Top 5 mondsprays tegen een droge mond

Top 5 Mondsprays tegen een droge mond

Welke mondspray helpt goed tegen een droge mond? Welke ingrediënten moet een goede spray hebben? En welke kun je beter vermijden? In dit blog zetten we de 5 beste droge mondsprays op een rij.

mondspray droge mond

Droge mondklachten (xerostomie) klinkt misschien eenvoudig en onschuldig, maar kan toch ongemak geven bij alledaagse dingen als eten en praten. In ernstigere gevallen kun je een dorstgevoel hebben terwijl je voldoende water hebt gedronken. ’s Nachts kan hierdoor je nachtrust worden verstoord, wat uiteraard niet goed is voor je gezondheid.Als je te weinig speeksel hebt, heeft dat ook een negatief effect op je gebit, de smaak in je mond en de kwaliteit van je adem. Alle reden dus om extra aandacht te geven aan je mondhygiëne.

De oorzaken van droge mondklachten zijn heel divers. Om te beginnen zijn er de echt onschuldige en gemakkelijk te verhelpen oorzaken zoals irriterende bestanddelen van mondverzorgings middelen en het met open mond slapen.

Maar ook medische factoren kunnen leiden tot te weinig speeksel. Heel veel medicatie heeft het als bijwerking en bij vrouwen kunnen hormoonschommelingen zorgen voor droge mondklachten. En dan zijn er nog de bijwerkingen van ingrijpende behandelingen als bestraling tegen kanker. De oorzaak van een tekort aan speeksel kan een psychische achtergrond hebben, zoals bij angst en stress-klachten. Ouderdom lijkt mee te spelen, maar in verreweg de meeste gevallen gaat het om bijwerkingen van medicatie, die ouderen nu eenmaal meer gebruiken.

Wat de oorzaak ook is, het is een goede zaak om aandacht te besteden aan de klachten. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst kun je het ongemak wat een droge mond met zich mee brengt verhelpen of verzachten. Hiermee voorkom je op de lange duur dat het tekort aan speeksel je mondgezondheid en dus je gebit aantast.

Allereerst is het goed om kritisch te zijn op de ingrediënten van je tandpasta. Bijtende stoffen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), triclosan, chloorhexedine kunnen zelfs de oorzaak zijn voor droge mondklachten, als er geen andere reden is voor het tekort aan speeksel. Is er wel een andere oorzaak, zoals bovengenoemde medische factoren, dan verzachten deze schadelijke ingrediënten de droge mondklachten zeker niet.

Bij een droge mond kun je voor je dagelijkse mondhygiëne het beste kiezen voor een tandpasta en een mondspoeling die speciaal gericht zijn op het verhelpen of verzachten van droge mondklachten. Dat houdt in dat ze de mondslijmvliezen hydrateren en de speekselklieren stimuleren tot productie van meer speeksel.

Xylitol

Daarnaast is het aan te raden om bij droge mondklachten middelen met xylitol gebruiken. In mondsprays is deze natuurlijke zoetstof niet alleen toegevoegd voor de smaak, het heeft ook een aantal andere functies. De koele frisheid, die wordt veroorzaakt doordat xylitol warmte aan de omgeving ontdekt, stimuleert de eigen speekselproductie. Het water loopt je als het ware in de mond en dat is natuurlijk een goede zaak in een droge mond. Bovendien hebben jarenlange studies uitgewezen dat xylitol in tegenstelling tot suiker gunstig is voor je gebit. Dat komt door een aantal eigenschappen. 

Xylitol verlaagt de zuurgraad in de mond. Dit is goed voor de mondgezondheid in het algemeen en zorgt er bovendien voor dat mineralen uit voedsel beter opgenomen in het tandglazuur. Xylitol maakt het de schadelijke bacteriën ook moeilijker om zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.

Daast een speciale tandpasta tegen een droge mond kun je, bijvoorbeeld onderweg of op je werk, tussendoor een verzorgende en hydraterende mondspray gebruiken. Hieronder hebben wij de beste 5 sprays tegen een droge mond voor je op een rijtje gezet.

1. Moist-R Natuurlijke Droge Mondspray

Droge mondspray

Moist-R bevat een hydraterende en verfrissende formule die speciaal bedoeld is voor de klachten van een droge mond, maar uiteraard ook te gebruiken bij een droge tong of een droog aanvoelende keel. Door de droge of geïrriteerde mondslijmvliezen te hydrateren en te verzorgen wordt het mondgevoel prettiger en wordt praten en slikken gemakkelijker. Het dorstgevoel verdwijnt en je hoeft ’s nachts niet meer onnodig wakker te worden.

De verzorgende formule kalmeert en verkoelt de mondslijmvliezen. Eventuele irritaties en wondjes worden hersteld. Door de toevoeging van xylitol wordt het gebit verzorgd, maar ook de speekselklieren gestimuleerd door de kenmerkende frisse koele smaak. Dit wordt versterkt door een subtiele, natuurlijke mintsmaak.

