Witte tong
Wat kun je doen tegen een witte tong?
Heb je last van een witte tong? Het ziet er onsmakelijk uit, het is slecht voor je gezondheid en het werkt een slechte adem in de hand. Met het ouder worden groeit de tong-aanslag vaak nog verder aan. Reden genoeg om het laagje witte aanslag, vaak te vinden op de achterkant van de tong, aan te pakken en verdere aangroei van het tongbeslag te voorkomen.
Of je last hebt van een witte tong kun je gemakkelijk zelf controleren. Steek je tong zo ver mogelijk uit voor de spiegel. Een gezonde tong is roze-rood. Zie je witte, grijze, gele, of bruine aanslag op je tong? Dan is het tijd om actie te nemen.
Onder een beslagen tong of “witte tong” wordt verkleuring van de tong door een egaal laagje witte aanslag verstaan. Dit ter onderscheiding van aandoeningen aan de tong, die een witte verkleuring van de tong zelf geven, zoals leukoplakie, orale lichen planus en lingua geografica (landkaarttong)
Met wat extra aandacht voor je mondhygiëne kun je de vieze aanslag op je tong verhelpen. Meestal wordt deze witte aanslag veroorzaakt door teveel schadelijke bacteriën in de mondholte. Hierdoor wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora, dat je gebit beschermt, verstoord.
Oorzaken witte tong
De mogelijke oorzaken van een witte tong zijn divers en meestal vrij onschuldig. De textuur van de tong is ruw door de hoeveelheid tongpapillen en smaakpapillen. De ene tong is ruwer dan de andere.
Naarmate je tong meer reliëf heeft, kan er gemakkelijker een witte aanslag op blijven zitten. Het heeft ongeveer dezelfde samenstelling als tandplak: microscopisch kleine voedselresten, die een rijke voedingsbodem voor schadelijke mondbacteriën vormen.
Terwijl tandplak gemakkelijk te verwijderen is, kunnen de bacteriën zich tussen de papillen verschuilen en zich ongestoord voortplanten. Verwijder je de witte aanslag niet, dan kan het op den duur een nog onsmakelijkere gele tong worden.
Beslagen tong door een slechte mondhygiëne
Normaal gesproken blijft je mondholte gezond als je twee keer per dag je tanden poetst met mondvriendelijke tandpasta en dagelijks flost of ragert. Laat je je dagelijkse mondhygiëne versloffen, dan geef je tandplak de kans om aan te groeien. Tandplak en tandsteen leiden altijd tot problemen in de mond.
De schadelijke anaerobe bacteriën vestigen zich uiteindelijk ook op de tong. Het achterste gedeelte van je tong is de perfecte plek voor deze mondbacteriën. Zij scheiden zwavelachtige gassen uit, die zorgen voor een vieze smaak in je mond en een slechte adem.
Witte of gele tong door leefstijl
Een gebrekkige mondhygiëne als boven beschreven wordt versterkt door leefstijl gerelateerde factoren. Drink je veel alcohol, al dan niet gecombineerd met roken, dan is het wachten op een vieze witte tong.
Aanslag op je tong door een verstoorde mondflora
Zelfs als je gezond leeft en je dagelijkse mondhygiëne in orde is, kun je last krijgen van aanslag op je tong. Dat heeft te maken met de schadelijke en irriterende ingrediënten in veel reguliere tandpasta en mondwaters.
Agressieve antiseptische middelen als alcohol en triclosan doden de schadelijke bacteriën, maar nemen ook de nuttige bacteriën mee. Dat verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Een onevenwichtige mondflora kan een witte tong veroorzaken.
Het bacteriedodende middel chloorhexidine kan zelfs een bruine tong veroorzaken. Niet alleen de tong, ook tanden, kiezen, vullingen en prothesen kunnen bruin verkleuren.
Beslagen tong door de schimmel Candida albicans
Een witte of gele tong kan wijzen op een schimmelinfectie. Meestal gaat dit gepaard met een dikke laag aanslag en een vieze smaak in je mond. De schimmel Candida komt in iedere mondholte voor, maar kan gaan woekeren als het evenwicht van de mondflora is verstoord.
Op zijn beurt verstoort de woekerende schimmel het natuurlijke evenwicht in de mond nog verder. Dan is er sprake van een orale candida-infectie. Een witte tong als gevolg van een candida-infectie duidt op een verminderde weerstand. Ook antibiotica, die een aanslag pleegt op het evenwicht van de mondflora, kan ervoor zorgen dat de Candida-schimmel gaat woekeren.
Tongbeslag door droge mondklachten
Een tekort aan speeksel (xerostomie) kan voor het nodige ongemak zorgen bij alledaagse bezigheden als praten en eten. Maar het is ook heel nadelig voor je mondgezondheid.
