Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Witte tong

Bekijken als Rooster Lijst

31 Items

per pagina
Aflopend sorteren
 1. julibrite tong care kit schone tong witte aanslag
  JuliBrite Tongue Clean Kit
  Rating:
  100%
  € 12,95
 2. JuliBrite Romantic voor witte tong tongschraper tongreiniger
  JuliBrite®️ Romantic
  Rating:
  100%
  € 24,95
 3. tong spray 30 ml
  Moist-R Tong Verfrissende Spray
  Rating:
  100%
  € 12,95
 4. tonsilfresh nasal sinus drops witte tong slechte adem amandelstenen
  TonsilFresh Nasal Sinus Drops
  Rating:
  90%
  € 15,00
 5. orabrush 1 plus 1 gratis
  OraBrush Tongreiniger 1 + 1 Gratis
  Rating:
  100%
  € 9,95
 6. smellwin tongschraper
  Smellwin Tongreiniger
  Rating:
  96%
  € 12,00
 7. Amano Titanium Tongreiniger
  Amano Titanium Tongreiniger
  Rating:
  100%
  € 69,95
 8. Amano Tongreiniger
  Amano Tongreiniger Neo Classic
  Rating:
  100%
  € 45,00
 9. Amano tongreiniger
  Amano Tongreiniger
  Rating:
  100%
  € 18,50
 10. JuliBrite family set tong reiniger
  JuliBrite®️ Family
  Rating:
  100%
  € 34,95
 11. JuliBrite 8 Pack
  JuliBrite®️ (8-Pack) Reinigende Tong Gel
  Rating:
  100%
  € 39,95
 12. witte aanslag tong verwijderen
  Tongue Clean Voordeelkit
  Rating:
  100%
  Adviesprijs € 34,95 Speciale prijs € 16,99
 13. tong gel tegen witte tong en gele aanslag helpt bij slechte adem
  JuliBrite®️ Reinigende Tong Gel (50ML)
  Rating:
  100%
  € 8,95
 14. Dentek Tongreiniger
  Dentek Tongreiniger
  Rating:
  90%
  € 8,95
 15. droge mond lozenges
  Moist-R Droge Mond Tabletten 100 Stuks
  Rating:
  100%
  € 12,95
 16. Muskanadent Tong Gel
  Muskanadent Tong Gel
  € 24,00
  Niet op voorraad
 17. orabrush tongreiniger originele model
  Orabrush Tongreiniger (2001 Original)
  Rating:
  100%
  € 6,95
 18. Oravall Tongreiniger tegen witte tong
  Oravall Tongreiniger (borstel en schraper)
  Rating:
  80%
  € 9,95
 19. Oravall Elektrische Tongreiniger Blauw Sonische trillingen slechte adem
  Oravall® Elektrische Tongreiniger (Blauw)
  Rating:
  100%
  € 34,95
 20. Oravall Elektrische Tongreiniger Sonische trillingen slechte adem witte tong
  Oravall® Elektrische Tongreiniger (Roze)
  Rating:
  80%
  € 34,95
 21. Oravall Elektrische Tongreiniger Sonische trillingen Slechte Adem
  Oravall® Elektrische Tongreiniger (Zwart)
  Rating:
  80%
  € 34,95
 22. tongreinigen
  TUNG Brush & TUNG Gel
  Rating:
  92%
  Adviesprijs € 14,95 Speciale prijs € 11,95
 23. Tung Gel
  Tung Gel
  Rating:
  100%
  € 7,95
 24. Tung Brush Tongreiniger tongschraper
  TungBrush Tongreiniger
  Rating:
  100%
  € 7,95
 25. OxyFresh Tongreiniger
  OxyFresh Tongreiniger
  Rating:
  70%
  € 8,00
 26. ryttpro tandpasta slechte adem witte tong en amandelsten
  RyttPro Fresh Breath Tandpasta (100ML)
  Rating:
  100%
  € 6,95
 27. Ultradex mondspray
  Ultradex mondspray
  Rating:
  100%
  € 8,00
 28. orabrush try me
  OraBrush Try Me
  Rating:
  97%
  Adviesprijs € 19,95 Speciale prijs € 14,95
 29. Miradent Tong Clin Gel
  Miradent Tong Clin Gel
  Rating:
  92%
  € 4,49
Bekijken als Rooster Lijst

31 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat is een witte tong met gelige aanslag?