Moist-R Droge mondspray neutraliseert bovendien de pH-waarde in de mond. Dit komt de algehele mondgezondheid ten goede, geen overbodige luxe tussen de momenten dat je tanden poetst. Zo wordt ook je gebit verzorgd door de natuurlijke zoetstof xylitol, die de op cariës (gaatjes) vermindert, en de toegevoegde calcium.

Moist-R Droge mond spray bestaat uit biologische, niet genetische gemodificeerde ingrediënten. Het  is vrij van suiker, alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen of andere schadelijke en irriterende bestanddelen.

Je vindt de droge mondspray hier 

2. OraRelieve Dry Mouth Spray

Oralieve droge mondspray

Het merk OraRelieve is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond. Naast de tandpasta is de mondspray ook uitstekend geschikt om de ongemakken van te weinig speeksel te verzachten, ongeacht waardoor dit tekort wordt veroorzaakt

 

OraRelieve Droge mondspray kalmeert, beschermt en hydrateert de mondslijmvliezen middels een formule, die onder andere is gebaseerd op natuurlijke melkenzymen. Deze nemen de functie van het eigen speeksel over. Daarnaast worden de speekselklieren met behulp van de natuurlijke zoetstof xylitol gestimuleerd om ook meer eigen speeksel te produceren.

Xylitol geeft direct een koel, frisse smaak. Het reguleert de pH-waarde, die bij een droge mond vaak te zuur is, en helpt bovendien om tandplak te voorkomen. Zo pak je de ongemakken van droge mond klachten aan, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een betere mondgezondheid 

Bekijk de OraRelieve Spray hier

3. Xerostom Mondspray

Xerostom Mondspray

Ook Xerostom is, met de verwijzing naar  xerostomie, een merk dat speciaal is gericht op droge mondklachten. Xerostom mondspray vult de dagelijkse mondhygiëne tussendoor aan door ook onderweg of op je werk de mondholte te hydrateren en de speekselproductie te stimuleren. 

Uiteraard zijn de ingrediënten veilig en mild en respecteren zij het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Eventuele irritaties aan de mondweefsels worden verminderd en de adem wordt direct verfrist. Xerostom Mondspray helpt bovendien mee aan een sterk gebit door toevoeging van de mineralen fluoride, calcium en kalium.

De spray is hier te vinden

4. Dr. Brite Dry Mouth Natural Mondspray

Dr Brite Dry mouthspray

De speciale Droge mondspray van Dr. Brite hydrateert de mond en stimuleert de speekselklieren met 100% natuurlijke ingrediënten. De basis wordt gevormd door verzachtende en bacterie-werende kokosolie.

Daarbij zijn verzachtende en helende plantaardige stoffen toegevoegd als aloë vera, en echinacea. Xylitol verzorgt het gebit en stimuleert met de kenmerkende koele frisheid de speekselklieren tot de aanmaak van meer eigen speeksel. Dit wordt ondersteund door de natuurlijke mintsmaak.

Je vindt de spray hier

5. Miradent AQUAMED Dry Mouth Spray

droge mond spray

Miradent AQUAMED Droge mondspray bevat een uitgekiende formule van enzymen, het extract van het heilzame kruid Eriodictyon californicum, de mineralen kalium en calciumchloride en de natuurlijke zoetstof xylitol. Samen hydrateren ze de mondslijmvliezen, stimuleren de eigen speekselproductie en versterken het gebit.

 

Voor als je eens iets anders wilt dan de mintsmaak van de meeste die de meest droge mondsprays hebben: AQUAMED Droge mondspray smaakt naar frisse passievrucht.

Bekijk het product hier

Totaalaanpak

Bij droge mondklachten, door welke oorzaak dan ook, zul je meestal meer moeten doen dan alleen een Droge mondspray gebruiken. Let bijvoorbeeld goed op de ingrediënten van je tandpasta en je mondwater. Bevatten die stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), alcohol, chloorhexedine of triclosan? Dan doe je het gunstige effect van de Droge mondspray teniet als je je tanden poetst.

Bij droge mondklachten kun je het best kiezen voor tandpasta en mondwater die speciaal zijn gericht op het tegengaan van een droge mond.Bij ernstige droge mondklachten is het goed om te kiezen voor een Droge mond pakket, waarin je verschillende producten vindt met hetzelfde doel: je mond hydrateren en de eigen speekselproductie stimuleren.

Droge mond pakketten zijn er van OraRelieve, Xerostom, UK Organics en OXYD-8 van The Breath Co.

Als je de oorzaak van je droge mondklachten niet kent en je ondanks de juiste producten last blijft houden van een droge mond, ga dan naar de huisarts. Dit in verband met mogelijke medische of psychische oorzaken. Naast de extra aandacht voor je mondhygiëne, die nooit weg is, is het goed om ook de onderliggende oorzaak van de klachten te kennen. Indien mogelijk kun je dan in overleg met je huisarts ook daar passende maatregelen voor nemen.