Het zuurstofrijke speeksel vormt de natuurlijke bescherming tegen schadelijke mondbacteriën. Zij gedijen goed als er minder speeksel en dus minder zuurstof is. Een droge mond zorgt daarom vaak voor mondproblemen als tandsteen, cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen, Candida-infecties en een beslagen tong.
Witte tong door een onderliggende ziekte
Een witte tong, terwijl je je gebit goed verzorgt, kan duiden op een onderliggende ziekte. Infecties van de bovenste luchtwegen zoals verkoudheid of griep kunnen tijdelijk witte of gele aanslag op de tong veroorzaken.
Bovendien wordt er bij verkoudheid, griep of allergie neusslijm afgevoerd naar de keelholte. Deze post-nasale drip bevat veel bacteriën, die vervolgens achter op de tong kunnen blijven hangen.
Tongbeslag door een haartong
Lingua villosa of haartong is een onschuldige aandoening, die wel een heel onaangenaam gevoel en soms een vieze smaak in de mond kan geven. Hierbij ligt er niet alleen een laagje aanslag op de tong, maar verandert ook de textuur van de tong. De tongpapillen worden langer, wat de tong een harig aanzien geeft.
De kleur van de aanslag bij een haartong varieert van wit, witgrijs, geel, groen of blauw, bruin en zelfs zwart. De haartong komt meestal voor bij oudere mensen. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk. Wel lijkt er een relatie te zijn met roken, veel koffie drinken, droge mondklachten en/of een verminderde afweer door ziekte.
Een witte, gele of bruine tong verhelpen
Zoals gezegd is de meest voorkomende oorzaak van een beslagen tong een overmaat aan schadelijke mondbacteriën. Deze onschuldige oorzaak is goed te verhelpen. Besteed aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne en vooral aan de ingrediënten van je tandpasta en mondwater. Met effectieve maar milde mondzorg-producten zoals die van JuliBrite, Bergenfeld en RyttPro heb je binnen no time weer een gezonde en frisse tong.
Heb je last van een witte tong, dan is het goed om deze dagelijks te reinigen. Niet met je tandenborstel, maar met een speciale tongschraper.
Tongaanslag voorkomen
Zoals je een witte tong kunt verhelpen, kun je deze vieze aanslag ook voorkomen. Gebruik voor je dagelijkse mondhygiëne milde tandpasta en mondwater, die het evenwicht van de mondflora niet verstoren. Je voorkomt hiermee dat de schadelijke mondbacteriën gaan woekeren en schimmelinfecties.
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk voor je algehele gezondheid, maar natuurlijk ook voor je mondholte. Stoppen met roken en matig zijn met alcohol helpen mee om geen vieze aanslag op je tong te krijgen.
Tandpasta tegen een witte tong
Belangrijk is dat de producten voor je dagelijkse mondhygiëne geen irriterende bestanddelen bevatten die het evenwicht van de mondflora aantasten. Dit leidt op de lange duur alleen maar tot meer schadelijke bacteriën en daarmee tot problemen als tandvleesonteringen, cariës (gaatjes), een slechte adem en een beslagen tong.
Met RyttPro tandpasta kun je de schadelijke mondbacteriën bestrijden met respect voor de mondflora. Deze effectieve tandpasta werkt op basis van de krachtige formule OCZ-3X (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink-acetaat en CPC (cetylpyridinium chloride). Een krachtige, maar milde manier om je gebit en je tandvlees te beschermen. De etherische oliën van citroen en mint zorgen voor een frisse smaak.
Ook de mondvriendelijke actieve zuurstofformule van JuliBrite tandpasta reinigt je gebit en je mond op een zachte, natuurlijke manier. De zuurstof wordt geproduceerd door middel van honing en uiteraard niet door het gebruikelijke agressieve waterstofperoxide. De bacterie-bestrijdende zuurstof wordt ondersteund door zink en het enzym hyaluronan.
Mondwater tegen witte of gele tongaanslag
Je mond spoelen met mondwater na het tanden poetsen is een goede gewoonte. Heb je last van een witte tong, dan is het ook goed om er even mee achter in je keel te gorgelen. Maar net als tandpasta hebben niet alle mondwaters respect voor de nuttige onderdelen van de mondflora.
Kies daarom voor een mondwater dat de schadelijke bacteriën aanpakt, maar de nuttige microben ongemoeid laat. Voorbeelden daarvan zijn RyttPro, JuliBrite en Oxyfresh mondwater.
RyttPro mondwater heeft als belangrijkste ingrediënten OCZ-3X (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink-acetaat en CPC (cetylpyridinium chloride). Deze effectieve formule bestrijdt de schadelijke bacteriën zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren.
JuliBrite mondwater werkt met een actieve zuurstofformule op basis van honing, zinknitraat en het enzym hyaluronan. Eveneens een zeer krachtige maar mondvriendelijke formule. Xylitol zorgt samen met etherische oliën van mint en citroen voor een prettige frisse smaak.
