Dossier: Witte Tong

Wat te doen bij een droge tong?

Heb je last van een droge tong? Dat is een vervelend gevoel en kan voor ongemak zorgen bij gewone bezigheden als praten en eten. Maar te weinig speeksel heeft ook een negatief effect op de gezondheid van je gebit. Alle reden om er aandacht aan te besteden en te kijken of je de klachten kunt verlichten of verhelpen.

Oorzaken droge tong

Als je last hebt van een droge tong, kan dat door heel verschillende oorzaken komen. We noemen er hier enkele:

Uitdroging van de rest van het lichaam leidt tot een droge tong. Een fikse kater maakt een lap leer van je tong, maar ook ander vochtverlies, zoals door braken of diarree, droogt de tong uit. In deze gevallen is dat tijdelijk.

Een langdurig tekort aan speeksel kan medische redenen hebben. Zo kan de speekselafvoerbuis verstopt zijn. Is er een speekselklier verwijderd, dan leidt dat natuurlijk ook tot minder speeksel. Bij bestraling van het hoofd- en halsgebied treedt een droge tong vaak op als bijwerking, door schade aan de speekselklieren.

Uitdrogende bestanddelen van mondverzorgings-producten. Je verwacht het niet, maar tandpasta en mondwater kan ingrediënten bevatten met een uitdrogende werking. Alcohol is wel de bekendste boosdoener, die vocht onttrekt aan de zachte weefsels in de mond en dus ook je tong. Maar ook chloorhexedine, triclosan en SLS (sodium lauryl sulfaat) doen de hydratatie van de mond geen goed en kunnen zelfs een droge tong veroorzaken.

Niet voldoende functioneren van de speekselklieren, wat op zijn beurt ook weer verschillende oorzaken kan hebben. In het beste geval zijn de speekselklieren “lui” geworden, doordat je langere tijd weinig of niet gekauwd hebt. Bijvoorbeeld na een tandheelkundige ingreep, een gebroken kaak of een andere reden waardoor je een tijd aangewezen was op vloeibaar voedsel.

Niet alleen behandelingen, ook medicatie kan een droge tong als bijwerking hebben. Dat geldt voor zeer uiteenlopende medicijnen, van antidepressiva en slaapmiddelen tot vochtafdrijvende medicatie (plaspillen) en bloeddruk-verlagende middelen. Ook ouderdom wordt vaak in verband gebracht met een droge tong. Maar ook dat is meestal een bijwerking van medicijnen. Naarmate mensen ouder worden, worden er meer medicijnen gebruikt. De kans op een medicijn met als bijwerking een droge tong neemt daarmee navenant toe. Heb je het idee hebt dat jouw tong uitdroogt door de medicatie? Overleg dat dan met je huisarts.

Medische condities als diabetes of hormonale schommelingen, bijvoorbeeld in de overgang, kunnen een droge tong veroorzaken. Hetzelfde geldt voor psychische gesteldheden. Stress en angst kunnen de mond uitdrogen. Niet erg als je even erg schrikt of bang bent, maar als de klachten chronisch zijn kan ook het speekseltekort chronisch zijn met een droge tong van dien.

Wat kun je zelf doen tegen een droge tong?

Afhankelijk van de reden waarom je een droge tong hebt, zal de oorzaak wel of niet weggenomen kunnen worden. Als dat niet het geval is, kun je zelf wel het nodige doen om de klachten te verlichten. Hoe minder droog je tong is, des te fijner voelt dat aan en des te beter het is voor je mondgezondheid en gebit.

1. Moist-R tongspray

spray tegen droge tong

Als je last hebt van een droge tong, is het goed om altijd een flesje Moist-R tongspray bij de hand te hebben. Uit en thuis, op je nachtkastje en in de auto. De eenvoudige, natuurlijke formule van Moist-R tongspray hydrateert je tong direct en beschermt op de lange duur je gebit. De natuurlijke zoetstof xylitol bestrijdt bacteriën, gaat de vorming van tandplak tegen en stimuleert de speekselproductie. De tongspray bevat calcium om je tanden te remineraliseren en aloë vera om de droge, geïrriteerde tong te kalmeren. Een vleugje menthol zorgt voor een heerlijke frisse smaak.

