Dossier: Witte tong

auteur Lian Galliard
Herzien door Lian Ghaljaart. 24-02-2024

Tongschraper Gids; 10 Meest Bewezen Tongreinigers (2024)

Wat is de állerbeste tongschraper? Dit is een terechte vraag die vaak gesteld wordt. Lang niet alle tongreinigers zijn even effectief. Met name de goedkopere, vlakke versies kunnen de ruimtes tussen het ruwe tongweefsel niet goed reinigen. Op deze manier zal de hinderlijke ademgeur en de geelwitte aanslag op je tong niet verdwijnen. Om je te helpen kiezen hebben onze productexperts een overzicht samengesteld van de 10 best bewezen tongschrapers.

Welke tongschraper is het meest effectief?

Wat maar weinig mensen weten is dat het geelwitte tongbeslag zich schuilhoudt tussen het tongslijmvlies, net onder de oppervlakte van je tong.

Hieronder zie je 3 animaties van hoe je tong eruit ziet onder de microscoop.

Met een vlakke tongschraper is het onmogelijk om de ruimtes tussen het ruwe tongweefsel te reinigen. Daar waar de meeste viezigheid verstopt zit.

Kies dus voor een multifunctionele tongpoetser, met zowel borstelhaartjes als schrapers ineen. Gebruik waar mogelijk een desinfecterende gel.

Wat maakt de ene tongschraper beter dan de andere?

De beste tongschraper:

  • Is smal en plat zodat er geen gagreflex ontstaat als je het achterste van je tong aan het reinigen bent.
  • Bevat micropuntige, maar ultrazachte borstelhaartjes die de kleine ruimtes tussen het gevoelige tongweefsel bereiken.
  • Bevat schrapertjes met de juiste “scherpte” die de naar-boven-geborstelde-aanslag verzamelen en vervolgens van de tong weg schrapen.
  • Wordt geleverd met een ontsmettende, en aanslag-loswekende vloeistof waardoor de tongschraper nog effectiever zijn werk beter kan doen.

Nummer 1: JuliBrite Tongreiniger & Tong Gel = Meest bewezen

julibrite tongreiniger tongschraper

JuliBrite Tongue Clean Kit bestaande uit een Julibrite Tongschraper en een Julibrite desinfecterende tong gel staat steevast op de 1e plek van meest bewezen tongschrapers.

Met 4 verschillende functies kunnen we dit setje de meest nauwkeurige tongpoetser ter wereld noemen.

JuliBrite Tongreiniger  bevat zowel borstelhaartjes, 3 schrapers van verschillende hoogtes en een aanslag-verzamelaar ineen. De piekfijne haartjes voelen superzacht aan en bewegen zich als een ware ‘wasmachine’ door je tongweefsel.

Zo wordt het diepzittende tongaanslag naar de oppervlakte gebracht die je vervolgens met de schrapertjes kunt wegnemen.

Door de tong eerst in te smeren met JuliBrite Tong Gel wordt het schoonmaken van de tong nóg effectiever.

Ga je voor een écht frisse tong en wil je dat er geen enkele aanslag achterblijft? Wellicht is Julibrite dan ook iets voor jou.

2. Ryttpro Tongreiniger en Tongue Foam

Ryttpro komt met een bewezen product op de markt waarmee je kinderlijk eenvoudig je tong schoon kunt poetsen.

3. TUNG Brush en TUNG Gel

tong schrapen

TUNGKIT® is goedkoper dan OraPack® en bijna net zo effectief. De haartjes zijn zacht en fijnpuntig en uiterst trefzeker als het gaat om het verwijderen van aanslag tussen de tongweefsels.

Ook Tung wordt geleverd met een ontsmettende gel. Deze gel zorgt ervoor dat de hechting van bacteriën aan het tongweefsel onmogelijk wordt. Tung-Brush is super plat waardoor je niet snel een gagreflex krijgt.

Je kunt de Tungkit het meest voordelig bestellen bij www.demondzorgzaak.nl

3. Amano Tonguecleanser

Amano is gemaakt van austenitisch staal. Het is daarom ook één van de duurste tongreinigers ter wereld. Van alle bewezen tongplakverwijderaars is Amano niet alleen het meest hygiënisch, maar ook het leukst om naar te kijken vanwege haar Italiaanse design.

Bacteriële plak op de tongrug wordt moeiteloos verwijdert ondanks dat er geen borstelhaartjes zijn inbegrepen die zich door het tongslijmvlies wringen. Door een klein beetje druk te zetten bereik je al meer aanslag dan de meeste reguliere tongreinigers uit de drogisterij. Amano is hier te bekijken.