Steek je tong eens uit voor de spiegel en kijk vooral goed naar het achterste gedeelte. Een gezonde tong is roze-rood. Is je tong bedekt met een laagje witte aanslag? In de meeste gevallen is dat onschuldig, maar het is goed om er aandacht aan te besteden. In een gezonde mondholte hoort geen witte, gele, of zelfs bruine tong thuis.

Meestal kan wat extra aandacht voor je mondhygiëne een witte tong verhelpen. In die gevallen wordt de witte aanslag veroorzaakt door een teveel aan schadelijke bacteriën in de mondholte en een verstoring van het evenwicht van de mondflora. Maar een witte tong ook kan ook wijzen op een schimmelinfectie (Candida albicans). Dit kan gebeuren door een algemeen gezondheidsprobleem, zoals een verminderde weerstand, koorts of bepaalde geneesmiddelen.

Ook uitdroging van de mondslijmvliezen kan zorgen voor een witte aanslag op de tong. Dit kan gebeuren als je te weinig water drinkt of juist teveel alcohol, dat een uitdrogend effect heeft. Als je daarnaast ook nog rookt, loop je een nog groter risico op een witte tong.

Daarnaast treedt een witte tong op als symptoom van andere aandoeningen aan de tong. Voorbeelden zijn leukoplakie, de zogenaamde landkaarttong en orale lichen planus. Een witte tong kan gepaard gaan met andere klachten zoals pijn, roodheid en zwelling van de tong.

De meest voorkomende oorzaak van een witte tong is een overmaat aan schadelijke bacteriën in de mondholte. Dat gaat vaak samen met een slechte adem of een vieze smaak in je mond.

Maar het goede nieuws is dat in dit geval een witte aanslag op de tong goed te verhelpen is. Kies je tandpasta en mondwater zorgvuldig. Bijvoorbeeld de mondverzorgings-producten van Oxyd8 op basis van de actieve zuurstofformule Oxyd-8. Of kies voor puur natuurlijke ingrediënten met tandpasta en mondwater van Dr. Brite of UK Organics.

Voor het extra snel verhelpen van een witte tong ga je voor het Frisse adem pakket van Oxyd8 dat tevens een tongschraper bevat.

Symptomen witte tong

Of je last hebt van een witte tong, is gemakkelijk te constateren. Kijk in de spiegel en steek je tong uit. Je tonghoort roze-rood van kleur te zijn. Als je tong bedekt is met een witte aanslag, is er iets niet pluis in je mondholte. Een witte tong kan op zichzelf staan, maar kan ook samen met andere symptomen optreden. Bijvoorbeeld met een slechte adem of met andere tong-klachten als een pijnlijke of ontstoken tong.

Het witte of wit-grijze laagje aanslag op de tong kan dunner of dikker zijn. Is de aanslag erg dik, dan kan het ook wel een gele of grijze tong worden. Ook groene, blauwe, bruine en zwarte tong-aanslag is mogelijk. Dan gaat het meestal om een haartong of een bijwerking van medicijnen.

Oorzaken witte tong

De mogelijke oorzaken van een witte tong zijn vrij divers en in de meeste gevallen onschuldig. Wat in alle gevallen meespeelt is de textuur van de tong. Dat een tong ruw is, is normaal. Het reliëf wordt gevormd door de hoeveelheid tongpapillen en smaakpapillen. Maar de ene tong is ruwer dan de andere. Naarmate je tong meer reliëf heeft, kunnen zich meer microscopisch kleine voedselresten tussen de tongpapillen blijven zitten. Dat vormt dan rijke een voedingsbodem voor de schadelijke anaerobe bacteriën in de mond, die zich in de diepe groefjes ongestoord voort kunnen planten. 

1. Candida albicans 

Als je behalve een witte aanslag op je tong ook last hebt van een vieze smaak in je mond, is de kans groot dat er sprake is van een schimmelinfectie. Candida komt in iedere mondholte voor, maar als de schimmel gaat woekeren, betekent dat dat het evenwicht van de mondflora is verstoord. Dit wordt ook wel spruw of orale candida-infectie genoemd. Vaak duidt dit op een verminderde weerstand door bijvoorbeeld chronische stress. Medicatie wil ook nog wel eens het evenwicht in de mondholte verstoren. Een schimmelinfectie na een antibioticakuur is een vrij algemeen verschijnsel.

