De nadelige gevolgen van een mondademhaling

De nadelige gevolgen van een mondademhaling

We ademen allemaal wel eens door onze mond. Maar toch kan deze vanzelfsprekende actie ook nadelige effecten hebben op de gezondheid van je gebit. En zelfs op je algehele gezondheid. Welke nadelige effecten zijn dit? En vooral, wat zijn de beste 5 tips tegen mondademhaling?

De nadelige gevolgen van een mondademhaling

Mondademhaling

Als je niet eet of praat, dan is onze mond in rust. De meeste mensen ademen dan door de neus. Sommige mensen lukt dit niet en die ademen door de mond wanneer deze in rust is.

We spreken dan van een mondademhaling.

Ook mensen met keel-, neus- of oorproblemen ademen vaak door hun mond. Een mondademhaling kan ook ontstaan door een verkeerde stand van het gebit.

Mondademhaling slecht voor de gezondheid?

Ademhalen door de mond kan voor diverse problemen zorgen

 • Chronische verkoudheid
 • Snurkproblemen
 • Droge, pijnlijke mond.

Door de droge mond die ontstaat doordat koude lucht direct de mond inkomt kan de tong problemen geven bij het slikken of spreken, je kan bijvoorbeeld gaan lispen en dan zie je de tong tussen de tanden bij het slikken. Deze nadelige houding van de tong kunnen problemen geven bij de ontwikkeling van het gebit.

Een verkeerde ontwikkeling van het gebit

Als er op jonge leeftijd sprake is van mondademhaling dient de orthodontist eerst de manier van ademen aan te pakken nog voordat er wordt gestart met het rechtzetten van tanden. Wanneer je op jonge leeftijd al moeilijk door de neus kan ademen is er vaak ook een gebitsafwijking.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een overbeet
 • Een te smalle kaak
 • Crowding ( tanden die over elkaar heen geschoven staan)
 • Tandvleesontstekingen
 • Kruisbeet

Naast dat het niet heel charmant staat zo’n mondademhaling. Met je mond wijd open slapen en overdag met je mond open lopen; is het vooral niet zo gezond.

Je kan door de droogte in de mond last hebben van pijnlijke lippen, slijmvliezen, en een zere keel. De droge mond kan daarnaast klachten geven met slikken, eten, praten of slapen. Een ander gevolg is dat je ook een slechte adem kan krijgen als gevolg van de droge mond klachten.

Andere nadelen van de mondademhaling op de lange termijn zijn:

 • Doordat de lucht niet gefilterd is heb je grotere kans op infecties van de luchtwegen. Je bent vaker ziek ( hoesten, verkoudheid etc);
 • De spieren van de tong worden vaak verkeerd gebruikt. Hierdoor ontstaat een foutieve slik wat weer gevolgen heeft voor een verkeerde stand van het gebit;
 • Een chronische droge mond doordat de lucht direct de mond binnen komt;
 • Doordat je automatisch geneigd bent om genoeg lucht binnen te krijgen, ga je verkeerd lopen en heb je de kans dat de mond gaat hangen;
 • Het slijm in de neus wordt niet meer door het inademen naar achteren gezogen en hoopt zich op in de neus waardoor de kans groter is op chronische neusverstopping en neusontsteking;
 • Meer plakvorming op de tanden en kiezen waardoor de kans op tandbederf extra toeneemt;
 • Gingivitis oftewel ontsteking van het tandvlees, met name bij de voortanden zie je dit chronisch ontstaan, zwelling , roodheid en open wondjes zijn dan zichtbaar;

Bij mondademhaling kan er ook vocht in de oren ophopen met als gevolg:

 • Vaker last van oorontstekingen
 • Minder goed kunnen horen
 • Oorpijn en minder goede ontwikkeling van de taal

Zo zie je maar dat een aandoening die heel onschuldig lijkt, voor de korte en lange termijn grote gevolgen kan hebben.
Helaas zien wij in de praktijk veel patiënten met een mondademhaling en vaak worden deze mensen ook doorgestuurd naar diverse specialisten denk aan KNO artsen, logopedisten, orthodontisten en artsen in het ziekenhuis.

Vaak zijn de andere klachten als gevolg van de mondademhaling dusdanig aanwezig dat mensen er ook hulp bij gaan zoeken.

Wat kan je er zelf aan doen?

Mond Ademen Oplossing

 1. Tapen van de mond. De meest effectieve en directe oplossing is het dicht tapen van de mond. Nu zijn er vele soorten en maten tape. We hebben ervoor gekozen om de tape van Nitezipp in ons assortiment op te nemen omdat het is geperforeerd met 1081 ventilatie-kanaaltjes, zodat de luchtwegen niet in zijn geheel worden afgesloten. Zo kun je jezelf op een prettige manier trainen richting een neusademhaling.
 2. Bevochtigingsgel aanbrengen. Voordat je gaat slapen kun je de mond voorzien van deze Oralieve droge mond gel.
 3. Voorkom het gebruik van tandpasta en mondwater met sodium lauryl sulfaat. Dit zijn schuimers die kleine wondjes maken in je slijmvliezen en zo de mond nog droger maken en verder irriteren. Bekijk hier onze SLS-vrije tandpasta’s.