Dossier: Prothese

Zelf je prothese vullen of relinen?

Het is mogelijk om zelf (thuis) een minder goed passend kunstgebit weer op maat te maken.

Zelf je kunstgebit relinen (zelf kunstgebit opvullen)

Een kunstgebit gaat na verloop van tijd wat losser in je mond zitten. Dat komt omdat je kaak slinkt, maar het kunstgebit natuurlijk even groot blijft. Een losser zittend kunstgebit levert problemen op met praten en kauwen. Ook kan het door wrijving irritaties geven aan je tandvlees, met wondjes en risico op tandvleesontsteking van dien. Bovendien kan een los kunstgebit zorgen voor de klassieke gênante situatie dat het uit je mond schiet als je lacht of hoest. Hoe kan je

Dentemp Reline-It Denture Reliner

Dentemp Reline IT

Om niet elke millimeter door de tandarts te laten opvullen, vullen sommige mensen de holten op met laagjes prothese-lijm. Het is een lapmiddel, dat eigenlijk niet geschikt is voor het relinen, het opvullen van je kunstgebit.

Reline-It Denture Reliner is dat wel. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld om een loszittend kunstgebit op te vullen en het op die manier weer goed passend te maken. Zelf je kunstgebit opvullen zorgt voor stabiliteit, die je niet bereikt met dikke lagen prothese-lijm. Het is het uitgelezen materiaal om zelf je kunstgebit op te vullen, oftewel je kunstgebit rebasen.

Reline-It Denture Reliner is gemakkelijk in het gebruik, maar het relinen van een kunstgebit is natuurlijk wel een secuur werkje waar je de tijd voor moet nemen. De verpakking bevat alle benodigdheden om de twee componenten, Reline-it Powder en Reline-it Liquid, te mengen. En uiteraard duidelijke instructies hoe je het materiaal moet gebruiken om je kunstgebit weer goed passend te krijgen. Ieder verpakking bevat voldoende Reliner voor twee toepassingen.

Juist gebruik van Dentemp Reline-It Denture Reliner

Het Reline-It Reliner materiaal is bedoeld voor het tijdelijk opvullen van een kunstgebit tussen tandartsbezoeken. Het betekent dus niet dat je je kunstgebit altijd zelf passend kunt houden. Langdurig gebruik van Reline-It kan leiden tot tandvleesproblemen.

Je kunt Reline-It Denture Reliner ook niet gebruiken over een al eerder aangebrachte laag. Als de tweede relining nodig is, moet je eerst het bestaande reline-materiaal verwijderen. Doe dat nooit met scherpe of metalen voorwerpen. Duw met je duim vanaf de onderkant tegen het materiaal, net zolang tot het los komt van je kunstgebit. Pak de reline dan met 2 vingers en trek het voorzichtig los.

Dentemp Reline-It Denture Reliner kun je bestellen bij de Mondzorgzaak.

Een kunstgebit schoonmaken en bewaren

reinigen van prothese

 

Nu je weet hoe je je gebitsprothese kunt opvullen, is het goed om te kijken naar hoe je je kunstgebit het beste kunt schoonmaken en bewaren.

Ook een kunstgebit moet je “poetsen”, want er kunnen voedselresten in achterblijven en er kan zich tandplak op vormen.

De beste en meest effectieve manier is het gebruik van een speciale ultrasone dental pod. De hoogfrequente trillingen maken het kunstgebit brandschoon. Men heeft er ook geen werk van. Breng een beetje water aan in de case, leg de prothese erin en druk de knop in. Na 5 tot 10 minuten is alle viezigheid verdwenen.

Wil je toch liever poetsen? Houdt dan rekening met het feit dat er kleine krasjes kunnen worden gemaakt die de prothese ruwer kunnen maken waardoor het meer bacteriën aantrekt.

Poets je kunstgebit bij voorkeur met een speciale prothese tandenborstel als de Miradent Protho Brush De Luxe Prothese Borstel. Een prothese-borstel heeft twee soorten borstels, één voor de gebitskant en voor de binnenkant. Gebruik een milde tandpasta, die geen agressieve ingrediënten of verkleurende chemicaliën bevat.

Voorbeelden zijn:

Laat voordat je je kunstgebit gaat poetsen de wasbak halfvol lopen. Als je kunstgebit onverhoopt uit je handen glipt, belandt het zachtjes in het water. Dit voorkomt beschadigingen.

Een kunstgebit doe je normaal gesproken ‘s nachts uit. Om de vorm te behouden en het materiaal niet uit te laten drogen, moet de gebitsprothese wel vochtig blijven. Vandaar het klassieke beeld van het kunstgebit in een glaasje water op het nachtkastje. Een veiliger en netter alternatief is een speciale bewaarbox, zoals de TonsilFresh prothese bewaarbox.

Tot slot

Wij hopen dat je met bovenstaande tips over het zelf relinen, het reinigen en bewaren van je kunstgebit er langer en passender plezier van zult hebben.