Dossier: Witte tong

Top-10 Beste Tongschrapers Van 2021

Auteur: Dhr. R.J.L Grootgoed

beste tong reinigerWat is de állerbeste tongschraper? Dit is een terechte vraag die vaak gesteld wordt, want lang niet alle tongreinigers zijn even effectief. Met name de goedkopere, botte en vlakke versies kunnen de ruimtes tussen de ruwe tonghaartjes niet volledig schoon poetsen. Om je te helpen kiezen hebben onze tandheelkundige experts een overzicht samengesteld van de 10 best bewezen tongschrapers.

Hoe is de top 10 lijst van beste tongreinigers samengesteld?

Wat maar weinig mensen weten is dat tongaanslag zich schuilhoudt tussen het tongslijmvlies, net iets onder de oppervlakte van je tong. Met een vlakke tongschraper is het daarom lastig om alle aanslag tussen het weefsel weg te krijgen. Zie de foto hieronder.

tong reinigen

Kies daarom voor een tongreiniger met speciale haartjes en gebruik waar mogelijk een desinfecterende gel, wat het tong poetsen efficiënter maakt.

Wat maakt de ene tongschraper beter dan de andere?

De beste tongschraper:

 • Is smal en plat voor zo weinig mogelijk kokhalsneigingen
 • Bereikt het achterste deel van de tong zonder problemen
 • Bevat fijne borstelhaartjes die eenvoudig in en tussen het weefsel reinigen
 • Wordt geleverd met een ontsmettende tonggel
 • Heeft een schraapstukje met de juiste ‘scherpte
 • Ligt comfortabel in de hand
 • Heeft een zachte uitwerking op het dorsale, posterieure tongoppervlak (dus geen agressieve tandenborstelhaartjes)
 • Bereikt met zo min mogelijk handelingen het snelste en beste resultaat

1. OraPack® = Winnaar Beste Tongreiniger

tong reinigen borstelOraPack® bestaande uit een OraBrush en OraGel staat steevast op de 1e plek van állerbeste tongschrapers. Met 345.000 Facebook fans kunnen we dit setje de meest nauwkeurige tongpoetser ter wereld noemen.

De OraBrush bevat zowel borstelhaartjes als een schrapertje ineen. De piekfijne bristles voelen superzacht aan en bewegen zich als een ware ‘wasmachine’ door het tongweefsel.

Zo wordt het diepzittende tongaanslag naar de oppervlakte gebracht die je vervolgens met het schrapertje kunt wegnemen. Door de tong eerst in te smeren met OraGel wordt het schoonmaken van de tong nóg effectiever.

Ga je voor een écht frisse tong en wil je dat er geen enkele aanslag achterblijft? De OraPack® wordt op deze website het meest voordelig aangeboden.

2. TUNGKIT®

tong schrapen

TUNGKIT® is goedkoper dan OraPack® en bijna net zo effectief. De haartjes zijn zacht en fijnpuntig en uiterst trefzeker als het gaat om het verwijderen van aanslag tussen de tongweefsels.

Ook Tung wordt geleverd met een ontsmettende gel. Deze gel zorgt ervoor dat de hechting van bacteriën aan het tongweefsel onmogelijk wordt. Tung-Brush is super plat waardoor je niet snel een gagreflex krijgt.

Je kunt de Tungkit het meest voordelig bestellen bij www.demondzorgzaak.nl

3. Amano Tonguecleanser

Amano is gemaakt van austenitisch staal. Het is daarom ook één van de duurste tongreinigers ter wereld. Van alle bewezen tongplakverwijderaars is Amano niet alleen het meest hygiënisch, maar ook het leukst om naar te kijken vanwege haar Italiaanse design.

Bacteriële plak op de tongrug wordt moeiteloos verwijdert ondanks dat er geen borstelhaartjes zijn inbegrepen die zich door het tongslijmvlies wringen. Door een klein beetje druk te zetten bereik je al meer aanslag dan de meeste reguliere tongreinigers uit de drogisterij. Amano is hier te bekijken.

4. Dentek Tongreiniger

tong schoonmaken hoe

Dentek is de meest gekozen tongschraper onder de mensen die last hebben van gevoelig tongslijmvlies. Dentek bevat een 3-laags reinigingssysteem met zacht afgeronde schraapdelen die net scherp genoeg zijn om een groot deel van tongaanslag weg te nemen.