2. Gebrekkige mondhygiëne

In de regel zal je mondholte gezond blijven als je ten minste twee keer per dag je tanden poetst en je daarnaast een keer per dag flost of je gebit reinigt met tanden-ragertjes. Als de mondhygiëne te wensen over laat, geef je tandplak de kans om aan te groeien. Tandplak verhardt zich op den duur tot tandsteen, maar ook in zachte vorm kan tandplak tot problemen in de mond leiden.

Veel tandplak vormt een fijn leefgebied voor de schadelijke anaerobe bacteriën in de mond. Deze kunnen zich ook op de tong vestigen, vooral als die ruw is. Met name het achterste gedeelte van de tong is een gewilde plek voor deze schadelijke bacteriën. De zwavelachtige gassen die zij uitscheiden, zorgen voor een vieze smaak in de mond en een slechte adem.

3. Verstoorde mondflora

Zelfs als je je gebit keurig verzorgt, kun je last krijgen van een witte tong. Veel reguliere mondverzorgings-producten bevatten schadelijke en bijtende ingrediënten als alcohol en triclosan. Die doden weliswaar de schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige. Dat verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte, dat kan leiden tot een witte tong.

Chloorhexidine, een bacteriedodend middel dat wel wordt voorgeschreven bij ontstekingen aan het tandvlees, kan zelfs een bruine tong veroorzaken. Behalve de tong kleuren dan ook tanden, kiezen, vullingen en prothesen bruin.

4. Onderliggende ziekte

Een witte tong kan duiden op een onderliggende ziekte. Bij een infectie met het Epstein Barr-virus, de ziekte van Pfeiffer, komt behalve gezwollen lymfeklieren, keelpijn en vermoeidheid ook wel een witte of gele tong voor. Ook door een luchtweginfectie, verkoudheid of griep kunnen de tong tijdelijk wit kleuren.

5. Haartong (lingua villosa)

Dit is een voorkomende, onschuldige aandoening die geen pijnklachten geeft. Een haartong kan wel een onaangenaam gevoel en soms een afwijkende smaak in de mond geven.

Bij een haartong treedt er niet alleen een verkleuring van de tong op, maar verandert ook de textuur van het oppervlak van de tong. De kleur varieert van licht tot donker: wit, witgrijs, geel, groen of blauw, bruin en zelfs zwart. Doordat de tongpapillen minder afslijten, worden zij langer. Dit geeft de tong een behaard aanzien.

De haartong komt vooral, maar niet uitsluitend, voor bij oudere mensen. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk, hoewel er soms een relatie is met roken en veel koffie drinken, met een droge mond of met een verminderde afweer door ziekte. Bij een haartong is de mondflora verstoord, maar waarschijnlijk is dat het gevolg en niet de oorzaak van de kwaal.

Andere tong-aandoeningen

Onder een “witte tong” wordt verkleuring van de tong door een egaal laagje witte aanslag verstaan. Er zijn echter aandoeningen aan de tong, die ook een witte verkleuring geven.

Bij leukoplakie kleurt bijvoorbeeld het mondslijmvlies wit. Dit kan overal in de mond zijn en dus ook op de tong. In dit geval kunnen de witte plekken schraal of branderig aanvoelen. Een belangrijke, aanwijsbare oorzaak van leukoplakie is een chronische irritatie door tabaksrook. Desondanks kan leukoplakie ook voorkomen bij niet-rokers, zonder dat er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is aan te wijzen. 

Een andere mogelijke oorzaak van een witte tong is de aandoening orale lichen planus, een niet-besmettelijke auto-immuunziekte. Bij lichen planus vertoont de tong kleine grijswitte plekjes.

Een landkaarttong of “lingua geografica” is een onschuldige verandering van de textuur en kleur van de tong. Door een onbekende oorzaak verandert het oppervlak van de tong voortdurend van aanzien. Gladde rode plekken worden daarbij vaak afgewisseld door lichtere gebieden of wit omlijnd. 

Een witte tong verhelpen

Als je last hebt van een witte tong is het aan te raden daar aandacht aan te besteden. De oorzaak is in de meeste gevallen onschuldig, maar een witte tong is wel een teken dat er iets niet helemaal in orde is in je mondholte.