Oxyfresh mondwater lemon-mint is gebaseerd op een actieve zuurstofformule, zinklactaat en aloë vera. Ook dit mondwater bestrijdt schadelijke bacteriën met respect voor de mondflora, het stimuleert de aanmaak van speeksel en reinigt de tong.
Tongschrapen tegen een tongbeslag
De achterkant van je tong dagelijks reinigen is een heel goed idee als je van je witte tong af wilt of als je de vieze aanslag wilt voorkomen. Gebruik hiervoor nooit je tandenborstel, want de haren van een tandenborstel zijn bedoeld voor gladde tanden en niet voor de zachte en ruwe textuur van de tong.
Er zijn verschillende typen tongschrapers, waarmee je de witte aanslag van achter naar voren van je tong afschraapt. De klassieke tongschraper bestaat uit een boogvormige metalen strip met handvaten, zoals de luxueuze titanium tongschraper met opbergdoos van Amano.
De JuliBrite Tongue clean Kit bevat een speciale tongborstel. De borstelhaartjes hiervan zijn geschikt voor de ruwe textuur van je tong en reinigen veel dieper dan een vlakke tongschraper. Voor de nabehandeling is JuliBrite Tongue Gel toegevoegd. Met de effectieve maar veilige formule is deze gel in staat om je tong tot diep in de tongpapillen te reinigen.
Extra reinigende middelen tegen witte aanslag op de tong
Het reinigen van je tong met een tongschraper wordt nog extra effectief als je je tong daarna behandelt met speciale reinigende producten voor de tong. Ook deze middelen moeten de schadelijke bacteriën doden, maar vooral de mondflora niet verstoren.
Bovengenoemde JuliBrite Tonggel, maar ook de Tongdruppels van Bergenfeld en de Tongue Foam van RyttPro voldoen daaraan. Ze bevatten mondvriendelijke formules, die je tong tot diep in de papillen reinigen.
Witte en gele aanslag op de tong tegengaan door je neusholte te reinigen
Hoewel de post-nasale drip een natuurlijke reactie is op een teveel aan neusslijm, kan het wel zorgen voor een verminderde frisheid achterop je tong. Als je tijdelijk last hebt van griep of verkoudheid, of langdurig door een allergie, is het goed om je neusslijm zo schoon mogelijk te houden. Zo komen er minder bacteriën mee met de post-nasale drip.
Gebruik hiervoor geen neusdruppels met schadelijke en verslavende ingrediënten, maar de veilige TonsilFresh Nasal sinus drops. Deze bevatten een natuurlijke formule met xylitol, zout en het extract van grapefruit zaad.
Tongbeslag door droge mondklachten tegengaan
Een tekort aan speeksel, door welke oorzaak dan ook, is funest voor je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Bovendien werkt het een witte of gele aanslag op de tong in de hand. Als je last hebt van droge mondklachten is het, naast andere maatregelen, een goede zaak om het de schadelijke bacteriën niet nog gemakkelijker te maken, je mondflora te ondersteunen en de speekselproductie te stimuleren.
Dat kan op een effectieve, maar mondvriendelijke manier met een totaalpakket.
Het RyttPro Totaalpakket voor een frisse adem bevat tandpasta, mondwater en mondspray. Ook is de Orabrush toegevoegd, een speciale tongborstel.
Het Oravall Frisse adem Pakket met mondwater, spray en kauwgom voor een frisse adem is ook zeer geschikt om droge mondklachten tegen te gaan.
Witte aanslag op je tong onderweg bestrijden
Tussen de poets- en tongreinig-beurten door kun je in de loop van de dag ook af en toe een impuls geven aan je strijd tegen een witte tong.
Dat kan met Moist-R Tongspray of met Moist-R gebitsverzorgende tabletten. Ze stimuleren de speekselaanmaak en verzorgen je mondholte door middel van hoogwaardige xylitol en natuurlijke smaakstoffen. Hoewel ze oorspronkelijk bedoeld zijn tegen droge mond klachten, zijn ze zeer geschikt als tussendoortje tegen een witte of bruine tong.
Tongaanslag en je algehele gezondheid
Als de witte of gele aanslag op je tong ondanks een goede mondhygiëne en milde producten maar niet wil verdwijnen, moet je je mondhygiënist, tandarts of huisarts raadplegen. Een witte tong kan namelijk ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een hardnekkige Candida-infectie wordt snel behandeld met het medicijn Fluconazol.
Ook kan de witte aanslag op de tong een aanwijzing zijn voor een algemeen gezondheidsprobleem. Dat kan een tijdelijk verminderde weerstand zijn of een griep of verkoudheid. Infectieziekten als het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en HIV kunnen eveneens zorgen voor een witte tong.
Tot slot kan een witte tong optreden als bijwerking van medicijnen. Bespreek daarom hardnekkige, onverklaarbare tongaanslag met je mondhygiënist, tandarts of huisarts.