Dossier: Kindergebit

Top 10 beste tandpasta’s voor kinderen van 2024

Goede tandpasta is voor iedereen belangrijk, maar bij kinderen verdient het extra aandacht. Ten eerste omdat het melkgebit een belangrijke rol speelt bij de latere ontwikkeling van het blijvende gebit. Daarbij komt dat het melkgebit veel gevoeliger is voor cariës (gaatjes). Ten tweede omdat kinderen kleiner zijn en nog in de groei, waardoor chemicaliën extra belastend kunnen zijn. En tenslotte is het belangrijk om kinderen zo snel mogelijk een goede mondverzorgings-routine aan te leren.

Tandpasta voor kinderen : top 10 best getest

In de mondzorg voor kinderen is essentieel dat zij het tandenpoetsen leuk en plezierig gaan vinden, omdat je anders dagelijks strijd moet gaan leveren. Om deze reden heeft tandpasta vaak lekkere smaakjes en zijn er hulpmiddelen als grappige kindertandenborstels.

Ook de samenstelling van tandpasta voor kinderen is in veel gevallen anders dan die van tandpasta voor volwassenen. Neem alleen maar het gehalte fluoride dat een kindertandpasta mag bevatten. Hoewel aangeraden tegen cariës (gaatjes) en tanderosie waar het melkgebit gevoelig voor is, is fluoride geen onschuldig ingrediënt. Je kunt het niet onbeperkt gebruiken en zeker niet doorslikken. Om die reden is het gehalte fluoride in tandpasta voor kinderen afhankelijk van de leeftijd, die altijd vermeld staat op de verpakking. Maar ook als de leeftijd klopt, moet je er bij een fluoride-tandpasta altijd zeker van zijn dat jouw kind de tandpasta niet doorslikt.

Gelukkig is er tegenwoordig een ruime keuze voor kindertandpasta´s met en zonder fluoride. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

1. Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta

Dr Brite kindertandpastaOnze favoriet is de Strawberry Sky Kindertandpasta van Dr. Brite. De producten van Dr. Brite zijn puur natuur en helemaal veilig voor jong en oud.

Met alleen natuurlijke ingrediënten bevat deze tandpasta ook geen fluoride. Maar puur natuur houdt zeker niet in dat de tandpasta niet doet wat een tandpasta moet doen. Het kindergebit wordt effectief tegen cariës (gaatjes) beschermd door natuurlijke mineralen. Xylitol is toegevoegd vanwege de geweldige gebitsverzorgende eigenschappen. Het belemmert onder andere de schadelijke bacteriën om zich samen met voedselresten en speeksel als tandplak aan het glazuur te hechten. Kokosolie is van nature anti-bacterieel en voor extra bescherming tegen tandbederf zijn planten-extracten toegevoegd.

Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta bevat geen schadelijke chemicaliën, maar is helemaal natuurlijk en daarom veilig door te slikken. De kleintjes zullen dankzij de fruitige aardbeiensmaak ook bepaald geen hekel krijgen aan het tanden poetsen.

2. Dentissimo Kids 2-6 Kindertandpasta

Dentissimo Kindertandpasta

Dentissimo is een merk dat het beste uit het laboratorium combineert met natuurlijke ingrediënten. Deze tandpasta is speciaal gemaakt voor de allerkleinsten. Omdat het niet raadzaam is om kinderen tot 6 jaar te laten poetsen met een fluoride-tandpasta, is dit ingrediënt vervangen door calcium en vitamine E. Ook die versterken het tandglazuur en helpen cariës (gaatjes) te voorkomen. Plantaardige extracten van geranium en kamille hebben een natuurlijk antibacterieel en ontstekingsremmend effect, wat het tandvlees verzorgt, ontstekingen voorkomt en geïrriteerde weefsels kalmeert.

Dentissimo Kids 2-6 Kindertandpasta heeft een lekkere karamelsmaak. Dat maakt van de dagelijkse mondhygiëne een traktatie. Niet alleen het gebit en de mond worden optimaal beschermd, maar je kind krijgt vanzelf plezier in deze dagelijkse routine.

3. Spry Tropical Kindertandpasta

Spry Kindertandpasta

Net als onze nummer 1 bestaat Spry Tropical Kindertandpasta uit natuurlijke ingrediënten.
De tandpasta verzorgt het gebit en het tandvlees op een effectieve manier. De formule is speciaal afgestemd op het kindergebit en bevat geen schadelijke stoffen die de mondflora of de gezondheid van je kind in gevaar brengen.