Dat kan een schimmelinfectie zijn of een onevenwichtige mondflora, waardoor schadelijke bacteriën de overhand krijgen. In sommige gevallen is een witte tong een symptoom van een ziekte, het gevolg van medicijngebruik of een bijverschijnsel van een tong-aandoening.

Hoe dan ook is het goed om maatregelen te nemen. Een gezonde, frisse tong is uiteindelijk te verkiezen boven een tong met een wit laagje erop. Dat staat niet alleen onsmakelijk, maar kan ook een slechte adem in de hand werken of een vieze smaak in je mond geven.

In veel gevallen is een beetje extra aandacht voor je mondhygiëne voldoende om een witte tong te verhelpen. Alshet evenwicht van de mondflora verstoord is, kun je zowel een schimmelinfectie als een overmaat van anaerobe bacteriën bestrijden met een betere mondverzorging. Let dan wel op dat je niet grijpt naar de reguliere mondverzorgingsproducten.

Die bevatten vaak alcohol, triclosan of chloorhexedine en deze ingrediënten verstoren de mondflora alleen nog maar verder.

Met een zachte aanpak kun je wél je doel bereiken en de witte of gelige aanslag op je tong effectief bestrijden. Kies dan voor verzorgingsproducten op basis van actieve zuurstof, zoals tandpasta en mondwater van Oxyd8.

Dit bestrijdt de schadelijke bacteriën veilig en effectief door de gepatenteerde zuurstofformule Oxyd-8, die hun leefomgeving ongeschikt maakt. Dezelfde werking heeft Oxyfresh mondwater. Je kunt ook kiezen voor een puur natuur, bijvoorbeeld met Dr. Brite Frisse adem spray of Dr. Brite Mondspray Berrylicious. 

Een witte tong kan ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De schimmel Candida albicans komt van nature voor in de mondholte, maar mag niet de overhand krijgen. Gebeurt dat wel, dan is het evenwicht in de mondflora verstoord. Een goede reden om over te stappen op zachte mondverzorgings-producten als Oxyfresh, The Breath Co., Dr. Brite en UK Organics. Die verzorgen je gebit, je tandvlees en mondslijmvliezen optimaal zonder het natuurlijke evenwicht in je mondholte te verstoren.

Een onbalans in de mondflora kan een lager gelegen oorzaak hebben, namelijk een onbalans in de darmflora. Ook hier kan de Candida-schimmel gaan woekeren, bijvoorbeeld na een antibiotica kuur. Dit kun je bestrijden met probiotica, voedingsmiddelen en supplementen die de darmflora ondersteunen. Eenvoudige voedingsmiddelen als yoghurt en kefir kunnen wat dit betreft al een groot verschil maken.

Afgezien daarvan is een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk voor je algehele gezondheid en natuurlijk ook voor je tong en je mondholte. Leefstijl gerelateerde gewoonten spelen mee bij het vormen van een witte aanslag op de tong, dus stoppen met roken en matig met alcohol helpt mee aan het oplossen van de kwaal. 

Je tong dagelijks reinigen is ook een goed idee als je van een witte tong af wilt komen. Doe dat nooit met je tandenborstel, maar gebruik een speciale tongschraper. Bijvoorbeeld met de zachte Dentek Tongreiniger, die ook geschikt is bij een gevoelige tong. Nog effectiever is om daarbij een speciale reinigende tonggel te gebruiken, bijvoorbeeld Muskanadent Tong Gel of Miradent Tong Clin Gel.

Een razendsnelle totaalaanpak bieden we in de vorm van het Frisse adem pakket van Oxyd8. Dit bevat tandpasta en mondwater op basis van de actieve zuurstofformule Oxyd-8, kauwgom en een tongschraper om je witte tong snel te verhelpen.

Uitdroging van de mondslijmvliezen kan een witte tong veroorzaken. Is dat bij jou het geval, dan is het Frisse adem pakket van Xerostom aan te raden. Het bevat, behalve een tongschraper, tandpasta en mondwater die de mond hydrateren maar ook de eigen speekselproductie stimuleren.

Lukt het je ondanks deze extra maatregelen niet om van je witte tong af te komen, ga dan langs bij de mondhygiënist, tandarts of huisarts. Met een witte tong door een hardnekkige Candida-infectie wordt snel korte metten gemaakt met het medicijn Fluconazol.