Moist-R tongspray is gemaakt van natuurlijke, niet-genetisch gemodificeerde ingrediënten en is vrij van medicijnen. Je kunt het daardoor probleemloos naar behoefte gebruiken.

2. Dagelijkse mondhygiëne

Met Moist-R tongspray heb je altijd verlichting van een droge tong binnen handbereik. Maar daarnaast is het ook belangrijk om extra aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne te besteden.

Zoals boven vermeld kun je mondverzorgings-producten met uitdrogende bestanddelen zoals alcohol beter vermijden om je tong niet nog droger te maken. Ook chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat) en agressieve antiseptische ingrediënten als chloorhexedine kun je beter uit de weg gaan. Ze verzuren de mond en irriteren de weefsels.

Daarentegen bestaan er ook mondzorg-producten die juist zijn ontwikkeld om het tekort aan speeksel te compenseren. Die hydrateren je tong en de mondslijmvliezen en stimuleren bovendien de eigen speekselproductie. Vooropgesteld dat dat fysiek mogelijk is, dus dat de speekselklieren in tact zijn.

De Mondzorgzaak biedt verlichting van je droge tong met merken als Moist-R, Oralieve, UK Organics en RyttPro Hun formules hydrateren je tong en de weefsels in je mond, maar verzorgen natuurlijk ook je gebit. Bacteriën worden effectief bestreden, wat nodig is om de vorming van tandplak tegen te gaan en om cariës (gaatjes) te voorkomen. Juist bij een tekort aan speeksel is daar een groter risico op. Vandaar dat de formules ook de eigen speekselproductie stimuleren. Dit alles met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Speciale producten tegen droge mondklachten dragen bij aan een prettiger aanvoelende tong en een frisse adem.

Naast afzonderlijke tandpasta’s, mondwaters en mondolie zijn er ook complete Droge Mond pakketten verkrijgbaar. Hiermee haal je een intensieve totaalaanpak in huis om je droge tong te verhelpen.

In de RyttPro kit vind je bijvoorbeeld tandpasta, mondwater en lozenges (zuigtabletten) voor tussendoor. De OZ-3X technology bestrijdt schadelijke bacteriën en verfrist, terwijl xylitol de speekselklieren stimuleert.

Het Oralieve Droge Mond pakket bestaat uit tandpasta, mondwater, gel en spray. De formule is gebaseerd op natuurlijke melkenzymen.

Het veganistische UK Organics Droge Mond pakket bestaat uit Red Mandarin Toothpaste en de mondolie Red Mandarin mouthwash. Dit is de meest natuurlijke en duurzame manier om je droge tong te verhelpen. De formule is gebaseerd op de weldadige combinatie van verzachtende en anti-bacteriële kokosolie met de frisse smaak van rode mandarijn.

3. Wanneer naar de dokter?

Als je ondanks deze maatregelen niet van je droge tong afkomt, ga dan naar de huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggende ziekte als diabetes of het syndroom van Sjögren. Bij deze laatste aandoening zijn de speekselklieren chronisch ontstoken, waardoor zij niet goed functioneren. Ook psychische klachten als stress of een angststoornis kunnen voor een droge tong zorgen.

In sommige gevallen zal de oorzaak van je droge tong wel bekend zijn, maar kun je die niet wegnemen. Bijvoorbeeld als er een speekselklier is verwijderd, als je bestraald bent rond je mond en keel of als je medicijnen moet gebruiken die een droge tong als bijwerking hebben. In deze gevallen kun je de klachten verzachten met Moist-R Tongspray en de bovengenoemde speciale tandpasta’s en mondspoelingen.