Dossier: ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is pijnlijk en moet je zo snel mogelijk behandelen. Ontstekingen worden meestal veroorzaakt door micro-organismen die zich nestelen in wondjes in je mond. Om de ontsteking te remmen, gebruiken mensen vaak middelen die chloorhexidine bevatten.

Deze agressieve stof lijkt in eerste instantie effectief tegen bacteriën vanwege het bijtende effect. Chloorhexidine verstoort echter de gehele balans van je mondflora, doordat het ook goede bacteriën uit de weg ruimt. Bovendien geeft chloorhexidine veel bijwerkingen, zoals een bruine aanslag op je tong en tanden, een droge mond, een vieze smaak en een brandend gevoel in je mond. Hieronder staan tien middelen tegen ontstoken tandvlees die veel vriendelijker zijn en bewezen effectief.

1. Oxyfresh Pro Relief Dental Gel

middel tandvleesontsteking

Niet zomaar vermelden we Oxyfresh op de eerste plaats. Smeer je tandvlees in met de ontstekingsremmende Oxyfresh Super Relief Gel. De gel bevat foliumzuur, aloë vera en actief zuurstof. Deze stoffen werken genezend, kalmerend en voorkomen een nare mondgeur. De moleculen in gel zijn kleiner dan in de structuur van reguliere tandpasta en kunnen zo beter binnendringen in de tong en tussen de randen van de tanden en het tandvlees. Snel resultaat en respect voor de mond; daarom kiezen miljoenen mensen voor deze helende gel.

2. Actief zuurstof en CPC

Gebruik een mondproduct met actief zuurstof, cetylpyridiniumchloride (CPC) en xylitol. Deze drie stoffen kun je allemaal terugvinden in de PerioTherapy-kit. In een zuurstofrijke mond kunnen bacteriën niet overleven. CPC bestaat uit positief geladen moleculen die de negatief geladen deeltjes van bacteriën doden en neutraliseren. Het is veel minder agressief dan chloorhexidine en voorkomt dat tandplak zich hecht aan het tandglazuur. Ook de natuurlijke zoetstof xylitol gaat tandplak tegen en stimuleert de speekselproductie in je mond.

3. Tandsteen verwijderen

verwijderen tandsteen

Laat tandsteen verwijderen bij de tandarts of mondhygiënist. De aanwezigheid van tandsteen houdt de ontsteking in stand, omdat tandsteen de tand ruw maakt en zo bacteriën aantrekt. Haal beginnend tandsteen vervolgens weg met een niet-scherp haakje zoals Profi. Dat is gemaakt van zacht metaal en is minder hard dan het professionele materiaal.

4. Tea Tree olie

tea tree oil

Gebruik Desert Essence tea tree-olie. Tea tree-olie komt oorspronkelijk uit Australië en wordt gewonnen uit boombladeren. Deze essentiële wonderolie heeft microben-werende eigenschappen en werkt krachtig tegen schadelijke schimmels, bacteriën en virussen. Tea tree-olie heeft dezelfde antiseptische werking als chloorhexidine en kan bloedend tandvlees stoppen. In tegenstelling tot chloorhexidine is tea tree-olie niet slecht voor je gebit of de weefsels in je mond en helpt het ook gaatjes en tandbederf voorkomen.

5. Geneeskrachtige plantaardige stoffen

tandvlees gel

In Muskanadent-tandvleesgel zitten reinigende en geneeskrachtige stoffen als salie, kamille, zink en kokosolie. Salie werkt als antioxidant en kamille, zink en kokosolie bieden verlichting en herstel bij onrustig en ontstoken tandvlees. De Muskanadent-tandvleesgel is ontwikkeld vanuit de Indiase Ayurvedische leer en is al eeuwen effectief.

6. Kokosolie en vitamine c

spray tandvlees

Spray je tandvlees regelmatig in met tea tree-olie, kokosolie, aloë vera en vitamine C. Deze stoffen zitten onder andere in Dr. Brite Soothe & Restore Spray en zijn bewezen effectief tegen bacteriën. De spray is 100% natuurlijk en heeft een kalmerende en helende werking.

7. Rageren en stoken

dentek ragers tandvlees

Rageren en stoken helpen tegen ontstoken tandvlees. Uit onderzoek blijkt dat conische ragers, zoals de ragers van Dentek, effectiever zijn dan stookmiddelen als flossen. Conische ragers hebben geen vaste breedte, maar lopen taps toe, zodat je ook de achterste plekjes in je mond gemakkelijk bereikt.

8. Tea tree mondolie

UK Organics gezond tandvlees

Tea tree-mondolie en tandpasta van UK Organics zijn ideale natuurlijke producten als je je tandvlees sterker wilt maken en liever niet poetst met chemicaliën. De antibacteriële etherische oliën werken verzachtend en verminderen de hoeveelheid bacteriën in je mond.

9. Zachte tandenborstel

Oxyfresh zachte tandenborstel

Gebruik een zachte tandenborstel. Een van de zachtste is Oxyfresh Health Brush. Ook het ontstoken deel van het tandvlees kun je het beste blijven poetsen, maar dan wel met een heel zachte tandenborstel.

10. Ga naar je tandarts als de ontsteking al ver is gevorderd

Ontstoken tandvlees moet je zo snel mogelijk behandelen, aangezien de klachten anders verergeren en je last krijgt van een slechte adem. Wanneer je ontstoken tandvlees behandelt met een of meer van deze tien tips, verbetert de conditie van je mond aanzienlijk én blijvend.