Maar een witte tong kan ook wijzen op een gezondheidsprobleemals een verminderde weerstand, een infectieziekte, koorts of een bijwerking zijn van medicijnen.

Verder kan een witte tong een bijverschijnsel zijn van leukoplakie, een landkaarttong of orale lichen planus. In geval van een haartong is het aan te raden om de tong meerdere keren per dag te schrapen.

Gebruik bij een witte tong als gevolg van een tong-aandoening of ingeval van een gevoelige tong bij voorkeur de zachte tongreiniger van Dentek.

Witte tong voorkomen

In de meeste gevallen kun je een witte tong verhelpen door extra aandacht en speciale middelen voor je dagelijkse mondhygiëne. Maar waarom zou je daar op wachten? Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt uiteraard ook voor een witte of gele tong. Een gezonde mondholte en tong is nu eenmaal prettiger en frisser dan zo’n vies wit laagje op je tong en mogelijk een slechte adem.

Om een verkleurde tong te voorkomen, zorg je voor een gezonde levensstijl. Rokers en stevige drinkers lopen meer risico op mondproblemen. Door de blootstelling van de mondslijmvliezen aan de irriterende stoffen tabak en alcohol vermindert de weerstand en het natuurlijke evenwicht in de mond. Dat hogere risico geldt ook voor tong-aanslag, dus stoppen hiermee als je een witte of gele tong wilt voorkomen.

Ook is een gevarieerd en gezond voedingspatroon van belang. Dat is bevorderlijk voor je algehele gezondheid en natuurlijk ook voor die van je mondholte. Ook je dagelijkse mondhygiëne dient optimaal te zijn. Gebruik daarbij vooral verzorgingsproducten die het natuurlijke evenwicht in je mond respecteren en bevorderen.

Bij de Mondzorgzaak zijn wij erg kritisch op ingrediënten die dat niet doen, zoals alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexedine en triclosan. Tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof is veel effectiever omdat het de schadelijke anaerobe bacteriën bestrijdt zonder ook de nuttige bacteriën de nek om te draaien. Voorbeelden van tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof zijn Oxyfresh en Oxyd8. De biologische merken Dr. Brite en Georganics pakken het anders aan. Natuurlijke bestanddelen als kokosolie, geactiveerde houtskool en planten-extracten zijn ook heel goed in staat om je mondflora gezond en in evenwicht te houden.

Een tongschraper kun je behalve bij problemen ook preventief gebruiken. Je kunt er een dagelijkse gewoonte van maken, maar als je verder geen klachten hebt is enkele keren per week ook voldoende. Bij de Mondzorgzaak vind je tongschrapers in allerlei varianten, van de Oxyd-8 Tongreiniger van een paar euro tot en met de trendy Titanium Tongreiniger van Amano.

Als je last hebt van een droge mond, ben je extra gevoelig voor een witte tong. Zorg ervoor dat je mondslijmvliezen gehydrateerd en je speekselklieren gestimuleerd worden. Tandpasta en mondwater van Xerostom is daar speciaal voor ontwikkeld. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je behandelt je droge mond-klachten en voorkomt dat die op den duur leiden tot een witte tong.

Een witte tong en je gezondheid

Als je witte tong niet te verhelpen is met extra goede mondhygiëne, is het een goed idee om de mondhygiënist, tandarts of huisarts te raadplegen. Behalve door een wildgroei aan schadelijke anaerobe bacteriën kan een witte tong ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Ook de Candida-schimmel leeft normaal in de mondholte, maar gaat woekeren als de mondflora niet goed in evenwicht is. Met een hardnekkige Candida-infectie kan snel korte metten gemaakt worden met het medicijn Fluconazol.

Verkleuringen aan de tong, die deels wit zijn, kunnen ook wijzen op aandoeningen als leukoplakie, landkaarttong en orale lichen planus. Ook kan een witte tong gepaard gaan met andere problemen, zoals een pijnlijke of gezwollen tong. Ook droge mond-klachten kunnen een witte aanslag op de tong bevorderen.

Verder kan een witte tong een aanwijzing zijn voor een algemeen gezondheidsprobleem. Dat kan een verminderde weerstand zijn of een griep of verkoudheid. Ook infectieziekten als het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en HIV kunnen zorgen voor een witte tong.

Tot slot kan een witte tong optreden als bijwerking van medicijnen.