4. Dentek Tongreiniger

tong schoonmaken hoe

Dentek is de meest gekozen tongschraper onder de mensen die last hebben van gevoelig tongslijmvlies. Dentek bevat een 3-laags reinigingssysteem met zacht afgeronde schraapdelen die net scherp genoeg zijn om een groot deel van tongaanslag weg te nemen.

Veel mensen wisselen TungKit of OraPack om de dag af met Dentek. Is tevens gecoat met een mintlaagje, wat een extra frisse smaak geeft. In Nederland is Dentek te verkrijgen bij www.demondzorgzaak.nl

5. TonsilFresh TongueCleaner

tong schraper goed

TonsilFresh tongreiniger is gemaakt van roestvrijstaal en kost slechts een paar euro. Tegelijkertijd is TonsilFresh duurzaam en hoeft hij minder vaak te worden vervangen dan de plastic versies.

Met TonsilFresh verdwijnt stinkende tongplak redelijk eenvoudig, hoewel het iets minder effectief is dan de nummers OraPack en TungKit. Simpelweg omdat vlakke reinigers niet altijd de ruimtes tussen de weefsels bereiken. Je kunt TonsilFresh bekijken via deze link

6. Smellwin Tongschraper

zilveren tongschraper

Smellwin is sinds 2018 op de markt verschenen en dankt haar naam aan het moeiteloos verslaan van een onprettige ‘smell’ afkomstig van de achtertong. Het schraapdeeltje is onscherp maar net fijn genoeg om het eiwitlaagje van de tong weg te bonjouren.

Smellwin ligt comfortabel in de hand en is gemaakt van roestvrijstaal. Metaal heeft als voordeel dat er geen biofilm van bacteriën kan ontstaan op de schraper zelf (in de tijd dat je het niet gebruikt). Bekijk Smellwin hier

7. Piksters Tongreiniger

Piksters is ‘s werelds smalste tongplaqueverwijderaar. De compacte schraapkop is zo klein dat je er ver mee achter op je tong kunt komen zonder te moeten kokhalzen.

Zo bereik je juist die plekjes bereikt waar de meeste mondgeur vandaan komt. Piksters heeft echter geen borstelhaartjes en is daarom een stuk minder slagvaardig dan OraPack en TungKit

8. Take One Tongborstel

Take One is de meest uitgebreide tongreiniger. Het bestaat uit ribbels, schraapvlakken én borstelhaartjes. Jammergenoeg zijn de haartjes vrij hard met als gevolg dat ze onprettiger aanvoelen dan de superzachte bristles van OraPack.

Toch kun je met Take One een flink deel van de afstotende mondgeur reduceren. Wordt tevens geleverd met een antiseptische tong-gel. Take one is in Nederland alleen te koop op deze website

9. Fresh Effect Tongreiniger

Fresh Effect is van alle tongreinigers uit de lijst het minst doeltreffend maar nog steeds vele malen beter dan honderden andere exemplaren op de markt.

In plaats van zachte bristles te gebruiken zoals OraBrush en Tung, bestaat Fresh Effect uit plastic ribbeltjes waarmee je de plaque-aanslag tamelijk simpel van het tongdorsum kunt onttrekken.

10. Bergenfeld Tongue Clean Serum

Het tong-schoonmakende serum van Bergenfeld is weliswaar geen fysieke tongreiniger, maar verdient absoluut een plek in het overzicht. Deze druppels zijn speciaal ontworpen om het tongdorsum te bevrijden van vies tongbeslag.

Door middel van de toegevoegde SCD8+ technologie laat het hardnekkige tongbeslag los en worden stinkende geuren geabsorbeerd. Bergenfeld is vooral populair bij mensen die liever geen tongreiniger gebruiken en bij mensen die ook overdag verzekerd willen zijn van een schone tong en frisse adem.

Je kunt de revolutionaire tongdruppels bekijken via deze link

Je tong schoonmaken met je tandenborstel is een echte NO-GO!

tong poetsen met een tandenborstel

Er zijn 3 argumenten waarom je tong poetsen met je tandenborstel geen goed idee is.

  1. De haartjes van een tandenborstel staan dicht op elkaar. Als je na het tongpoetsen je tandenborstel onder de kraan houdt zullen tongbacteriën niet verdwijnen en voortleven. Er kan zo een biofilm ontstaan die je bij de volgende poetsbeurt weer in je mond brengt.
  1. De kop van een tandenborstel is erg hoog waardoor je vrijwel direct braakneigingen krijgt. Je kunt er lang niet zo ver mee achterop je komen zoals een TungKit of JuliBrite.
  1. De haartjes van een tandenborstel zijn gemaakt om de harde oppervlakte van je tanden te poetsen en zijn dus zeker niet geschikt voor het tere tongslijmvlies. Je kunt je tong daarom al gauw ‘stuk’ schrapen.

Bekijk hier het grootste tongreiniger – aanbod van Nederland