Veel mensen wisselen TungKit of OraPack om de dag af met Dentek. Is tevens gecoat met een mintlaagje, wat een extra frisse smaak geeft. In Nederland is Dentek te verkrijgen bij www.demondzorgzaak.nl

5. TonsilFresh TongueCleaner

tong schraper goed

TonsilFresh tongreiniger is gemaakt van roestvrijstaal en kost slechts een paar euro. Tegelijkertijd is TonsilFresh duurzaam en hoeft hij minder vaak te worden vervangen dan de plastic versies.

Met TonsilFresh verdwijnt stinkende tongplak redelijk eenvoudig, hoewel het iets minder effectief is dan de nummers OraPack en TungKit. Simpelweg omdat vlakke reinigers niet altijd de ruimtes tussen de weefsels bereiken. Je kunt TonsilFresh bekijken via deze link

6. Smellwin Tongschraper

zilveren tongschraper

Smellwin is sinds 2018 op de markt verschenen en dankt haar naam aan het moeiteloos verslaan van een onprettige ‘smell’ afkomstig van de achtertong. Het schraapdeeltje is onscherp maar net fijn genoeg om het eiwitlaagje van de tong weg te bonjouren.

Smellwin ligt comfortabel in de hand en is gemaakt van roestvrijstaal. Metaal heeft als voordeel dat er geen biofilm van bacteriën kan ontstaan op de schraper zelf (in de tijd dat je het niet gebruikt). Bekijk Smellwin hier

7. Piksters Tongreiniger

tong schoonmaken hoePiksters is ‘s werelds smalste tongplaqueverwijderaar. De compacte schraapkop is zo klein dat je er ver mee achter op je tong kunt komen zonder te moeten kokhalzen.

Zo bereik je juist die plekjes bereikt waar de meeste mondgeur vandaan komt. Piksters heeft echter geen borstelhaartjes en is daarom een stuk minder slagvaardig dan OraPack en TungKit

8. Take One Tongborstel

tong schoonmaken

Take One is de meest uitgebreide tongreiniger. Het bestaat uit ribbels, schraapvlakken én borstelhaartjes. Jammergenoeg zijn de haartjes vrij hard met als gevolg dat ze onprettiger aanvoelen dan de superzachte bristles van OraPack.

Toch kun je met Take One een flink deel van de afstotende mondgeur reduceren. Wordt tevens geleverd met een antiseptische tong-gel. Take one is in Nederland alleen te koop op deze website

9. Fresh Effect Tongreiniger

Fresh Effect is van alle tongreinigers uit de lijst het minst doeltreffend maar nog steeds vele malen beter dan honderden andere exemplaren op de markt.

In plaats van zachte bristles te gebruiken zoals OraBrush en Tung, bestaat Fresh Effect uit plastic ribbeltjes waarmee je de plaque-aanslag tamelijk simpel van het tongdorsum kunt onttrekken.

10. Powerdrops Tongue Tongdruppels

druppels vieze tong

De Powerdrops van California Breath is weliswaar geen fysieke tongreiniger, maar verdient absoluut een plek in de top10. Dit flesje met ontsmettende tongdruppels is het enige middel ter wereld dat speciaal is ontworpen om het tongdorsum te bevrijden van vies tongbeslag.

Met behulp van tea tree olie en actieve zuurstof laat tongbeslag meteen los en worden stinkende geuren geabsorbeerd. California Breath is vooral populair bij mensen die liever geen tongreiniger gebruiken en bij mensen die ook overdag verzekerd willen zijn van een schone tong en frisse adem.

Je kunt de revolutionaire tongdruppels bekijken via deze link

Je tong schoonmaken met je tandenborstel is een echte NO-GO!

tong poetsen met een tandenborstel

Er zijn 3 argumenten waarom je tong poetsen met je tandenborstel geen goed idee is.

 1. De haartjes van een tandenborstel staan dicht op elkaar. Als je na het tongpoetsen je tandenborstel onder de kraan houdt zullen tongbacteriën niet verdwijnen en voortleven. Er kan zo een biofilm ontstaan die je bij de volgende poetsbeurt weer in je mond brengt.
 1. De kop van een tandenborstel is erg hoog waardoor je vrijwel direct braakneigingen krijgt. Je kunt er lang niet zo ver mee achterop je komen zoals een TungKit of OraPack.
 1. De haartjes van een tandenborstel zijn gemaakt om de harde oppervlakte van je tanden te poetsen en zijn dus zeker niet geschikt voor het tere tongslijmvlies. Je kunt je tong daarom al gauw ‘stuk’ schrapen.

Bekijk hier het grootste tongreiniger – aanbod van Nederland