met een speciaal product om de tong te reinigen. Dat reinigt je tong tot diep tussen de tongpapillen. Laat het product even intrekken en schraap daarna de aanslag zo van je tong met de schraperkant van de tongreiniger.

 • Met de RyttPro Schone Tong Kit maak je letterlijk een frisse start. Het bestaat uit de effectieve RyttPro Tongreiniger, een tongborstel en -schraper in één en RyttPro Gum & Tongue Foam, een intensief maar mondvriendelijk schuim dat je tong diep tussen de papillen in veilig ontsmet.
 • Hetzelfde geldt voor de JuliBrite Tongue clean Kit. Die bevat naast zo’n speciale dubbelzijdige tongreiniger JuliBrite Tongue Gel om je tong tot in de diepte grondig, maar toch veilig te reinigen. 
 • Voor meer dan één persoon zijn er grotere verpakkingen verkrijgbaar. Het pakket JuliBrite Romantic bestaat uit twee van deze tongreinigers in 2 verschillende kleuren en 2 tubes JuliBrite Tongue Gel. JuliBrite Family bevat voor een heel gezin vier tongreinigers in vier verschillende kleuren en vier tubes Tongue Gel.
 • Heb je de RyttPro of JuliBrite Tongreiniger al in huis? Koop dan de RyttPro Tongue Foam of JuliBrite Reinigende Tong Gel los bij.

In plaats van met de RyttPro of JuliBrite Tongreiniger kun je de aanslag ook van je tong poetsen met de Oravall Elektrische Tongreiniger. Deze reinigt het tong-oppervlak zonder dat je zelf druk hoeft uit te oefenen, vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.

Bergenfeld Tongue Clean Serum voor Extra intensieve reiniging van je tong

Het reinigen van je tong met een tongreiniger wordt nog extra effectief als je je tong daarna behandelt met een speciaal reinigend product voor de tong. Ook die moeten de schadelijke bacteriën doden, maar vooral de mondflora niet verstoren. Het meest effectieve mogelijkheid daarvoor is Bergenfeld Tongue Serum. Het bevat een krachtige maar mondvriendelijke formule, die je tong tot diep in de papillen reinigt en het weefsel verzorgt.

Witte en gele aanslag op de tong tegengaan door je neusholte te reinigen

Hoewel de post-nasale drip een natuurlijke reactie is op een teveel aan neusslijm, kan het zorgen voor een verminderde frisheid achterop je tong. Als je tijdelijk last hebt van griep of verkoudheid, of langdurig door een allergie, is het goed om je neusslijm zo schoon mogelijk te houden. Zo komen er minder bacteriën mee met de post-nasale drip.

Gebruik hiervoor geen neusdruppels of -spray met schadelijke en verslavende ingrediënten, maar de veilige XinusActiv Nasal Spray. Die werkt op basis van een natuurlijke en extra verzachtende formule met xylitol, zout, het lichaamseigen enzym hyaluronan en het bijenproduct propolis-extract.

Tongbeslag door droge mondklachten tegengaan

Een tekort aan speeksel, door welke oorzaak dan ook, is funest voor je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Bovendien werkt het een witte of gele aanslag op de tong in de hand. Als je last hebt van droge mondklachten is het, naast andere maatregelen, een goede zaak om het de schadelijke bacteriën niet nog gemakkelijker te maken, je mondflora te ondersteunen en de speekselproductie te stimuleren.

Dat kan op een effectieve, maar mondvriendelijke manier met een totaalpakket. In de RyttPro Frisse Adem Kit vind je RyttPro Fresh Breath tandpasta, mondwater en mondspray. Hiermee heb je een totaalaanpak om je gebit tegen caries (gaatjes) te beschermen en je mondslijmvliezen te verzorgen en hydrateren.

Uiteraard met respect voor de nuttige microben, zodat het natuurlijke evenwicht van de mondflora wordt ondersteund. Naast de tandpasta en het mondwater bevat het pakket mondspray om je mond tussendoor te hydrateren en de effectieve RyttPro Tongreiniger om je tong goed schoon te houden.

Daarnaast doe je er goed aan om in de loop van de dag Moist-R Droge Mond Tabletten te gebruiken. Ze bevatten xylitol, dat de de speekselproductie stimuleert en de zuurgraad in je mond neutraliseert.

Witte aanslag op je tong onderweg bestrijden

Als je last hebt van een witte tong, kan twee maal per dag je tanden poetsen, flossen en je tong reinigen misschien onvoldoende zijn. In de loop van de dag kun je af en toe een impuls geven aan jouw strijd tegen een witte tong.

Dat doe je heel gemakkelijk met Moist-R Tong Verfrissende Spray of met Moist-R Droge Mond Tabletten. Beiden stimuleren de speekselaanmaak en verzorgen je mondholte door middel van hoogwaardige xylitol en natuurlijke smaakstoffen. Hoewel ze oorspronkelijk bedoeld zijn tegen droge mond klachten, zijn ze zeer geschikt als tussendoortje tegen een witte tong.

Ook RyttPro Mondspray Magic Mint Mondspray met OZ-3X is hier uitstekend geschikt voor.

Tongaanslag en je algehele gezondheid

Als de witte of gele aanslag op je tong ondanks een goede mondhygiëne en milde producten maar niet wil verdwijnen, moet je je mondhygiënist, tandarts of huisarts raadplegen. Een witte tong kan namelijk ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een hardnekkige Candida-infectie wordt snel behandeld met het medicijn Fluconazol. 

Ook kan de witte aanslag op de tong een aanwijzing zijn voor een algemeen gezondheidsprobleem. Dat kan een tijdelijk verminderde weerstand zijn of een griep of verkoudheid. Infectieziekten als het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en HIV kunnen eveneens zorgen voor een witte tong.

Tot slot kan een witte tong optreden als bijwerking van medicijnen. Bespreek daarom hardnekkige, onverklaarbare tongaanslag altijd met je mondhygiënist, tandarts of huisarts.