Middelen tegen een witte tong

Bijna altijd zul je een witte tong zelf kunnen verhelpen. Een witte tong is meestal onschuldig, maar het is wel een teken dat er iets mis is met het evenwicht van je mondflora. Met extra aandacht voor je dagelijkse mondhygiëne kun je een witte tong meestal snel verhelpen. Welke middelen raden we hierbij aan?

In ieder geval geen mondverzorgingsproducten met alcohol, triclosan, chloorhexedine of andere schadelijke stoffen. Zulke ingrediënten verstoren de mondflora juist nog verder. Een betere aanpak vind je in mondverzorgingsproducten op basis van actieve zuurstof. Bijvoorbeeld de tandpasta en mondwater van The Breath Co. bestrijden de schadelijke bacteriën op een zachte maar effectieve manier.

De gepatenteerde zuurstofformule Oxyd-8 brengt zuurstof in de mondholte die daardoor minder geschikt wordt voor de schadelijke bacteriën, die gedijen in een zuurstofarme omgeving. Oxyfresh mondwater werkt ook op basis van actieve zuurstof, maar dan in combinatie met zink. Dit maakt direct korte metten met de schadelijke bacteriën in de mondholte.

Een hele andere aanpak heeft Dr. Brite. Bijvoorbeeld hun Frisse adem spray of Dr. Brite Mondspray Berryliciousbevat biologische natuurlijke ingrediënten die optimaal samenwerken voor een schone en frisse mondholte.

Je tong dagelijks reinigen met een speciale tongschraper is een goede manier om van een witte of gele tong af te komen. Met de zachte Dentek Tongreiniger kun je je tong geen schade toebrengen, ook als je hem wat vaker gebruikt. Tot slot kun je het reinigen van je tong naar een hoger plan brengen met speciale reinigende tonggel alsMuskanadent Tong Gel of Miradent Tong Clin Gel.

Als je behalve een witte tong ook last hebt van een droge mond, kun je beide problemen te lijf gaan met het Frisse adem pakket van Xerostom. Behalve een tongschraper bevat dat speciale tandpasta en mondwater om de mondslijmvliezen te hydrateren en de speekselproductie te stimuleren.

Je kunt er ook voor kiezen om je dagelijkse poetsbeurten en mondspoelingen aan te vullen met speciale producten tegen witte aanslag op de tong. Bijvoorbeeld met de Power drops Plus van Oxyd8 of Dr. Brite Frisse adem Spray. 

Om in de loop van de dag ook af en toe een impuls te geven aan de strijd tegen een witte tong zijn er de Dry Mouth Lozenges van Dr Katz. Oorspronkelijk bedoeld voor mensen met droge mond klachten, maar ook uitstekend geschikt als tussendoortje tegen een witte of zwarte tong.

Mondwater tegen een witte tong

 Mensen die last hebben van een slechte adem grijpen al gauw naar mondwater. Een witte tong kan ook een slechte adem in de hand werken. Mondwater om na het poetsen tandplak weg te spoelen uit plekjes waar de tandenborstel niet bijkomt is een goed idee. Maar let wel op dat het mondwater geen agressieve bestanddelen bevat als alcohol, triclosan of chloorhexidine. Die doden weliswaar bacteriën, maar maken geen onderscheid tussen “goede” en “slechte” en verstoren daarmee de mondflora nog verder.

Een goed mondwater tegen een witte tong respecteert het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Georganics Fresh Breath Mondwater bestrijdt de schadelijke bacteriën door middel van biologische kokosolie en effectieve plantenextracten. Het geeft je een sterk gebit en een schone tong. De mondwaters van Oxyd8, en Oxyfresh bestrijden de schadelijke bacteriën met actieve zuurstofformules. Ook dit is een effectieve maar mond-vriendelijke manier om van je witte tong af te komen. Of om te voorkomen dat je last krijgt van een witte tong. 

Tongschraper tegen een witte tong

Dagelijks een tongreiniger gebruiken is zeker geen slecht idee als je van je witte tong af wilt. Zo schraap Gebruik altijd een speciale tongschraper en poets je tong nooit met een tandenborstel. De haartjes daarvan staan dicht op elkaar en zijn bedoeld om tandplak te verwijderen van je tanden en kiezen. Je tong heeft een ruw oppervlak, vol met kleine groefjes tussen de tongpapillen. Dit vraagt om een andere aanpak. Bovendien zijn de haren van een tandenborstel te hard voor het zachte slijmvlies op de tong.