Spry Tropical Kindertandpasta heeft een gel-textuur en smaakt naar tropisch fruit, waardoor je kind niet snel een hekel zal krijgen aan het tandenpoetsen. De tandpasta is gezoet met niet genetisch gemanipuleerde xylitol, dat door bacteriën niet zoals suiker kan worden omgezet in zuren. Bovendien worden bacteriën belemmerd zich met voedselresten en speeksel als tandplak aan het gebit te hechten.

Deze tandpasta bevat geen fluoride, maar natuurlijke calcium, die het gebit ook kan remineraliseren en beschermen tegen cariës (gaatjes) en tandbederf.

4. Mondzorg voor kinderen leuker maken en aanvullen

Geen tandpasta, maar op de vierde plaats wel een verzameling spulletjes, die het tandenpoetsen voor kinderen leuker maken en de mondzorg aanvullen. De dagelijkse poetsroutine leuker maken voorkomt dat het een strijd wordt en je kind een hekel krijgt aan het tandenpoetsen. Het is juist belangrijk, ook voor later, dat een kind leert dat mondzorg niet alleen vanzelfsprekend is maar dat het juist fijn is om je gebit goed te verzorgen.

Allereerst zijn er de speelse kindertandenborstels van Dentissimo. Dan is er de Dentek Tandenborstel cover in de vorm van een olifant, leeuw, panda, koe of pinguïn. Deze beschermhoes plak je met een zuignap op de spiegel of badkamertegel. Je kind moet, om zijn of haar tandenborstel te pakken, op de buik van het dier drukken. Om de tandenborstel weer op te bergen moet de tandenborstel weer terug in de buik gedrukt worden.

Met Dentek Kids Fun Flossers leer je de wat oudere kinderen ook om hun gebit te flossen. Deze flossboogjes met een kleine kop en handgrepen hebben de juiste maat voor kleinere kinderhanden. Daarbij zijn ze uitgevoerd in vrolijke, felle kleuren en heeft het flosdraad een lekker smaakje.

Naast het tandenpoetsen zo leuk mogelijk houden kun je de mondzorg van je kind ondersteunen met verantwoord snoep. Bijvoorbeeld met Miradent Xylitol Kauwgum voor Kinderen. Boordevol gebitsverzorgend xylitol en verkrijgbaar in twee lekkere smaken: appel en aardbei.

Zelfs een lolly hoeft het gebit niet te verpesten, maar kan juist de mondzorg ondersteunen. De Xylipop Suikervrije Lolly Kinderen bevat uiteraard xylitol, maar ook calcium voor het remineraliseren van het gebit.

5. Dentissimo Junior 6+ Toothpaste (fluoride-arm)

Dentissimo kindertandpasta

Aansluitend op de nummer 2. voor de allerjongsten heeft Dentissimo een tandpasta voor kinderen vanaf 6 jaar. Uiteraard helpt ook die om cariës (gaatjes) te voorkomen en het tandglazuur te versterken. Hiertoe zijn calcium, vitamine E en een veilige, lage concentratie fluoride toegevoegd. De plantaardige extracten van geranium en kamille zorgen voor een natuurlijk antibacterieel en ontstekingsremmend effect. Dit helpt mee om tijdens het wisselen tandvleesontstekingen te voorkomen.

Dentissimo Junior 6+ Toothpaste heeft een fruitige appelsmaak, die jouw kind op prijs zal stellen. Zo worden niet alleen het gebit en de mondholte optimaal beschermd maar krijgt je kind ook plezier in de dagelijkse poetsroutine.

Deze tandpasta is fluoride-arm, wat inhoudt dat het een voor kinderen veilige concentratie (240 ppm) bevat. Bevat geen schadelijke ingrediënten als triclosan, SLS (sodium lauryl sulfaat) of parabenen.

6. Mara Expert Plakverklikker Tandpasta

Mara Expert Plakverklikker

De unieke Mara Expert Plakverklikker Tandpasta is een handige combinatie van plakverklikker en tandpasta in één.