De Mondzorgzaak biedt een keur aan verschillende tongschrapers. Welke is in jouw situatie nu de beste keuze? Als je tong niet zo heel erg wit is, of voor onderhoud kun je kiezen voor een simpele tongschraper, die alleen het oppervlak van de tong reinigt. Zulke tongreinigers bestaan meestal uit een boogvormige metalen strip met handvaten, waarmee je de tongaanslag van achter naar voren van je tong afschraapt. Je kunt kiezen voor een simpele of voor de prachtige titanium tongschraper van Amano.

Is je tong niet alleen wit maar ook gevoelig, kies dan voor de zachte Dentek Tongreiniger.

Voor ernstige gevallen van witte of gele aanslag op je tong kun je beter kiezen voor een grondige reiniging met behulp van een tong-borstel. Die hebben, in tegenstelling tot je tandenborstel, hele fijne haartjes waarmee je tong ook onder het oppervlak, tussen de tongpapillen, wordt gereinigd.  

Het gebruik van tongschrapers en tong-borstels kun je nóg effectiever maken met een speciale reinigende tonggel. Met bijvoorbeeld Muskanadent Tong Gel of Miradent Tong Clin Gel kun je het witte laagje op je tong alvast losweken. Je laat de gel even inwerken en schraapt daarna met de tongschraper van achterop je tong naar voren of borstelt je tong met een tongborstel.

Omdat deze werkwijze zo effectief is tegen een witte tong, bieden we combinatie-pakketten aan als de Orabrush Try me. Een vergelijkbare combinatie is de TUNG Brush & Tung Gel.

Natuurlijke middelen tegen een witte tong

Alle verzorgingsproducten bij de Mondzorgzaak zijn mond-vriendelijk. Dat wil zeggen dat ze het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren en dus geen schadelijke, agressieve stoffen bevatten als alcohol, chloorhexedine, triclosan en SLS (sodium lauryl sulfaat). Maar je kunt nog een stapje verder gaan en alleen natuurlijke, veganistische producten willen gebruiken. De merken Dr. Brite en Georganics bieden dat. Als je last hebt van een witte tong, kun je kiezen voor Georganics Tea Tree tandpasta en mondwater. Dr. Brite heeft behalve tandpasta en mondwater ook sprays in het assortiment, zoals de Dr. Brite Frisse adem spray en de Soothe & Restore kalmerende mondspray. 

Als je een tongschraper hierbij zoekt, kies dan voor de duurzame metalen Smellwin Tongreiniger.

Totaalpakket tegen een witte tong

Als je last hebt van een witte tong wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Een witte, gele of andersgekleurde tong ziet er onsmakelijk uit en maakt je adem niet frisser. Een witte tong is een teken dat je mondflora niet in evenwicht is en dat heeft vaak ook gevolgen voor je algehele gezondheid. Meestal is een witte tong onschuldig en kun je het gemakkelijk verhelpen. Wat je vooral niet moet doen is grijpen naar agressieve middelen als alcohol en chloorhexedine. Die doden weliswaar de schadelijke bacteriën, maar helpen ook de gunstige bacteriën om zeep. Daarmee wordt het natuurlijke evenwicht in de mondholte nog verder verstoord.

Een beter idee is het Frisse adem pakket van The Breath Co. Je dagelijkse mondhygiëne van tandenpoetsen en mondspoelen wordt hiermee super effectief dankzij de actieve zuurstofformule Oxyd-8. Het pakket bevatdaarnaast een tongschraper om de witte aanslag te verwijderen en kauwgom om gedurende de dag ook aan het bestrijden van je witte tong te werken.

Soms is een witte tong het gevolg van een droge mond. Speeksel bevat veel zuurstof. Als daar te weinig van wordt geproduceerd, krijgen de schadelijke bacteriën vrij spel. Die gediend zijn namelijk bij een zuurstof-arme omgeving.Met het Frisse adem pakket van Xerostom vang je twee vliegen in één klap. Hierin vind je tandpasta en mondwater, die niet alleen de mondslijmvliezen hydrateren maar ook je eigen speekselproductie stimuleren. Met de bijgeleverde tongschraper verwijder je regelmatig de witte aanslag op je tong. Een snelle en doeltreffende aanpak tegen een witte tong.