Normaal gesproken is een plakverklikker een tablet of een vloeistof die het gebit kleurt op de plekken waar zich tandplak bevindt. Deze tandpasta doet hetzelfde als je die voor het poetsen zonder water met de tandenborstel gelijkmatig over je tanden en kiezen verdeelt.
Kijk vervolgens in je mond. De plekken waar veel tandplak is opgehoopt, zijn blauw gekleurd. Vervolgens kun je je tanden poetsen en daarbij extra aandacht besteden aan de plekken die blauw gekleurd zijn.

Uiteraard is Mara Expert Plakverklikker Tandpasta ook een volwaardige tandpasta met effectieve ingrediënten. Fluoride helpt het tandglazuur te versterken en cariës (gaatjes) tegen te gaan. Kalium verhelpt gevoelige tanden door het glazuur te remineraliseren en zink bestrijdt de schadelijke bacteriën die zorgen voor een slechte adem.

Behalve deze complete en effectieve gebitsverzorging wordt je door de plakverklikkende kleurstof ook gewezen op de extra aandachtspunten op je gebit.

7. Spry Original Tandpasta voor Kinderen

Spry Kindertandpasta

Hoewel speciale kindertandpasta`s een laag fluoride-gehalte hebben, realiseren veel ouders zich dat vooral kleine kinderen de lekker smakende tandpasta nog wel eens doorslikken. Dat moet ook met lage concentraties fluoride niet te vaak gebeuren. De veilige oplossing is een tandpasta zonder fluoride, zoals de Spry Original Kindertandpasta. Deze mag dan ook al vanaf 3 maanden oud worden gebruikt om de tandjes van je kind te poetsen en het later te leren om het zelf te gaan doen.

Terwijl veel kindertandpasta’s nogal uitgesproken snoep-smaken hebben, is deze kindertandpasta daarop een uitzondering. Spry Original Tandpasta voor Kinderen heeft alleen de zoete smaak van xylitol. Deze natuurlijke zoetstof heeft tal van gunstige eigenschappen voor het gebit, waardoor de fluoride achterwege kan blijven. Bacteriën kunnen xylitol niet zoals suiker omzetten in zuren die het (melk) gebit aantasten en cariës (gaatjes) veroorzaken. Daarbij zorgt xylitol ervoor dat de bacteriën zich niet aan het tandglazuur kunnen hechten, zodat er minder tandplak wordt gevormd.

8. Weleda Kindertandpasta

Weleda is een merk, dat gebruik maakt van 100% natuurlijke ingrediënten en geïnspireerd is op de kracht van de natuur.

In de Kindertandpasta van Weleda is de hoofdrol weggelegd voor Calendula, ook bekend als goudsbloem. De kopjes van de goudsbloem volgen gedurende de hele dag de zon. Daardoor absorberen de bloemblaadjes veel zonlicht en warmte, die vervolgens worden omgezet in heilzame actieve bestanddelen. Stoffen als carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën helpen om ontstekingen te genezen en de aanmaak van nieuw weefsel te stimuleren. Deze herstellende en beschermende eigenschappen zijn bijvoorbeeld tijdens het wisselen heel welkom.

9. Aloedent Children’s Toothpaste

Ook dit is een volkomen natuurlijke tandpasta, waarvan het geen kwaad kan het per ongeluk in te slikken. De basis is niet alleen 100% natuurlijk, maar ook duurzaam.

Aloë vera helpt het tandvlees te verzorgen en eventuele irritaties, bijvoorbeeld door wisselen, te verzachten. Ook het extract van paardenkastanje stimuleert de gezondheid van het tandvlees. Tea tree olie bestrijdt schadelijke bacteriën en beschermt het kindergebit tegen cariës (gaatjes). Silica is een mineraal dat het tandglazuur sterker en een beetje witter maakt.

AloeDent Children’s Toothpaste verzorgt zowel het gebit als het tandvlees van je kind. Het heeft een lekkere aardbeiensmaak en bevat geen fluoride en SLS (sodium lauryl sulfaat).

10. Elmex Junior Tandpasta

Tandartsen en mondhygiënisten raden vaak Elmex Junior Tandpasta aan. Deze is ontwikkeld voor kinderen van 5-12 jaar en bevat een op deze leeftijd afgestemd gehalte amin-fluoride. Dat maakt deze tandpasta effectief tegen cariës (gaatjes) en beschermt het gebit optimaal. Uiteraard zorgt de tandpasta ook voor een grondige reiniging van het kindergebit.

Elmex Junior Tandpasta heeft een prettige, milde smaak die speciaal op kinderen is afgestemd.